ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ma i oni su! brodari prevozili (karikiram) ribu i lignje iz južne amerike, končar radio transformatore i rezervne generatore za prodjne centre, ht-u nisu platili fiksnu i mobilnu telefoniju…. i tako unedogled… nema pošteđenih direktno ili indirektno!

A baš pišeš gluposti… čak i da je netko uvozio lignje, to obično rade uvoznici i distributeri. Domaći brodari na burzi su uglavnom bulk ili product carrier brodari, tako da oni gotovo je sigurno nisu uopće izloženi, al tu je sektor u banani, nevezano na lokalne probleme s Agrokorom.

Energetski i distributivni transformatori se ne stavljaju uz prodajne centre, a i nisam siguran da je nešto značajno pušteno u pogon u smislu centra u posljednjih godinu ili dvije. Ima dosta firmi koje nemaju nikakve veze s Agrokorom niti izloženosti, a ima ih dosta koje imaju. Zbog nepovoljne strukture proizvodnog sektora ispada da ih je mnogo izloženo kad je pol ekonomije proizvodnja i trgovina hranom.

Mislim da HT, ako je, nije značajno izložen, drugi su u odnosu na prihode mnogo više izloženi. Najizloženije su čini mi se banke, al kod njih je ta izloženost ostala u granicama održivosti normalnog funkcioniranja sustava.

napisao sam karikiram… ako i jesu gluposti za nekoga, činjenica jest da je cijela zse stradala. dakle SVI su izloženi. pa čak i turisti su pali. koliko je dionica od izbijanja slučaja agrokor zabilježilo rast? 3-4? a stotinu ih je palo! o tome ti govorim!

evo npr., jedan pevec je pao 35%! zašto? a ništa se unutar pevca bitno nije dogodilo!

Bitan je ulaz/izlaz kapitala…da ima novca na tržištu može bilo koja dionica otići u nebo i obratno…

A Pevec ti se raspetljala dioničarska struktura bez preuzimanja. Završio bal, tko je jamio, jamio je. To bi se dogodilo i bez Agrokora. Naprosto više nema trke za dionicama i to ti je to. Do neke nove prilike i rasta.

A hebiga, ti ko da si jučer došao na tržište. Palo ovo, palo ono… uptrend je završio, index je prešao ili pleše na granici bear marketa, a ti se čudiš k’o pura… Pogledaj graf Crobex-a…. al to ne znači da neće biti prilika i da treba pobjeći glavom bez obzira.

Bas ti znas tko je sto i koliko ispravljao jer ispravke su tek krenule. To sto ti vrtiš u svojoj glavi su tvoje želje, stvarnost je bitno kompliciranija i bit će vjerojatno dosta bolna za izložene.

Ne kužim tvoj ton? Čemu povišene emocije?

Znam tko je što i koliko ispravljao jer su to revizori napisali u godišnjim izvještajima.

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

prije izgleda da si ti od jučer! da nije agrokor efekta gdje bi sad bio index? po tvojoj procjeni. ili bi uptrend završio baš kao što ti kažeš? te crtkalije na malom i plitkom tržištu okači mačku o rep. ako pak vjeruješ u njih, reci kakva će biti situacija za 6 mjeseci.

Vjerujem, pa slika ti govori više od tisuću riječi. Upravo jer ne anticipiraš i ne koristiš crtkarije, zato i ne razumiješ ili ne možeš ispravno interpretirati kretanje cijena i trendova. Nitkop ne kaže da ćeš donositi odluke na temelju crtkarija, no moraš ih uvažavati. Ja ne donosim niti jednu investicijsku odluku prije no što pogledam graf i zapravo najprije pogledam graf, a onda krenem dalje istraživati.

To ti je otprilike kao dam vozač rally-a i prije no što dođem na stazu ne pogledam tlocrtno ili snimku kako ta staza izgleda. Takav pristup, ne daje mi uopće šanse za bilo kakav ozbiljan rezultat.

Ne znam kakav će biti rezultat za 6 mjeseci, al mogu napraviti osnovni i alternativni scenarij kamo bi sve moglo ići i prilagođavati ga vremenom. Da su oni koji su kupovali Ledo na 10, 9, 8k kuna itd. u padu pogledali i razumjeli graf, nikad to ne bi učinili. Osim spekulativno, sa vrlo malo količinom kod pojedinih otpora cijena. Poznavajući širu sliku, rekao bih nema šanse da bi učinili osim ako su totalni hazarderi, a burza im je čisto kockanje. Zabava.

ma kužim poantu, proučavao sam ja te grafove davnih godina, ali nema puno koristi osim za lakše objašnjenje prošlih događaja. neće on reći tu je vrh, tu je dno, slijedi promjena trenda….. na efikasnim tržištima vjerovatno ima puno veće važnost i reprezentativnost, ali kod nas…teško..za ledo i ostali todex nije ti trebao niti graf niti grah kad je priča krenula. osobno sam očekivao pad do razine 1800-2000 kn.
nisi rekao kakva bi po tvome bila situacija da nije bilo agrokora. svi makroekonomski pokazatelji idu nam u prilog, očekuje se rekordna turistička sezona, novaca ima kao rjetko kad prije, očekuje se povećanje rejtinga….. da li je ovo pretresanje burze samo korekcija koje se slučajno poklopila sa agrokorom ili će nas mrcvariti slijedećih 15 mjeseci uz dalnji pad?

I na najneefikasnijim tržištima graf je koristan alat i bez njega se ne može. Tu rasprava završava.

Jel ti znaš koliki je dug Agrokora? Ne znaš.

Jel znaš kolika je imovina Agrokora? Ne znaš.

Jel znaš koliki je kapital? Ne znaš.

Ako graf pokazuje kretanje cijena odnosno ponašanje investitora odnosno njihova očekivanja ugrađena u cijenu, onda ne možeš očekivati da će ti graf reći kamo će ići tržište ako nemaš odgovor na gornja pitanja.

Graf nije prognostički alat, ali jasno sugerira smjer i brzinu kretanja cijena odnosno index-a. Upoznaj se dobro s grafovima, pa ćeš sam utvrditi u kojem smjeru ide tržište. Iskusnom oku, za to treba svega nekoliko sekundi.

Adris ponovno otvorio natječaj za stipendiranje kroz svoju Zakladu: http://www.adris.hr/odnosi-s-javnoscu/zaklada-adris/vijesti/natjecaj-2/

New Report

Close