dobit pripisanima imateljima kapitala matice: 1.546.52
dobit pripisana manjinskom interesu: 7.393.727
Greska?
Mislim da nije greška. Manjinski u CROS-u koji je u prvom kvartalu poslovao s plusom imaju veći udio nego u MAIS koja je poslovala s minusom.
prva liga, gunneru, hvala.
ali, zar nismo ustanovili da adris ima milijardu i 160 milja potraživanja prema agrokoru, a cros od toga 170 milja – TKO DAKLE DADE MILIJARDU KUNA.
nema tko, nego matica. maistra i cromaris nemaju tu lovu. ili sam ja fulao ceo fudbal.
I ja mislim da je matica dala većinu kredita. Kad se pogleda nekonsolidirani godišnji vidi se u financijskim rashodima minus od financijske imovine od 385 mil. kn (355 mil. kn glavnica, 15 mil. kn otpisane kamate + 15 mil. kn ostalo) .
Obicno se taj raspored otpisivanja pokusava rasporedit ali ovdje je drugaciji slucaj jer su radi izvanrednih prihoda od prodaje tdr i velike dobiti te godine iskoristili situaciju pa su odma proveli rezerviranje od cca oko 700 mil i otpis u toj godini cega jos je trebalo i na taj nacin izbjegli placanje poreza na dobit na taj dio od 700 mil.
Otpis vrijednosti su vec napravili sad da vas ne citiran vidi sliku 1., na datum 31.12.2016 imamo otpis potrazivanja od kupaca u iznosu 324 492 mil , te ispravak vrijednosti datih kredita u iznosu 687 547 mil pri cemu dani krediti iznose 1 619 048 mlr te su svedeni na vrijednost od 931 501 mil, da se radi o ovome kreditu i dogadjajem nakon bilance vidi sliku 2.
Adris je u 2015. napravio rezervaciju u iznosu od 785 mil. kn (slika 3), čime je povećao rashode i kao šta kažeš smanjio porez na dobit za tu godinu. U 2016. je od tih rezervacija Adris ukinuo 667 mil. kn (slika 3) i prikazao ih kao prihod (slika 4).
Situacija s Agrokorom se zakomplicirala te su u 2016. povećali ispravak vrijednosti danih kredita s 332 mil. kn na 687 mil. kn (tvoja slika 1). Taj dodatni ispravak vrijednosti danih kredita od 355 mil. kn prikazali su kao rashod (slika 5).
Tako je Adris u 2016. imao izvanredni prihod od 667 mil. kn od ukinutih rezervacija i izvanredni rashod od 355 mil. kn zbog ispravka vrijednosti danih kredita. Rezultat tih knjiženja je da su u 2016. imali jednokratnu dobit od 312 mil. kn.
Ispravak potraživanja od kupaca koji spominješ je u biti smanjen i pozitivno je utjecao na rezultat (slika 5) te je u ovoj priči sporedan.
[/quote]
Rezerviranja od 785 mil i ispravak vrijednosti od 355 mil se vodi kod matice u nekonsolidiranom izvjescu, znaci da je taj dio rijec o matici, a ne crosu jasno se vidi, a sad da vidite da je taj otpis od miljarde rijec o matici, a ne o crosu dovoljno je pogledat bilancu matice
Znaci bilanca matice je
31.12.2016 – 8 611 mlr
31.12.2015 – 1 009 mlr
Znaci vidljivo da imate smanjenje bilance od 1 400 mlr u godinu dana
Ako pogledate malo bolje na dan 31.12.2016 imate zbroj dug. fin. imovine i kratkotrajne imovine u iznosu 7 864 mlr dok na dan 31.12.2015 taj isti zbroj je 9 712 mlr znaci razlika mozemo rec slobodno novaca je 1 848 mlr, s obzirom da je razlika bilance bila 1 400 mlr ovaj manjak od 400 mil novaca se jasno vidi iz bilance da je otisao na materijalnu imovinu, s tim da je vidljivo iz pasive 600 mil otislo na odgodjeno placanje poreza te imamo sad 800 mil gubitka i ako zaracunamo dobit od 200 dodjemo tocno na miljardu gubitka u godinu dana.
Ako usporedimo bilancu crosa na da 31.12.2016 koje je 10 358 mlr i na dan 31.12.2015 koja je 9 953 mlr vidljivo je da je bilanca crosa narasla za 400 mil, mislim da je vise nego ocito da cros nije imao nikakve bitne otpise u zadnjoj godini i da se ovdje jedino radi o matici adrisu i tocno onoliko koliko se na onoj slici 1 kaze da su otpisali oko 1 000 mlr.
Mislim da jasnije ne moze bit ??
Ne zaboravite samo da gledate konsolidirano i da se daleko najveći dio otpisa i umanjenja odnosi na CROS, iako su odmah u početku htjeli imati clean start i izvaditi sve kosture iz ormara pojavljivalo se toga još a vjerojatno će i još koju godinu pred nama (ovih 170 mil. izloženosti prema Agrokoru čak i nije najveći problem očito kada se samo CROS promatra). Kažu u osvrtu na 2016:
Financijsko restrukturiranje uključivalo je otpise i umanjenja imovine u razdoblju od 2014. do 2016. vrijedne više od 900 milijuna kuna.
Ovaj dio vezano za CROS je kratak i sažet ali jasno pokazuje kakav su horor tamo našli, i s druge strane kakav tu potencijal leži kada se sustav posloži tako da i po tom kriteriju postanu lideri na tržištu. Tek s dovođenjem interne efikasnoti na maksimum vidjeti ćemo rpavu profitabilnost.
Dosta su unaprijedili poslovanje osiguranja. Pitanje je jedino koliko im je još ostalo prostora za daljnja unaprijeđenja. Za usporedbu sam pogledao izvještaj od Allianza za kojeg pretpostavljam da je na vrhu što se tiče efikasnosti s obzirom na međunarodno iskustvo. Koliko sam vidio, Cros sada nema nekih očitih nedostataka što se tiče upravljanja.
Adris je objavio i kratak osvrt na 1Q2017, svakako pomak prema boljoj komunikaciji s javnosti – http://www.adris.hr/odnosi-s-javnoscu/vijesti/adris-nastavak-pozitivnih-trendova-u-svim-poslovima/
Čini se da Cromaris ide dalje po pitanju dodavanje vrijednosti ribi, tj. ribljim proizvodima?
Adris je objavio i kratak osvrt na 1Q2017, svakako pomak prema boljoj komunikaciji s javnosti – http://www.adris.hr/odnosi-s-javnoscu/vijesti/adris-nastavak-pozitivnih-trendova-u-svim-poslovima/
Čini se da Cromaris ide dalje po pitanju dodavanje vrijednosti ribi, tj. ribljim proizvodima?
još samo da daju kratak osvrt na 100 m eura onda bi to svakako bio pomak prema boljoj komunikaciji prema dioničarima
Ono što je izgledno do sada,a poslije dividende, cijena dionica lako ipod 400 Kn ?
Da bar bude!!!
Možda kad bi dividenda bila 70 kn i bi.
Ono što je izgledno do sada,a poslije dividende, cijena dionica lako ipod 400 Kn ?
Znači ti očekuješ da će nakon pada sa 515 na sadašnjih 465 i isplate dividende od 17 Kn cijena pasti ispod 400 ???
kupuju tvrtku s 0,76 % trzisnog udjela super
pa to su genijalci u najmanju ruku Tesle svojega doba