ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@Investimir

stranica 76, iako je presmiješno da ne napišu Agrokor nego određeni partner. A još gore je da se to sve odvija u CROS gdje je Država i dalje vlasnik 30%. Jako odgovorno upravljanje imovinom i bilo bi baš zanimljivo čuti što kažu dva predstavnika Države u NO o tome (teoretski, Država je dala Agrokoru 0,3 * 170,61 = 51,18 mil kuna).

Iz tog izvještaja mi je čak tragičnija tablica ispod koja govori o koncentraciji u RH obveznicama, po tom pitanju je SavaRe daleko daleko kvalitetnija.

@Status Quo

Nisam siguran da li sam dobro shvatio, mislite da Adris još uvijek potražuje dio ovog iznosa od od Agrokora na račun tih cigareta?
Mislim da je ta priča završila kada je BAT prenio 16% Tiska na sebe.

Ostalo se slažem, Cromaris je u ovoj priči financijski zanemariv a ionako nije na burzi. Da li će se odraziti ili ne na valuaciju tek ćemo vidjeti, prilično je važno kakvi su kolaterali te da li će se i koliko otpisivati. U svakom slučaju pretjeran i kompletno iracionalan rizik toliko se izložiti.

Ne mislim nista netko je bio spomenio ranije nesto slicno, mislim da je ocito da adris ne bi bio toliko izlozen da nije bio povezan preko tiska i tdra i preko konzuma kao prodajnog lanca pogotovo uzimajuci u obzir dogadjanja s padom udjela u prodaju cigareta zadnjih godina, te mu je agrokor sigurno nesto pomogao da zadrzi nesto bolji udio u prodaji nego bez njega, to je vjerovatno imalo neku cijenu sad kako se to odrazilo ne znam.S obzirom kako je u revidiranom pisalo da postoje moguci naknadni troskovi prema ugovoru o prodaji tdr, cini se da je tdr prodavan na nacin da bilanca bude sta cisca te je ocito adris preuzeo neke obaveze ili moguce obaveze na sebe da li je to ovo jedna od tih obaveza i na koji nacin ne znam.

Slazem se da je cros prakticki ono sta je zapravo najvrijednije u adris portfelju i ima najvece mogucnosti rasta dobiti, ne bih se cudio da u nekom kracem razdoblju 2-3 godine dodje do dobiti od 400 mil, gledam samo su na ulaganjima imali 400 mil dobiti, tako da je optimiziranjem poslovanja ta brojka itekako realna

Ignore : renči

Uz ovako ogromnu transformaciju poslovanja (odustajanje od duhana i ulazak u sektor osiguranja), a bez da je na duge staze itko ozbiljnije i primijetio, ADRS realno ostvaruje bolje profite nego ijedna naša druga tvrtka. Iako su poprilično plesali na tankoj liniji i opasno riskirali s investicijama (što ih je moglo skupo koštati), trendovi pokazuju da su očito uspjeli dobro pogoditi sa svojim dugoročnim planiranjem i investiranjem.
Istina, čuju se glasine da im je menadžment upitan, ali dok su rezultati i stabilna dobit tu…čemu briga? Ako se ne varam, oko mlrd kn godišnjih ulaganja je prilično respektabilna injekcija.

Još malo o tome kako g. AV upravlja novcem svih dioničara.
Znate li koliki je svjetski benchmark troška kod izgradnje i opremanja hotela s 5 zvjezdica? Cca 120-130k eur po sobi. Znate li koliko je potrošeno po sobi za hotel Lone? Ako se ne varam cca 150-160k eur po sobi (nije teško provjeriti). Znate li koliko je potrošeno za monte mulini? Cca 200-230k. Sad gradi hotel park.
Prema planu investicija to ide na 400k eur po sobi!!!!!!!! Ako me i više (lako je provjeriti) Najpijaniji milijarder mu nije ravan. I sve bi to bilo ok da je to njegov novac. Ali nije, većim dijelom je to novac drugih dioničara. Njegovih je samo 20%.

@bogata
, možda bih i mogla uzeti tvoje argument u obzir kada bi bili točni. AV ima vlasnički udio 14,1 posto, a ne 20 %, koliko spominješ, a to si mogla provjeriti… Ovako su ti i druge teze nevjerodostojne.

@StatusQuo

Istina da nije novost to zaostalo nakon prodaje TDR, iako su i tu mogli biti još transparentniji. Ne objaviti ugovoro javno, ali barem naznačiti što ima najveći utjecaj na eventualnu realizaciju tih klauzula štetnih financisjki po Adris danas.
Isto tako što se tiče pozajmica Agrokoru nikada nije ponuđena u izvještajima analitika tih stavaka, samo sintetika. Tako da je ovo pokazatelj maksimalne netransparentnosti. A još ovako ne napisati Agrokor nego određeni poslovni partner je stvarno prejadno.

Taj dio smeta, a sada samo možemo nagađati koliki su dio toga mirovinci znali i kako u skladu s tim uopće tumačiti njihovo ponašanje.

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

@StatusQuo

Istina da nije novost to zaostalo nakon prodaje TDR, iako su i tu mogli biti još transparentniji. Ne objaviti ugovoro javno, ali barem naznačiti što ima najveći utjecaj na eventualnu realizaciju tih klauzula štetnih financisjki po Adris danas.
Isto tako što se tiče pozajmica Agrokoru nikada nije ponuđena u izvještajima analitika tih stavaka, samo sintetika. Tako da je ovo pokazatelj maksimalne netransparentnosti. A još ovako ne napisati Agrokor nego određeni poslovni partner je stvarno prejadno.

Taj dio smeta, a sada samo možemo nagađati koliki su dio toga mirovinci znali i kako u skladu s tim uopće tumačiti njihovo ponašanje.

mirovinci su sve znali, mada me ne bi začudilo da neki sad izjave da nisu znali za jamstva na ledu i jamnici, to kao – nisam bio na nastavi kad je ta lekcija obrađivana, te fore

da li ja to razumijem onda dobro – adris matica ima oko 3,5 milijarde imovine u pridruženim društvima te ok 4 milijarde u novcu u vidu depozita, zajmova itd. od toga skoro milijardu prema agrokoru.

je li to ispravno tumačenje jer ne osim cros ne vidim tko od adris tvrtki može imati viška likvidnosti da plasira nekakve zajmove – cromaris, maistra, tdr, oni su uzimali novce da investiraju, tesko da su onda imali viška za plasiranje kamatonosnih linija

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

S obzirom da su se rezerviranja pojavila nakon prodaje tdr, a iz revidiranih izvjesca (2015,2016) se pod rezerviranjima kaze:

Ostala rezerviranja
Ostala rezerviranja se najvećim dijelom odnose na procijenjene rizike koje je Uprava identificirala kao rezultat prodaje segmenata duhanskog poslovanja i maloprodaje.

Ocito je da se radi o zajmovima odnosno dugovima tdr-a i maloprodaje, s kojima su bili upoznati prilikom prodaje da ce biti tesko naplativi te su stvorili rezervacije radi toga, znaci sama veca cijena prodaje tdr je zapravo imala i ugradjenu cijenu naknadnog gubitka novca s osnova potrazivanja, toliko sam ja uspio nekako povezat cilu pricu kao sta sam maloprije rekao adris je prodao tdr ali s ociscenom bilancom, a probleme je preuzeo adris.

S obzirom da su se rezerviranja pojavila nakon prodaje tdr, a iz revidiranih izvjesca (2015,2016) se pod rezerviranjima kaze:

"
Ostala rezerviranja
Ostala rezerviranja se najvećim dijelom odnose na procijenjene rizike koje je Uprava identificirala kao rezultat prodaje segmenata duhanskog poslovanja i maloprodaje.
"

Ocito je da se radi o zajmovima odnosno dugovima tdr-a i maloprodaje, s kojima su bili upoznati prilikom prodaje da ce biti tesko naplativi te su stvorili rezervacije radi toga, znaci sama veca cijena prodaje tdr je zapravo imala i ugradjenu cijenu naknadnog gubitka novca s osnova potrazivanja, toliko sam ja uspio nekako povezat cilu pricu kao sta sam maloprije rekao adris je prodao tdr ali s ociscenom bilancom, a probleme je preuzeo adris.

da, ali te rezervacije su sada ukinuli i upisalo 600ak milja u ostale prihode

a istovremeno napravili otpis potrazivanja prema agrokoru od 371 milj kn tereteći time rdg za 2016.

e pa sad, ako je adris preuzeo na sebe bio tdrova potraživanja prema agrokoru i u to ime bio rezervirao 600ak milja, kako sad odjednom te rezervacije odjednom bivaju ukinute tj. toboze bivaju ocijenjene naplativima, a istovremeno sam adris prema tom istom dužniku radi rezervacije od 371 milje – dakle, adris smatra da ce agrokor platiti tdrov dug, i isti taj adris smatra da agrokor nece platiti 371 milja prema adrisu

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

"
Ostala rezerviranja
"

a istovremeno napravili otpis potrazivanja prema agrokoru od 371 milj kn tereteći time rdg za 2016.

e pa sad, ako je adris preuzeo na sebe bio tdrova potraživanja prema agrokoru i u to ime bio rezervirao 600ak milja, kako sad odjednom te rezervacije odjednom bivaju ukinute tj. toboze bivaju ocijenjene naplativima, a istovremeno sam adris prema tom istom dužniku radi rezervacije od 371 milje – dakle, adris smatra da ce agrokor platiti tdrov dug, i isti taj adris smatra da agrokor nece platiti 371 milja prema adrisu
[/quote]

Ti si se očito spetljao… otpisali su 371 milijun jer je nenaplativ. A ovih 600 milijuna su koje kakve rezervacije iz tog dila, nije Agrokor očito bio jedina. Dakle, BAT je kupio firmu sa tim dugom prema TDR-u. Dug se nije naplatio, dužbnik više nije TDR nego se dug prenosi na starog vlasnika vjerojatno sukladno prema ugovoru. Obzirom da je jasno da se dug neće naplatiti, mora se otpisati.

"
Ostala rezerviranja
"

[/quote]

Krivo si ti to poveza napravili su rezervaciju u 3q.2015, znaci u prevedenom znacenju kroz RDIG su provukli trosak u iznosu rezervacije znaci u 3Q su upisali rashod, a da stvarni rashod nisu imali i na taj nacin umanjili poreznu osnovicu. U trenutku kada nastupi trosak za koji je ucinjena rezervacija ili procijena da ce do takvog troska doc, onda se taj sada stvarni gubitak unosi kroz RDIG kao rashod i sad da taj rashod da ne bi ucinio na kraju manju dobit ti iskoristis rezervaciju koju si napravio znaci nisi je ukinio zato sta je nesto naplativo samo si je iskoristio znaci knjizio si rashod u 3q.2015 i rezervaciju iskoristio da uknjizis prihod tako da taj sada nenadani rashod prakticki nema ucinak na dobit jer si taj novi rashod vec jednom provukao kao trosak, samo se on vodi kao rezervacija jer stvarnog troska u trenutku rezervacije nije bilo, valjda sam dobro objasnio.

@StatusQuo

Koliko vidim, Adris je procjeno da to troška neće uopće doći te su zbog toga rezervaciju gotovo potpuno ukinuli. Tako su zabilježili samo prihod, bez troška u 2016.

[i]"Reality is a cloud of possibilities, not a point."[/i]

Ukinuli su 387 mil pod stavkom “Nerealizirani gubici (rashodi) od financijske imovine” i mozda su dio rezervacije ukinili radi vrijednosnog uskladjivanja od 127 mil ovako ukratko iz excela da ne trazim detalnije

@StatusQuo

Koliko vidim, Adris je procjeno da to troška neće uopće doći te su zbog toga rezervaciju gotovo potpuno ukinuli. Tako su zabilježili samo prihod, bez troška u 2016.

Prihod kroz ostale poslovne rashode?! Bilješka 10 Ostali poslovni rashodi.

To je neto ispravak vrijednosti danih kredita.

New Report

Close