Potrudite se i pogledajte kolicinu obveznica prije preuzimanja CROSa pa pogledajte koliko od ove 4 milijarde otpada na osiguranje…
Ja mislim da ti jako malo znaš o računovodstvu i izvješćivanju.
Činjenica je da su postali carevi netransparentnosti i da vrte lovu kako im se svidja uz instrumentalizaciju NO-a kojim upravljaju ili u njemu sjede. To je neodrživa situacija koja će možda i vrlo brzo izazvati sukob ključnih dioničara i moguće probleme za samo društvo.
Činjenica je da vrludaju, prekomjerno troše i da investicije sporo efektuiraju zadovoljavajući povrat. Todorić je na dugu napravio koncern sa imovinom od 5 milijardi eura. Oni uz dugogodišnji monopol i puno vise vlastitog kapitala nisu napravili ni pola od toga.
Uprava suboptimalno i bez jasne strategije koju komunicira sa svim ključnim dioničarima, troši resurse i novac na preskupe projekte. Pa pogledaj turistički portfelj? Rovinj i Vrsar i sad pokušavaju nešto u Splitu i omanji hotel u Dubrovniku. Koja je to točno strategija i kako izgleda feseability studija i povrat od tih investicija?
Kad se vraćaju ulaganja u Cromaris? U kojoj točno godini po završetku investicije?
Čemu kupovina kontrolnog paketa Sava osiguranja, ako postoji velika vjerojatnost da će slovenska država blokirati kupovinu preostalog dijela?
I onda kamatarenje i tuneliranje Agrokora? Agrokor je mnogo vise ucinio za Adris nego obratno. Adris je Agrokoru bio nebitan, no Adris je trebao Agrokor itekako i njegove kanale prodaje. Adris je jako skupo naplatio sto mu je Agrokor godinama bio podrška, E sad će očito to budući dioničari Agrokora odnosno vjerovnici skupo naplatiti od Adrisa. Milijarda i pol kuna izloženosti nije malo. Taj se novac vjerojatno neće u potpunosti izgubiti, ali čemu toliko riskirati bez da se to transparentno objavi i iskomunicira s dioničarima?
Uprava je pokazala da se ne zna nositi sa razvojem ovako velikog društva, a da ne spominjem podcjenjivanje sistemskih i ostalih rizika. Oni su zapravo, ne na razini osobne uvrede, već na razini kompetencija, iskustva i znanja – provincijalci. I za razvoj ozbiljnog biznisa i stvaranje novih vrijednosti, koliko se sami hvalili u javnosti, nisu sposobni. Ako nisu sposobni, neka dioničarima prepuste slaganje novog NO-a i imenovanje nove uprave.
Jedan strucnjak je izracunao da je Adris proslu godinu zapravo zavrsio u minusu, a drugi povlaci paralelu sa Todoricem koji je koncern doveo do bankrota i kaze da uprava Adrisa nije uspjela ni pola toga….nema smisla diskutirati dalje….slazem se da bi trebali biti otvoreniji u smislu planova za buducnost, ali negirati cinjenicu da leze na milijardama, da imaju apsolutno stabilno poslovanje nema smisla…..
100% rekao….odlicna tvrtka sa katastrofalnim menadzmentom….
Ante Cezar
Jedan strucnjak je izracunao da je Adris proslu godinu zapravo zavrsio u minusu, a drugi povlaci paralelu sa Todoricem koji je koncern doveo do bankrota i kaze da uprava Adrisa nije uspjela ni pola toga….nema smisla diskutirati dalje….slazem se da bi trebali biti otvoreniji u smislu planova za buducnost, ali negirati cinjenicu da leze na milijardama, da imaju apsolutno stabilno poslovanje nema smisla…..
Gledaj, ti možda ne razumiješ da je njima najmanje 100 milijuna neto dobitigodisnje proizlazilo od aranžmana tipa Agrokor, a toga vise neće biti. I umjesto da polako krate izloženosti, oni su još dublje ušli i izložili se. Štoviše plaćaju i stare štete u društvima kojima vise nisu vlasnici.
Meni nije jasno sto se još treba dogoditi pa da slijepci progledaju? Dotični je iskoristio lovu firme da kupi dionice u trezor koje je kasnije kad je ishodio financiranje prebacio sebi. Kak ti pod krinkom radničkog dioničarstva. Zato je i isla izvanredna dividenda, da zatvori glavninu kredita, a ne radi brige prema vjernim dioničarima! Sto je bilo sa famoznom skupštinom koja je trebala vlasnički redefinirati odnose? Listanje u Londonu i sl? Očito je opasnost od preuzimanja minula i dotični je nastavio gazdovati po starom.
Pola ekipe oko njega umocena je u sitne i krupne dilove gdje se firme bližnjih pojavljuju kao dobavljači sirovina za neka drustva!
Zasto se konstantno dioničarima plasira priča o uspjesima kad je očito da je društvo suočeno s ozbiljnim problemima?
Šačica ljudi oko dotičnog ima itekako koristi od trenutne oligarhije, no većina su samo statisti koje opet nitko ništa ne pita! Očito netko nije naučio nedavnu lekciju i očito će se neke stvari morati radikalizirati da nekolicina njih odu u mirovinu!
To su obveznice uglavnom u vlasnistvu Croatia osiguaranja kao tehnicke pricuve, a i taj navodni"keš" je novac potreban za poslovanje osiguranja i ostalih clanica, a ne slobodna sredstva koja se mogu investirati ili isplacivati dionicarima.
Spustite se na zemlju. Firma nece propasti, no cinjenica je da su Ante i Zec zasad sprzili 200 milijuna eura. Ne mozemo tvrditi da je to bilo uzalud, no to ce se u nadolazecem razdoblju skoro pa sigurno negativno odraziti na poslovanje. Trebalo bi potegnuti pitanje njihove odgovornosti. Ostavke na clanstvo u NO CO-a nisu dovoljne, treba ih maknuti i iz upravljanja Adrisom.
[/quote]
Odličan komentar. Ali vratimo se kratko u povijest da razumijemo zašto Ante raspolaže novcem Adrisa kao svojim. Otprilike, kao šef računovodstva i nagle smarti Čerina ( bivšeg predsjednika uprave ) , re izbor dolazi na čelo TDR kao prinudno rješenje. Donosi s danas bližnjim suradnicima odluku o IPO TDR-a , ali po spec. uvijetima. Prvu seriju dionica izvan tržišta mogu kupiti samo djelatnici TDR-a, pa takoi on. Međutim praznih džepova privatno, a kao direktor je založio samo TDR u postupku predtvorbe i privatizacije i osobno diže kredit, a pokriće mu je bio TDR. Kupuje gomilu dionica kreditom TDR-a na svoje ime i to po 10 Kuna. Čim su izašli na burzu isto je vrijedilo 250, a uskoro i 450 Kuna po dionici.
Taj mentalitet je ostao u njima i teško se to može promjeniti bez smjene .
Potrudite se i pogledajte kolicinu obveznica prije preuzimanja CROSa pa pogledajte koliko od ove 4 milijarde otpada na osiguranje…
Ja mislim da ti jako malo znaš o računovodstvu i izvješćivanju.
Činjenica je da su postali carevi netransparentnosti i da vrte lovu kako im se svidja uz instrumentalizaciju NO-a kojim upravljaju ili u njemu sjede. To je neodrživa situacija koja će možda i vrlo brzo izazvati sukob ključnih dioničara i moguće probleme za samo društvo.
Činjenica je da vrludaju, prekomjerno troše i da investicije sporo efektuiraju zadovoljavajući povrat. Todorić je na dugu napravio koncern sa imovinom od 5 milijardi eura. Oni uz dugogodišnji monopol i puno vise vlastitog kapitala nisu napravili ni pola od toga.
Uprava suboptimalno i bez jasne strategije koju komunicira sa svim ključnim dioničarima, troši resurse i novac na preskupe projekte. Pa pogledaj turistički portfelj? Rovinj i Vrsar i sad pokušavaju nešto u Splitu i omanji hotel u Dubrovniku. Koja je to točno strategija i kako izgleda feseability studija i povrat od tih investicija?
Kad se vraćaju ulaganja u Cromaris? U kojoj točno godini po završetku investicije?
Čemu kupovina kontrolnog paketa Sava osiguranja, ako postoji velika vjerojatnost da će slovenska država blokirati kupovinu preostalog dijela?
I onda kamatarenje i tuneliranje Agrokora? Agrokor je mnogo vise ucinio za Adris nego obratno. Adris je Agrokoru bio nebitan, no Adris je trebao Agrokor itekako i njegove kanale prodaje. Adris je jako skupo naplatio sto mu je Agrokor godinama bio podrška, E sad će očito to budući dioničari Agrokora odnosno vjerovnici skupo naplatiti od Adrisa. Milijarda i pol kuna izloženosti nije malo. Taj se novac vjerojatno neće u potpunosti izgubiti, ali čemu toliko riskirati bez da se to transparentno objavi i iskomunicira s dioničarima?
Uprava je pokazala da se ne zna nositi sa razvojem ovako velikog društva, a da ne spominjem podcjenjivanje sistemskih i ostalih rizika. Oni su zapravo, ne na razini osobne uvrede, već na razini kompetencija, iskustva i znanja – provincijalci. I za razvoj ozbiljnog biznisa i stvaranje novih vrijednosti, koliko se sami hvalili u javnosti, nisu sposobni. Ako nisu sposobni, neka dioničarima prepuste slaganje novog NO-a i imenovanje nove uprave.
[/quote]
Kao sta je DeepBlue rekao jedan iz jedne krajnosti drugi iz druge krajnosti, istina da transparentnost uprave nije na zavidnoj razini i to je jedan od uzroka nize cijene, al reci da nisu nista napravila i onda ih usporedit s agrokorom je malo pretjerana vidimo sta je agrokor stvorio u konacinici dionicarima izbrisao im vrijednost pa cemu onda vridi papirno ta imovina kad nije tvoja nego ti banke sidnu na nju, samo za usporedbu adrisov kapital 2001 godine 1 700 miljardi danas 10 miljardi, bilanca onda 2 800 miljardi danas 19 000 i to bez duga danas i kako onda uopce to usporedjivat s agrokorom na koji nacin. S ovim ne kazem da su nisu mogli vise mogli su s obzirom na dobit koju su onda ostvarivali i kako su je mogli iskoristit ali nisu agrokor je rastao duplo brze ali nekontrolirano i jednom kad malo izgubis tu kontrolu sve se raspadne kao sta smo vidjeli tako da mi nije uopce ogledni primjer uspjeha.
Uostalom da li postoji neka kompanija koja je 100% transparentna mislim da nema toga svak igra svoju igru da se prikaze u boljem svijetlu, a lakse je biti transparentan kada stvari idu u dobrom smjeru ploca se brzo okrene kada stvari krenu nizbrdo.
Složio bi se s većinom StatusQuo iako je ovdje istina negdje između. Pretpostavljam da je Vauvau među onima koji su duže bili unutra i čekalo se otključavanje te stalne podcjenjenosti, pa te s vremenom sve to počne živcirati, ali pod time ne mislim ništa loše Vauvau (ako sam uopće u pravu) jer je osim ove usporedbe s Agrokorom većina točna.
Stvarno je nevjerojatna ova brojka od 1,1 mlrd, ne piše nigdje Agrokor ali prema napisanome nema niti tko drugi biti. Zadnji put kada sam bio na njihovoj skupštini prije 5-6 godina izloženost Agrokoru je bila oko 50-60 milijuna eur (njihove riječi), ali tada je još TDR bio u priči i taj se dug odnosio uglavnom za isporučene a nenaplaćene cigarete te je potraživanje pretovreno u neku vrstu pozajmice, ako se ne varam po kamati od 10%. Ali 1,1 mlrd čiste pozajmice stvarno dokazuje da je ovdje bilo puno ljudi koji su bili puno luđi i puno neracionalniji od Tode.
Ono što mi se također ne sviđa je Cromaris, mislim da je to priča gdje su povrati prespori, i iako je teško s njihovom imovinom diverzificrati se na ovako mlaom tržištu svejedno su trebali pronaći nešto bolje. Maistra mi je nekako neutralna priča iako daleko bolja (previše uloženo u destinaciju i skupi capex što opet produžuje povrate), dok kod CROS-a svaki novi izvještaj pokazuje da je to pun pogodak. Samo da te planirane akvizicije u regiji ne potraju još 10 godina, inače će i tu biti veliki oportunitetni trošak. Kada to slože neto dobit će sigurno biti veća nego prije s TDR-om ali već sada je jasna tendencija smanjivanja povrata na kapital.
Da imam dionice otišao bi i na ovu GS, ima ovdje svakakvih pitanja koja im treba postaviti, zanimljivo bi bilo čuti i kakva su osiguranja uzeli za tolike pozajmice. U tom kontekstu, trenutni MCAP Leda je 1,18 mlrd, a Jamnice 1,21 mlrd.
Složio bi se s većinom StatusQuo iako je ovdje istina negdje između. Pretpostavljam da je Vauvau među onima koji su duže bili unutra i čekalo se otključavanje te stalne podcjenjenosti, pa te s vremenom sve to počne živcirati, ali pod time ne mislim ništa loše Vauvau (ako sam uopće u pravu) jer je osim ove usporedbe s Agrokorom većina točna.
Stvarno je nevjerojatna ova brojka od 1,1 mlrd, ne piše nigdje Agrokor ali prema napisanome nema niti tko drugi biti. Zadnji put kada sam bio na njihovoj skupštini prije 5-6 godina izloženost Agrokoru je bila oko 50-60 milijuna eur (njihove riječi), ali tada je još TDR bio u priči i taj se dug odnosio uglavnom za isporučene a nenaplaćene cigarete te je potraživanje pretovreno u neku vrstu pozajmice, ako se ne varam po kamati od 10%. Ali 1,1 mlrd čiste pozajmice stvarno dokazuje da je ovdje bilo puno ljudi koji su bili puno luđi i puno neracionalniji od Tode.
Ono što mi se također ne sviđa je Cromaris, mislim da je to priča gdje su povrati prespori, i iako je teško s njihovom imovinom diverzificrati se na ovako mlaom tržištu svejedno su trebali pronaći nešto bolje. Maistra mi je nekako neutralna priča iako daleko bolja (previše uloženo u destinaciju i skupi capex što opet produžuje povrate), dok kod CROS-a svaki novi izvještaj pokazuje da je to pun pogodak. Samo da te planirane akvizicije u regiji ne potraju još 10 godina, inače će i tu biti veliki oportunitetni trošak. Kada to slože neto dobit će sigurno biti veća nego prije s TDR-om ali već sada je jasna tendencija smanjivanja povrata na kapital.
Da imam dionice otišao bi i na ovu GS, ima ovdje svakakvih pitanja koja im treba postaviti, zanimljivo bi bilo čuti i kakva su osiguranja uzeli za tolike pozajmice. U tom kontekstu, trenutni MCAP Leda je 1,18 mlrd, a Jamnice 1,21 mlrd.
value, zna li se tko je dao novac – je li to ukupno konsolidirano na razini adris grupe pa su razne tvrtke unutar grupe dale razne iznose, ili je to matica dala toliko novca agrokoru
Ajde nakon malo negativnosti neka neceg i pozitivnog, dobar prvi kvartal s obzirom na ocekivan minus iako je na dobit utjecao financijski prihod