@StatuQuo
Slažem se da ljudi ovdje 99% samo nabacuju brojke kako im koja paše bez da ulaze dublje u kontekst i analitiku, ali nije ni tih 700k baš realnost (ako ste uopće htjeli to reći). Možemo tako navesti i nedavnu kupnju Dogusa u Madridu, ja sam pet puta računao prilično jednostavnu matematiku jer mi je nevjerojatna cifra – 1.000.000 eura po sobi!?!?!? Na kraju ispada da je naravno svega par takvih hotela u svijetu[/url], iako takve ljude vjerojatno ni ne zanima povrat nego status koji dobivaju.
Mislim da je prvo što kod nas nitko ne gleda koji REVPAR te sobe imaju i koju popunjenost, ne može se uspoređivati hotele u Rimu ili Madridu u kojima odsjedaju sultani i šeici tijekom cijele godine sa hotelima na našoj obali u kojim odsjeda average Joe u par mjeseci koliko sezona traje.
Isto kao što nisu realne niti marže većine naših hotelijera na burzi niti knjigovodstvene vrijednosti dugotrajne imovine (soba) jer je većina toga iz nekakvih kuponskih privatizacija, pretvorbi i sličnih kombinacija. U biti je jako malo greenfield investicija koje su na burzi da bi mogli raditi kvalitetne analize, i baš zato je potrebno biti jako pažljiv kod odabira benchmarka.
Ma da svi se nabacuju brojkama, broj soba podjeljeno s investicijom i sad amo bit pametni, pa nije to tako jednostavno nije isto jel hotel ima wellnes, kongresne dvorane , bazene , dodatne popratne sadrzaje, ducane za najam koji drugi nemaju itd, da li mora uredit okolo hotela jos koliko povrsine, pa i to ima svoju cijenu da bi cijenu izgradnje tih dodatnih stvari ubacio u broj soba i radio kalkulaciju cijena izgradnje po broju soba.
Nisam to htio reci vec sam samo dao primjer kako prosjecna cijena ne znaci nista, to je kao da ja idem kupit stan pa racunam prosjecnu cijenu al ne ja bi htio uz more ali za prosjecnu cijenu kako da ne i onda netko rece da je skupo ta uz more, naravno da je s razlogom.
među njima su i tri hotela živogošće, karisma .
bit će toga u zamjenu za posuđene novce/dugove ali nitko neće dobiti sve natrag koliko je posudio jer takvog ugovora nema kada je firma u stečaju a Agrokor ide u stečaj a pojedine firme u restrukturiranje,
prodaju stečaj ..
dali su navedeni hoteli interesantni adrisu? što mislite
Ima još jedna neobična stvar iz revizorskog izvještaja (str. 66 i 90). U 2016. zabilježili su dodatnu dobit zbog ukidanja rezervacije od 667 mil. kn. Tu rezervaciju su napravili prilikom prodaje duhanskog poslovanja. Da tu rezervaciju nisu ukinuli umjesto 501 mil. kn dobiti imali bi 166 mil. kn gubitka. Kad se isključi i rezervacija za kredit Agrokoru (da dobijemo sliku poslovanja bez velikih jednokratnih stavki), dođemo do podatka da su iz poslovanja u 2016. ostvarili dobit od 205 mil. kn.
Znači prava realna dobit je 200 mil.
Ovo što se spominje pola mlrd.kn dobiti bi bilo ipak malo predobro.
Status quo je tu, samo da se još riješi ovo sa zajmom.
Gledam ovi cromaris, mislim ne predstavlja neki udio u svemu jos ali kazu u 2016. godini Cromaris je ostvario prodaju od 6.889 tona to predstavlja količinski rast od pet posto u usporedbi s prethodnom godinom dok se već u 2018. godini očekuje dostizanje 10.000 tona prodaje, znaci u ove dvije godine se ocekuje 50% rasta prodaje zanimljivo.
Ima još jedna neobična stvar iz revizorskog izvještaja (str. 66 i 90). U 2016. zabilježili su dodatnu dobit zbog ukidanja rezervacije od 667 mil. kn. Tu rezervaciju su napravili prilikom prodaje duhanskog poslovanja. Da tu rezervaciju nisu ukinuli umjesto 501 mil. kn dobiti imali bi 166 mil. kn gubitka. Kad se isključi i rezervacija za kredit Agrokoru (da dobijemo sliku poslovanja bez velikih jednokratnih stavki), dođemo do podatka da su iz poslovanja u 2016. ostvarili dobit od 205 mil. kn.
Pa zato postoji operativna dobit, a koliko vidim, ona je višestruko veća od 205m HRK.
Istina je da Adris ima potrazivanja od Agrokora u iznosu od 100mil eura, ali nije istina vecina gluposti koje se ovdje pisu…novac nije posudio AV, sug se sastoji od kredita kojeg je Croatia OSiguranje dalo Agrokoru prije par godina i dugovanja prema Cromarisu….
Adris je posudio ravno milijardu Kuna KEŠA Agrokoru . Točno toliko i to posudio., te nije vračeno.
Gledam ovi cromaris, mislim ne predstavlja neki udio u svemu jos ali kazu u 2016. godini Cromaris je ostvario prodaju od 6.889 tona to predstavlja količinski rast od pet posto u usporedbi s prethodnom godinom dok se već u 2018. godini očekuje dostizanje 10.000 tona prodaje, znaci u ove dvije godine se ocekuje 50% rasta prodaje zanimljivo.
Cromarisovi proizvodi su u Austriji u Merkuru (najvisi rang supermarketa, ujedno i najskuplji) plasirani i pozicionirani kao top proizvodi te su stavljeni na odvojeni hladnjak s drugim premium ribljim preradevinama (npr. skotski i norveski losos). To definitivno nije mala stvar ma koliko nevazno to izgledalo.
Cromarisovi proizvodi su u Austriji u Merkuru (najvisi rang supermarketa, ujedno i najskuplji) plasirani i pozicionirani kao top proizvodi te su stavljeni na odvojeni hladnjak s drugim premium ribljim preradevinama (npr. skotski i norveski losos). To definitivno nije mala stvar ma koliko nevazno to izgledalo.
[/quote]
Definitivno nije jer kako brend jaca tako i cijena samih proizvoda ide gori plus sami porast cijene ribe tako da tu ima dosta prostora za rast i s kolicinom i cijenom.
Istina je da Adris ima potrazivanja od Agrokora u iznosu od 100mil eura, ali nije istina vecina gluposti koje se ovdje pisu…novac nije posudio AV, sug se sastoji od kredita kojeg je Croatia OSiguranje dalo Agrokoru prije par godina i dugovanja prema Cromarisu….
Adris je posudio ravno milijardu Kuna KEŠA Agrokoru . Točno toliko i to posudio., te nije vračeno.
[/quote]
Nisam stigao izvještaj još pogledati, baš piše da je Agrokoru toliko i toliko pozajmljeno/izloženo ili je to zaključak na temelju veličine tih pozicije unutar izvještaja?