ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ono što znamo za sada je da se u jednom članku spominje da je Adris izložen Agrokoru oko 100 mil. eura. To je nekih 40-ak kuna po dionici. Na koji način je izložen i koja su mu sredstva osiguranja ne znamo. Uprava očito ne želi izlaziti u javnost i priznavati grešku pred svima prije nego i oni sami utvrde kolika je šteta i može li se ona nekako minimizirati, a to može jedino u razgovoru sa novom upravom Agrokora koja tek treba povući prve korake. Prije mjesec dan se trgovalo dionicom P-A po 513 kn a sada je već na 455. To je pad od skoro 60 kuna. Nije li to ipak previše za firmu koja će i ove godine isplatiti dividendu i zaraditi barem 25 kuna po dionici u crnom scenariju ?

Možda i je, al neizvjesnost čini svoje. Pogotovo kad ne znaš i ne mozes procijeniti koliko će se spirala loših informacija i kasnijih činjenica snažno zavrtjeti. Mi imamo vrlo ozbiljnu sistemsku krizu, dosad nezabilježenu na ovim prostorima i ne znamo sto će to značiti i za samu državu i državne financije. Puno je toga na kocki, cijena dionice Adrisa, trenutno je sporedna stvar. Ionako je cijena rasla u skladu s cijelom burzom, na krilima odredjenog poboljšanja makroekonomskih čimbenika i outlooka. U medjuvremenu, sav bi se taj gospodarski oporavak mogao narušiti odnosno zaustaviti ili čak promijeniti smjer.

A šta ako je kao kolateral dan ledo? U tom slučaju svi navijaju za propast Agrokora.

A sto ako taj ledo ima dugova koje ne moze otplatiti iducih 100 godina?

[/quote]Bez problema možete pogledati bilancu firme, informacije su vam javno dostupne.
[/quote]

Todina bilanca kojoj netko vjeruje? Šalite se valjda. Ako se sjećate, i đakovština je imala lijepu bilancu. I lehman brothers također. Ima još 100 primjera u zemlji i svijetu. Ali bez brige, nije ledo kolateral tako da bezveze tu laprdamo.

http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/tomislav-panenic-ako-vjerovnici-nastave-preuzimati-agrokorove-tvrtke-kao-sto-se-dogodilo-s-vupikom-lex-agrokor-gubi-opseg-i-smisao/5867130/

“Agrokor je kao jamstvo za kredite založio dionice svojih tvrtki, a kreditori su sada očito odlučili aktivirati ta jamstva i upisati vlasništvo kako bi si maksimalno smanjili rizik. Time pretvaraju svoja potraživanja u kapital…”

“Agrokor ako većina tvrtki u njegovom sustavu dobije nove vlasnike na način kao što se to dogodilo Vupiku, a koliko čujemo, događa se i u Belju, Ledu, Zvijezdi…”

Dajte mi jeftino da vam prodam skupo.

Po ovom stanju sa moje dionice tu cros nije izlozen agrokoru za razliku od euroherca

Ignore : renči

Po ovom stanju sa moje dionice tu cros nije izlozen agrokoru za razliku od euroherca

inače koliko se sjećam adris i co su imali udjele u atpl i mislim da su prebačeni pod skrb.račune zabe
pa mi je i to netransparentno
šutnja iz rovinja koja traje od prošle godine nastavlja se i dalje.AV par sekundi viđen u dnevniku i to toliko
koliko traje izjava da je adris ozbiljna firma što i mora biti jer je ozbiljna lova u pitanju.

To su različite opcije izloženosti. To sto je Euroherc izložen preko kolaterala za vrijednosne papire u dužnikovom vlasništvu ne govori apsolutno ništa o potencijalnoj izloženosti Croatia osiguranja. Kreditori, dobavljači i opcenito vjerovnici su sa Agrokorom bili toliko kreativni u novčanim plasmanima prema sustavu da je očito svatko imao neki specifičan modalitet posuđivanja love i dužničko-vjerovničkog odnosa.

To su različite opcije izloženosti. To sto je Euroherc izložen preko kolaterala za vrijednosne papire u dužnikovom vlasništvu ne govori apsolutno ništa o potencijalnoj izloženosti Croatia osiguranja. Kreditori, dobavljači i opcenito vjerovnici su sa Agrokorom bili toliko kreativni u novčanim plasmanima prema sustavu da je očito svatko imao neki specifičan modalitet posuđivanja love i dužničko-vjerovničkog odnosa.
[/quote]

Ne kazem da nije moguce i vrlo vjerovatno ali se ovako moze razaznat tko je tu vrlo vjerovatno vise izlozeniji i povezaniji s agrokorom.S ovime se barem dio izlozenosti smanjuje jer je dostupan podatak, najbolje da nista nije vazno jer se uvik moze skrivat nesto po tome.

Ignore : renči

[/quote]

Ne kazem da nije moguce i vrlo vjerovatno ali se ovako moze razaznat tko je tu vrlo vjerovatno vise izlozeniji i povezaniji s agrokorom.S ovime se barem dio izlozenosti smanjuje jer je dostupan podatak, najbolje da nista nije vazno jer se uvik moze skrivat nesto po tome.
[/quote]

Ništa se ne smanjuje jer oni vjerojatno nisu u tome modalitetu duga. A i taj modalitet koji je rabio Euroherc je zanemariv u odnosu na ostale modalitete. To su ti ove izloženosti prema Agramu, Eurohercu, Jadranskom osiguranju, Podravskoj banci, Primorskoj banci i sl. Nadajmo se samo da postoji kakvo-takvo osiguranje za Adris jer ono što se spominje u javnosti i oko nje, glede iznosa, vjerojatno ga se ne bi postidjele ni najveće hrvatske banke.

inače koliko se sjećam adris i co su imali udjele u atpl i mislim da su prebačeni pod skrb.račune zabe
pa mi je i to netransparentno
šutnja iz rovinja koja traje od prošle godine nastavlja se i dalje.AV par sekundi viđen u dnevniku i to toliko
koliko traje izjava da je adris ozbiljna firma što i mora biti jer je ozbiljna lova u pitanju.
[/quote]

zamoio bi one koji će ići na skupštinu da postave pitanje:dali je adris imao udjele u atpl (10%)dali je što
prodano jer se vidi da je udjel smanjen i dali je to sve sada pod skrbničkim zabe i zašto.
I sto važi i za postotak CO.Ako netko ima kakve podatke bilo bi dobro da ih ovdje posta

Poslije ovog članka u NL jedno vrijeme je bila napeta situacija u adrisu i otišao je PC i situacija u Adrisu je dobra kao i adrisovo poslovanje ali po meni adris nije u potpunosti transparentan jer nema izvješća,nema
više ni slova o izlasku na londonsku burzu,najave dividende a i svi planovi kasne.Nema demantija o posudbi 100 M eura Agrokoru ….
http://www.novilist.hr/index.php/Vijesti/Gospodarstvo/Udar-na-Adris-Na-bubanj-bi-mogli-Croatia-osiguranje-Maistra-i-Uljanik
Adris grupa, preko Croatia osiguranja, drži i vlasništvo deset posto Atlantske plovidbe iz Dubrovnika. Nešto je veći udio u Tankerskoj NG – fond PBZ CO drži 9

i Kajin čuo da Agrokor navodno duguje adrisu ….ali se šuti

KAJIN BEZ DLAKE NA JEZIKU: ‘Imam dojam da i HDZ diže ruke od Todorića, ali ne i IDS jer su ucjenjeni ljudi’

pošto su obadva gazde iskusni poslovni ljudi vjerujem da je ugovor naplativ i ima dobar osigurač jer u
bankarskom poslu banke ne gube kad se treba naplatiti

http://www.jutarnji.hr/biznis/tvrtke/tomislav-panenic-ako-vjerovnici-nastave-preuzimati-agrokorove-tvrtke-kao-sto-se-dogodilo-s-vupikom-lex-agrokor-gubi-opseg-i-smisao/5867130/

“Agrokor je kao jamstvo za kredite založio dionice svojih tvrtki, a kreditori su sada očito odlučili aktivirati ta jamstva i upisati vlasništvo kako bi si maksimalno smanjili rizik. Time pretvaraju svoja potraživanja u kapital…"

"Agrokor ako većina tvrtki u njegovom sustavu dobije nove vlasnike na način kao što se to dogodilo Vupiku, a koliko čujemo, događa se i u Belju, Ledu, Zvijezdi…"

Navjerojatno kakve mi ministre imamo, da čovjek može ovakve nebuloze pričati… Prvo jučer Dalićka optužuje HNB za mjenice, sada ovaj pričao nepoznatim vlasnicima iza skrbničkih računa.

No, mi ne znamo što novi, nepoznati vlasnik kani. Možda mu nije interes trajno preuzimanje društva i upravljanje njime, nego to čini samo kako bi ojačao svoju poziciju. Brine me i to što je novi vlasnik skriven iza skrbničkog računa i ne mogu ni zamisliti situaciju u kojoj će tvrtkama u Hrvatskoj upravljati nepoznati vlasnici

A trebali bi svi biti sretni što je Država preuzela stvar u svoje ruke. Pa ovo je nedopustivo i za studenta ekonomije a kamo li za ministra

"Sometimes people don't want to hear the truth because they don't want their illusions destroyed." Nietzsche

New Report

Close