ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nije mi baš jasno o čemu pričate.
Na ovoj dionici u zadnje 2.5 godine imam oko 40% povrata (s reinvestiranom dividendom), što je vrlo dobar rezultat.
A firma još uvijek ima hrpetinu casha (čak i ako oduzmemo ovih 40 kn po dionici što je navodno kod Agrokora) i P/E=5 ako se oduzme taj cash i gleda čisti biznis.

Slažem se da nisu dovoljno orijentirani stvaranju vrijednosti za dioničare, ali odavde vidim dva moguća scenarija za budućnost:
a) suboptimalan, spor i konzervativan rast kao i do sad,
b) promjene u vlasništvu/upravi i filozofiji upravljanja firmom i posljedična eksplozija cijene dionice.

Oba scenarija su dobra ako ste strpljivi i racionalni.
Ako želite brzu zaradu/pušionu, produžite do građevinara ili Todexa.

Možete li mi samo informativno objasniti kako ste došli do P/E od 5.

Hvala Vam, nisam u dionici trenutno, ali bacio sam oko na nju. Ne shvačam samo kakve veze ima keš sa cijenom(P) ili zaradom(E)
[/quote]

A valjda tako da je cijenu dionice umanjio za gotovinu i financijska ulaganja i onda tu vrijednost stavio u omjer sa tržišnom cijenom! Kao, ako imaju dovoljno zadržane dobiti oni to mogu sve isplatiti i onda im je biznis podcijenen.

Al očito se uvijek zaboravi da to nije samo neki tamo Cash koji stoji sa strane nego operativna poluga funkcioniranja holdinga, a da ne spominjem Croatiju osiguranje kojoj je Cash sto su Krasu kakaovac, brasno i šećer. Ne može se to i ne smije tako izravno računati. A da ne spominjem da njima može u računu dobiti i gubitka i do trecine ili čak i pola godišnje dobiti biti s osnove od ulaganja tog casha. Koliki bi onda bio P/E? Dio casha bi se možda mogao nazvati viškom za podjelu, al ne sav Cash!

http://zse.hr/default.aspx?id=76346

MIROVINCI
AZ OMF i dalje troši veliki novac na kupnju Adrisovih dionica
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 04.04.2017. – 08:36:34

ZAGREB – Nakon što je sredinom ožujka kupio veliki paket od 15.000 redovnih dionica Adrisa, AZ OMF kupio je veliki paket povlaštenih dionica rovinjske kompanije.

Krajem protekloga tjedna kupio je, naime, 10.549 dionica vrijednih gotovo pet milijuna kuna. Time je učvrstioo pozicfiju najvećeg vlasnika povlaštenih Adrisovih dionica (ZSE:ADRS-P-A) sa 9,48 posto udjerla odnosno 643.186 dionica.

Pardon, umjesto: “A valjda tako da je cijenu dionice umanjio za gotovinu i financijska ulaganja i onda tu vrijednost stavio u omjer sa tržišnom cijenom! Kao, ako imaju dovoljno zadržane dobiti oni to mogu sve isplatiti i onda im je biznis podcijenen”.

Trebalo je pisati: “A valjda tako da je cijenu dionice umanjio za gotovinu i financijska ulaganja i onda tako dobivenu vrijednost odnosno broj stavio u omjer sa ostvarenom godišnjom neto dobiti! Kao, ako imaju dovoljno zadržane dobiti oni to mogu sve isplatiti i onda im biznis ispada znatno podcijenjeniji”… Lapsus memoriae

Pa ne bi mu ni ja ništa odgovorio. Svatko se može predstaviti kao dioničar Adrisa i postavljati takva pitanja. Zašto bi neki dioničari bili prije ili iscrpnije obavješteni od ostalih? Zna se gdje je mjesto gdje uprava i dioničari društva prije odobravanja financijskih izvješća raspravljaju o istima. To je ono isto mjesto na kojem se daje i razrješnica upravi i NO-u. Nažalost, čini mi se da će još puno vremena proći prije no sto saznamo sto je tu istina i sve ostale detalje. Naprosto jer su se recentni dogadjaji dogodili u tekućoj, a ne u prošloj godini.

Mail s kojim sam poslao imaju u sustavu jer sam s tim mailom iskomuniciorao podatke za dividendu i predstavio sam se imenom i prezimenom, uostalom uopce se ne radi da oni meni trebaju dat informaciju nego da s takvom informaciom moraju obavijestit javnost, dok mi kao dionicari ne pocmemo gnjavit kad treba nece nas nitko nikad ni dozivljavat.

Ignore : renči

Čak i bloger hvali AZ, ako on kaže da dobro rade onda je to kao u mramor uklesano 😀

http://www.seebiz.eu/az-omf-i-dalje-trosi-veliki-novac-na-kupnju-adrisovih-dionica/ar-153574/

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

A što ako je ovo zapravo velika prilika Adrisa da pokupi neke dijelove Agrokora koji mu odgovaraju?
A u to se uračunaju i poprilične kamate na sreedstva koje su nekoliko puta veće nego depozit u bankama??
Moglo bi to završiti zapravo jako pozitivno za Adris!
Vjerojatno su na tom tragu i izjave uprave.

Poslao sam slican mail kao i drugi kolega i dobio identican odgovor i to s email adrese clanice nadzornog odbora. U mailu nisam trazio da odgovore meni nego da se javno oglase o medijskim nagadanjima i daju javnu obavijest o tome je li istina da taj dug postoji.

Bit ce zanimljivo u 6mj , svi koje nas ovo zanima trebamo doci na glavnu skupstinu i nakon recenice ‘otvaram raspravu’ dic ruku i krenuti s pitanjima. Nemojte od fondova i velikih na skupstini nista ocekivati oni samo dodju tamo da pokazu novi A8, pokupe dnevnicu i dobro zameze na domjenku poslje skupstine, a tokom skupstine spavaju i puste da ona tijece s “otvaram raspravu” -> “zatvaram raspravu” bez ikakve rasprave

Mi mali dionicari smo ti koji tamo moraju doci postavljati pitanja i napraviti promjenu. Nesto kao sto je XY napravio s KORFom

...

A što ako je ovo zapravo velika prilika Adrisa da pokupi neke dijelove Agrokora koji mu odgovaraju?
A u to se uračunaju i poprilične kamate na sreedstva koje su nekoliko puta veće nego depozit u bankama??

Aha, a ostali će stajati skrštenih ruku i reći Vlahoviću: “Izvoli, samo se posluži, uzmi što god želiš!”

To će završiti kao katastrofa, ukoliko nemaju hipoteku nad nekom ili više nekretnina ili sl. S mjenicom, potraživanjem, dionicom ili nekim drugim papirom mogu samo stati u red, čekati i moliti Svevišnjeg i maštati da je ovo sve bio samo ružan san.

A valjda tako da je cijenu dionice umanjio za gotovinu i financijska ulaganja i onda tu vrijednost stavio u omjer sa tržišnom cijenom! Kao, ako imaju dovoljno zadržane dobiti oni to mogu sve isplatiti i onda im je biznis podcijenen.

Al očito se uvijek zaboravi da to nije samo neki tamo Cash koji stoji sa strane nego operativna poluga funkcioniranja holdinga, a da ne spominjem Croatiju osiguranje kojoj je Cash sto su Krasu kakaovac, brasno i šećer. Ne može se to i ne smije tako izravno računati. A da ne spominjem da njima može u računu dobiti i gubitka i do trecine ili čak i pola godišnje dobiti biti s osnove od ulaganja tog casha. Koliki bi onda bio P/E? Dio casha bi se možda mogao nazvati viškom za podjelu, al ne sav Cash!

1) Koliko casha misliš da treba jednom holdingu?
2) Croatia ima 136m HRK casha ukupno (tj. Adris proporcionalno udjelu 85m), dakle CO kao jedna financijska kompanija koristi vrlo malo casha u odnosu na Adrisove zalihe,
3) Adris je u 2016. imao 159m HRK financijskih prihoda, dok mu je ukupan EBIT iznosio 640m HRK. Što znači da možete onaj P/E=5 koji sam naveo revidirati u otprilike 6.25.

Dakle, bez obzira na ovo cjepidlačenje oko točnih brojeva, moja teza generalno stoji — Adris ima hrpetinu casha i ogromna većina tog slobodna za investicije. Dok je sam operativni biznis, kad se to uzme u obzir, vrlo jeftin.

Taj efekt koji cash ima na valuaciju je izražen tim više što u uvjetima niskih kamatnih stopa cash zarađuje znatno manje nego u neka normalnija vremena.
Za više detalja: https://aswathdamodaran.blogspot.com/2015/05/valuing-pricing-cash.html

Aha, a ostali će stajati skrštenih ruku i reći Vlahoviću: "Izvoli, samo se posluži, uzmi što god želiš!"

To će završiti kao katastrofa, ukoliko nemaju hipoteku nad nekom ili više nekretnina ili sl. S mjenicom, potraživanjem, dionicom ili nekim drugim papirom mogu samo stati u red, čekati i moliti Svevišnjeg i maštati da je ovo sve bio samo ružan san.
[/quote]
Pa zar stvarno netko može misliti da su sredstva dana na lijepe oči??
Ako da, onda neka slobodno sam proba otići u neku banku, leasing društvo ili u Adris i tražiti koji milion na njegovu časnu riječ da će im vratiti??!!
Čudno razmišljanje do kraja.
Zato i kažem da će na temelju nekog od osiguranja naplate moći ovo dobro iskoristiti.

Pa zar stvarno netko može misliti da su sredstva dana na lijepe oči??

Možda ne na lijepe oči – ali možda na “lijepu” mjenicu koja sad više ništa ne vrijedi…

New Report

Close