ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kad smo vec spomenuli Croatia osiguranje jesu jos nekog zvali na tel. i probali uvaliti dopunsko zdravstveno? Kao na foru pa zar to jos nije rjeseno?, poslati cemo vam papire doma i vi samo potpisete. Nije skupo 64kn mjesecno (mislim da su tako rekli)?

Nije mi vrag dao mira pa sam uputio mail adrisu na dionicari@adris.hr

Postovani s obzirom na medijske natpise da je Adris posudio 100 miljuna eura Agrokoru te u pogledu novo nastale situacije s Agorkorom takva informacija tj potvrda takve informacije je bitna za dionicare, molio bi vas ako mozete takvu informaciju potvdit radi bolje informiranosti dionicara.

A odgovor je pogadjate

Poštovani g. …..,

hvala na Vašem upitu. Kako zakon i odgovarajući propisi uređuju način komunikacije i izvješćivanja o poslovanju, možemo Vam tek načelno odgovoriti: Adris uspješno posluje, a svi pokazatelji upućuju da će tako biti i ubuduće. Naši su trajni ciljevi rast i razvoj, te dugoročna održivost tvrtke.

Detaljnije podatke o poslovanju, u skladu sa zakonom, objavljujemo u godišnjim i tromjesečnim izvješćima koja su dostupna na našim i internetskim stranicama Zagrebačke burze.

S poštovanjem,

Mislim da ih treba malo bombardirat mailovima da im udje malo u glavu takvo nekorektno ponasanje

Ignore : renči

Svi nagađamo, nitko ništa ne zna. I ja imam nešto adrisa pa mi je tema zanimljiva. Obzirom da je kompanija privatna i taj novac u adrisu je "nečiji", vrlo mirno spavam. Nitko si ne bi dozvolio jeftino ga prokockati, tj. posuditi todi na lijepu riječ ili labavu i neizvjesnu garanciju. Mislim da iza toga stoji vrlo čvrsta i čista garancija, rekla bih čak da me ne bi iznenadilo da adrisu i odgovara da toda to ne može vratiti u cashu. Nego da vrati višestruko kroz neki biznis ili hipoteku ili sl. Privatni novac se ne posuđuje samo tako. Da se umjesto adrisa radi o nekoj državnoj firmi tipa podravka, đuro i sl., bila bih 100% sigurna da taj novac neće nikada više vidjeti. Ovako sam sigurna u suprotno.

Ne nagađaju svi. Netko zna pravo stanje i razmjere potencijalne štete. A to da ti mirno spavaš se i očekuje. Još ako nećeš postavljati nikakva pitanja, nitko sretniji od vladajuće vrhuske u Adrisu. A lijepo je i vjerovati. Vjera očvrsne karakter, al spada u područje metafizike. A od metafizike se ne živi, kao ni od opsjenarstva. Treba sirom otvoriti oci i ne biti naivna ovca. Treba utvrditi koliki je ukupan dug, kako je osiguran i kolike su šanse da se novac vrati te konkretno u kojem iznosu i rokovima.

Je da, koliko se ja sjećam, a dobro se sjećam kao vjerovnik se spominjao Adris. Da li to znaci da je to potencijalno konsolidirani dug prema Adrisu ili je samo matica odobrila toliko Agrokoru?

I sto ako je recimo i Croatia osiguranje stavila "svoj žeton" u melting pot? To naravno ne znamo, al obzirom da osiguravatelji zaradjuju upravo na takvim financijskim aranžmanima, ne bi me iznenadilo da su se i oni stavili u red za prijavu tražbina.

Ako je i jedna kuna, nije im trebalo. Ako su konzervativni onda ne stavljaju stotine milijuna kuna u ovakve aranžmane. Uprava, zajedno sa NO mora objasniti dioničarima zašto je to učinila i ako su razlozi bili špekulativni i ako iza toga ne postoji ozbiljna analiza rizika onda svi skupa trebaju kuvertirati ostavke. Naravno, oni to neće učiniti jer oni su isto gazde… iz Rovinja!

Naravno da su se nečim osigurali, jer ako nisu, onda bi to bila katastrofa za dioničare i kompaniju. A ako su ugrozili kompaniju krenut će ozbiljne tužbe. Al sto će ti osiguranje, kad svi imaju vise manje osiguranje i mogu si njime obrisati… jel, pedu! Pa Todorić je svima dao neko osiguranje, to je bio sastavni dio njegove Ponzi igre.

Ako je istina ono što se priča u medijima o adrisu i kuloarima “navodno” o Croatia osiguranju teško će se sakriti od javnosti a pogotovo velikih I malih dioničara.Što vrijeme ide to se stvara veći pritisak i jače će eksplodirati.

OŠ NEŠ BANGLADEŠ!

Ja ne znam sto se priča u kuloarima. Znam ono sto je objavljeno. Al dok ne dobijemo konkretne informacije (ako ih ikad i dobijemo) smatrat ću da je dug na razini od 100 milijuna eura. No, prilično sam uvjeren da je vjerojatno i Croatia umocena, jer su umočeni i neki drugi osiguravatelji, a Agrokor je za sve bio lijepa krava muzara… dok nisu stigli tmurni i crni oblaci nad Todorićeve “pašnjake”.

Nevjerojatno je da se usude tako ponašati prema dioničarima. Oni dioničari koji imaju informaciju o pozajmici agrokoru su u debelo povlaštenom položaju u odnosu na one koji tu informaciju nemaju. Osim ako misle da je to potpuno nebitna informacija za poslovanje. Ako tako misle mogli bi bar to napisati. Ali svi znamo da ne može biti nebitna. Ja ću se svakako obratiti regulatoru po ovoj temi (ništa ne očekujem, ali nek čitaju i odgovaraju).

@babo

Ako je istina…teško da nestane 100milja eura i nikom ništa..teško babo…teško…
To je ono što je u medijima…Ali pitanje je da li se izložila I Croatia osiguranje s obzirom da Im je core business “oplemenjivanje” premije…

Ali svakako bi bilo uredu da se uprava očituje a ovo očitovanje koje je dobio kolega je u najmanju ruku
omalovažavajuće.

OŠ NEŠ BANGLADEŠ!

Pa ne bi mu ni ja ništa odgovorio. Svatko se može predstaviti kao dioničar Adrisa i postavljati takva pitanja. Zašto bi neki dioničari bili prije ili iscrpnije obavješteni od ostalih? Zna se gdje je mjesto gdje uprava i dioničari društva prije odobravanja financijskih izvješća raspravljaju o istima. To je ono isto mjesto na kojem se daje i razrješnica upravi i NO-u. Nažalost, čini mi se da će još puno vremena proći prije no sto saznamo sto je tu istina i sve ostale detalje. Naprosto jer su se recentni dogadjaji dogodili u tekućoj, a ne u prošloj godini.

@babo

Kako znate da su se recentni dogadjaji dogodili ove godine?
Recentni dogadjaji su samo ove godine izašli u medije.
Ili znate nešto više?
Ako se čovjek predstavio Ima pravo pitati za stanje u kompaniji..Ali slažem se zna se gdje I kad mjesto za takva pitanja, ali ovo je ipak izvarendna situacija,ali čim ne demantiraju očito da egzistira nekakav problem..
Zamislite da netko Vama kaže da ste opljačkali banku a niste, da li bi vi šutjeli?

OŠ NEŠ BANGLADEŠ!

Ja se mogu predstaviti telefonski ili mailom kao bilo koji dioničar kojeg nadjem u knjizi dionica, a ne moram biti vlasnik ni jedne dionice.

Ne znam ni išta, ni malo više od toga. Znam samo ono sto je objavljeno neki dan u jednom mediju. Ne znam u kojoj godini su se dogadjaji dogodili, ali Adris nije banka da radi rocnu transformaciju sredstava, a i u 2015. su prodali duhan pa otuda valjda i pare za nova “vrhunska ulaganja”. Obzirom da će se na predstojećoj skupštini raspravljati o prošlogodišnjim rezultatima, logično je da neće biti puno price o dogadjajima nakon datuma bilance. U prošloj su se godini valjda zajmovi uredno vraćali, problem je sto se očito neki nakon svih ovih dogadjaja neće vratiti ako ništa drugo zbog standstill aranžmana. No, ni to nije toliko bitno koliko su važni podaci: Koliki je ukupan dug? Kako je i čime osiguran? Kolika je vjerojatnost povrata inicijalnih sredstava ili dijela sredstava (u kojem postotku) i na koji način će to utjecati na poslovne rezultate u 2017. te nadolazećim godinama?

Ne zaključujem niti želim zaključivati na temelju njihove šutnje. Ne znam odgovore na gornja pitanja.

@babo

“Koliki je ukupan dug? Kako je i čime osiguran? Kolika je vjerojatnost povrata inicijalnih sredstava ili dijela sredstava (u kojem postotku) i na koji način će to utjecati na poslovne rezultate u 2017. te nadolazećim godinama?”

Slažem se 100%
Slično pitanje sam postavio prije neki dan!

OŠ NEŠ BANGLADEŠ!

Nije mi baš jasno o čemu pričate.
Na ovoj dionici u zadnje 2.5 godine imam oko 40% povrata (s reinvestiranom dividendom), što je vrlo dobar rezultat.
A firma još uvijek ima hrpetinu casha (čak i ako oduzmemo ovih 40 kn po dionici što je navodno kod Agrokora) i P/E=5 ako se oduzme taj cash i gleda čisti biznis.

Slažem se da nisu dovoljno orijentirani stvaranju vrijednosti za dioničare, ali odavde vidim dva moguća scenarija za budućnost:
a) suboptimalan, spor i konzervativan rast kao i do sad,
b) promjene u vlasništvu/upravi i filozofiji upravljanja firmom i posljedična eksplozija cijene dionice.

Oba scenarija su dobra ako ste strpljivi i racionalni.
Ako želite brzu zaradu/pušionu, produžite do građevinara ili Todexa.

Možete li mi samo informativno objasniti kako ste došli do P/E od 5.

Hvala Vam, nisam u dionici trenutno, ali bacio sam oko na nju. Ne shvačam samo kakve veze ima keš sa cijenom(P) ili zaradom(E)

"Lipa 'sovka i Bogu je draga "

New Report

Close