jedino obje adrisove dionice nemaju oporavak na ZSE a AV i dalje šuti
Adris je netransparentan i dalje
A sto da kažu?
Žoharimo na dioničarima, na njima stedimo, al zato okolo kamatarimo sve u 16! Dok, ne profuckamo dvogodišnju dobit, a konsolidirano "i malo vise"!
Oni su čuvari tradicije i hrvatskih vrijednosti. Tradiciju čuvaju kroz galeriju, a vrijednost poklanjaju drugima jer vole kad i drugi imaju vise koristi od njih samih. Pravi Samaritanci i filantropi.
[/quote]
Gazda Agrokora je bar bio vlasnik firme a AV je gazda svega u adrisu a nije vlasnik firme. To je umijeće kakvog nema nigdje.
Agrokor i dalje sve više i dublje uvlači u svoju mrežu sve pa sada i državu a na koncu će lijepo oprati ruke od svega i pričekati koji će mu ostati postotak vlasništva od Agrokora a dugovi na koncu ne će biti njegov
problem nego će o njima brinuti da ih vrate oni koji i dalje daju novac za spašavanje firme.
Todorića će baš biti briga tko će vratiti novac AV-u.
http://www.seebiz.eu/petrov-trazimo-nacin-da-drzava-u-agrokoru-preuzme-upravljacka-prava/ar-153529/
u ovom članku se dobiva potvrda ovoga što sam gore napisao. Danas Petrov govori kako se želi izbjeći da čitava država bude taoc Todorića. Dobro bi bilo i po adris da i država ima pravo odlučivati ako već daje i neke garancije da će se Agrokor transparentno restrukturirati.
jedino obje adrisove dionice nemaju oporavak na ZSE a AV i dalje šuti
Adris je netransparentan i dalje
Crobex u plusu 2,44% a adris ništa
Lijepo smo se ovdje proveli !
Oduvijek me odbijao odnos tvrtke prema malim dioničara, kao da smo nižerazredna bića, i ona smiješna dividenda… a novac se gomilao.
I na koncu sam vođen ” zdravim razumom” kupio papir, i dobro mije, tako mi i treba !
Nije mi baš jasno o čemu pričate.
Na ovoj dionici u zadnje 2.5 godine imam oko 40% povrata (s reinvestiranom dividendom), što je vrlo dobar rezultat.
A firma još uvijek ima hrpetinu casha (čak i ako oduzmemo ovih 40 kn po dionici što je navodno kod Agrokora) i P/E=5 ako se oduzme taj cash i gleda čisti biznis.
Slažem se da nisu dovoljno orijentirani stvaranju vrijednosti za dioničare, ali odavde vidim dva moguća scenarija za budućnost:
a) suboptimalan, spor i konzervativan rast kao i do sad,
b) promjene u vlasništvu/upravi i filozofiji upravljanja firmom i posljedična eksplozija cijene dionice.
Oba scenarija su dobra ako ste strpljivi i racionalni.
Ako želite brzu zaradu/pušionu, produžite do građevinara ili Todexa.
Na ovoj dionici u zadnje 2.5 godine imam oko 40% povrata (s reinvestiranom dividendom), što je vrlo dobar rezultat.
A firma još uvijek ima hrpetinu casha (čak i ako oduzmemo ovih 40 kn po dionici što je navodno kod Agrokora) i P/E=5 ako se oduzme taj cash i gleda čisti biznis.
Slažem se da nisu dovoljno orijentirani stvaranju vrijednosti za dioničare, ali odavde vidim dva moguća scenarija za budućnost:
b) promjene u vlasništvu/upravi i filozofiji upravljanja firmom i posljedična eksplozija cijene dionice.
Je, al toliko se kunu u tradiciju i vrijednost. Zagovaraju konzervativan rast i sigurnost ulaganja, a onda ubace lovu u najrizičniju hrvatsku priču i šute o svemu?
Zar to nije kontradiktorno? Još nek naprave dva takva deala pa uopće neće imati financijske imovine, a priča će ostat ista… stojimo na braniku naših vrijednosti!
Pa to je običan spin u režiji jednog dioničara, uz podje*bavanje svih ostalih! Ma nek dotični i dalje stoji “na braniku”, al svojim osobom parama. Ima on dionica, pa nek ih založi slobodno.
Je, al toliko se kunu u tradiciju i vrijednost. Zagovaraju konzervativan rast i sigurnost ulaganja, a onda ubace lovu u najrizičniju hrvatsku priču i šute o svemu?
Zar to nije kontradiktorno? Još nek naprave dva takva deala pa uopće neće imati financijske imovine, a priča će ostat ista… stojimo na braniku naših vrijednosti!
Pa to je običan spin u režiji jednog dioničara, uz podje*bavanje svih ostalih! Ma nek dotični i dalje stoji "na braniku", al svojim osobom parama. Ima on dionica, pa nek ih založi slobodno.
[/quote]
Ne bih zaključivao još o tome jer se ne zna koje su garancije za taj dug, može biti da je rizik visok, a može biti i da je vrlo nizak.
I 40 kn po dionici nije 1/3 od 347 kn po dionici koliko Adris ima kratkotrajne imovine.
Uglavnom, ovi prigovori da im dioničari nisu dovoljan prioritet stoje, ali pri ovoj cijeni me to ne zabrinjava.
AV je tu najveći dioničar i napraviti nekakav katastrofalan potez na svoju štetu neće, najgori scenarij ovdje je suboptimalan povrat na sav taj cash koji imaju.
Je da, koliko se ja sjećam, a dobro se sjećam kao vjerovnik se spominjao Adris. Da li to znaci da je to potencijalno konsolidirani dug prema Adrisu ili je samo matica odobrila toliko Agrokoru?
I sto ako je recimo i Croatia osiguranje stavila “svoj žeton” u melting pot? To naravno ne znamo, al obzirom da osiguravatelji zaradjuju upravo na takvim financijskim aranžmanima, ne bi me iznenadilo da su se i oni stavili u red za prijavu tražbina.
Ako je i jedna kuna, nije im trebalo. Ako su konzervativni onda ne stavljaju stotine milijuna kuna u ovakve aranžmane. Uprava, zajedno sa NO mora objasniti dioničarima zašto je to učinila i ako su razlozi bili špekulativni i ako iza toga ne postoji ozbiljna analiza rizika onda svi skupa trebaju kuvertirati ostavke. Naravno, oni to neće učiniti jer oni su isto gazde… iz Rovinja!
Naravno da su se nečim osigurali, jer ako nisu, onda bi to bila katastrofa za dioničare i kompaniju. A ako su ugrozili kompaniju krenut će ozbiljne tužbe. Al sto će ti osiguranje, kad svi imaju vise manje osiguranje i mogu si njime obrisati… jel, pedu! Pa Todorić je svima dao neko osiguranje, to je bio sastavni dio njegove Ponzi igre.
Svi nagađamo, nitko ništa ne zna. I ja imam nešto adrisa pa mi je tema zanimljiva. Obzirom da je kompanija privatna i taj novac u adrisu je “nečiji”, vrlo mirno spavam. Nitko si ne bi dozvolio jeftino ga prokockati, tj. posuditi todi na lijepu riječ ili labavu i neizvjesnu garanciju. Mislim da iza toga stoji vrlo čvrsta i čista garancija, rekla bih čak da me ne bi iznenadilo da adrisu i odgovara da toda to ne može vratiti u cashu. Nego da vrati višestruko kroz neki biznis ili hipoteku ili sl. Privatni novac se ne posuđuje samo tako. Da se umjesto adrisa radi o nekoj državnoj firmi tipa podravka, đuro i sl., bila bih 100% sigurna da taj novac neće nikada više vidjeti. Ovako sam sigurna u suprotno.