ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

…hoće li se to PA i RA naći negdje na 600 i nešto…?

pametan čovjek vidi zlo i skloni se...

Čudno je da se pegla povlaštena, a redovna stagnira. Mislim ta povlaštena nema glasačkih prava i ne odlučuje o ničemu. Za povlaštene u situaciji preuzimanja ne treba davati javnu ponudu, ne postoji obveza. To je bila izmišljotina Adrisa da omoguće malim dioničarima iz same firme da izađu na burzu i prodaju dionice, kad se kompanija štitila od neprijateljskog preuzimanja jer je morala po sili zakona izići u JDD kotaciju.

To uglavnom fondovi peglaju, al u suštini povlaštena jedino što garantira je pravo na dividendu prije redovne, al za to ionako nema šanse jer zna se tko su vlasnici firme i oni će uvijek isplatiti sebi, a to znači svima. Nije povlaštena više podcjenjena, već redovna.

Zamislite samo situaciju preuzimanja, redovnih je 9,6 milijuna i 50%, vlasništva predstavlja nešto više od 4,8 milijuna dionica pa puta 600 kuna, to vam drugim riječima znači da za manje od tri milijarde kuna doslovno preuzimate kontrolu nad 9,2 milijarde kuna kapitala gledano tržišno. I u tome je vrijednost redovne dionice i zato je ona nosila znatno veću težinu od povlaštene i naravno premiju.

Dakle, prostor za povlaštenu je uglavnom iscrpljen, na redu je ona koja ima glasačka prava i odlučuje o svemu, pa čak i o sudbini povlaštenih, redovna.

Maistra zapošljava 150 novih djelatnika u rovinjskom hotelu Amarin

izgleda da se dobro pune za sezonu cim zaposljavaju toliko ljudi .

Tko rasipa R-A biserje po 590??
Već je trebala biti bliže 700 nego 600.

Čudno je da se pegla povlaštena, a redovna stagnira. Mislim ta povlaštena nema glasačkih prava i ne odlučuje o ničemu. Za povlaštene u situaciji preuzimanja ne treba davati javnu ponudu, ne postoji obveza. To je bila izmišljotina Adrisa da omoguće malim dioničarima iz same firme da izađu na burzu i prodaju dionice, kad se kompanija štitila od neprijateljskog preuzimanja jer je morala po sili zakona izići u JDD kotaciju.

To uglavnom fondovi peglaju, al u suštini povlaštena jedino što garantira je pravo na dividendu prije redovne, al za to ionako nema šanse jer zna se tko su vlasnici firme i oni će uvijek isplatiti sebi, a to znači svima. Nije povlaštena više podcjenjena, već redovna.

Zamislite samo situaciju preuzimanja, redovnih je 9,6 milijuna i 50%, vlasništva predstavlja nešto više od 4,8 milijuna dionica pa puta 600 kuna, to vam drugim riječima znači da za manje od tri milijarde kuna doslovno preuzimate kontrolu nad 9,2 milijarde kuna kapitala gledano tržišno. I u tome je vrijednost redovne dionice i zato je ona nosila znatno veću težinu od povlaštene i naravno premiju.

Dakle, prostor za povlaštenu je uglavnom iscrpljen, na redu je ona koja ima glasačka prava i odlučuje o svemu, pa čak i o sudbini povlaštenih, redovna.

Ajmo ovako:
Što ti znači kontrola nad kompanijom? Jel se od toga zarađuje? Ako da, kako?

Što se tiče OBAVEZE u preuzimanju, recite mi, postoji li za redovnu dionicu SADA obaveza? Mora li ju netko kupiti?

Odgovor je naravno ne mora. Ali mozda zeli. OK. A zasto zeli? Odgovoriti cete mi da zeli preuzeti kontrolu nad 9.2 milijarde kapitala. OK. Onda se vracamo na pocetno pitanje, sto znaci kontrola nad 9.2 milijarde kuna kapitala. Jel se od kontrole zaraduje. Ako da, kako?

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Kako misliš mora li?

Ako netko želi preuzeti kompaniju mora kupiti samo i samo redovne dionice, povlaštene nemaju pravo glasa. Od kontrole se… a sama riječ kaže, kontrolira poslovanje i donose sve poslovne odluke putem instrumenata donošenja odluka, upravljanja i nadzora, a to su Glavna skupština, Nadzorni odbor i Uprava. Redovne su dionice prema trenutnoj pravnoj praksi i validnoj legislativi jedine potrebne za upravljanje kompanijom odnosno njezino preuzimanje.

Dakle, svakoj i bilo kakvoj skupštini Adrisa, bila ona redovna ili izvanredna, jedino mogu glasati redovni dioničari. Povlašteni mogu prisustvovati, ali nemaju pravo glasa što drugim riječima znači da o ničemu ne mogu odlučivati.

Povlaštena dionica ima otprilike težinu kao i obveznica s tim da je iza u prioritetu naplate od imovinom kolateralizirane obveznice (nosi manja prava). Obzirom na prinos, povlaštena dionica baš nije jeftina. Tako da… postoje razlozi premije, a ona je trenutno vrlo niska gledajući situaciju poslovno, vlasnički i strateški. Dakle, kako god. Ovolika premija odnosno malen diskont povlaštene u odnosu na redovnu, bila bi po mojem sudu logična kada bi povlaštena isplaćivala bitno višu dividendu od redovne, a to kao što znamo nije slučaj. I vjerujte mi, nikad neće ni biti.

Obzirom na prinos, povlaštena dionica baš nije jeftina. Tako da… postoje razlozi premije, a ona je trenutno vrlo niska gledajući situaciju poslovno, vlasnički i strateški. Dakle, kako god. Ovolika premija odnosno malen diskont povlaštene u odnosu na redovnu, bila bi po mojem sudu logična kada bi povlaštena isplaćivala bitno višu dividendu od redovne, a to kao što znamo nije slučaj.

Malo su mi konfuzni i kontadiktorni vaši stavovi…

Trenutno je povlaštena na diskontu okvirno 20,00% na redovnu što automatski znači da je dividendni prinos 20,00% veći na povlaštenoj u odnosu na redovnu….Ako je 20,00% vama malo OK…drugima je jako puno…..Pogotovo stoga što u bilanci društvo ima velike zalihe keša i nije isključiva izvanredna dividenda…Po meni svaka razlika u cijeni viša od 10,00% između redovne i povlaštene nema realno opravdanje.

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Kako misliš mora li?

Ako netko želi preuzeti kompaniju mora kupiti samo i samo redovne dionice, povlaštene nemaju pravo glasa. Od kontrole se… a sama riječ kaže, kontrolira poslovanje i donose sve poslovne odluke putem instrumenata donošenja odluka, upravljanja i nadzora, a to su Glavna skupština, Nadzorni odbor i Uprava. Redovne su dionice prema trenutnoj pravnoj praksi i validnoj legislativi jedine potrebne za upravljanje kompanijom odnosno njezino preuzimanje.

Dakle, svakoj i bilo kakvoj skupštini Adrisa, bila ona redovna ili izvanredna, jedino mogu glasati redovni dioničari. Povlašteni mogu prisustvovati, ali nemaju pravo glasa što drugim riječima znači da o ničemu ne mogu odlučivati.

Povlaštena dionica ima otprilike težinu kao i obveznica s tim da je iza u prioritetu naplate od imovinom kolateralizirane obveznice (nosi manja prava). Obzirom na prinos, povlaštena dionica baš nije jeftina. Tako da… postoje razlozi premije, a ona je trenutno vrlo niska gledajući situaciju poslovno, vlasnički i strateški. Dakle, kako god. Ovolika premija odnosno malen diskont povlaštene u odnosu na redovnu, bila bi po mojem sudu logična kada bi povlaštena isplaćivala bitno višu dividendu od redovne, a to kao što znamo nije slučaj. I vjerujte mi, nikad neće ni biti.

Možda zvući ko da zafrkavam, al nije, ja te ozbiljno pitam pa da odovorima dođemo do zaključka.

Pitam mora li netko kupiti Adris. Dolsovno tako. Pitam zbog te vječite “ima obavezu samo za redovne”. To je retoričko pitanje. Naravno da nitko ne mora kupiti Adris. Ako želi kupiti Adris, kupiti će ga. (Razlog pitanja ovog pitanja će biti na kraju)

Opet te pitam što s tom kontrolom, nisi mi odgovorio je li se od toga zarađuje i na koji način. Ne zafrkavam te, zbilja pitam. Ovako ispada ko da bi netko želio kontrolu jer:
a) to je zabavno
b) to nosi neku zaradu

Ako je b) nosi neku zaradu, pitam te, na koji način će neko od kontrole zaraditi. Što netko ima od glasova na skupštini u vidu ZARADE? Misliš li da netko ide kupiti Adris da bi dobivao direktorsku plaću i naknadu za nadzorni odbor ili se drugačije zarađuje? Kad mi odgovoriš to, onda ćemo dalje.

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Ono sto kolega Babo zapravo zeli reci je da kada netko ovlada redovnom dionicom moze proglasiti povlastenu nevazecom, helikopterom prebaciti svu imovinu Adrisa na Kajmanske otoke i time pobjeci od zakonske ruke povlastenih dionicara.

Ono sto kolega Babo dobro kaze je da obzirom na njezinu prirodu (slicnost obveznici), povlastena dionica ima premalen prinos i tu se u svakom slucaju slazem. No obzirom da je ovo Hrvatska, i na tom malom prinosu treba biti zahvalan.

Ponavljam, radim u Belju i što novinari pišu je laž. Belje je odlična firma i proizvodi toliko dobrih proizvoda kakve ni Podravka nema.

Maistra zapošljava 150 novih djelatnika u rovinjskom hotelu Amarin

Obzirom na prinos, povlaštena dionica baš nije jeftina. Tako da… postoje razlozi premije, a ona je trenutno vrlo niska gledajući situaciju poslovno, vlasnički i strateški. Dakle, kako god. Ovolika premija odnosno malen diskont povlaštene u odnosu na redovnu, bila bi po mojem sudu logična kada bi povlaštena isplaćivala bitno višu dividendu od redovne, a to kao što znamo nije slučaj.

Malo su mi konfuzni i kontadiktorni vaši stavovi…

Trenutno je povlaštena na diskontu okvirno 20,00% na redovnu što automatski znači da je dividendni prinos 20,00% veći na povlaštenoj u odnosu na redovnu….Ako je 20,00% vama malo OK…drugima je jako puno…..Pogotovo stoga što u bilanci društvo ima velike zalihe keša i nije isključiva izvanredna dividenda…Po meni svaka razlika u cijeni viša od 10,00% između redovne i povlaštene nema realno opravdanje.
[/quote]

Nominalni prinos je isti. Relativni je različiti. Al što to znači povijesno gledano, ako baš hoćete. Kada je cijena povlaštene dionice bila 350 ili 380 kuna, prinos je iznosio 4,29 odnosno 3,95%. Na cijeni od 500 kuna je 3%. Istodobno, redovna je na 500 također nosila taj prinos, a sada je on 2,54%. Pitam, da li razlika u prinosu koji je za obje dionice zanemariv (više yielda državni bond) opravdava razliku u cijeni ove dvije dionice, kao i dinamika njihova kretanja.

Razlozi za rast povlaštene su vrlo jednostavni, nju je lakše napucati jer su fondovi već odavno unutra i činjenica da imaju prešutni deal sa jednim suvlasnikom da ne talasaju zbog mogućnosti i opasnosti preuzimanja. Ako ste pak mislili da je mogućnost preuzimanja minula, možete biti sigurni da nije, jel usprkos rastu cijene raste i nezadovoljstvo među redovnim dioničarima, a poglavito u svjetlu pogodovanja nekim redovnim dioničarima u smislu dodjeljivanja poslova i pogodovanja na račun tvrtke odnosno svih dioničara. O svemu će se više čuti na Glavnoj skupštini, naravno za odlučivanje na njoj morate imati redovne dionice. i nabavite ih što prije, dok im cijena ne odleprša.

@crobiz16
Sarkazam ti fino napreduje iz dana u dan 🙂

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

New Report

Close