adris/aci
prema najavi g.marića aci će ponovo na listu strateških tvrtki
kao što znamo adris je zainteresiran za aci
što se događa ovom odlukom . dali je ona dobra za adris ili ne?
To stavljanje na listu strateskih tvrtki znaci da uhljebi mogu biti sigurni i da nista od privatizacije.
Ovdje se na sve načine pokušava zaustaviti prebacivanje 500 kn.
Ali samo se odgađa neizbježno.
Koliko znam fondovi za izracun dnevnog NAV-a uzimaju prosjecnu dnevnu cijenu dionica, a ne zadnju cijenu…tako da to sto je netko prodao po bidu 10 kom ne utjece bas previse na vrijednost udjela
Uzima se ZADNJA cijena. Pouzdano znam. Piše u zakonu. I potvrđeno na licu mjesta. Amen.
P.S.
I onda kad imaju velike ulaze sa zadnjom cijenom dignu cijenu ulaza novima, a kad imaju velike izlaze sa zadnjom cijenom ruše isplatu onima koji izlaze.
nebi bilo kažnjio da fond nema informaciju o kupnji ili prodaj djela. ali kad tu informaciju ima i temeljem te informacije kupuje na višim cijenama male količine da podigne vrijednost udjela ili proda male količine dionica na nižim razinama da smanji vrijednost udjela kad ima informaciju oko zahtjza otkup udjela.
e to je klasični oblik prevare i korištenje informacije (zahtjev za otkup ili kupnju udjela) da bi se nešto prodalo skuplje nego bi bilo ili isplatila vrijednost nižnego bi bila.prijevara je KD po kaznenom zakonu RH
Zato bi bilo ok da zakon nalaže srednju cijenu za taj dan, onu koju je formiralo tržište, a ne taj jedan sudionik. Mali ulagač se jedino može zaštititi tako da anticipira raspoloženje idućeg dana i da prodaje za vrijeme rasta.
Zato bi bilo ok da zakon nalaže srednju cijenu za taj dan, onu koju je formiralo tržište, a ne taj jedan sudionik. Mali ulagač se jedino može zaštititi tako da anticipira raspoloženje idućeg dana i da prodaje za vrijeme rasta.
Da super i onda kad nesto skoci 100%, a ti kupis udjele po srednjoj cijeni ili na 50% skoka
Fora je određivanju cijene pojedinih dionica u fondu, a nijedna obično ne prelazi 6-7% ukupnog portfelja.
Mislim da je srednja cijena fer cijena za obračun. Zakon kaže drukčije, da je to zadnja cijena. Sve 5.
Samo sam upozorio na mogućnost manipuliranja. Ništa drugo.
manipulacije su stoposto i to se može i vidjeti ako pratiš portfelje pojedinih fondova, čak sam ih i pitao pa su rekli da je to sve ok, iako moj izračun nije bio kao njihov. štimaljka prema uplati ili zahtjevu za isplatu.
Tako je. Kad prodaješ treba prodavati polakše i to kad ide prema gore.
teška borba Adrisa za pozicije u save re
PROTUPRIJEDLOG
Adris želi Petra Kraljiča u Nadzornom odboru Save Re
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 16.02.2017. – 10:49:27
LJUBLJANA – Adris Grupa koja drži 4,87 posto Save Re, a zajedno s ovisnim društvima gotovo 20 posto udjela, u protuprijedlogu za Glavnu skupštinu ovog osiguravatelja predložila je da se u Nadzorni odbor imenuje Peter Kraljič. Kraljič je poznati stručnjak s međunarodnim iskiustvom, dugogodišnji direktor u društvu McKinsey Co. Bio je član nadzornih odbora brojn ih kompanija u Sloveniji i inozemstvu.
Adris traži da se o ovom prijedlogu glasa prije prijedloga Nadzornog odbora Save. Pritom se pozivaju na zakon (ZGD-1) koji predviđa da to može zražiti manjina dioničara, ukoliko u vlasnioštvu drže najmanje 10 posto udjela. Adris, Croatia osiguranje i Croatia Lloyd drže 19,4 posto udjela u Savi Re.
U pozivu za skupštinu kojeg je Sava Re objavila 7. ožujka kao kandidati za Nadzorni odbor navedeni su Andrej Kren, Davor Ivan Gjivoje, Mateja Lovšin Herič, i Keith Willliam Morris.