Rekli bi kolege na RIVP-u, “zdrava” korekcija nakon “brutalnog” rasta 🙂
Eto na, čim si linkao informaciju na ćirilici cijena otklizala 🙂
Haha,nije valjda zbog toga?!
Kako neće još malo ispod 490 da se nakrcamo pošteno.
Da je bilo para na 460 bila bi sad pjesma.
Možda se tko smiluje pa još proda nešto jeftinije.
[/quote]
Naravno da nije.
Kao što sam jučer napisao, ADRS sad samo hvata ono što su ostali turisti već odradili.
Glavni razlog zašto kaska za ostalima je upravo njegova snaga i veličina.
Ne znam zašto mi je taj post izbrisan.
Zar vi zaista mislite da naše pisanje ovdje ima ikakav (dugoročni) učinak na cijenu?
[/quote]
Naravno da nije.
Kao što sam jučer napisao, ADRS sad samo hvata ono što su ostali turisti već odradili.
Glavni razlog zašto kaska za ostalima je upravo njegova snaga i veličina.
Ne znam zašto mi je taj post izbrisan.
Zar vi zaista mislite da naše pisanje ovdje ima ikakav (dugoročni) učinak na cijenu?
[/quote]
Ja se stvarno ne brinem za Adrisa.
Kao sto si rekao to jedna od najbolja kompanija u Hrvatskoj
I vjerujem da ima učinak šta mi pišemo,naravno ne svi nego samo oni koji smo dugoročni u adrisa,recimo kao sto piše kreso@ HaoRen …!
Zanimljivo je kako se dionica cijeli dan trzi po jednoj cijeni i onda minutu prije kraja netko s par dionica spusti da zadnja bude niza. I tako na par drugih jacih dionica. Jel to mozda fondovi igraju na zadnju nizu cijenu kad imaju malo jaci nalog za isplatu? Da manje isplate.
Takodjer zna biti i obrnuto. Da kupe samo jednu dionicu po asku, to kad netko jace ulazi da mu ispadne skuplji ulaz.
Nadam se da nije tako jer to su u osnovi kaznena djela.
Imam odredjeni interes u tome te bih bas mogao malo istraziti. I prijaviti ako se bude ponavljalo.
Zašto je to kazneno djelo? Zabranjeno je kupiti jednu dionicu po dostupnoj cijeni na burzi? iz bilo kojeg interesa? Ne bih rekla da je to kažnjivo… mogao je i taj drugi koji posluje s fondom prodati ili kupiti jednu. I sebi stvoriti povoljniju poziciju. Ako se uopće o tome radi… Nije to kažnjivo, samo kokošarenje…
nebi bilo kažnjio da fond nema informaciju o kupnji ili prodaj djela. ali kad tu informaciju ima i temeljem te informacije kupuje na višim cijenama male količine da podigne vrijednost udjela ili proda male količine dionica na nižim razinama da smanji vrijednost udjela kad ima informaciju oko zahtjza otkup udjela.
e to je klasični oblik prevare i korištenje informacije (zahtjev za otkup ili kupnju udjela) da bi se nešto prodalo skuplje nego bi bilo ili isplatila vrijednost nižnego bi bila.prijevara je KD po kaznenom zakonu RH
Koliko znam fondovi za izracun dnevnog NAV-a uzimaju prosjecnu dnevnu cijenu dionica, a ne zadnju cijenu…tako da to sto je netko prodao po bidu 10 kom ne utjece bas previse na vrijednost udjela
utječe pa nemaju fondovi jednu dionicu, odabir dionica se uzima koje nemaju velike dnevne količine a u portfelju imaju značajno mjesto
i kod izračuna vrijednosti udjela za naredni dan se mogu kalkulirati kako fond menađerima odgovara, pa pogledajte kako se to nekad radi na rastu ili padu crobexa, sa par dionica na kojima se ne trguje previše, na kraju trgovanja u zadnjih pola sata se korigira vrijednost crobexa. bar se meni tako čini.