Dok sam prije par mjeseci pisao da razlika u cijeni izmedu povlastene i redovne dionice nema smisla, pogotovo ako se uzme u obzir kolicina kesa u bilanci vecina je davala "strucna" obrazlozenja kako je ta razlika opravdana…
kako su npr. glasila ta obrazlozenja?
Po meni je i ovakva razlika neopravdana.
Imam i P i R.
[/quote]
Upravo tako, samo suprotno, redovna je "prejeftina" u odnosu na povlaštenu, a to znači da redovna mora brže rasti ili povlaštena brže padati ili oboje. Premija na vlasništvo se smanjila zbog manje likvidnosti. Povlaštena je preskupa.
[/quote]Pobogu Babo šta ti ovo pišeš!
Kolega Babo mozete li dati neke parametre, usporedbe ili bilo sto da shvatim zasto je Adris (P-A) preskup na ovim razinama? Hvala.
Babo je napisao spin.
@Barikb, kazete vi meni na RIVP-u da se lik salio. Rekao sam vam da je ponekada jako tesko razaznati salu od istine na ovom forumu.
Moze jedno pitanje?
Zasto adris nije na 2,5 booka tj na 1200 kuna kao rivp na 43..
Sto hocete reci da je rivp bolja kompanija i da vise zaradjuje od adrisa.
Ili je oak stvar dobre reklame i turistickog ludila koje trenutno vlada.
Ja sam svoj paket od 1000 kom adrisa iskipao na 450-460…ne zato sto nisam vjerovao ili nevjerujem u daljni rast… Jednostavno mi ke trebao kes za pojacavanje drugih pozicija.
E sad ajmo ovako… Molim zaista jednu strucnu i objektivnu analizu.
Zasto se rivp trzi na 2,5 booka a adrs na 1..
Hvala na odgovoru..
Molim zaista jednu strucnu analizu..
Crobiz ajde ti
Moze jedno pitanje?
Zasto adris nije na 2,5 booka tj na 1200 kuna kao rivp na 43..
Sto hocete reci da je rivp bolja kompanija i da vise zaradjuje od adrisa.
Ili je oak stvar dobre reklame i turistickog ludila koje trenutno vlada.
Ja sam svoj paket od 1000 kom adrisa iskipao na 450-460…ne zato sto nisam vjerovao ili nevjerujem u daljni rast… Jednostavno mi ke trebao kes za pojacavanje drugih pozicija.
E sad ajmo ovako… Molim zaista jednu strucnu i objektivnu analizu.
Zasto se rivp trzi na 2,5 booka a adrs na 1..
Hvala na odgovoru..
Molim zaista jednu strucnu analizu..
Crobiz ajde ti
Evo jedna strucna:
Zato jer book nije u trendu!
Ha legendo moja, sta da ti kazem. Ne znam koliko ce biti strucna, vise je psiholoska. Dijelom neznanje, dijelom konzervativnost. Zbog recentnih akvizicija i naknadnog konsolidiranja jos uvijek nemamo crno na bijelo na raspolaganju konzistentne rezultate za 4 uzastopna kvartala pa ljudi valjda ne mogu benchmarkati. Vec sam rekao da po meni samo trenutno poslovanje vrijedi 480-500 kn (P/E 15). Znaci cash se diskontira brutalnom stopom od ni vise ni manje nego 100%. Bit ce ista prica kao na HT-u kod kupnje crnogorskog telekoma, kada najave akviziciju ADRS ce porasti zbog ocekivanja povecane dobiti, a kada bi zapravo trebao pasti jer je gotovina napustila kasicu i jer investitori ne mogu znati kakvi ce biti sinergijski efekti. Jos jedan faktor je sta im je komunikacija sa investitorima s*anje a planovi investicija cure u javnost na kapaljku (osim nacelnih izjava poput “zelimo biti u businessu osiguranja, turizma i hrane”). OK, osiguranje je visoko reguliran business, ali ja ne znam sta cekaju na drugim frontovima. Trenutno su u djelomicnoj funkciji banke koja po nikad povoljnijim uvjetima izdaje kredite. A i cijena na burzi djeluje strogo kontrolirana, ne kazem da je, ali i sam Vlahovic je izvalio da ce dionica rasti 20% godisnje. Bokte, sta mu to uopce znaci?
Ne znam što bi to trebalo značiti ukoliko je istina, ali poznavajući hrvatske novinare i njihovu financijsku (ne)pismenost pitanje je što je AV točno izjavio i u kojem točno kontekstu.
Uprava na čelu sa AV i ostalim “velikim” dioničarima(čast izuzecima) ima konzervativan stav prema budućim ulaganjima tipa(bolje vrabac u ruci nego golub na grani) ili bolje sigurno i neophodno(osiguranje) ulaganje sa nižim povratom investicije ali dugoročno stabilnim te i tome dodatnu težinu daje i izjava samog “mecene” da će ADRS imati godišnji rast dionice od 20% sa tendencijom rasta dividende iz godine u godinu. Ali…ima jedan ali…takav razvoj situacije oko ADRS je moguć do iduće godine kad je predviđen izlazak na neku stranu burzu a u tom slučaju neka svatko prosudi što bi to značilo za buduću vlasničku strukturu kao i za samu firmu u cjelini. Po meni to znači izlazna strategija AV iz ADRS-a. Imam dionice ovog giganta i veselim se izlasku na stranu burzu. 🙂
Po meni, današnji promet nema veze s tom viješću. Ova dionica odrađuje ono što su ostali već odradili, samo hvata korak, u tome kasni dijelom zbog svoje veličine , dijelom zbog plitkog tržišta na ZSE.
Moze mi netko objasit dal krivo gledam ili je to to :
Kada se ide na moje dionice i pogleda kaj sve ima adrs grupa od dionica u drugim firmama dobijem sljedece : cros-p , cros-r i uljn , vrijednosti 1.584,66 milijardi kuna
Daljnjom provjerom kada se pogleda koje sve dionice ili obveznice ima cros , dobijem da ima vrijednost od
50.186,17 milijardi kuna , posto adrs ima cca 62 % dionica crosa ispada da u tome ima vrijednost cca 30 milijardi kuna ?
plus kaj je vlasnik maistre , cromarisa i cega vec ? plus kes ?
a trzisna kapitalizacija adrs cca 8,2 milijarde kuna
dal je to onda najpodcjenjenija dionica ili barem u top 5?
imam dosta veliku kolicinu adrs-p u portfelju i nije nagovor na kupnju ili prodaju.