@waterstil, kolega koliko vidim zadnji stock split bio je krajem 2006 (1:10) kada se dionica trzila na oko 4540 kn.
2.1.2017 P-A je bila na 454 kn, dakle u tocno 10 godina dionica se nije mrdnula sa mjesta. OK u ovu cijenu nije uracunata dividenda ali nije ni inflacija koja je u razdoblju 1/2007 – 12/2016 punih 29,1%.
Izvor: http://www.dzs.hr/app/rss/stopa-inflacije.html
Sve u svemu, nije nesto impresivno kao investicijska klasa.
kolega, načelno dijelim vaše mišljenje. Ja ADRS u to vrijeme nisam ozbiljnije pratio upravo zbog tih razloga koje ste naveli u postu tako da se niti ne sjećam bivših cijena pa sam uzeo zdravo za gotovo informaciju 1:100, ali i 1:10 nije ništa manja stvar.
Po trenutnim valuacijama ja ne vidim bolje ulaganje na ZSE-u što se tičee risk/reward ratio-a., pa ne može ni ADRS zauvijek ostati na ovim valuacijama u usporedbi s drugim kompanijama iz branše.
Svaku sugestiju vrlo rado ću uzeti u obzir.
spalato
ja sam mišljenja da adris jednostavno mora razvaliti tržište! nije mi drago što tako dugo para čami na banci. puno draže bi mi bilo da je uletjelea nekakva akvizicija, i donosila 4,5,6,7…% povrata, a ne 2. ali…, treba ih razumijeti. sve što im je interesantno i kod nas ili u deželi, ima državu za vlasnika u nekom obliku. triglav i sava…. za svaku sitnicu treba tražiti mišljenje/odobrenje komisije, a to i kod njih ide sporo i traje. kod nas isto tako, ako ne i sporije sa tom razlikom da je godinu dana izgubljeno zbog izvanrednih izbora. sve je povezano preko politike. tako da…
Ne zamarajte se povješću reci te vi meni kako je vidite u ovoj godini mislim na P seriju?Moze li u ovoj godini prebaciti20tak %?Mislite li da je Ante i uprava kontrolira jer su u nekom članku spominjali 20tak% godisnje ,jeli to znaci da oni kontroliraju cijenu?Molim da malo o ovom diskusiju razvijete?Poceta godine je bio460 kn a vec sad 491!
Ja je vidim oko 550 kn iako svi cekamo zadnji kvartal da vidimo kako ce stvari u njemu izgledat s obzirom da tu ima dosta nepoznanica tek onda cemo bit pametniji, racunam da cros ima dosta imovine koja se moze kvalitetno uposlit za hotele te tu vidim jedan dio rasta dok ne kapne koja akvizicija, volio bih i ja da su brzi al svjestan sam da neke stvari ne mogu ic tako brzo, volio bi i da gledaju neki novi biznis pokrenit koji bi mogli razvijat od pocetka iako to ne bi utjecalo dugo godina moglo bi dugorocno osigurat rast kada druge stvari uspore jer imaju i previse love da bi samo cekali na savu ili sl, iako mora im se priznat da u sve u sta ulazu, to je jako temeljito izrađeno i pripremljeno i nema mjesta pogresci
Ne zamarajte se povješću reci te vi meni kako je vidite u ovoj godini mislim na P seriju?Moze li u ovoj godini prebaciti20tak %?Mislite li da je Ante i uprava kontrolira jer su u nekom članku spominjali 20tak% godisnje ,jeli to znaci da oni kontroliraju cijenu?Molim da malo o ovom diskusiju razvijete?Poceta godine je bio460 kn a vec sad 491!
Adris zainteresiran za HPB
HPB-u kapital mogu donijeti mirovinski fondovi i CO, tj. Adris koji je zainteresiran za HPB a ima i novca za investiranje. HPB trenutno treba 200 M kuna. Da bi srednjeoročno bio stabilan HPB treba 700 M kuna za dokapitalizaciju. Odluči li država krenuti u prikupljanje kapitala za HPB, ovaj će put vjerojatno morati pristati na veće ustupke. HPB u sinergiji sa HP koja je već u tijeku i CO koja ima još i svoje poslovnice po meni bi država stvarno stavljala pamet i novac skupa u državnom interesu. No oni koji odlučuju u ime države postavljaju u NO samo njima znanu kombinaciju.
Kada gledam Adris ni ne čudi me da su zainteresirani za HPB što je po meni i logično za CO gdje će valjda odkupiti preostale udjele i izbiti adute iz ruku Slovenaca tako da mogu kupiti njihov Sava Re. Zamislite si povezanost CO/Sava Re/HPB/HP.Bila bi to jaka Grupa ….bila spojena još sa kapitalom mirovinaca. Adris je zainteresiran i za ACI s mirovincima.
Na potezu je država
[/quote] ukazivao sam na to jos prosle godine,na sve vecu popularnost P serije..kao da je nekako ljudi vise vole,zasto? ne znam..jedino je postotak dividendnog prinosa veci,mozda im je to dovoljno da se odluce na P prije nego na R..ako tko ima neko bolje pojasnjenje,volio bi da ga podijeli sa nama.tnx
adris/cromaris
dobro odgojena riba
nije samo riba dobro odgojena to će izgleda biti i cijeli adris
Zasto bi trebalo uopce vise razloga? Razlika u dividendnom prinosu je osjetna, mozda se ne cini sada kada dionica raste iznimno visokim prinosima pa je dividenda mala u odnosu na rast, no kroz nekoliko godina razlika postane osjetna.
Razlika u cijeni izmedju R i P verzije ce se uvijek povecavati sto spekulacije o promjeni vlasnika budu intenzivnije, ali za one koji ulaze u dionicu i planiraju u njoj biti godinama mozda ne zele sudjelovati u tim spekulacijama jer onda kod kupnje R serije moraju i paziti i procjenjivati na to u kojoj su fazi te spekulacije. npr.prije godinu i pol su kruzile razne price i ta razlika se itekako povecala i kada je to utihnulo se i razlika smanjila tj.P serija je stigla cijom R seriju. Nije neobicno da ulagaci tu vrstu spekulacije dozivljavaju kao “zamku” i racunaju na to da je P serija “stabilnija” u smislu odabira u kojem trenutku se ulazi u nju, a da ce se ukoliko budu strpljivi svejedno naplatiti ukoliko i dodje do promjena u vlasnickoj strukturi. Kazem “strpljivi” jer je za ocekivati da R serija najprije raste, a ne da jedina raste, jer profit se isplacuje jednako u obje serije tako da ako npr.netko da ponudu za R seriju po 1000kn i to mu nije skupo, bilo bi glupo da ne zeli i P seriju po 900kn s obzirom da je to prakticki kupnja po diskontu jer dobit po dionici je u tom slucaju i veca u toj seriji.
MOLIO BI BOLJE POZNAVATELJE DA MI/ OBJASNE -OBRAZLOŽE. VISINU D\OBITI-570milj. kuna U TREĆEM KVARTALU’.DOBIT ČE BIT/VELIKA I ZA ČITAVU 2016.HOĆE LI TO 84 BITI PREVELK. UTEG ztU 2017. BOLJE REĆI HOĆE lI TOLIKA[DOBIT. BITI NEDOSTIŽNa PA SAMIM TIM DOVESTI DO PADA CIJENE?
Ja se čudom ne mogu načuditi da je P serija ispod 500 kn i pomalo sam razočaran ,ovdje fali samo info u kojem smjeru ce Ante krenuti jer love ne nedostaje.Mirovinci vele da nemaju di ulagati ,jedino me čudi kako gos Bakic nije u adrisu iako je na svom blogu pun hvale za adris.Moze li mi netko pojasnit to kako Bakic nije usetao u adris a mi bi ga rasirenih ruku docekali?
Ja se čudom ne mogu načuditi da je P serija ispod 500 kn i pomalo sam razočaran ,ovdje fali samo info u kojem smjeru ce Ante krenuti jer love ne nedostaje.Mirovinci vele da nemaju di ulagati ,jedino me čudi kako gos Bakic nije u adrisu iako je na svom blogu pun hvale za adris.Moze li mi netko pojasnit to kako Bakic nije usetao u adris a mi bi ga rasirenih ruku docekali?
pa vjerojatno nije u adrisu zato što je to ,kontrolirana, dionica i što je cijena takva, a trebala bi biti recimo
100 eura a treba i vagon love da se pomakne a i udjeli/novci su na razne strane u dionicama ……a AV je ….Sjećam se kad je pok.J.Radić komentiral svoj IGH dionica je drugi dan letjela u nebo. A ovo mic po mic
antune
čemu pila naopako? usporedi slične kompanije/holdinge u europi sa adrisom. on je BAREM 35% jeftiniji, a još ima barem 3 mlrd keša spremnog za akvizicije. koji po mojoj analizi NIJE NIGDJE UKLJUČEN u valuacije, a kamo li u trenutnu cijenu!
da, biti će uteg za 2017.g….. ali će ih lako skinuti! zašto? napravite valuaciju poznatih stavki + lova na računu – dugovi…… mislim da ćete se zaprepastiti!