Pa pala je s 485 na 455, to je bila ta “obvezna” korekcija koja se uvijek mora odraditi nakon rasta.
A ovaj put se dogodilo da su svjetske burze bile isto u korekciji pa je to malo produbilo pad.
A danas su svi u plusu, bio bi red za malo zelenila i na ZSE i na ADRS!
A ovdje se čeka potvrda da li će izvješće biti odlično kako se očekuje, ako bude, mislim da bi se tada moglo doseći 500.
Mislim da će izvješće samo marginalno utjecati na cijenu. Drugim riječima ono je sporedno za rast cijene.
Dionica je otpočetka rujna narasla s razine od 405 na 488 kuna da bi se posljednjih dana iskorigirala. Pogledajte kada se posljednji put dogodio rast na ovako “velikom papiru” od 20% u manje od 45 dana. U rujnu odnosno listopadu 2014. i u svibnju prošle godine (do sredine kolovoza), al taj rast je drajvala izvanredna dividenda odnosno prodaja duhanske divizije. Tako da… ne znam čemu toliko nezadovoljstvo. Osim toga, nisu isti rastovi sa razina cijene od 300 ili 350 kuna i trenutne burzovne valuacije. Drugim riječima, po čemu danas Adris više vrijedi 30 ili 50% nego tada. Očito je da rezultati nisu zaslužni za to.
Zar mislite da je 300 bila fer cijena?
Znamo da tržišna cijena nema veze s realnom vrijednošću kompanije, da je drukčije onda turisti ne bi porasli parst posto u zadnjih par godina.
Sve ostale dionice su još uvijek “nigdje” i njihov oporavak tek treba doći (ADRSov također).
Mislite li da LEDO vrijedi toliko kolika mu je tržišna vrijednost, koliko 100-tina % mu je cijena porasla od najniže?.
A ovdje porasla tek 30-ak posto od minimuma i kao već je i to previše?
Koji oporavak?
Prosječni P/E Crobexa je oko 20, čak su i S&P i DAX jeftiniji od njega. A ti stvarno misliš da su domaće kompanije prosječno gledano bolje i profitabilnije od njemačkih i američkih? Da, mislim da LEDO vrijedi ove novce kolika mu je trenutna cijena.
Ti ne razumiješ da Adris nije nikada ni pao koliko su možda pale neke druge dobre dionice. A i mnoge od njih su zahvaljujući produktivnim investicijama i odvažnijoj te boljoj upravi odbacile veći povrat i rasle intenzivnije i brže. U ožujku 2009. povlašteni je Adris dotaknuo cijenu od 133, a redovni 144 kune, a Ledu je najniža cijena bila 2500 kuna. To su slični povrati, tako da ne pišite napamet i bez argumenata.
A tko to diže toliki prosjek?
Koliki je P/E Adrisa za prvih 6 mj. ove godine?
P/E se ne može računati za “prvih” ili “drugih” ili nekih “srednjih” 6 mjeseci. Podatke treba anualizirati ono što se prikazuje kao ttm – trailing twelve months.
Al čak ni taj P/E nije bitan. To je samo jedan pokazatelj u nizu pokazatelja profitabilnosti i ne treba ga uzimati izdvojenog kao bilo kakvu referencu. Rekao sam da rezultati nisu presudni za rast Adrisa. Jesu bitni, ali trenutno možda nisu najvažniji. I na tome ćemo završiti raspravu.
@fahrudin
Vidim da pričate o P/E Crobexa…kolike su trenutne valuacije profitabilnosti za Adris ako nam možete pojasniti? Ako ne možete, to je isto sasvim u redu.
Rekao sam da rezultati nisu presudni za rast Adrisa.
Molim da uvažite i ne prepirete se više, fahrudin je već dva puta ponovio isto, imajte obzira, dovoljno je kada on nešto kaže jednom, a kamoli dva puta – u tom slučaju imate se osjećati kao povlašteni da vam je nešto dva puta ponovio.
Ja se čak i slažem sa njime u ovom slučaju :).
lp
Mislim da je na TA temi bio graf s dva gapa na adrs-p. Jedan popunjen. Eto, tko god da prodaje cekam na kupnji da popuni i taj drugi gap. 🙂
Podijelite koliki je drugi da ne tražimo, pa da ga čekamo ako ima dobrovoljaca!
Ne mislim plaćati više nego što je netko spreman podijeliti “višak” dionica koje ga svrbe.