Da, zaključim raspravu na temu. Obje dionice ce drajvat rezultat i vrednovanje. One su u tom smislu s istim pravima. Dakle, omjer dobiti po dionici i zarade po dionici je isti, ista je Ebitda isti je Book. Ista je i dividenda, iako prioritetne odnosno povlaštene dionice mogu imati pravo prednosti pri isplati iste. Doduše po pitanju Ev – Enterprise value, stvari ‘by the book’, stoje malo drugačije. Al ako zanemarimo to, sa stajališta vrednovanja dionice su iste pa ispada da su -p dionice ‘povoljnije”, ali u situaciji kada kompaniji prijeti vlasničko preslagivanje ili neke statusne promjene, e onda je situacija ipak drugačija jer povlaštene dionice nemaju vlasnička prava i u pravilu nisu predmet preuzimanja. Ne postoji zakonska obveza za to.
To sve ovisi o okolnostima i dogovoru ključnih dioničara odnosno većine.
Dakle, divergencija i disparitet izmedju cijene redovnih i povlaštenih nije slučajan. On je dugo vremena bio znatno manji, al kad su se promijenile neke bitne okolnosti, povećao se. To naravno nije (bilo) slucajno, a o tome ce svak razmisliti ponaosob i imati odnosno donijeti svoj vrijednosni sud.
Ponuda za preuzimanje odnosi se na stjecanje dionica s pravom glasa (ZPDD čl.9.), što znači R dionice (ZTD čl.167.)
Kod Adrisa konkretno to znači da prelaskom praga od 25% na R dionici kupcu nastaje obveza davanja ponude za preuzimanje samo za R, a li ne i za P jer ZPDD razlikuje rod dionica, odnosno ne govori o povlaštenoj i redovnoj dionici već o rodovima dionica sa ili bez prava glasa.
Možda je to nekima zbunjujuće jer je kod Adrisa razlika imeđu P i R samo u pravu glasa, dok prema zakonu ta razlika može biti puno veća. Klasifikacija na redovne i povlaštene (po sadržaju prava) je unutar ZTD-a (pogledati malo Odjeljak 2. ZTD-a).
Hoću reći da kad kažemo povlaštena i redovna, to ne mora značiti samo sa ili bez prava glasa već treba dobro pogledati što piše u statu i prospektu (uvijek pročitati statut!!!).
Npr. kod CROS i R i P imaju pravo glasa, pa je zato kod preuzimanja ponuda išla za sve dionice.
Vaš link …
Banco popolare P serija nije imala pravo glasa pa je OTP svejedno dao ponudu za sve.. Znači može, ali bitnije je da NE MORA
Vaš link …
Koga zanima malo više o ovome i tko želi učiti, ima 20-ak dionica sa P serijom (popis na moje dionice) pa potražiti statute i pogledati malo.. ADRS-P nema pravo glasa, CROS-P ima, CEBA-P je nekada imala fiksnu dividendu, bilo je i nekih konvertibilnih, davno sam to proučavao…
klade na fundamente :))))))
O odlukama vecinskog vlasnika ovise i oni koji imaju P dionice i oni koji imaju manjinski udio R dionica, pa to je tako kod svake dionice.
Ja sam u P dionicama i apsolutno niti najmanje ne racunam na spajanje P i R izdanja niti ostale spekulacije. Kupujem P verziju jer ima veci dividendni prinos i to je sve sto me trenutno zanima.
Hoce li se P i R verzije spojiti? Hoce li Adris izaci na Londonsku burzu? Hoce li doci do preuzimanja? Na nijedno od ovih pitanja ne mogu odgovoriti ni sa 1% sigurnosti, a realno ni za jedno od toga ne postoje ozbiljne najave, vec samo tracevi, tako da bi mi bilo i neozbiljno davati veliki utjecaj tome kod ulaganja.
Ako netko spekulira da ce doci do preuzimanja onda mu je i logicno kupiti R verziju jer bi ona u tome slucaju trebala prva rasti. Bitno je ovdje to da bi trebala prva rasti, a ne i da ce jedino R verzija rasti. Ako netko odluci preuzeti Adris i procijeni da mu se npr.isplati preuzimati po 800kn, pa sigurno nece kupovati R verziju po 800, a ostaviti 40% kompanije (P verziju) na 500kn jer su te dionice jednake kada dodje do isplate dobiti.
Nek svatko kupuje u skladu sa svojom procjenom, iskreno cak me i ne zanima tko ce proci par % bolje na kraju price, nadam se da ce se svi solidno naplatiti, necu ni najmanje biti tuzan ako R naraste vise pa R prodaju po 1000, a ja svoje P po 800.
klade na fundamente :))))))
O odlukama vecinskog vlasnika ovise i oni koji imaju P dionice i oni koji imaju manjinski udio R dionica, pa to je tako kod svake dionice.
Ja sam u P dionicama i apsolutno niti najmanje ne racunam na spajanje P i R izdanja niti ostale spekulacije. Kupujem P verziju jer ima veci dividendni prinos i to je sve sto me trenutno zanima.
Hoce li se P i R verzije spojiti? Hoce li Adris izaci na Londonsku burzu? Hoce li doci do preuzimanja? Na nijedno od ovih pitanja ne mogu odgovoriti ni sa 1% sigurnosti, a realno ni za jedno od toga ne postoje ozbiljne najave, vec samo tracevi, tako da bi mi bilo i neozbiljno davati veliki utjecaj tome kod ulaganja.
Ako netko spekulira da ce doci do preuzimanja onda mu je i logicno kupiti R verziju jer bi ona u tome slucaju trebala prva rasti. Bitno je ovdje to da bi trebala prva rasti, a ne i da ce jedino R verzija rasti. Ako netko odluci preuzeti Adris i procijeni da mu se npr.isplati preuzimati po 800kn, pa sigurno nece kupovati R verziju po 800, a ostaviti 40% kompanije (P verziju) na 500kn jer su te dionice jednake kada dodje do isplate dobiti.
Nek svatko kupuje u skladu sa svojom procjenom, iskreno cak me i ne zanima tko ce proci par % bolje na kraju price, nadam se da ce se svi solidno naplatiti, necu ni najmanje biti tuzan ako R naraste vise pa R prodaju po 1000, a ja svoje P po 800.
E tu nisi u pravu. Povlaštena ce rasti u skladu s vrednovanjem, a redovna u skladu s premijom koju je netko spreman platiti da ovlada kompanijom. Dakle, redovna nosi opciju te premije. Obzirom da ne treba po sili zakona preuzimati povlaštenu, ta premija moze biti dosta visoka jer praktički preuzimanjem većinskog paketa redovnih dionica ovladava se cijelom kompanijom, a ne samo redovnim rodom dionica. Zisku? Premija odnosno redovna dionica uz premiju moze u tom slučaju biti i iznad fer vrijednosti dionica kompanije i redovnih i povlaštenih. U tome grmu lezi zeko.
Zna li netko, al stvarno da zna, a ne da se pravi pametan. U slučaju preuzimanja Adrisa, jel ide ponuda za preuzimanje za -P i -R seriju ili samo -R?
evo pravit ću se opet pametan pa reći da vam sve piše u Zakonu o preuzimanju d.d., čl. 2. točka 2.
Je, imaš pravo. Tamo piše jasno. Što se tiče obaveze, mora ići samo za one s pravom glasa. Što ne znači da neće ići i za druge, a napisati ću u jednome od svojih kasnijih odgovorima fahrudinu zašto mislim da bi mogla. Iako, ponavljam, sa stajališta dugoročnog, value investitora to ne igra neku ulogu.
😀
Je, pobjednik je. Hvalite me usta moja… al ima jedan problem glede toga. A taj je da nije! 😀 Mišo forsira neku bezveznu priču jer je shvatio da nema konja za trku u portfelju nego tek kobilu i sad je frustriran zbog toga počeo dokazivati, nedokazivo. Ne bi me iznenadilo da konačan zaključak bude u suprotnosti sa logikom i zdravim razumom. Ha Mišo ko Mišo… I ovdje i ondje je slučaj za sebe.
O, fahrudine, sitna dušo! Nekad mi stvarno nisi jasan. Sve što govoriš samo potvrđuješ sve ono što sam ja pisao. Pa čak i kada želiš ispasti pametan govoreći da nemam konja za utrku nego tek kobilu ispadaš smješan i zapravo lijepo sažimaš sav ovaj razgovor. Kobila nije ništa drugo nego konj. Ženski konj. Isto tako je i -P dionica, konj. Pa čak neka bude i kobila. Ženski konj. Inače, kobile se ravnopravno utrkuju sa pastusima, iako su pastusi u prednosti i većinom oni pobjeđuju, al da je tako jasna i velika razlika, natjecali bi se samo pastusi. Ista stvar je i sa -P i -R. Malo je -R “bolja”, al ne toliko koliko se sada prikazuje.
Kažeš frustiran sam? To ti je kao argument ili samo misliš da ispadaš ti bolji ako mene napraviš budalom? Jesam frustiran, toliko da mi frustracija izlazi na uši. Amo vidit. U Adris sam ušao krajem 10-og mjeseca 2015. godine, kupovao sitno u 12-om i još sitnije u veljači 2016. Prosjek 361,27 (sa brokerskim naknadama). Kupio sam ga tako da sam digao kredit. Gotovinski, kunski, nenamjenski. Kamata 6-7%. Od tada Adrs mi je u plusu 32.86% bez dividende i 37.02% s dividendom. Uh. Koja frustracija. Ne znam di ću od frustriranosti. Za to vrijeme, nemam pojma koliko je porasla -R dionica. Al ajde, idem bacit oko. Uzimam prosječnu cijenu od 20.10.2015. kada sam kupio većinu svojih, a bila je 515,09. Sada je 630,00 što daje 22.31% bez dividende i 25.22% s dividendom. Eto na. Sad sam još više frustriran kad sam ovo otrio. Plaćem od frustracija.
Počeo sam dokazivati nedokazivo? Pa reci što to nisam točno napisao? Sve što sam napisao je kvalitativno, a vrlo lako se pretvori u kvantitativno. Ajmo usprediti za -P i -R kako se prema cijeni odnose EBITDA, dobit, dividenda i ostalo pa ćemo dobiti i kvantitativno ono što govorim. Ono što sam odma na početku naglasio je da ovisi o ulaganju. Da se svatko mora zapitati zašto ulaže i na temelju čega. Jel na temelju fundamenata ili na temelju kretanja cijene i špekuliranja. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da ti napišeš “oni se klade iskljucivo na fundament”! WTF?!?!? Nekad mislim da nas svih fino z.j.baješ, al nekad se stvarno zapitam i neke druge stvari…
Ne mozemo se složiti da je -p dionica bolja za ikojeg investitora, jer naprosto nije. Redovna dionica je uvijek bolja opcija pogotovo ako je premija za njezin glas mala i ima potencijal rasta, kao u slučaju Adrisa. Povlaštena dionica je funkcija fundamenta i ostalih tržišnih i netrzisnih okolnosti, a redovna isto toga, ali i statusno-vlasničkih promjena.
Ti ovdje govoriš koja je bolja ne uzimajući u obzir cijenu. Da, ja ću isto potvrditi da je -R bolja pri ISTOJ cijeni. Osim ako ne dolazi do likvidacije društva, tad je valjda bolja -P pri istoj cijeni. I zato jer je -R bolja pri istoj cijeni zato će -R uvijek biti MALČICE skuplja. Ali par 10% skuplja… E, to nema smisla. Objasnit ću opet u idućem odgovoru zašto, iako sam objasnio već 5 puta.
Ako ti uspoređuješ dionice bez da uzimaš u obzir cijenu, e onda stvarno nemamo o ćemu govoriti, onda zbilja nema smisla i možeš govoriti doslovno što god želiš.
Zato mirovinci i ostali institucionalni ulagatelji drže povlaštene. Ne zato jer su na bilo koji nacin "bolje", nego zato jer nisu mogli doći do redovnih. Barem ne u većim količinama. Ekipa jednostavno ne prodaje redovne.
Pa drže -P zato jer im je veći povrat na kapital. Kupuju isti rizik za puno manju cijenu i dobivaju puno veći povrat na kapital. Sve rečeno. I svaki racionalni ulagač, koji ne špekulira sa prodajom i kretanjem cijene u slučaju iste kupovati će -P pri OVAKVIM cijenama.
Mislim da su se svi malo previse napalili na clanak u Lideru koji osim price o prodaji CROS nema bas nista sto se do sada nije culo.
Ja osobno niti sam pročitao članak niti me previše zanima. Sve što se spominje samo je bonus.
😀
Je, najsladje su bogate trpeze i domjenci nakon skupstina. Zato uglavnom i vlasnici dionica s pravom glasa drze iste… Vlasnici -p dionica nemaju pravo uzivanja u bakanalijama i najboljim istarskim vinima i zato su njihove dionce diskontirane!
Tko hoće sudjelovati na skupštini dovoljno mu je da kupi 1 (JEDAN) komad -R dionice i sudjeluje u njoj. Ukoliko ima kakva trpeza, može ravnopravno na njoj sudjelovati, neće dobiti hrane u skladu s brojem dionica.
Spekulanti su vlasnici -p dionica jer oni se klade iskljucivo na fundament i izmisljotine tipa spajanja dvaju rodova dionica. Oni su i spekulanti jer ovise o odlukama vlasnika -r dionica. Vlasnici -r dionica su ono sto i samo ime kaze, vlasnici kompanije koji imenuju NO i upravu i odlucuju o sudbini same kompanije. Naravno, proporcionalno vecini odnosno ucescu u kapitalu.
Ovo bi trebalo uokviriti kao vrhunac gluposti rečene na forumu. Jesi ti svjestan što si ti tu napisao?!?!?!?!
Da, zaključim raspravu na temu. Obje dionice ce drajvat rezultat i vrednovanje. One su u tom smislu s istim pravima. Dakle, omjer dobiti po dionici i zarade po dionici je isti, ista je Ebitda isti je Book. Ista je i dividenda, iako prioritetne odnosno povlaštene dionice mogu imati pravo prednosti pri isplati iste. Doduše po pitanju Ev – Enterprise value, stvari 'by the book', stoje malo drugačije. Al ako zanemarimo to, sa stajališta vrednovanja dionice su iste pa ispada da su -p dionice 'povoljnije'', ali u situaciji kada kompaniji prijeti vlasničko preslagivanje ili neke statusne promjene, e onda je situacija ipak drugačija jer povlaštene dionice nemaju vlasnička prava i u pravilu nisu predmet preuzimanja. Ne postoji zakonska obveza za to.
To sve ovisi o okolnostima i dogovoru ključnih dioničara odnosno većine.
Dakle, divergencija i disparitet izmedju cijene redovnih i povlaštenih nije slučajan. On je dugo vremena bio znatno manji, al kad su se promijenile neke bitne okolnosti, povećao se. To naravno nije (bilo) slucajno, a o tome ce svak razmisliti ponaosob i imati odnosno donijeti svoj vrijednosni sud.
Eto, u zaključku napišeš točno ono što sam ja govorio cijeluo vrijeme.
One su u tom smislu s istim pravima. Dakle, omjer dobiti po dionici i zarade po dionici je isti, ista je Ebitda isti je Book. Ista je i dividenda, iako prioritetne odnosno povlaštene dionice mogu imati pravo prednosti pri isplati iste.
Znači kupujući -P kupuješ isto, isti rizik, isti rudnik, ZA MANJU LOVU!