Mišo, tražiš usporedbu? Puno teksta i navlačenja na P seriju, ovo ono, a ja sam prije nekoliko stranica postao usporedbu kretanja dionica p i r, je li ti čitaš forum ili vodiš monolog?
Uglavnom, kako god, za svakog racionalnog dugoročnog investitora pri ovim cijenama, ako se odlučio na kupnju dionica Adrisa neupitni izbor -P. To jednostavno nalaže logika jer ako vrijedi nekom potencijalnom preuzimatelju toliko kompanija da bi mogao “ubirati plodove” onda zašto te iste plodove ne ubrati po puno jeftinijoj cijeni koja se nudi! To je sva filozofija. Jer i taj potencijalni preuzimatelj ne kupuje da bi prodao u ponudi za preuzimanje, dakle cilj mu je da stvara novu vrijednost u kompaniji i da ubire plodove preko dividende. I to je sva filozofija koja objašnjava koliko je neracionalna OVOLIKA razlika u cijeni različitih rodova dionice. Sve ostalo su špekulacije i taktiziranja na različitim vremenskim skalama.
Ponavljam, za dugoročnog malog dioničara -P serija je isti rudnik po 24% jeftinijoj cijeni. Ja dionice gledam ko rudnik iz kojeg polako rudariš. Za onoga koji gleda drugačije i koji drugačije postupa dionicama, svašta je moguće, al kako si reko:
Ta premija nema veze s fundamentima jer oni su za sve dionice isti.
Svatko nek se zapita jel kupuje onda po fundamentima ili kupuje prema nečemu drugome!
Mišo, tražiš usporedbu? Puno teksta i navlačenja na P seriju, ovo ono, a ja sam prije nekoliko stranica postao usporedbu kretanja dionica p i r, je li ti čitaš forum ili vodiš monolog?
Majstore, jel ti sad lakše kad mene napraviš budalom? Nego, reci mi, jel mogu na tvojoj slikici mjenjati vremensko razdoblje ako sam slučajno vidio tvoju slikicu i ako me SLUČAJNO zanima neko drugo razdoblje prije 07/2016?
Puno teksta i navlačenja na P seriju, ovo ono, a ja sam prije nekoliko stranica postao usporedbu kretanja dionica p i r, je li ti čitaš forum ili vodiš monolog?
Napišeš “ovo ono” i pobiješ sve što sam reko. Postavio sam ti pitanja i ni na jedno nisi odgovorio. Eto, napiši što sam to krivo reko kad “navlačim” na P seriju? I baš me zanima što to u forumaškim glavama ima s “navlačenjem na nešto”, pogotovo kad se radi o dionici sa tržišnom kapitalizacijom par milijardi kuna, dnevnim prometima po milijun kuna i ogromnim free floatom. Da, zbilja…vjerojatno na cijenu najviše utječe pisanje na forumu.
No, kao što sam ti rekao, pisao nisam zbog tebe i tebi sličnih. Nego zbog ljudi koji žele nešto razumjeti. Kojima ono što sam napisao nije “ovo ono” nego ako već imaju nešto za kontrirati onda će reći kao fahrudin ili pitati kao CashFlow, ili samo pročitati.
A ti dalje, ovo ono, nastavi po svome… Ako misliš da ovo ono, slobodno me ovo ono, ignoriraj. Srećom pa ta opcija postoji na forumu.
Mišo Kovač je definitivno pobjednik ove debate. Uvjerljivo.
Razlika u cijeni je ipak samo špekulantska. Mala razlika je razumljiva,
međutim ovolika razlika je neodrživa dugoročno i neutemeljena.
Za malog dugoročnog ulagača P-serija je bolji i odličan izbor, iako je
i R serija zanimljiva. Pričao sam jednim stručnjakom na tu temu.
Teorija je jedno, ali trgovanje je trenutno drugačije. Akcent na trenutno.
Zna li netko, al stvarno da zna, a ne da se pravi pametan. U slučaju preuzimanja Adrisa, jel ide ponuda za preuzimanje za -P i -R seriju ili samo -R?
evo pravit ću se opet pametan pa reći da vam sve piše u Zakonu o preuzimanju d.d., čl. 2. točka 2.
Znači složili smo se da je za malog investitora bolja varijanta P? Jer mu je utjecaj s par desetaka ili stotina dionica R s pravom glasa praktički zanemariv
Kako kaže Krešo ipak je to ista firma s jednim te istim fundamentima, samo s dva roda dionica… moraju konvergirati kad-tad
😀
Je, pobjednik je. Hvalite me usta moja… al ima jedan problem glede toga. A taj je da nije! 😀 Mišo forsira neku bezveznu priču jer je shvatio da nema konja za trku u portfelju nego tek kobilu i sad je frustriran zbog toga počeo dokazivati, nedokazivo. Ne bi me iznenadilo da konačan zaključak bude u suprotnosti sa logikom i zdravim razumom. Ha Mišo ko Mišo… I ovdje i ondje je slučaj za sebe.
Ne mozemo se složiti da je -p dionica bolja za ikojeg investitora, jer naprosto nije. Redovna dionica je uvijek bolja opcija pogotovo ako je premija za njezin glas mala i ima potencijal rasta, kao u slučaju Adrisa. Povlaštena dionica je funkcija fundamenta i ostalih tržišnih i netrzisnih okolnosti, a redovna isto toga, ali i statusno-vlasničkih promjena.
I ta dva roda ne moraju cjenovno konvergirati. To ovisi o okolnostima.
Pretpostavi hipotetsku situaciju u kojoj dolazi do preuzimanja kompanije i kompanija se brani. Ili imamo dva ili čak vise preuzimaca i nastane nadbidavanje! Sto ce se dogadjati s cijenom povlaštene, a sto s cijenom redovne i da li ce tada cijena tih dviju konvergirati ili divergirati?
Na kraju, netko je spomenuo da redovne drži uprava i sadašnji te bivši radnici i čuvaju ih. Iako ta motivacija nije nužno vezana na trenutnu situaciju opet se opcija prava glasa pokazala vrlo vrijednom. Nisu izvorni dioničari bas takve tarabe, i većina ih je imala i redovne i povlaštene i većina ih i dalje drži redovne, a povlaštene su mozda i promijenile vlasnika. Povlaštene su i smišljene da se tamo 2002., 2003. udovolji zakonu o JDD kotaciji i izbaci dio kapitala na burzu. Sa redovnima je to išlo mnogo sporije jer su dioničari ugovorno čuvali kapital i obvezali se da ga neće prodavati. Danas mogu raditi s njim sto hoće, al ekipa je svjesna premije glasa i teško se odvaja od njih. Zato mirovinci i ostali institucionalni ulagatelji drže povlaštene. Ne zato jer su na bilo koji nacin “bolje”, nego zato jer nisu mogli doći do redovnih. Barem ne u većim količinama. Ekipa jednostavno ne prodaje redovne.
Malo se Kresso naljutio ali je u pravu, malom dionicaru s foruma je P jedina i logicna opcija, a razlog zasto fondovi kupuju P a ne R je isto jako jednostavan. Zato sto R ne mogu kupiti.
Mislim da su se svi malo previse napalili na clanak u Lideru koji osim price o prodaji CROS nema bas nista sto se do sada nije culo. Osim toga, ima tolilo navodno, mozda i moglo bi da sam na kraju citao ponovno i podvlacio cijeli clanak.. 28 puta?!?!?! Ja mogu tako napisati pet stranica o svakoj dionici, stvarno smijesno.
Plus dio gdje se OBECAJE da ce dionica rasti
Plavi, duzan si Kressi pivu sto je potrosio suncanu subotu na objasnjavanje elementarnih stvari i zabluda 🙂
Špekuliranje je ok, tko voli nek izvoli, to ipak stvara likvidnost.
Ali oni koji nisu za to, nema apsolutno niti jedan razlog zašto kupiti udio u kapitalu i budućoj dobiti po skupljoj cijeni (kupnjom R). Kresso je dobro napisao, večina ionako kao da posjeduje samo P serije dionica koje niti nemaju takve serije jer ne ide niti na skupštine.
😀
Je, najsladje su bogate trpeze i domjenci nakon skupstina. Zato uglavnom i vlasnici dionica s pravom glasa drze iste… Vlasnici -p dionica nemaju pravo uzivanja u bakanalijama i najboljim istarskim vinima i zato su njihove dionce diskontirane!
Spekulanti su vlasnici -p dionica jer oni se klade iskljucivo na fundament i izmisljotine tipa spajanja dvaju rodova dionica. Oni su i spekulanti jer ovise o odlukama vlasnika -r dionica. Vlasnici -r dionica su ono sto i samo ime kaze, vlasnici kompanije koji imenuju NO i upravu i odlucuju o sudbini same kompanije. Naravno, proporcionalno vecini odnosno ucescu u kapitalu.