Što se tiče ovih -R i -P spajanja ne spajanja. Sasvim nebitno. Prednost -P je da se može pretvoriti u -R (što nisam ni ja znao prije, al eto, može). Druga stvar, što su uopće dionice, jel znate ljudi? Udio u nekoj kompaniji, je li? E pa tako je udjel u Adrisu podjeljen na naših 16.400.000 dionica (od kojih su Broj dionica -R 9.615.900, a -P 6.784.100 dionica). Vrijednost Adrisa je zbroj njegovih dionica, dakle trenutna kapitalizacija mu je 9.314.385.000 kn zbog toga što je to zbroj vrijednosti svih njegovih dionica.
Što se tiče -R i -P serije i razlike u njihovim vrijedostima, evo slikoviti primjer (da vam nacrtam):
-Zamislite da imate dvije kompanije sa istim prihodima, zaradom, ebitdom, rastom, ono, reko bi čovjek da su iste (ali neovisne jedna o drugoj i jedna ne utječe na drugu). I imaju jednaku veličinu, jednaki temeljni kapital i jednaki broj dionica. I naravno, cijena dionice im je ista. Jel tako? Logično. Al recimo da su podcjenjene. Dakle recimo koštaju 100 kuna. Zovu se A i B. I dođu šuškanja da će se jedna kompanija prodati. Recimo B. I cijena joj naraste na 150 kuna. I? Koju biste vi kupili i što mislite koja je cijena pravedna? Naravno, može biti da je pravedna cijena od 150 kuna jer zbog špekuliranja o prodaji cijena dolazi na realniju vrijednost. Ili može biti da je druga napuhana zbog špekulacije o prodaji. Ja da idem ulagati, svakako bi ulagao u jeftiniju jer SU KOMPANIJE JEDNAKOVRIJEDNE!!!! Iako, mogao bi špekulirati da će dionica one kompanije koja se prodaje možda i narasti ako do prodaje dođe. Ali ako ne kupujem zbog špekulacije, ja ću kupiti ONU KOJA JE JEFTINIJA! Dakle kupovati ću isti proizvod za manju cijenu.
Takav vam je slučaj sada sa -P i -R serijom. To je jedna kompanija. To što -R ima sada dodanu vrijednost to je radi špekuliranja (ili stvarnog) preuzimanja! Ali što to pokazuje? Pokazuje npr. koliko kompanija vrijedi. Onaj koji ju hoće preuzeti platiti će koliko vrijedi, jel tako? Al kompanije se ne kupuju da bi se upravljalo njima samo radi upravljanja. Nego radi zarade. Kako se prvenstveno zarada ubire. Pa prvenstveno isplatom dividende! E pa onaj koji hoće upravljati Adrisom jednostavno misli da može bolje iskoristiti kapital koji Adris ima da bi Adris mogao više zaraditi i onda veću zaradu isplatiti, tj. imati veću dividendu. E tu smo. To ti je slika da -P vrijedi, recimo to tako, “jednako” kao -R. Jer upravljanje radi upravljanja ne znači ništa. Ne kupuju Adris da bi se mogli u njega uhljebiti ili da bi mogli na mutne načine izvlačiti lovu. U dioničarstvu, lova se izvlači dividendama.
I sad, kome to nije jasno, ili ne razumje osnove dioničarstva ili ne znam što mu je. To je osnova, osnove. Ukoliko dođe do nekog preuzimanja, jednostavno, cijena preuzimanja jest ona koja govori koliko Adris vrijedi kao kompanija. A njegova vrijednost podjeljena je na dionice (-p i -r serije).
Što se tiče dugoročnog investiranja (i to stvarno mislim dugoročno, a ne forumaški dugoročno) tu čovjek jednostavno nema dvojvbe, ulaže se u -P. Osim, naravno ako nemaš namjeru upravljati kompanijom. Dakle, jednostavno, mali dioničar nema nikakve dvojbe koju dionicu kupovati. Niti malo. Što se tiče špekuliranja i brze zarade, e to, neka svatko odluči za sebe, to vam je, kako sama riječ kaže, špekuliranje. Pogađanje. Pa to daj. Ali što se tiče VRIJEDNOSTI, tu nema dvojbe da su -P serija i -R serija “jednako” vrijedne (pod jednako, naravno, mislim na malu razliku zbog prednosti -r na pravo glasa, što je možda par %, minimalna neka razlika).
Tako da ne obazirite se na razne špekulante, kockare i znalce na ovom forumu. Jednostavno počnite od osnova osnova i zapitajte se prvo što su vam dionice i zašto ulažete u dinice. Ako ne znate zašto pročitajte koju knjigu.
I molim ove znalce tipa 0.75 komada -P za -R, da prestanu pricati p.zdarije.
Zna li netko, al stvarno da zna, a ne da se pravi pametan. U slučaju preuzimanja Adrisa, jel ide ponuda za preuzimanje za -P i -R seriju ili samo -R?
Vijednost ili ne, preuzimatelj uopće ne mora kupiti seriju P. Nije mu nikakva zakonska obveza. Dovoljno mu je da preuzme većinski paket serije R, a onda naknadno može više ili manje tjerati vodu na svoj mlin.
Dakle, dionice serije P ne igraju nikakvu ulogu u procesu preuzimanja. Preuzimatelj ih može kupiti, a i ne mora.
Vijednost ili ne, preuzimatelj uopće ne mora kupiti seriju P. Nije mu nikakva zakonska obveza. Dovoljno mu je da preuzme većinski paket serije R, a onda naknadno može više ili manje tjerati vodu na svoj mlin.
Dakle, dionice serije P ne igraju nikakvu ulogu u procesu preuzimanja. Preuzimatelj ih može kupiti, a i ne mora.
1) Vrijednost ili ne?!?!?! Wtf? Ok, tebi nije važna vrijednost nečega, ne odnosi se post na tebe. Špekuliraj. Sretno!
2) Jesi li siguran da ne mora dati ponudu za -P seriju ili to samo govoriš jer misliš da je tako?
3) Jesi li pročitao moj dugi post sa razumjevanjem. Kakve j… veze ima večinski paket -R serije? Što je za tebe dioničarstvo? Jel se preuzima kompanija samo da bi se preuzela? Što ti znači “tjerati vodu na svoj mlin”? Jel to znači da će si isplaćivati dobit kroz “svoj mlin”? Kako?
4) Čak i da ne mora kupiti -P seriju, kakve j… veze to ima? Kupio je -R seriju i pokazao koliko kompanija VRIJEDI!!!! Meni kad kupujem, bitno je KOLIKO nešto VRIJEDI i onda to usporedim sa cijenom po kojoj se prodaje. Kažem, ukoliko tebi to nije bitno, to je u redu… Sasvim legitimno.
Nadam se tvojim odgovorima na moja pitanja, kojih ima poprilično.
Ako neko kupi recimo većinski paket bilo koje kompanije na tržištu za neku cijenu on je time pokazao koliko kompanija za njega vrijedi. Ono što taj želi je upravljati kompanijom tako da čim veću zaradu ima. Zarada se isplaćuje kroz dividendu. Čim manji postotak kompanije ima, tim manju će dobit sebi moći isplatiti, odnosno dobit će trebati djeliti sa većim brojem dioničara. Ono što je važno za manjinske dioničare jest da kompanija radi čim bolje. To je sva mudrost. A ono što je važno većinskom je sve isto što i manjinskom, samo je pitanje koliko dobiti želi djeliti s ostalim dioničarima. Dobit se prvenstveno djeli -P dioničarima, pa onda i -R. Po tome je -P povlaštena.
Jedino što kupac treba odgovoriti odlučujući se za -P ili -R jest:
-Želim li ili ne želim odlučivati kako se kompanija vodi.
Oni koji imaju -P kažu “ne želim odlučivati kako se vodi kompanija (iako mi je to, naravno, VAŽNO), već samo želim sudjelovati u podjeli dobiti. To je ono što većina nas i radi u dionicama jer imamo premali postotak da bi utjecali na odluke (barem na večini dionica). A većina ljudi niti ne ide na skupštine, dakle kao da ima “-P dionice” svih ostalih kompanija.
Ona druga stvar je špekuliranje i kockanje i to je sve. Pitanje je, je li ti bitna vrijednost ili ti je bitno kretanje cijene. Meni je bitna vrijednost i odnos prema cijeni. I tu mi bez dvojbe pobjeđuje -P serija i niti nisam ni trepnuo kupujući Adris, u koju ću kupiti. Da hoću na skupštinu, kupio bi 1 dionicu -R. Da mi je bitno kretanje cijene, igrao bi kladionicu, brža je zarada.
Da ja imam dionice -R serije (a da nisam neki bivši radnik, kome je stalo do vođenja kompanije, i možda i u tome sudjelujem) definitivno bi prodao -R seriju i kupio -P. Bez da trepnem. Ako ništa drugo dobio bi znatno veću dividendu. A kad se stiša bura oko pruzimanja i kad dodu “normalna” vremena cijene će se približiti, što god ljudi mislili, jer to je jedino racionalno i logično s gledišta dioničarstva. Pa kom drago, kom krivo. I to nije prognoziranje kretanja cijena jer ne kažem da će se sresti na 600 kn ili na 100 ili na 1000 ili 1 ili 1000000.
P.S. Sve do sada napisano nije poziv ni na kupnju ni na prodaju bilo koje dionice, bilo kojeg roda. Sve što sam napisao moje je osobno mišljenje i iznošenje vlastitog razmišljanja.
Joj, milinice…. Evo svima malo za razmišljanje:
13.05.2014 15:17
Croatia osiguranje d.d. – Ponuda za preuzimanje društva Croatia osiguranje d.d.
Hm… Da citiram ili da vas pustim da sami tražite? Ma….. Sami tražite. 🙂
Preuzimatelj je kupivši seriju R pokazao koliko kompanija vrijedi. Ali kupio je seriju R jer samo tom serijom može upravljati poduzećem. Dakle, iz perspektive većinskog vlasnika serija R je bitna i govori koliko poduzeće vrijedi.
Usput, imatelji dionica R odlučuju što će se dogoditi s pravima imatelja serije P, a ne obrnuto.
Ako kompanija “vrijedi koliko vrijedi”, zašto onda serija P nije na cjenovnoj razini “vrijednosti kompanije” nego xx% niže? Prema tvojoj teoriji, jer kompanija “vrijedi”, cijena P bi trebala zapravo biti izjednačina s cijenom P, no to očito nije ni približno tako. Dakle, nešto tu s matematikom nije u redu.
Preuzimatelj je kupivši seriju R pokazao koliko kompanija vrijedi. Ali kupio je seriju R jer samo tom serijom može upravljati poduzećem. Dakle, iz perspektive većinskog vlasnika serija R je bitna i govori koliko poduzeće vrijedi.
Usput, imatelji dionica R odlučuju što će se dogoditi s pravima imatelja serije P, a ne obrnuto.
Nisam ni mislio da ćeš mi odgovoriti na moja pitanja… Nema veze. Ne pišem ovo zbog tebe i tebi sličnima, nego znam da ima ljudi koji žele nešto i razumjeti.
Sve sam prije rekao i previše. Kažeš cijena bi trebala biti izjednačena ako vrijede. Kao da si rekao, eto ako vrijede jednako onda bi svi razmišljali kao ti, a ne razmišljaju, znači ne vrijede jednako. Logika ti nije jača strana, nemoj sa nevažečom logikom donositi zaključke. Dakle, to što nije cijena približno jednaka pokazuje druge stvari, više o tržiištu i investitorima, nego što govori o dionici. Da, trenutno je možda nekome važno da kupuje -R seriju i to po njemu znanoj realnoj cijeni, a za -P ga nije briga jer možda želi preuzeti vođenje kompanije (HIPOTETSKI!). To bi značilo da iz perspektive nekoga trenutno mu je važna -R serija, a kasnije će mu biti važna i -P kada bude htio isplaćivati dobit.
Usput, odlučuju u smislu da im mogu povećati prava, a ne mogu im ukidati prava. 😉 Jer -P imatelji -P serije unili su novce u temeljni kapital (po dionici jednako kao -R). Tako da, što se “prava” tiče, tu nema straha, ipak je -P POVLAŠTENA!
I daj mi onda barem na jedno pitane odgovori. Što znači “upravljati poduzećem” i zašto bi to nekome bilo važno! (ne kažem da nije, ja znam zašto jest. Al čini mi se da ti ne znaš, da je tebi to nešto “mistično”)
Znači imati većinski paket dionica serije R. 😀
Dobro. To je isto. Imati većinski paket dionica -R serije znači upravljati kompanijom.
Ali pitam za “smisao”. Kojeg smisla ima upravljati kompanijom. Što je to. Zašto to netko radi. I što ima s tim.