ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ovima koji maštaju o izjednačavanju P i R serije, samo ukratko;
– onaj tko ima R seriju nema nikakvog motiva da svoja upravljačka prava razvodni i pokloni onima koji ih nemaju:
– bilo kakvo maštanje o udruživanju AV sa mirovincima u cilju povećanja kontrole nad kompanijom spada u kriminalnu aktivnost i samim tim potpuno otpada iz bilo kakve kombinacije.

Ostavite se svoje pilićarske filozofije, ljudi o kojima pričate rade s milijardama, ne padaju im na pamet bilo kakve p*zdarije ovakve vrste. Adris je ozbiljna kompanija.

ma nemoraju se spajati,, važni je samo da im cijena bude ista. 😉

neće uvijek biti ovako.

Zašto bi netko tko ima R glasao da se spaja?

Kakvo pitanje! Zato da udovolji forumašima – imateljima serije P. 🙂

Neki ovdje su duhoviti pa kažu da razlika između P i R treba biti 10%, ali još duhovitiji je onaj što je napisao da je to pravilo Burze. 🙂 I kad čovjek pomisli da je šali kraj, pojavi se netko tko ne shvaćajući šalu traži link na spomenuto “pravilo”. 🙂

Jal je općenito hrvatski problem i ovdje se to vidi, žao je dioničarima R serije što je trenutno P u fokusu.
Nije da se nisu ismijavali početkom godine i prošle godine, neki od njih, pa se sjećam da je bila P ( pada ) i R ( raste ). Dečki sada je tako, kako je, ja imam i P i R seriju, mislim da su obje dobre.

Naveo sam dva razloga zašto mislim da će se moguće spojiti P sa R serijom i detaljno pojasnio, neki ne žele razumijeti, a neki ne mogu razumijeti ( fahrudin )iz objektivnih razloga 🙂 .

Bilo da se radi o spajanju iz obrambenih razloga, ili iz razloga izlaska na londonsku burzu, mislim da će obje opcije biti izvrsne za dioničare P serije ( posredno i R serije ). Ako netko misli da će Adris na londonsku burzu i ostaviti oba roda dionica od kojih će se jedna trgovati u HR a druga u Londonu, ko, moguće je i to. Da bi bilo neobično – BI.

Nije za zanemariti niti činjenicu da mirovinski fondovi kupuju upravo P seriju u velikim količinama u zadnje vrijeme i zadnjih dana.

lp

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Jal je općenito hrvatski problem i ovdje se to vidi, žao je dioničarima R serije što je trenutno P u fokusu.
Nije da se nisu ismijavali početkom godine i prošle godine, neki od njih, pa se sjećam da je bila P ( pada ) i R ( raste ). Dečki sada je tako, kako je, ja imam i P i R seriju, mislim da su obje dobre.

Naveo sam dva razloga zašto mislim da će se moguće spojiti P sa R serijom i detaljno pojasnio, neki ne žele razumijeti, a neki ne mogu razumijeti ( fahrudin )iz objektivnih razloga 🙂 .

Bilo da se radi o spajanju iz obrambenih razloga, ili iz razloga izlaska na londonsku burzu, mislim da će obje opcije biti izvrsne za dioničare P serije ( posredno i R serije ). Ako netko misli da će Adris na londonsku burzu i ostaviti oba roda dionica od kojih će se jedna trgovati u HR a druga u Londonu, ko, moguće je i to. Da bi bilo neobično – BI.

Nije za zanemariti niti činjenicu da mirovinski fondovi kupuju upravo P seriju u velikim količinama u zadnje vrijeme i zadnjih dana.

lp

lp

Sto se londonsko burze tiće ,ja sumljam da ce od toga biti ista,i da idu zašto ne i P izdanje.
Sto se fondova tiče ja mislim da najviše kupuje zbog dividente jer MOST obećao da ce ukidat porez ma dividentu,zato i rasturaju (kupuju) ht i druge koje daju dividentu .

Najsigurnije znak za blagostanje neke zemlje jeste porast broja njenog stanovništva.

evo ja ću probati:

o ukidanju povlaštenosti

čl. 297. ZTD-a govori o tome kako se ukida povlaštenost (P) dionica i kako onda postaju dionice s pravom glasa; glasovanje se odvija ili u sklopu GS posebnim glasovanjem ili na izv. skupštini imatelja P serije dionica tročetvrtinskom većinom glasova
no catch je u tome da o takvoj točki dnevnog reda glasuju na GS tko? pa imatelji R serije dionica. oni dakle samo mogu donijeti takvu odluku a imatelji P serije se u tom slučaju mogu samo usuglasiti s tom odlukom GS ili ne moraju
međutim što ukoliko dioničari s pravom glasa odluče na GS da se ukida povlaštenost P serije, ali u nekom drugačijem omjeru? pa recimo s obzirom na trž. okolnosti imatelj jedne P dionice dobije samo 0,75 dionice R nakon spajanja, jer se ujedno izglasa i promjena nominale?
možete ‘googlati’ recimo u zadnje vrijeme se to događalo na skupštinama Slatinske banke, CROS-a ili Končara – KOSN

o cijeni

ovo o čemu je Plavi pisao 5.10. nije točno, kad kaže da će cijena preuzimanja biti viša u slučaju spajanja R i P serije, zašto?
dionice se izdaju po nominali ili bez nominale, različite serije mogu imati i različite nominale (ili iste) uglavnom dragom Bogu svejedno; nominala je bitna samo kod izdavanja a kasnije, u trgovanju, se cijena formira neovisno o nominali po tržišnim principima ovisno o tome kako društvo posluje (loše – cijena down, dobro – cijena up), tko kupuje (kod ADRS je slučaj da fondovi kupuju povlaštenu, jer ih briga za upravljanje, bitna im je jedino dividenda i da tu imaju sigurnost isplate, jer se to pravo imateljima redovne može uskratiti) itd.
prvo, trž. kapitalizaciju čine SVE izdane dionice množeno s trž. cijenom minus trezor; drugo, gore navedenim čl. 297. ZTD-a, trebalo bi okupiti dioničare, imatelje P serije na vjerojatno izv. skupštinu i s 3/4 prisutnih glasova ukinuti povlaštenost, na način da (obzirom je nominala ista) dionice P serije postaju R; no tko će ih sve okupiti i koji bi mu bio cilj da se to napravi? AV najvećim dijelom ima R seriju, fondovi P seriju; AV-u paše upravljačko pravo a fondovima se živo fućka, uostalom ukidanjem povlaštenosti bi, kako je netko napisao, AV sam sebi ‘pucao u noge’
tržišna cijena bi im se tada, naravno izjednačila padom cijene R serije i porastom cijene P serije jer bi odjednom imali sve dionice istog roda (prava) i to je jedino logično; zato se ja kao mali investitor ugodnije osjećam u P seriji ali iz svega gore navedenog ne vjerujem u scenarij spajanja R i P, vjerujem da je on zanemariv
kupujem P seriju iz isključivog razloga jer mi je dividendni prinos veći! iako bi mogao biti i bolji

Fondovi kupuju P seriju jer na Pu ima likvidnosti, R serija je nema i R seriju ne mogu dobiti. Par milijuna kuna da dode na kupnju Ra i R je na 700kn za cas (otom potom koliko je to realno). Probajte nazvati brokera i pitati ima li kakav paket Ra za prodati, mene su vec 2 puta zvali i pitali jesam li ja zainteresiran za prodaju svog paketa Ra.. Obje dionice trenutno rastu spread je konstantno oko 30% izmedu dva roda tako da nema nikakvog jala dionicara Ra, jedini tabor koji konstantno kmeci na forumu su dionicari koji imaju samo P. Pricaju se nebuloze o “suradnji AV i fondova”, kakva je to suradnja kad fondovi nemaju pravo glasa. da fondovi kupe sve P dionice koje su izdane, idalje bi imali 0% prava glasa.

Jos uvijek mi nitko nije odgovorio. Pretpostavimo da je AV za spajanje rodova i da pokusa takav manevar (kao sto je pokusao prosle godine manevar s ponistenjem dionica). OK to je cca 25% glasova na skupstini za tu odluku. Od preostalih 75% glasova za koje dionicare mislite da bi takoder glasali za tu odluku? Tko bi i kako ikada uspio izglasati takvu odluku na skupstini?

...

Jos uvijek mi nitko nije odgovorio. Pretpostavimo da je AV za spajanje rodova i da pokusa takav manevar (kao sto je pokusao prosle godine manevar s ponistenjem dionica). OK to je cca 25% glasova na skupstini za tu odluku. Od preostalih 75% glasova za koje dionicare mislite da bi takoder glasali za tu odluku? Tko bi i kako ikada uspio izglasati takvu odluku na skupstini?

Ja ću ti odgovoriti, ako je vjerovati članku od neki dan u Lideru, Pokrajci su na strani AV što znači da treba pridodati još 6 i nešto posto glasova.
Opće je poznato da radnici, sadašnji i bivši posjeduju ogroman broj dionica R serije, a sa njima je AV u dobrim odnosima i vjeruju mu. Uostalom ne dolazi na skupštinu 100 % dioničara sa pravom glasa, bitno je skupiti većinu ili 75 % prisutnih, ovisno o kakvoj je odluci riječ.

No ponavljam sve su to hipotetske pretpostavke, ništa više.

lp

[b]MOŽE LI BOLJE ?![/b]

Nek rastu i jedna i druga. P je špekulacija a kako sam portfelj posložio znatno prije 01.01.2016. ne znimaju me špekulacije. Zato imam samo R izdanja čijom sam izvedbom zadovoljan. I nema jala 🙂

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

Neće biti nikakvog spajanja rodova.

Kakve rezultate očekujete za 3q?

Ocekujem jak rast Cromarisa , sve vise od toga pretesko je trenutno prognozirati (barem meni)

...

Rezultati za 3Q tek će biti temelj osnovu kojeg će se vrednovati rezultati budućih kvartala i poslovnih godina. Smatram da rezultat za 3Q (bez obzira kakav bio) neće imati neki poseban utjecaj na cijenu. Naravno netko će tvrditi da je rezultat slabiji od očekivanja dok će drugi dokazivati suprotno. U svakom slučaju znatiželja sam da vidim izvedbu biznisa ADRISa u najjačem kvartalu a bez duhanskog dijela.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

međutim što ukoliko dioničari s pravom glasa odluče na GS da se ukida povlaštenost P serije, ali u nekom drugačijem omjeru? pa recimo s obzirom na trž. okolnosti imatelj jedne P dionice dobije samo 0,75 dionice R nakon spajanja, jer se ujedno izglasa i promjena nominale?

Alo, prijatelju…. Majstore…. Ajmo malo osnova!!! Kakvih 0.75 dionice! Alo! Tu se gleda nominala i nominalno su dionice jednakovrijedne i da dode do spajanja bilo bi 1:1 makar P koštala 1kn, a R 5000. Nominalno su dionice jednakovrijedne i nominalno svaka dionica ima jednak udio u temeljnom kapitalu. Što je smanjivanje nominale? To je smanjivanje temeljnog kapitala. Temeljni kapital Adrisa je 164.000.000 kn podjeljen na 16.400.000 dionica (od kojih su broj dionica -R 9.615.900, a -P 6.784.100 dionica. Kad se smanjuje temeljni kapital smanjuje se firmi, a ne dionici?

Ne znam što dođe ljudima za ovakva razmišljanja. To je ko da vam HNB odluči da će dionice od 100 kuna sa serijskim brojem S vrijediti 150 kuna a sa serijskim brojem Z 80kn. Pa ko ima koje… Dajte malo osnova…

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

New Report

Close