Ključne razlike između P i R su pravo glasa (R) i prednost pri isplati dividende (P).
1 dionica R je jednaka 1 dionici P po udjelu u firmi, što se vidi i po jednakoj nominali.
Ideja koju je prezentirao uvaženi kolega 'plavi' predstavlja hipotetsku situaciju kad se 'penzioneri' povlače iz aktivnog odlučivanja, te svjesni da gube apsolutnu kontrolu, žele time podići cijenu dionica.
Upravo tako. Plus još dobivaju puno nezainteresiranih dioničara iz P-A serije + mirovince koji bi mogli na Vlahovićevu stranu, ako ništa za početak omogućio im je veliki prinos.
Sve ovo je naravno hipotetski te se za ovime ne treba ozbiljnije povoditi.
Inaće posjedujem i R-A seriju i P-A seriju.
lp
Po ćemu točno mora biti razlika između RA i PA 10%. Hvala
Pravila burze:)
[/quote]
može link. hvala
Razlika je bila 10% dok nije postojala mogućnost preuzimanja, kad se ta mogućnost otvorila, razlika se povećala. Sto je i logično. Naravno, na cijelu stvar bi trebalo gledati iz konteksta vrijednosti cijele kompanije. Kako su volumeni trgovanja na burzi niski, sve je moguće s cijenom, al očito je zasto postoji ta premija.
Ključne razlike između P i R su pravo glasa (R) i prednost pri isplati dividende (P).
1 dionica R je jednaka 1 dionici P po udjelu u firmi, što se vidi i po jednakoj nominali.
Ideja koju je prezentirao uvaženi kolega 'plavi' predstavlja hipotetsku situaciju kad se 'penzioneri' povlače iz aktivnog odlučivanja, te svjesni da gube apsolutnu kontrolu, žele time podići cijenu dionica.
Upravo tako. Plus još dobivaju puno nezainteresiranih dioničara iz P-A serije + mirovince koji bi mogli na Vlahovićevu stranu, ako ništa za početak omogućio im je veliki prinos.
lp
[/quote]
Opet lupetaš, mirovinci nemaju redovne dionice i ne odlučuju o tome. Kao niti bilo koji dioničar isključivo s povlaštenim dionicama.
Ciljana cijena od Erste banke je 550 kn za povlaštenu, matematički gledano sve žive ciljane cijene su do sad promašili ali moraju i oni jednom ubosti…izgledno mi je da bude upravo ova dionica.
Ciljana cijena od Erste banke je 550 kn za povlaštenu, matematički gledano sve žive ciljane cijene su do sad promašili ali moraju i oni jednom ubosti…izgledno mi je da bude upravo ova dionica.
To je prognoza od prije godinu dana, pregazilo ju vrijeme, od tada stvari idu samo na bolje…
lp
[/quote]
Opet lupetaš, mirovinci nemaju redovne dionice i ne odlučuju o tome. Kao niti bilo koji dioničar isključivo s povlaštenim dionicama.
[/quote]
Fahrudine, ništa ti ne razumiješ pod milim Bogom.
Ali apsolutno ništa. Ne mogu a da se ne zapitam – koliki je tvoj IQ? Nemoj shvatiti ovo kao uvredu jer to nije, ali stvarno se čovjek mora zapitati neke stvari o tebi.
Znači idemo ovako, jer drugačije ne može :
Da li g. Vlahović ima pretežiti utjecaj u Adrisu trenutno, jer posjeduje najviše dionica R serije i ima potporu nekih većih
IMA
Da li se spominje mogučnost neprijateljskog preuzimanja i razilaženje sa g. Cuccurinom?
SPOMINJE, U VIŠE NAVRATA ZADNJIH MJESECI
Da li su mirovinski fondovi većinski vlasnici P serije dionica ?
JESU , fahrudine samo po onome što se vidi u top 10 imaju 1.467.953 dionice P serije
Da li bi spajanjem P sa R serijom ti isti mirovinci dobili pravo glasa u Adrisu ?
Da, fahrudine, dobili bi, jer bi imali R seriju dionica. Po trenutnom stanju g. Vlahović ima 1.960.800 dionica R serije
Da li hipotetski postoji mogučnost dogovora, g. Vlahovića i mirovinaca?
PA POSTOJI fahrudine, hipotetski postoji, jer tada su oni gazde kada se zbroji, računaj, a netko treći sa strane se može slikati .
Ne kažem da ovo ima veze sa svime što sam napisao, ali MOŽDA može biti indikativno:
od 01.09.2016. promjene u P seriji:
AZ obvezni mirovinski fond kupio je 12 350 dionica P serije
RBA obvezni mirovinski fond kupio je 17 567 dionica P serije
fahrudine, znam da ti i dalje ništa nije jasno.
lp
Da li bi bilo zakonski dopustivo da se cijena izravna sa R-A redovnim putem preko aska? Čini mi se da će tako najprije.
Ja ne znam kako ljudi ne razumiju elementarne stvari. Dakle, povlaštene dionice nemaju pravo glasa i ne mogu odlučivati o svim statusno-pravnim pitanjima. Ako ne mogu odlučivati i nemaju pravo glasa kako onda one mogu utjecati na bilo kakvu odluku?
Dakle, redovni odlučuju o tim stvarima. Sad se vraćamo opet na moje prethodno pitanje… zasto bi netko tko kontrolira 25% redovnih dionica, a time zapravo i toliko kompanije a obzirom da povlaštene dionice ne odlučuju, prepustio bilo kome dio vlasništva odnosno utjecaja u kompaniji?
To bi bio totalni non sense. To bi imalo smisla da pored tih 25% redovnih drži i isto toliko, postotno gledano u ukupnom stocku, povlaštenih dionica! U toj situaciji ne bi sam sebe razvodnio.
Visoka cijena udaljava mogućeg preuzimaca od preuzimanja, al za njega su povlaštene dionice nebitne sa stajališta same akcije preuzimanja. Hipotetski bi se kompanija mogla braniti konverzijom povlaštenih dionica u redovne, al samo u situaciji kad bi svi dioničari razmišljali isto i bili na istoj strani. A oni razmišljaju o svemu dijametralno suprotno. Jedni žele zadržati zatečene pozicije, a drugima taj status Quo i uloga jednog čovjeka u kompaniji ne odgovara.
No dogodile su se neke stvari koje bi mogle bitno utjecati na budućnost kompanije, kao najavljeno povlačenje nekih iz vodstva, pa cemo dalje tek vidjeti sto to zapravo znaci i koji ce biti sljedeći korak.
Pravila burze:)
[/quote]
može link. hvala
[/quote]
Neko tko ima 25% R a želi kompanjone koji će ga podržati a ti kompanjoni imaju P u velikom %, prilikom spajanja dobivaju pravo glasa i pomažu ovome koji ima samo 25% R s pravom glasa. Špekulativno ali u nas sve izvedivo.
Ja ne znam kako ljudi ne razumiju elementarne stvari. Dakle, povlaštene dionice nemaju pravo glasa i ne mogu odlučivati o svim statusno-pravnim pitanjima. Ako ne mogu odlučivati i nemaju pravo glasa kako onda one mogu utjecati na bilo kakvu odluku?
Dakle, redovni odlučuju o tim stvarima. Sad se vraćamo opet na moje prethodno pitanje… zasto bi netko tko kontrolira 25% redovnih dionica, a time zapravo i toliko kompanije a obzirom da povlaštene dionice ne odlučuju, prepustio bilo kome dio vlasništva odnosno utjecaja u kompaniji?
To bi bio totalni non sense. To bi imalo smisla da pored tih 25% redovnih drži i isto toliko, postotno gledano u ukupnom stocku, povlaštenih dionica! U toj situaciji ne bi sam sebe razvodnio.
Visoka cijena udaljava mogućeg preuzimaca od preuzimanja, al za njega su povlaštene dionice nebitne sa stajališta same akcije preuzimanja. Hipotetski bi se kompanija mogla braniti konverzijom povlaštenih dionica u redovne, al samo u situaciji kad bi svi dioničari razmišljali isto i bili na istoj strani. A oni razmišljaju o svemu dijametralno suprotno. Jedni žele zadržati zatečene pozicije, a drugima taj status Quo i uloga jednog čovjeka u kompaniji ne odgovara.
No dogodile su se neke stvari koje bi mogle bitno utjecati na budućnost kompanije, kao najavljeno povlačenje nekih iz vodstva, pa cemo dalje tek vidjeti sto to zapravo znaci i koji ce biti sljedeći korak.
Potpuno se slažem,zašto bih neko ko ima r glaso da se spaja ?
Drugo,ove špekulacije za londonsku burzu i da ce se povuc AV mislim da ne drzi vodu.
Bliža istina je da preuzimaju ACI j to je to.