ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ne znam. Ne bih dalje komentirao. Imaju oni raznih statutarnih odredbi, a time bolje da se bave pravnici. Ja sam laik za ta pitanja.

Nekima bi se smanjio a nekima povecao utjecaj!

Moze li malo detaljniji odgovor? Jer ako mislis na AVa on ima samo 110 000 R dionica, nisam siguran koliko bi mu takav scenarij koristio.

Bilo bi super kada bi ljudi pisali malo argumentiranije postove, a ne samo jednu izjavnu recenicu. TU smo da diskutiramo, ne moramo imat isto misljenje i slagati se u svemu, dapace sto vise misljenja cujemo to bolje.
[/quote]

To što ti kažeš stoji, osim ako životni neuspjeh nije jači razlog od vlasništva i novca. Postavi se u ulogu AV pa pokušaj gledati svijet “njegovim očima”. Ja ne očekujem takvu vrstu obrane, ali kažem ja sam laik za ta pitanja i ne mogu znati tko, što, kako ni kada sprema.

Nekima bi se smanjio a nekima povecao utjecaj!

Moze li malo detaljniji odgovor? Jer ako mislis na AVa on ima samo 110 000 R dionica, nisam siguran koliko bi mu takav scenarij koristio.

Bilo bi super kada bi ljudi pisali malo argumentiranije postove, a ne samo jednu izjavnu recenicu. TU smo da diskutiramo, ne moramo imat isto misljenje i slagati se u svemu, dapace sto vise misljenja cujemo to bolje.
[/quote]

Ne znam zeli li tko od igraca pokusati povuci taj potez. I tko bi iz povlastene stao na ciju stranu. Tako da ne mogu tvrditi kome bi se utjecaj povecao a kome smanjio.

"...a nije isključeno ni da država počne oporezivati držanje kućnih ljubimaca..."

Ovo navodim kao primjer, pošto znamo da OMF-ovi drže veliku večinu P-A izdanja, takav potez bi bio veoma vjerojatan od one strane koja bi imala jedan ili više OMF-ova iza sebe, te tako se domogli većine… s tim da ja osobno nebi išao u takav potez dok nebi koliko toliko doveo R-A i P-A na istu razinu (naravno kupnjom P-A izdanja po diskontnim cijenama u odnosu na R-A izdanje)…

btw. da li tko zna tko stoji iza ZABA skrbničkih računa na 3. i 4. mjestu u R-A?

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

Veci racun je ZBIRNI SKRBNIČKI RAČUN ZAGREBAČKA BANKA D.D./DF , dok je manji skrbnicki racun za ESOP dionice.

...

Mišljenja sam da nije Plinio krenuo u ovo bez mozga i artiljerije. Predobro zna strukturu i R-A i P-A. Mogući scenarij da sve postanu R-A roda ne isključujem.

http://www.mojedionice.com/fund/NajavljeniFinIzv.aspx

Najavljeni financijski izvještaji

PODR za 5 dana uto 27.10.2015
PTKM za 6 dana sri 28.10.2015
ATGR za 7 dana čet 29.10.2015
ERNT za 7 dana čet 29.10.2015
ADPL za 8 dana pet 30.10.2015
IGH za 8 dana pet 30.10.2015
INGR za 8 dana pet 30.10.2015
JNAF za 8 dana pet 30.10.2015
KOEI za 8 dana pet 30.10.2015

Ako društvo dobro posluje, povlaštene dionice dobivaju samo ugovorenu dividendu; sva preostala zarada namijenjena je imateljima redovitih dionica.

Zgombić, Business dictionary

Nije mi baš jasno na koju to “preostalu zaradu” P-A nema pravo?

Pa dobit kod d.d. se dijeli putem dividende?!

Možda na onu koja se iz firme izvuće nelegalnim putem, a to naravno mogu samo oni koji upravljaju firmom! Ono…za hrvatski način poslovanja valjda postoji i udžbenik napisan. [emo_smijeh]

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

To je copy paste iz rječnika pojmova. Nisam ja pisao. U svakom slučaju, kad imate P-A ne odlučujete ni o čemu, pa tako niti o tome kako će se rasporediti dobit, odnosno koliku će vam dididendu isplatiti.

S ovom sadašnjom razlikom od 50% u cijeni između R-A i P-A, za mene je izbor jasan.

Nigdje razlike između povlaštenih i redovnih (kao i ovdje do zadnjeg vremena) nisu veće od max 10-ak%, tako da će se, u ne tako dugom razdoblju to morati iznivelirati!

Živi bili pa vidjeli!

Tko smatra da će R-A i dalje rasti za slučaj da bi bilo nešto od ove priče oko stranaca, neka je kupuje i dalje, ali P-A je sada prepodcjenjena (bez obzira da li je uspoređujemo s R-A ili prema fundamentima tvrtke).

To je copy paste iz rječnika pojmova. Nisam ja pisao. U svakom slučaju, kad imate P-A ne odlučujete ni o čemu, pa tako niti o tome kako će se rasporediti dobit, odnosno koliku će vam dididendu isplatiti.

Ma u redu je to, ali ako pretpostavimo da se posluje sve po zakonu, a dobit se isplaćuje jedino putem dividende, onda su iste i P-A i R-A dionice, jer ako se donese odluka o isplati dividende, onda se ne može jednima isplatiti a drugima ne (čak prije P-A nego R-A).

A znamo da je svakom vlasniku u interesu isplaćivati si najveću moguću dividendu (ako ostane nakon potrebnih investicija naravno).

Ovo pisanje po forumu nema prevelikog smisla, i mislim da je kod ove dionice najbolje mirno (i to zaista mirno, jer sad je potencijal tvrtke apsolutno neupitan i strašan) čekati da odradi očekivane razine koje procjenjuju analitičari, a ja bih se u ovom slučaju složio s njima (za razliku od nekih drugih slučajeva!

Pozdrav svima (i ljubiteljima R-A i P-A jer oboje moraju (zasluženo) biti nagrađeni s ovim dvjema dionicama)!!![emo_novac]

New Report

Close