OK ova po meni nerealna ideja o nekoj konverziji P u R se pojavila 2 puta, pa jel moze objasnjenje zasto mislite da bi ista takvo ikada bilo moguce? Zasto bi vlasnici R dionica sami sebi smanjivali utjecaj time sto bi dali pravo glasa i P dionicarima?
Kod P dionice kladite se na isplatu dividende. Dakle sto tvrtka bolje posluje, vi ocekujete da ce isplacivati vecu dividendu,a time i vrijednst P dinice sve vise raste zbog dividend yielda. Ako se gleda samo iskljucivo kroz dividendu onda je P isplativija kupnja od R.
U slucaju R moze se zaraditi i na cinjenici da tvrtka sve bolje posluje, ali i na cinjenici da posotji eventualna borba za vlasnistvo. Zato trenutno R dionica na ADRS je napravila mnogo veci rast od P dionice jer su tu investitori spremni platiti veliku premiju za to pravo glasa.
Ako pak pogledate KODT npr, tamo je razlika izmedu P i R manja od 10% upravo iz razloga sto tamo nema borbe za upravljanje nad tvrtkom kakvo imamo ovdje na ADRS.
… Zašto bi uopće rasla cijena dionice ako raste vrijednost tvrtke. Zašto? Zašto ajfon košta 6000 kn, a neki drugi smartphoneovi ispod 1000 kn?
hvala na promišljanju i odgovoru, ali ja sam pitala “zašto bi rasla cijena P-A dionice ako raste vrijednost tvrtke”.
Zašto raste cijena R-A izdanja, to je valjda svima jasno.
p.s. također postoji još jedna stvar, nikad ne znate, da li će se možda sutra, ili za 5 ili 10 godina, P-A konvertirati u R-A…
Ivane, mislim da vam je to nemoguće. To ste pobrkali sa slučajem kada imate R-A i -R-B dionice koje su jednakovrijedne. Ovo ne bi imalo smisla. Uostalom, to bi trebalo biti izglasano na skupštini a tko i ZAŠTO bi glasao da sam sebi smanji postotak glasova?
Zamisli da si je tebi prijatelj posudio milijun kuna za kućni biznis. Ti si mu reko da djelite zaradu od biznisa, al da ti se ne mješa u kuću. Da li bi ikad sam od sebe mu dopustio da uz zaradu ima i pravo da ti se mješa u kuću? Mislim da ne bi. Dogovorili ste se jedno i zašto bi ti protiv sebe išo i davao mu veća prava ako ne moraš? A on te ničim na to ne može natjerati, a niti ima na to pravo da bi uopće tako nešto tražio.
Tako da, NEMA ŠANSE!
OK ova po meni nerealna ideja o nekoj konverziji P u R se pojavila 2 puta, pa jel moze objasnjenje zasto mislite da bi ista takvo ikada bilo moguce? Zasto bi vlasnici R dionica sami sebi smanjivali utjecaj time sto bi dali pravo glasa i P dionicarima?
Kod P dionice kladite se na isplatu dividende. Dakle sto tvrtka bolje posluje, vi ocekujete da ce isplacivati vecu dividendu,a time i vrijednst P dinice sve vise raste zbog dividend yielda. Ako se gleda samo iskljucivo kroz dividendu onda je P isplativija kupnja od R.
U slucaju R moze se zaraditi i na cinjenici da tvrtka sve bolje posluje, ali i na cinjenici da posotji eventualna borba za vlasnistvo. Zato trenutno R dionica na ADRS je napravila mnogo veci rast od P dionice jer su tu investitori spremni platiti veliku premiju za to pravo glasa.
Ako pak pogledate KODT npr, tamo je razlika izmedu P i R manja od 10% upravo iz razloga sto tamo nema borbe za upravljanje nad tvrtkom kakvo imamo ovdje na ADRS.
A gledaj, na taj način uprava može osujetiti ‘napad’ ili ga barem pokušati odgoditi jer je onda očito da se značajno povećava broj dionica i da se prag od 25%, ako se ide na preuzimanje kompanije, mnogo teže dostiže. To bi bila neka varijanta “otrovne pilule”, a zato je i među ostalim sustav redovne-povlaštene i osmišljen (dobro ima tu još važniji razloga, JDD kotacija, zadržavanje vlasničkih prava i sl.). Dakle, postoje jači razlozi za to, al nećemo sad ulaztiti u dublju debatu. Tvoje pitanje je na mjestu, al u situaciji da se AV brani “do zadnje kapi krvi” mogao bi čak i učiniti takvo nešto, iako ja to zasad ne očekujem. On je dovoljno samoljubiv i tašt da neće ići na svoju štetu, al za njega bi gubitak prevlasti bio najteži životni poraz, a u takvoj situaciji ljudi znaju napraviti svakakve nepromišljene ili “dobro promišljene” poteze.
Nažalost, mnogima ovdje nisu jasne one najosnovnije stvari. Zato sam vam ja i reko da kad shvatite odgovar na to vaše zadnje pitanje da ćete onda puno naučiti.
Kažete “Zašto raste cijena R-A izdanja, to je valjda svima jasno.”.Dajte onda kazite kako vi to vidite, kako je to vama jasno zašto raste -R izdanje. Da vam znamo odgovoriti za -P.
Ma joj, uzeli ste me za riječ, rekao sam možda, jednom, nikada ne znate… A taj scenarij je veoma realan, ako me pamćenje služi, mislim da se isto dogodilo na CRAL…
p.s. Krešo, pa ne moraju R-A i R-B imati istu nominalu, mogu čak imati i različitu… Pogledaj primjer APPL, koliko je tamo serija dionica, što redovnih što povlaštenih…
Nekima bi se smanjio a nekima povecao utjecaj!
Doduše, s druge strane je i onaj koji je osmislio sustav obrane bivšeg TDR-a od preuzimanja i napisao sve bitne pravne akte za kompaniju i on također jako dobro zna što u tim aktima piše i koji se sve problemi mogu pojaviti prilikom “napada” na kompaniju.
Ne znam, ja mislim da je jedan od njih u dosta nepovoljnijem položaju, al neću više ništa komentirati na tu temu jer zaista ne mogu ništa tvrditi. Vrijeme će pokazati što će i kako će biti.
@fahrudin
U pravu si, to bi bio bas ocajnicki potez koji bi se eventualno mogao pokusati, medutim treba li im za tako nesto 75% + 1 glas na skupstini ? Ukoliko protivnicki tabor na ovaj ili onaj nacin skupi 25% + 1 glas na vrijeme, onda je takvo spajanje tesko izvedivo samovoljom AVa ? Ako je informacija s tportala tocna, protiv ponistenja dionica na zadnjoj skupstini glasalo je 26.5%
Ili sam u krivu?
Ivane, nisam spominjao nominalnu, mislio sam na status.
Zanimljiv je ovaj primjer sa Bankom koji je dao kolega i konverzijom dionica koji se dogodio. Ja sam na mobitelu pa mi je nezgodno to pogledati, al pogledajte koliki postotak su činile dionice kod te banke i koja je bila struktura vlasništva, odnosno koliko su se snage promjenile nakon konverzije. A onda usporedimo sa Adrisom.
Nekima bi se smanjio a nekima povecao utjecaj!
Moze li malo detaljniji odgovor? Jer ako mislis na AVa on ima samo 110 000 R dionica, nisam siguran koliko bi mu takav scenarij koristio.
Bilo bi super kada bi ljudi pisali malo argumentiranije postove, a ne samo jednu izjavnu recenicu. TU smo da diskutiramo, ne moramo imat isto misljenje i slagati se u svemu, dapace sto vise misljenja cujemo to bolje.