ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ovdje mi se cini da nece biti uopce preuzimanja.radi se o tome da se stekne kontrola na glavnoj skupstini i promijeni uprava.kukurin zna tajne podatke tko je vlasnik skrbnickih racuna a realno ni j&t ne moze preci preko 25%. Zato ni nije bilo skoka dionice.

Some people get rich studying artificial intelligence. Me, I make money studying natural stupidity

Blackstone,hoće li ti dioničari djelovati zajedno?

Pa i do sad su djelovali zajedno a.v. I ekipa pa nisu imali obavezu j.p. Ti im dokazi zajednicko djelovanje.pa nisu j&t sa marsa pali. Ljudi rade veliki biznis po cijelom svijet.adris je kikiriki za njih. Pojavio se kao zaniljiva tocka jer ima turizam koji oni vec imaju i osiguranje koje kellner ima sa generalijem.

Some people get rich studying artificial intelligence. Me, I make money studying natural stupidity

A vec j&t i plinio imaju 26 % i po meni nece ici nakupovanje na otvorenom trzistu vec putem opcija sa premijom. Za kontrolu ce im biti dovoljno 40-45%. Pa na skupstinu dolazi 70-80% glasova.bio nekoliko puta i razocarao se u a.v. Definitivno. On prica na skupstinama o sindikalnim temama.dionicare van tvornice smatra uljezima a isplacivao je 7kn dividendu a milijarde na zabi za 3%.

Po zakonu, oni ne trebaju uopće dati ponudu za P seriju, a kamoli istu cijenu za R i P… R je serija sa pravom glasa i tu sve peripetije nestaju…

p.s. Ja imam samo P seriju, ali razmišljam i o R seriji.

Istina je to naravno, ali ne smijemo zaboraviti da je P-A sada točno 50% niža od R-A (toliko bi trebala rasti da dostigne R-A).

Bez obzira na ove stvari oko R-A, ipak su to dionice iste tvrtke i znamo da razlika nikad nije bila niti može biti (a ja osobno vjerujem da i neće biti) toliko velika, već max 10%.

se mi se cini da je zasd to to…kaj se tice rasta …. zasada

pepe7

Ne bih se baš složio da je rast odrađen..mislim da je on tek počeo, samo se čeka neka nova informacija.. a i izvješće bi trebalo potegnuti rast..

Bez obzira na ove stvari oko R-A, ipak su to dionice iste tvrtke i znamo da razlika nikad nije bila niti može biti (a ja osobno vjerujem da i neće biti) toliko velika, već max 10%.

Nema tu “nije bila niti moze biti”, cijena moze biti kakvu god trziste odredi. U vrijeme kada postoje borbe oko glasackih prava, normalno je da cijena R dionice bude visa, a u vrijeme kada je to stanje stabilno je razlika izmedju P i R manja jer su fundamenti na P seriji privlacniji (veci dividendni prinos itd).

Osobno smatram da su obje serije podcijenjene s razlikom da mislim da je P serija podcjenjenija, ali da ce R serija brze dosegnuti svoj potencijal ukoliko su ovi navodi o unutarnjim borbama imalo tocni.

Jedno filozofsko pitanje – čemu uopće P-A izdanje i zašto ga ljudi kupuju osim da se ima prednost kod isplate dividende (ok, ima i prednost kod likvidacije tvrtke, ali čemu kupovati dionice tvrtke kojoj prijeti likvidacija!?).
Što ako firma sve ulaže u razvoj i jako malo ili čak ništa ne isplaćuje u dividendu, a zbog toga se brzo i uspješno razvija? S R-A se može odlučivati, steći neki značajan udio, ili većinski udio…
Zašto bi uopće rasla cijena P-A ako raste vrijednost tvrtke?

Jedno filozofsko pitanje – čemu uopće P-A izdanje i zašto ga ljudi kupuju osim da se ima prednost kod isplate dividende (ok, ima i prednost kod likvidacije tvrtke, ali čemu kupovati dionice tvrtke kojoj prijeti likvidacija!?).
Što ako firma sve ulaže u razvoj i jako malo ili čak ništa ne isplaćuje u dividendu, a zbog toga se brzo i uspješno razvija? S R-A se može odlučivati, steći neki značajan udio, ili većinski udio…
Zašto bi uopće rasla cijena P-A ako raste vrijednost tvrtke?

Dobro pitanje i dobro promišljanje i ako shvatite odgovor puno ćete naučiti! Pogotovo kada shvatite odgovor na zadnje pitanje: “Zašto bi uopće rasla cijena P-A ako raste vrijednost tvrtke?“. Krenite ovako: Zašto uopće postoje dionice? Zašto neko uopće kupuje dionice?

Ja sam vam neuk/samouk i nikad nisam pročitao što znače -R, a što -P dionice (osim onih osnova), ali kod dionica je sve logično pa se onda nekom logikom i mogu neke stvari shvatiti. Al ako neko zna bolje i stručnije neka vam napiše. I neka mene ispravi ako je krivo.

Prvo. Svi mi koji smo mali investitori nitko ne kupujemo dionice radi glasa na skupštini. Zašto fondovi ulažu u dionice. Ako neka firma ima dobre rezultate i želi prikupiti dodatni kapital može ponuditi ovakve dionice -P serije. Što se s tim dobiva:
-firma skupi puno novog kapitala
-ulažu oni koji imaju povjerenja u one koji upravljaju firmom da će i dalje dobro upravljati
-uprava zahvaljuje na tom povjerenju i daje pravo ovima drugima da imaju pravo prvenstva kod dividende i ako dođe do gašenja tvrtke (iz razno raznih razloga), prvo će se namiriti vlasnici -P dionica.

Svaka tvrtka radi da bi zaradila lovu i da bi tu lovu isplatila dioničarima kroz dividendu. To je sva bit poduzetništva, a time i dioničarstva. Dakle firma radi, i isplaćuje dividendu. Neke nije briga za upravljanje, a vidimo neke je itekako briga. Zato mogu postojati dvije serije gdje će oni kojima je bitno da sudjeluju i u odlučivanju kupovati .R, a onima kojima to nije važno kupovati će -P.

A ovo zadnje pitanje, to zbilja malo promislite sami jer nema smisla da ulažete u dionice ako ne razumjete to. Zašto bi uopće rasla cijena dionice ako raste vrijednost tvrtke. Zašto? Zašto ajfon košta 6000 kn, a neki drugi smartphoneovi ispod 1000 kn?

O dionicama i filozofija ulaganja... [url=https://www.youtube.com/channel/UCQaIEzxdRpzdbDkCjWxFthg]Mali Dioničar[/url]

Onako kako ja to vidim, dakle ostali se ne moraju složiti samnom, kad sam kupovao P-A, bila je puno jeftinija od R-A, dakle na isti uloženi iznos, dobio sam puno veću količinu dionica, dakle, i povrat na te iste dionice je puno brži jer sam dobio i više dividende, dalje, razmišljao sam na način, da moja malenkost, kada i i išla na skupštinu u Rovinj, nebi imala neki presudan utjecaj na odluke koje se tamo donose, pa nije bilo ni potrebe da razmišljam o R-A, a i znanje da mi je svake godine dividenda zagarantirana, je sve to puno više olakšalo…

p.s. također postoji još jedna stvar, nikad ne znate, da li će se možda sutra, ili za 5 ili 10 godina, P-A konvertirati u R-A…

Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju. Moje računice i razmatranja mogu biti netočni i nesuvisli, stoga se nikako pri mogućim investicijskim razmatranjima nemojte oslanjati na njih.

“Povlaštene ili preferencijalne dionice imaju pravo prvenstva (ili važnosti) pred dioničarima koji drže redovite dionice u pogledu zarada i imovine u slučaju likvidacije. No, imatelji povlaštenih dionica su u rizičnijem (ili inferiornijem) položaju u usporedbi s imateljima obveznica neke korporacije. Dioničari s povlaštenim dionicama općenito primaju višu stopu povrata na svoja ulaganja u odnosu na imatelje obveznica kompenzirajući tako viši rizik koji snose. Međutim, oni općenito primaju nižu stopu povrata od redovitih dioničara jer u odnosu na njih prihvaćaju niži rizik. Za razliku od redovitih, povlaštene su dionice (osim emisije participirajućih povlaštenih dionica) ograničene iznosom dividendi koje mogu primiti. Ako društvo dobro posluje, povlaštene dionice dobivaju samo ugovorenu dividendu; sva preostala zarada namijenjena je imateljima redovitih dionica. U pogledu kontrole dioničari s povlaštenim dionicama obično su u boljem položaju od imatelja obveznica – pod pretpostavkom da imaju prava glasa. Redoviti dioničari posjeduju najveći stupaj kontrole s obzirom da gotovo uvijek imaju puno glasačko pravo.”

Zgombić, Business dictionary

New Report

Close