Koliko ovdje smješnih izjava se da čuti, nevjerojatno.
Ljudi dovode u pitanje sposobnost jednog AV, čovjeka kojemu bi većina Hrvata trebala skinuti kapu jer je napravio ono o čemu mnogi sanjaju. Reformirao je Adris iz duhanske firma u osiguravajuće-turističkog potencijalnog giganta, koji će ostvarivati puno veće dobiti.. Moju podršku na skupštini će dobit, bez pogovoora!
Invest nisi li ti ulozio samo u P..U tom slucaju mu tvoj glas na skupstini nista nece znaciti 🙂 (nemas pravo na njega).
Malo sam razocaran manjkom likvidnosti na R posto ce R jedina izravno profitirati od eventualnog preuzimanja (P ce vjerojatno isto profitirati, no ne direktno).
Bilo kako bilo ovo je jako zanimljivo promatrati i mislim da bi prica mogla potrajati jos koji mjesec. Ne znam ima li kakve veze i to sto ce od 01.01.2016 ici porez na kapitalnu dobit na sve dionice kupljene nakon tog datua, mozda se zbog toga malo pozure s ponudom, no takav scenarij bi mozda bio pre pre optimistican.
***trebam pomoć… nemam dionice Adrisa, ali me privukla sva ova graja zadnjih dana oko te dionice…. molio bih pomoć vas stručnijih ljudi od mene… ovako, moj program prati mnogo više stvari od BV, EBITDA itd i javlja mi situaciju koja se zove “jedna slika, drugi ton”… domaćim riječnikom rečeno ton je ogromni poticaj za kupnju dionica jer one vrijede najmanje 500, branit će na toj razini i Morgans, uključio se čak i Premijer, a kad gledam promet, jes da to nešto sitno raste(a raste zbog širenja panike), ali zanima me ako je to tako pa tko je lud to prodavati?… a svaki dan prođe nekoliko debelih blok transakcija… tko su ti ludi ljudi koji su prodali dionice za cirka 15 milja eura 35% ispod cijene?…u čemi je kvaka 22?… i imali li svrhe u to ulaziti? … da se razumijemo, ovo je vrlo dobra firma, malo joj fali do odlične, ne blatim je, ali bih volio barem jedan bitan argument(osim dividende, premijerevog kukulelekanja i “mora to na 500”) da investiram u nju…fala
DemiZon
Greska broj 1…Gledas trgovanje s P dionicom
P dionica je potpuno nevazna u ovoj prici s preuzimanjem, jedine dionice oko kojih se AV i PC bore su R dionice. P dionica je danas imala promet od 2.3 milijuna, dok je R trgovana s tek 830 000. kod eventualnog preuzimanja , preuzimat ce se samo R dionice, takoder ako ce JP ista braniti, branit ce ponovno samo R dionice jer su one jedine bitne u ovoj prici.
Promet na R dionici u ova 2 dana je bio mizeran, a prosijecna cijena danas je 522kn s ogromnom rupetinom izmedu bida i aska.
Shvaca li prosjecni korisnik ovog foruma razliku izmedu P i R dionica ?
Invest nisi li ti ulozio samo u P..U tom slucaju mu tvoj glas na skupstini nista nece znaciti 🙂 (nemas pravo na njega).
Malo sam razocaran manjkom likvidnosti na R posto ce R jedina izravno profitirati od eventualnog preuzimanja (P ce vjerojatno isto profitirati, no ne direktno).
Bilo kako bilo ovo je jako zanimljivo promatrati i mislim da bi prica mogla potrajati jos koji mjesec. Ne znam ima li kakve veze i to sto ce od 01.01.2016 ici porez na kapitalnu dobit na sve dionice kupljene nakon tog datua, mozda se zbog toga malo pozure s ponudom, no takav scenarij bi mozda bio pre pre optimistican.
jako dobro znam što govorim..ponosni sam vlasnik i R dionica, s prosječnim ulazom od 318 kn..
Kolega HaoRen, mišljenja sam da će najveća količina dionica R serije proći po dogovorenim transakcijama. Kako vi gledate daljnje trgovanje P i R serije tj. nesrazmjer u cijeni? Očekujete da u narednom periodu R raste brže od P i povećava razliku?
ADRS si je to mogao priuštiti.Osim toga kako god radila tvornica njen je udio dobro naplaćen kod prodaje TDR-a.
Ma nemoj. A 2006. za TDR je bilo nuđeno 450 kn po dionici a Ante to posprdno odbio. Deset godina kasnije se 230 kn/dionici proglašava uspjehom. Takve stvari (čitaj: promašaji) se nikada ne zaboravljaju. Ma već mi je dosadilo svakih par mjeseci stavljati linkove na te nemile događaje iz povijesti ADRIS-dioničarstva. Svega toga je Plinio itekako svjestan i potpuno je u pravu kada traži da AV časno odstupi. Za sljedeću Skupštinu zna se tko će dobiti punomoć za mojih x000 R-komada
[/quote]
Tih milijardu eura ili koliko god da je BAT nudio nije nikad potvrđeno zato molim bez pogađanja,ja se držim činjenica i stvarnih brojki,molio bih i ostale da se toga pridržavaju.
Ali i da jest nuđeno 450 kn TDR je u 10 godina zaradio 220 kn/dionici.
amerikanac
Napisao sam jos prije isplate dividende kako ocekujem da ce se razlika izmedu P i R jos vise povecati i to prosto iz razloga sto trenutno traje borba za R dionice koja je vidljiva jos od pocetka godine kada je ADRS kupio sve ponudene R dionice i tek mali dio P dionica.
Kupnjom P dionica investitori se vecinom klade na to da ce u buducnosti ADRS znatno vise zaradivati i isplacivati mnogo vecu dividendu. Dividenda ADRSa u iduce 2 godine se “vec zna” AV je rekao kako ce dividende biti 12 i 13kn, no to svakako ovisi o odlukama GSa. Postoji mogucnost i jos neke izvanredne dividende, bar se tkao pricalo na skupstini, no to su sve glasine i ne mogu se uzimati previse ozbiljno.
S druge strane kupci R dionice takoder dobivaju dividendu (iako je yield manji nego P), no dobivaju i pravo glasa, a to pravo glasa je trenutno ono sto daje premiju na cijenu R dionice. Posto se “bitka za vlasnistvo” sve vise zahuktava, premija koju su investitori spremni dati za R je sve veca i veca. Mozda sam u krivo ali gledam otprilike tako na to.
Sumnjam u velike blokove na burzi sto se R dionice tice jednostavno iz razloga sto u R ima jako malo fondova, vecina vlasnika R dionica su privatne osobe s podrucja Rovinja koje vjerojatno niti nemaju te dionice registrirane kod brokera.Probajte nazvati bokera i pitati ima li zainteresiranih za prodaju par tisuca dionica R pa ce te cuti sto ce vam reci :)/
U slucaju da su ove price o preuzimanju tocne i istinite, tu bi se moglo desiti “ciscenje” do odredene cijene gdje bi eventualni preuzimatelji pokusali na burzi kupiti sto se kupiti da, a nakon toga bi isla dobrovoljna ponuda za kupnju dionica po odredenoj cijeni koja bi se slala postom na adrese dionicara R dionice (nesto slicno kao sto je MOL slao ponudu za INAu).
U cijeloj toj litaniji nedostaje ti jedna ‘sitnica’.
Ako dođe do preuzimanja, preuzimatelj će morati dati javnu ponudu za preuzimanje.
U toj ponudi morati će dati istu cijenu za P i R seriju.
izgleda da bu purica za Božić
http://www.tportal.hr/biznis/kompanije/401397/Sve-sto-trebate-znati-o-drami-oko-preuzimanja-Adrisa.html
Po zakonu, oni ne trebaju uopće dati ponudu za P seriju, a kamoli istu cijenu za R i P… R je serija sa pravom glasa i tu sve peripetije nestaju…
p.s. Ja imam samo P seriju, ali razmišljam i o R seriji.