Kad je prije koji tjedan bio kratak "slom" burze, jedna od prvih i najžrtvovanijih dionica bila je ADRS-P-A. Fondovsko smeće se razbucalo u sekundi. Drugo, mjesec dana prije prodaje TDR-a (kad se sve više-manje znalo, samo je bilo pitanje vremena i postignutih uvjeta/cijene), ADRS-P-A se mogao kupiti ispod 325kn i to u nekoliko valova. Treće, u prvom trgovinskom danu nakon zaključenja prodaje duhanskog biznisa dionica je odletila s početnih 380 na maksimalnih 425 i u istom danu pala je nazad na 380 (!? to vam nije čudno !?). Čak i po objavi izv. dividende ode to gore, da bi ubrzo palo ispod početne razine unutar 2-3 dana.
Toliko o tome kako "neki" cijene ovu dionicu i koliko je za "neke" investibilna (svi znamo tko održava promet na ovoj dionici).
I kako nakon toga očekivati pozitivan rasplet nakon stjecanja prava na dividendu? Iz svega iznesenog, najizgledniji scenarij je instantno rušenje cijene za 10%, a u narednim danima možda i više. Jer ako dionica sad nije u fokusu, niti je izdržala pritisak prodaje nakon pozitivnih informacija (prodaja duhana, kupnja Crosig., isplata d. i dr.), kako očekivati ikakav interes za ovom dionicom nakon petka? Možda se varam, možda je izv. d. nekome teret!?
Čemu ovakva birtijska laprdanja ?!
Prvo, što se TO znalo ? Pa da se znalo onda cijena ne bi bila tamo gdje je bila. Koje baljezgarije..
I drugo u razdoblju od od 7.8. do 25.8. cijena Adrisa P pala je 7,3% (sa 424,70 na 393,67) a Adris R 4,5% (sa 511,39 na 488,43)
Istovremeno DAX je pao 11,8% (sa 11,490 bodova na 10,128 bodova s tim da je samo dan ranije zaronio i na “ugodnih” 9650 bodova!).
Ili primjerice jedan Apple 10,2% (sa 115,52 na 103,74 USD)
Da sam uzeo u obzir datume od 10.8. do 24.8. onda bi omjeri bili daleko povoljniji za Adris ali nisam htio muljati nego sam uzeo kad je Adris imao najbolji i najgori dan po pitanju cijene.
Tako da ta birtijaški ofrlje mišljenja sačuvate za sportske forume i kupnje / prodaje nogometaša, košarkaša i inih.
Adris je fundamentalno sjajna dionica koja može dati zadovoljavajući performans dugoročno zasigurno, a i kratkoročno (pričekajmo da prođe Izv. skupština) ukoliko dođe do share buy-backa od strane same firme jer to je kao da imate market makera isključivo na buy strani.
Razni špekulanti uvijek mogu gađati Ingre, Dalekovode, Belja i Đure ili što god već bude u điru taj dan.
adris/maistra
MAIS-R-A
225,00 225,00 252,00 239,73 225,03 249,99 226 54.178,13 -11,35%
kaj je sad ovo?
Kad je prije koji tjedan bio kratak "slom" burze, jedna od prvih i najžrtvovanijih dionica bila je ADRS-P-A. Fondovsko smeće se razbucalo u sekundi. Drugo, mjesec dana prije prodaje TDR-a (kad se sve više-manje znalo, samo je bilo pitanje vremena i postignutih uvjeta/cijene), ADRS-P-A se mogao kupiti ispod 325kn i to u nekoliko valova. Treće, u prvom trgovinskom danu nakon zaključenja prodaje duhanskog biznisa dionica je odletila s početnih 380 na maksimalnih 425 i u istom danu pala je nazad na 380 (!? to vam nije čudno !?). Čak i po objavi izv. dividende ode to gore, da bi ubrzo palo ispod početne razine unutar 2-3 dana.
Toliko o tome kako "neki" cijene ovu dionicu i koliko je za "neke" investibilna (svi znamo tko održava promet na ovoj dionici).
I kako nakon toga očekivati pozitivan rasplet nakon stjecanja prava na dividendu? Iz svega iznesenog, najizgledniji scenarij je instantno rušenje cijene za 10%, a u narednim danima možda i više. Jer ako dionica sad nije u fokusu, niti je izdržala pritisak prodaje nakon pozitivnih informacija (prodaja duhana, kupnja Crosig., isplata d. i dr.), kako očekivati ikakav interes za ovom dionicom nakon petka? Možda se varam, možda je izv. d. nekome teret!?
E pa ako je i sruše, možda će je uskoro i vraćati. Zbog starije sestre udavače. Živi bili pa vidjeli. [emo_smijesak]
Ja oko Adrisa ne bi previše brinuo. To je spora dionica, al kad se okreneš godinu unazad cijena joj je ipak viša, a još ima prostora za ponavljanje tog scenarija.
I drugo u razdoblju od od 7.8. do 25.8. cijena Adrisa P pala je 7,3% (sa 424,70 na 393,67) a Adris R 4,5% (sa 511,39 na 488,43)
Istovremeno DAX je pao 11,8% (sa 11,490 bodova na 10,128 bodova s tim da je samo dan ranije zaronio i na "ugodnih" 9650 bodova!).
Ili primjerice jedan Apple 10,2% (sa 115,52 na 103,74 USD)
Da sam uzeo u obzir datume od 10.8. do 24.8. onda bi omjeri bili daleko povoljniji za Adris ali nisam htio muljati nego sam uzeo kad je Adris imao najbolji i najgori dan po pitanju cijene.
Tako da ta birtijaški ofrlje mišljenja sačuvate za sportske forume i kupnje / prodaje nogometaša, košarkaša i inih.
Sve 5. Ako vi mislite da nakon divke neće biti rušenja, široko vam polje. Imate milijun kuna dionica između 399,50 i – pazi ovo – 400kn.
Ovo da uspoređujete jedan DAX s našim prilikama ili jedan Apple s Adrisom (bez obzira što Adris značio za naše prilike), je u najmanju ruku neozbiljno.
Ne vidim gdje sam to naveo da ADRS nije fundamentalno dobar. Samo upozoravam na politiku fondova koja se posljednjih mjeseci odvija kako se odvija. Niti jedan rast na P verziji dionice nije opstao duže od jogurta. Problem je u trgovcima, a ne dionici! A ono što su analitičari (nekog fonda!) rekli da ADRS vrijedi preko 500kn -> rekli su isto tako i za Podravku da vrijedi preko 400, pa evo gdje je.
boca
točno tako ako padne i ja dokupljujem
fondovi nisu htjeli prodati adrisu po 350 kn
To ne stoji. Za ljubav je potrebno dvoje.
fender
tvoja razmišljanja uistinu nisu zanemariva, i apsolutno se slažem da fondovi drže cijenu tu zato jer im tako odgovara iz njima znanog razloga. ehhh, kad bi i ostali znali zašto. od svega na što si se osvrnuo, meni je najčudnije što se sredinom svibnja (dakle neposredno prije objave deala sa batom) moglo kupovati po 330 i to dosta dugo. i ja sam tada uletio sa solidnom cifrom i dosad mirovao. jučer još dokupio xx komada, i sad mi preostaje da čekam! što će biti slijedeći tjedan,…. tko bi to znao!
p.s. analitičari prognoziraju vrijednost papira u nekom vremenskom roku, najčešće godinu dana.
Počeli smo s radom Skupštine!!!
Pitaj za iduću godinu postoji li mogučnost izvanredne dividende …
lp