Adris ponudio najviše za Croatia osiguranje
Autor/izvor: SEEbiz / Globus
Datum objave: 09.10.2013. – 11:13:32
ZAGREB – Duhanska kompanija Adris i osiguravajući div iz Poljske PZU (Powszechny Zakład Ubezpieczeń) naći u drugom krugu za privatizaciju Croatia osiguranja.
Adris je pokazao interes za oko 132 tisuće dionica te je za svaku dionicu ponudio 790 eura, odnosno 104,2 milijuna eura, piše Globus. Adris se u toj ponudi obvezao i na daljnju dokapitalizaciju u iznosu od 130 milijuna eura pa njihova konačna ponuda iznosi 234,2 milijuna eura.
Poljski PZU dao je osjetno nižu ponudu. Doduše, oni su dali ponudu za oko 135 tisuća dionica (tri tisuće više nego Adris) te su za svaku dionicu ponudili 900 eura (110 eura više od Adrisa) što u konačnici iznosi 121,5 milijuna eura, odnosno čak 17 milijuna eura više od Adrisa.
No, PZU je povukao ručnu u dijelu ponude koja se odnosi na dokapitalizaciju Croatia osiguranja. Naime, dok je Adris za dokapitalizaciju ponudio 130 milijuna eura, PZU je dao ponudu od samo 50 milijuna eura pa njihova konačna ponuda iznosi 171,5 milijuna, dakle oko 60 milijuna eura manje od Adrisove.
nnevjerovatno ali istinito-otvorena tvornica u Iranu,najbolja ponuda za cros,riba I turizam veliki plusevi a dionica na dolje a promet???????????uz sve to nitko I ne komentira dionicu
Srbija pristala na uvoz cigareta iz Hrvatske po povlastenim uvjetima nakon pritiska EK, pise Business
Špekulativne ulagače interesira izdašna dividenda sada i rast cijene,a ne da se njihovim novcem kupuje nešto što će tek donijeti dividendu. Neadekvatan odnos između dividende i zadržane dobiti u očima ulagača sa kraćim horizontom razlog je skromnom interesu za ovu dionicu i cijeni. No takav status quo je u interesu vodeće grupe dioničara. Tako kako je već puno puta pisano ovo je dugoročno konzervativno ulaganje (ne za djecu već za unuke) i cijena je korektna.
nnevjerovatno ali istinito-otvorena tvornica u Iranu,najbolja ponuda za cros,riba I turizam veliki plusevi a dionica na dolje a promet???????????uz sve to nitko I ne komentira dionicu
zanima me dali ce eventualna kupovina cros imati ikakav utjecaj na cijenu adrs I ako da onda kakav tj. pozitivan ili negativan dali bi me netko od forumasa mogao prosvijetliti
zanima me dali ce eventualna kupovina cros imati ikakav utjecaj na cijenu adrs I ako da onda kakav tj. pozitivan ili negativan dali bi me netko od forumasa mogao prosvijetliti
Kratkorocno negativan, a dugorocno ovisi o profitabilnosti CROS-a nakon preuzimanja.
znaci da bi cijena adrs trebala skociti ako ne uspije kupiti? ili?
E to je sad pitanje efikasnosti naseg trzista. Da li je vec u cijenu ukalkulirano da ce ADRS sa velikom vjerojatnoscu kupiti CROS ili ne.
Ali ustvari na ovom nasem trzistu i ovo sto sam rekao prethodno ne mora nista znaciti. Ispricavam se.
ja sam suprotnog misljenja tj. I kratkorocno I dugorocno akvizicija cros moze donijeti samo plus tj. cjenovnu korekciju +10% ili vise.Ne bih se iznenadio da se gorespomenuta korekcija dogodi vec iduceg tjedna ili najkasnije po objavi akvizicije.Naravno tko bude cekao do zadnjeg trenutka moze lako ostati kratkih rukava.Ne kazu u Vijetnamu uzalud “bik koji zadnji stize na pojilo pije mutnu vodu”, tj. na ovako nelikvidnom trzistu kapitala veliki skok se lako moze odigrati sa malim kapitalom I munjevitom brzinom naravno vrijedi I obrnuto.U svakom slucaju cini mi se da je adrs blue chip dionica kojoj se posvecuje doista premalo paznje uz izgovor da je to fondovsko smece koje ne donosi niti prosjecan prinos????Tko god pogleda graf te dionice moze vidjeti da je dionica od 06.12. do 01.13 odradila 50% rast.Naravno I to za nekoga moze biti relativno mali prinos a za nas ostale (skromnije)adrs svakako ostaje dionica koja zasluzuje svoje mjesto na gledalici
dada11,
ispravno razmišljanje, ali… po meni je ona prevelika kompanija za zse, u vlasništvu managmenta, te kao takva nije zanimljiva investitorima. stoga nije ni dostojno revalorizirana, niti je bila. i kad je dosegla 600kn rekordne 2007. bila je potcjenjena prema drugim papirima. po meni, nakon preuzimanja cros i vjerovatno istt, je treba izlistati na nekoj ino burzi da zasjaji punim sjajem.