Adris spremio novac za HE u Senju tešku 650 mil. eura
Rovinjska Adris grupa zainteresirana je za ulaganje u hidroenergetski projekt Kosinj-Senj 2 koji je “težak” 650 milijuna eura. Oni jedini u Hrvatskoj imaju pripremljen vlastiti kapital i ozbiljno su zainteresirani za taj projekt, ustvrdio je Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.
Vrijednost godišnje energije proizvedene u senjskom sustavu iznosila bi oko 140 milijuna eura. Ako se zna da je procijenjena vrijednost investicije oko 600 milijuna eura, ispada daje rok povrata kraći od pet godina. Kako je radni vijek elektrane do većeg remonta barem 30-ak godina, njezin bi vlasnik u tom razdoblju mogao, računajući i neke nepredviđene troškove, ostvariti čisti profit od barem tri milijarde eura.
http://limun.hr/main.aspx?ID=860674&pojam=adris
Možda ipak nisu toliko smotani i nesposobni ovi u ADRISU?
Ulaganje u energiju je uvijek dobar potez !
Nego mozda ispadnem neobrazovan sada ali pitat cu nesto sto me zanima, pa se nadam ozbiljnom odgovoru…
Zasto je pomama za P serijom toliko veča od pomame za R dionicom? OK do sada kada je ADRS imao toliki keš na računu s jedne strane je to bilo logično pošto su se investitori možda nadali kako će ADRS dio tog keša isplatiti kroz izvanrednu dividedndu, a tu su P dionice u prednosti..No sada izgleda da ce ADRS ici u ulaganja i potrošiti taj keš, nije li onda logičnije ulagati u R seriju pogtovo jer u slučaju eventualnog preuzimanja profitiraju vlasnici R dionica , a ne Povci…
Evo ako mi netko može objasniti zašto je P toliko popularnija bio bih zahvalan.
Vrlo jednostavno. Free float.
A s obzirom da P ne nudi nikakvu prednost nad R sto se tice dividende a R ima glasacka prava za razliku od P, postoji i razlika u cijeni.
Ulaganje u energiju je uvijek dobar potez !
Nego mozda ispadnem neobrazovan sada ali pitat cu nesto sto me zanima, pa se nadam ozbiljnom odgovoru…
Zasto je pomama za P serijom toliko veča od pomame za R dionicom? OK do sada kada je ADRS imao toliki keš na računu s jedne strane je to bilo logično pošto su se investitori možda nadali kako će ADRS dio tog keša isplatiti kroz izvanrednu dividedndu, a tu su P dionice u prednosti..No sada izgleda da ce ADRS ici u ulaganja i potrošiti taj keš, nije li onda logičnije ulagati u R seriju pogtovo jer u slučaju eventualnog preuzimanja profitiraju vlasnici R dionica , a ne Povci…
Evo ako mi netko može objasniti zašto je P toliko popularnija bio bih zahvalan.
Ako ADRIS preuzme recimo CROS jednake će koristi imati vlasnici i P i R.
Ako si mislio da će netko preuzeti ADRIS onda to opet nema nikakve veze jer ADRIS je grupa i može biti,preuzet samo jedan njezin dio,u ovom slučaju najvjerojatnije samo TDR.Novac od prodaje u tom slučaju djele svi vlasnici ADRIS grupe.
@VedroNebo krivo si napisao sto se povalstenih tice
Povlaštene dionice su dionice koje imatelju daju neka povlaštena prava, npr. pravo na dividendu u unaprijed utvrđenom novčanom iznosu ili u postotku od nominalnog iznosa dionice, pravo prvenstva pri isplati dividende..
Takoder mislim da ima dovoljno free flota na obe dionice…
Hvala vam oboje na odogovru.
E, tako bi obicno trebalo biti ali u slucaju Adrisa, ako se ne varam, isti iznos dividende ide za obje vrste.
Nije isti FF. Mislim da je P upravo i nastala da bi neki igraci mogli izaci van a da se ne narusava vecinsko vlasnistvo. Procitaj prospekt.
Nostalgija 2007.
Ako netko zna, neka mi pomogne, za sta oni spremaju 7,2 milijardi kuna casha?
Pa mogu sami napraviti bolji investiciski ciklus nego sama drzava!!!, znam da dionicarima nece to isplatit, al neka ulazu onda
Dali netko ima ideju?
Mislim da ni sam Vlahović to ne zna.
Čekaju se veliki,zanimljivi projekti ali oni nikako da dođu.Ali sljedeća bi godina mogla biti vrlo zanimljiva po tom pitanju.
Inače trenutna Adrisova bilanca:
Kratkoročna potraživanja 888.943
Kratkotrajna financijska imovina 3.584.633
Novac u banci i blagajni 122.948
KAPITAL I REZERVE 7.396.499
Tržišna kapitalizacija 4.099.836
Obveze jedno cca. 1,2 milijarde kuna,većinom kratkoročne.
di su sada ti fondovi da poprave sliku ovog jadnog dana…………