Pad duhanskog sektora je dugoročno očekivan i pad koji ima TDR je stvarno oštar i neugodan, ali što je tu je. Ovako oštar pad ne može trajat vječno i mora se jednom stabilizirati. Ostvarivati povećanje dobiti dok ti glavni business ima pad prodaje od 12% je izvanredno.
benevolentno je reći da je situacija izvanredna … nakon što su si pucali u nogu (ili zabili autogol ako vam je milije) sa zbrčkom u distribuciji, slabo odigrali prije nekoliko godina na polju kupnje/gradnje u Srbiji, zanemarili kupnju Mercatora, osrednje u odnosu na konkurenciju odradili kanale prodaje, itd… najbolje je da prodaju duhanski biznis u HR odmah i to ako ima netko tko hoće kupiti
uvijek ima kupaca!!!!
Samo je pitanje cijena!!!
Slažem se da duhanski posao treba prodati. [thumbsup]
problem je što nitko više ne želi kupiti njihov duhanski biznis. Adris će zato vjerojatno pičit po duhanu dok god ide. vjerojatno će im udjel na hrvatskom tržištu i dalje padati, ali neće pasti na nulu, to je sigurno, već možda na nekih 35-40 posto, što znači da će im se sadašnji udjel prepoloviti. ali s obzirom da TDR ionako izvozi oko 60 posto proizvodnje, to zapravo znači da će im taj pad na HR tržištu smanjiti prodaju za 20-ak posto ukupno, ukoliko se ne dogode i značajniji padovi na regionalnim tržištima (problem carina i Cefte). kakvu će pak ulogu odugrati Iran, mislim da nitko nema pojma. ta priča je poput neke čudne fikcije. kako će uopće poslovati tamo? kakve su tamo ekonomske slobode itd?
duhan još uvijek nije povijest, ali ovu tvrtku može spasiti samo neka zlatna koka iz druge industrije, tipa energetika ili financije.
Tko zna možda budu ovi zainteresirani s obzirom da jedini imaju trenutno novaca i želje za ekonomskom dominacijom, a mi smo pred EU vratima … http://en.wikipedia.org/wiki/China_National_Tobacco_Corp
Takav pad ukupne proizvodnje dovodi do pitanja ekonomičnost proizvodnje … što će raditi 3-4 dana tjedno u jednoj smjeni … jedini put im je da krenu u preuzimanje FDS-a kako bi zacementirali situaciju u BiH i CEFTA trzistima
I Iran im daje šansu za Azijsko tržište!!!!
Trebalo bi to znat iskoristiti.
Popapat će ih Ameri ili Japanci – zato bi trebalo ZNAT TRENUTAK najboljeg izlaska iz duhanskog biznisa-Ako će ih PRISILIT POLITIKOM ( Ameri il iJapanci ) onda će i cijena BITI MALA!!!!!!
Ljud što li ste vi ovdje sad sve napričali… ne mogu vam se načuditi odakle vam sve ove ideje. Mi kao da ne gledamo iste podatke. Ja sam rekao da je duhanski biznis u zadnje vrijeme poslovao slabije od mojih (inače vrlo optimističnih) očekivanja, ali vi idete u drugu krajnost, vi ovdje kao da vidite nekakvu kataklizmu, pa što li ste onda tek vi ovdje očekivali? Kolika ste vi mislii da će biti prodaja u prošlom kvartalu kada vam je toliko manja od vaših cijenjenih očekivanja??
Ljud što li ste vi ovdje sad sve napričali… ne mogu vam se načuditi odakle vam sve ove ideje. Mi kao da ne gledamo iste podatke. Ja sam rekao da je duhanski biznis u zadnje vrijeme poslovao slabije od mojih (inače vrlo optimističnih) očekivanja, ali vi idete u drugu krajnost, vi ovdje kao da vidite nekakvu kataklizmu, pa što li ste onda tek vi ovdje očekivali? Kolika ste vi mislii da će biti prodaja u prošlom kvartalu kada vam je toliko manja od vaših cijenjenih očekivanja??
ne idem ja u nikakve krajnosti, već čitam podatke i prilično jasno vidim trend kamo ide duhanski biznis u Hrvatskoj i u regiji. taj trend nije nimalo povoljan za TDR.
nije tu stvar ni u kakvim očekivnjima koja su podbacila, već o tome da TDR mora naći adekvatno rješenje, tj izlaznu strategiju iz te situacije. a ja je ne vidim.
ne idem ja u nikakve krajnosti, već čitam podatke i prilično jasno vidim trend kamo ide duhanski biznis u Hrvatskoj i u regiji. taj trend nije nimalo povoljan za TDR.
nije tu stvar ni u kakvim očekivnjima koja su podbacila, već o tome da TDR mora naći adekvatno rješenje, tj izlaznu strategiju iz te situacije. a ja je ne vidim.
[/quote]
a da mi svi, po toj logici, nadjemo adekvatnu izlaznu strategiju iz ove države i odselimo na … negdje
i tako se ništa ne isplati, zar ne ?!
[/quote]
a da mi svi, po toj logici, nadjemo adekvatnu izlaznu strategiju iz ove države i odselimo na … negdje
i tako se ništa ne isplati, zar ne ?!
[/quote]
izvolite, tko vam brani?
BTW ja nisam rekao da se ne isplati kupiti Adris ili da je ovo loša dionica, već da Adris ima velikih problema s duhanom, a imat će još i većih. ali to je praktički opće mjesto.
Znao sam da će skočiti kad ja prodam, srećom kupio sam Ledo. Svima što su ostali želim puno uspjeha na burzi i ADRS na min.300, mene je ova dionica izživcirala i nije mi žao što sam se iskrcao.
Zar ne bi bilo fora Unicreditu ponuditi 800 milijuna EUR za 50 % + 1 dionicu Zabe, pa ako prihvate prihvate, ako ne ne, zašto ne pokušati? 🙂
E toliko je već "mega prilika" propušteno, od 25 % MOL-a koji su 2009. bili vjerojatno dostupni (po cijenama koje su se činile zgodne), preko ovo zadnje sa INA-om, ovo sad je još puuno dalje (još nema naznaka da bi uopće htjeli prodavati), ali može se pitati, kako ono kažu "tko kuca, otvorit će mu se". Trebalo bi kucati na sva vrata, svuda gdje ima potencijalnih prilika za veće investicije pokušavati nešto, pa da se stvarno toliko trudi/pokušava nešto bi u konačnici i uspjelo. Nekako su mi prepasivni ovdje 🙁