kae s dobiti?
Cijena ove dionice je naprosto smiješna.
Mogu isplatiti preko 200 kn dividende po dionici, a da to poslovanje ne osjeti. Drugim riječima, mogu isplatiti dividendu od 100% vrijednosti dionice, a firma i dalje ima P/E 6-7.
Fakat ne kužim mirovince ovdje. Ovo im je jedna od rijetkih dionica gdje mogu kupiti veću količinu, a dionica je nevjerojatno podcijenjena. Ovo je podcijenjeno i na 400 kn po dionici, a ne na 200 kn.
p.s. Osobno nemam dionice Adrisa, ali samo zato jer mislim da će neke druge brže i bolje odraditi rast. Da sam fond menadžer OMF-a, ovo bi mi bio možda i prvi pick.
Ah, solidno, unatoč nezadovoljavajućem razvoju duhanske divizije, u konačnici to još sve ispada sasvim solidno, i nadam se da će uskoro i bolje. Samo treba pokrenuti ovaj silni kapital, koji se samo podebljava i podebljava, ali od toga nikakve koristi ako se neće dobro reinvestirati – krajnje je vrijeme za to! Ja sam sve u svemu zadovoljan za sada, i nadam se da će napokon ovdje doći do nekih ozbiljnijih pomaka naprijed, sve predispozicije su tu!
Hura, sjajno, unatoč zadovoljavajućem razvoju duhanske divizije, u konačnici to još sve ispada sasvim dobro, i nadam se da će uskoro još i bolje. Samo treba pokrenuti ovaj silni kapital, koji se samo podebljava i podebljava, kojeg treba iskoristi i konstruktivno reinvestirati – krajnje je vrijeme za to! Ja sam sve u svemu de lux zadovoljan za sada, i nadam se da će napokon ovdje doći do nekih kreativnih pomaka naprijed, sve predispozicije su tu!
Vidim ove rezerve iz dobiti došle da bi mogli kupit 3 MERCATORA 6.308,560,388, još jedan zanimljiv podatak kad bi netko sad ponudio da otkupi cijelu adris grupu npr=16 400 000 dionica * 220 kuna koliko sad vrijedi dionica cca 3.608,000,000 znači u rezervama bi mu ostalo 2.700,560,388 ostalo bi mu i dalje za kupit jedan MERCATOR i kojih 400 milijuna kuna [thumbsup]
Cijena ove dionice je naprosto smiješna.
Mogu isplatiti preko 200 kn dividende po dionici, a da to poslovanje ne osjeti. Drugim riječima, mogu isplatiti dividendu od 100% vrijednosti dionice, a firma i dalje ima P/E 6-7.
Točnije, mogu isplatiti 222 kn bez da osjete, a i još par kuna više da mrvicu osjete u smislu da postanu keš-pozicije "kao normalna firma", a teoretski to može ići i dalje… ali to je već zahtjevnije, "osjetilo bi se" na neki način pa o tome nećemo.
Dakle 222 kn, čak više nego li košta P-A, mrvicu niže nego li košta R-A, nešto nenormalno.
Toliki keš je suludo držati ako se ne može reinvestirati. Moraju hitno nešto ozbiljno napraviti ili je u suprotnom stvarno došlo vrijeem za jednu veeliku izvanrednu dividendu. Onu prvu po redu. Druga, još puuno veća, bi slijedila nakon što prodaju TDR ukoliko se pokaže da nema smisla više samostalno.
Nakon toga bi ovdje ostali neki dobri mali biznisi kao Cromaris, hrpa imovine u nekretninama kroz Maistru, koja vidite da već počinje normalnije i poslovati… Dakle i dalje bi ovo, i bez skoro pola milijarde EUR u bilanci, i bez TDR-a koji vrijedi valjda sad oko milijardu EUR (nažalost, mogao je i više…), bila jedna sasvim pristojna firma, sa puno vrijedne imovine i solidnim poslovanjem. Za zamisliti se.
Samo treba normalno upravljati s ovim kapitalom. SVe je u upravljanju. Ako se loše upravlja ovaj sav "keš" bi mogao vrijediti jednu veliku NULU, a ako se dobro upravlja ili isplati mogao bi vrijediti taman toliko koliko i piše (a moguće i više nego danas piše u bilanci ako se napravi tako dobre investicije).
ne znam što je lynxa ovdje oduševilo jer rezultati su zapravo loši:
1. Razlog porasta dobiti je rast neto financijskog rezultata zbog utjecaja pozitivnih tečajnih razlika na financijskoj imovini, kažu u Adrisu.
2. duhanski biznis: TDR je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 12 posto manju prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, uz nastavak trenda pada potrošnje na hrvatskome i regionalnim tržištima, na pojedinim i veći od deset posto.
jedia svjetla strana je keš ne računu, ali iz FI se vidi da Adris polako gubi tlo pod nogama. nije ni čudo da se dionica bilježi kontinuiran pad
ne znam što je lynxa ovdje oduševilo jer rezultati su zapravo loši:
Oduševljen? Pa uopće nisam oduševljen, zar nisam odmah lijepo rekao da je tek "solidno" (ne i "sjajno"), i da duhanska divizija posluje ispod očekivanja, što je hvala Bogu djelom nadoknadila turistička divizije i ostalo (Cromaris itd.).
Jedino čime sam izrazio oduševljenje je valuacija. Tvrdim da je cijena obzirom na "keš", ostalu imovinu, i sposobnost zarađivanju (unatoč lošijem od mojih optimističnih očekivanjima trenutnom ponašanju duhanske divizije) upravo apsurdna.
Čak, unatoč tome što su oni do sada prilično racionalno iskorištavali relativno visoke kamatne stope (i pokazali u zadnje vrijeme čudno uspješan tajming financijskim taktiziranjem, ono prebacivanje iz HRK u EUR itd.) sam također izrazio i sumnju glede racionalnosti trenutnog/budućeg upravljanja kešom (pretpostavljajući da se neće bitno promijeniti, a da će "ne-financijske" investicije biti relativno skromnog očekivanog povrata kao ove gradnje hotela…).
Ali naravno, obzirom na dosadašnji rad, na zanimljive okolnosti (kvalitetu nekih kadrova koje tu imamo itd.) možemo se nadati da će i dalje uspješno upravljati kešom kojega moraju iz nekog razloga privremeno držati, da će i dalje puno investirati i to možda malo agresivnije (kao npr. Cromaris, to je genijalan potez iako male veličine), te da će dobro procijeniti koliko keša je previše obzirom na dostupne investicije tj. njihov vremenski raspored i s time u skladu isplaćivati dividende.
Dakle ja sam bio daleko od oduševljenja i uz više različitih kritika, čak i "unaprijednih" (kritizirao sam uvjetno, "ako" budu tako i tako… iako uopće nema dokaza da će postupiti na taj način), ali kada već vučeš za jezik sada sam ti rekao i zašto kritiziram, u skladu dakle "konzervativnih" ocjena, predostrožnosti, kritičkog promatranja da ne ispadne da sve gledam isključivo optimistično nego vidim cijeli spektar mogućih scenarija, no kada te tako zanima sada naglašavam da ovi scenariji oko kojih kritizram za mene nisu naročito vjerojatni.
A pravo oduševljenje koje sam morao odmah iskazati, koje se ne može niti na koji način sakriti, kroz nikakvu prizmu "kritičnosti, konzervativnosti itd." je oduševljenje valuacijom.
Uvijek morate gledati stvari u odnosu prema cijeni. Ova cijena je apsurdna ma kako gledali, u svim kombinacijama mogućih scenarija ova cijena je manje ili više apsurdna.
Cijena jest apsurdna, ali takva je bila i prije 2 godine i u razna druga povoljnija i manje povoljna vremena. Trebalo bi valjda uvesti izreku sve se mijenja, samo Adris ostaje isti.
Kolega Lynx, osim ako ne očekujete skorašnju smjenu uprave ili neke druge izvanredne vijesti, cijena će vjerojatno ostati apsurdna duže vrijeme.
Adris i cijena dionice se neće promijeniti dok god struktura uprave i R-A dioničara ostaje ovakva kakva jest. Tko god misli suprotno živi u wonderlandu.
Ili kao što je kolega lebowski rekao na jednom drugom forumu u vezi jedne druge dionice:
"Onaj tko danas ulaže u P******* ustvari očekuje da će stari psi naučiti nove trikove."
1. Razlog porasta dobiti je rast neto financijskog rezultata zbog utjecaja pozitivnih tečajnih razlika na financijskoj imovini, kažu u Adrisu.
2. duhanski biznis: TDR je u prvih devet mjeseci ove godine ostvario 12 posto manju prodaju nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, uz nastavak trenda pada potrošnje na hrvatskome i regionalnim tržištima, na pojedinim i veći od deset posto.
jedia svjetla strana je keš ne računu, ali iz FI se vidi da Adris polako gubi tlo pod nogama. nije ni čudo da se dionica bilježi kontinuiran pad
Evo mene izvješće također oduševilo. Da se razumijemo izvješće nije savršeno, ima stvari koje mi nisu drage, ali nisam očekivo od ovog izvješća ništa posebno tako da sam i više nego ugodno iznenađen.
Pad duhanskog sektora je dugoročno očekivan i pad koji ima TDR je stvarno oštar i neugodan, ali što je tu je. Ovako oštar pad ne može trajat vječno i mora se jednom stabilizirati. Ostvarivati povećanje dobiti dok ti glavni business ima pad prodaje od 12% je izvanredno.
Za ocjenu budućnosti duhanskog biznisa u adrisu bit će ključne sljedeće 1-2 godine; ovdje su svi zaboravili tvornicu u Iranu sa kapacitetom 6,5 milijardi cigareta/god koja starta sljedeće godine (za usporedbu kanfanar ima kapacitet od 20 mlrd , a proizvodi negdje oko 15, što znači da proizvodnja od sljedeće godine raste za kojih cca 40%) ; prije mjesec dana je TDR ušao na rusko tržište ; izvoz konstantno raste ; sa kupovinom opresse će sigurno nastaviti i rast u BIH ( a tu je u igri i opcija selidbe dijela proizvodnje u BIH , pogotovo ako se ne riješi situacija sa izvozom u zemlje CEFT-E po ulasku u EU) ; u hr duhanima se uvode nove tehnologije proizvodnje, navodnjavanja i sušenja koje povećavaju proizvodnju i kvalitetu, smanjuju troškove…
Duhanskom biznisu sigurno ne cvjetaju ruže, ali ovdje se jako puno radi, manevarski prostor i mogućnosti su usprkos svim problemima ogromni, i imamo šansu da se pad u najgorem slučaju zaustavi ukoliko ne dođe i do potpunog preokreta u trendu.
Ako se već ne ulaže što bi svima nama bilo i više nego drago, onda se bar mora priznati da adris odlično gospodari novcem, kad već nema akvizicija ja nemam ništa protiv pozitivnih tečajnih razlika i kamata, meni je ta dobit ista kao i svaka druga.
Ulaganja u maistru su nadam se bar u većoj mjeri završena, sezona je bila dobra, ja tu čvrsto vjerujem da će nadalje maistra poslovati sa dobiti. Istina , povrati tu nikada neće biti spektakularni, ali kada se vec krenulo u turistički biznis mislim da svi moraju biti zadovoljni dok se ne ostvaruju gubitci, a to se iz ove pozicije sada čini vrlo izgledno.
Cromaris raste po naprosto nevjerojatnim stopama, proizvodnja je povećana za 50% u odnosu na prethodnu godinu, a utrostučena otkada je adris ušao u posao. Cromaris je dokapitaliziran, proizvodnja modernizirana i izgleda da će nastaviti rasti i u narednim godinama… To je za sada još samo mala mrvica u adrisovu portfelju, ali ako se nastavi još koja godina rasta cromaris će postati jako ozbiljan dio unutar adrisa.
Sve u svemu ja sam i više nego zadovoljan poslovanjem i uvjeren u svijetlu budućnost. Odnos uprave prema malim dioničarima ovdje je oduvijek jedina moja zamjerka i uvjeren sam da smo radi tog tu gdje jesmo… Bez obzira na to, jedna lijepa gesta poput dividende, otkupa dionica, neke akvizicije i sl. će preko noći promjeniti i moje mišljenje i mišljenje većine ulagača… A nešto se nekada tu sigurno mora dogoditi, premda je i meni već polako dosta čekanja iako vremena imam napretek 😀