Jel u intervjuu komentira rjesenje AZTN o ogranicenju trzisnog natjecanja? Sto ocekuju od postupka pred prekrsajnim sudom: jos jednu zastaru, samo packu po prstima ili maksimalku od 10%?
Jel se sele u BH ili ne?
Kaj se radi po pitanju carina, Cefte … ?
Jel u intervjuu komentira rjesenje AZTN o ogranicenju trzisnog natjecanja? Sto ocekuju od postupka pred prekrsajnim sudom: jos jednu zastaru, samo packu po prstima ili maksimalku od 10%?
Jel se sele u BH ili ne?
nema ništa od toga. u intervjuu nema ni AZTN-a, ni carine ni Cefte. uglavnom priča o turizmu, lokalpatriotizmu, energetici, Croatia osiguranju, tvornici u Iranu, poslovnom centru u Zagrebu, zatim o Ini i Molu, investicijama u Hrvatskoj generalno. i tako. u biti nije rekao ništa novo, nije oktrio nijednu kartu.
Damir Vanñelić: Adris ne
odustaje od Croatia
osiguranja
05.09.2011., 11:14:01,
bankamagazine.hr
Adris je akumulirao značajnu dobit, oko 300 milijuna eura gotovine, a kako je nisko zadužen i
dosad je investirao samo vlastiti kapital ima i izuzetno veliku kreditnu sposobnost, veću od
milijardu eura, kaže u intervjuu Banci Damir Vanñelić, direktor investicija Adris grupe.
Vanñelić objašnjava da Adris želi diverzificirati ulaganja, pod uvjetom da je ulaganje u
Hrvatskoj te da je dovoljno veliko «da ne raspršimo resurse na niz malih projekata, da imamo
ili možemo lako steći potrebne kompetencije, te da imamo upravljačka prava». I dalje su,
meñu ostalim, zainteresirani za Croatia osiguranje, te za energetske projekte.
U Adrisu, koji se zalaže za tzv. gospodarski patriotizam koji podrazumijeva reinvestiranje
dobiti u Hrvatskoj i angažiranje domaćih proizvoñača, smatraju da bi uz konkurentnu ponudu
za Plomin 3 kao domaći ulagač trebali imati odreñenu prednost. Naime, pojašnjava Vanñelić,
HEP je svojedobno zaustavio njihov 80 milijuna kuna vrijedan projekt ulaganja u uzgoj
predrasta ribe u Plominskom zaljevu, čime je njihovoj tvrtki Cromaris nanesena šteta od oko
100 milijuna kuna.
Vanñelić najavljuje i da u travnju 2012. kreće proizvodnja cigareta u Iranu u tvornici koju
grade zajedno s iranskom državnom tvrtkom ITC, a golemo će iransko tržište biti odskočna
daska za tržište cijele regije.
U kolovozu ove godine Adris je krenuo i u novu investiciju u Zagrebu vrijednu više od 220
milijuna kuna. Riječ je o novom poslovnom centru u Jagićevoj ulici koji će biti dovršen u rujnu
2012. a potom će se ondje preseliti uredi Adris grupe i povezanih društava koji su sada rasuti
na nizu lokacija širom Zagreba. Paralelno Adris će nastaviti s ulaganjima u turizam, najavljuje
u Banci Vanñelić.
Aaaaaaaaaaaaaaaaajmoooooooooooooooo dok je još jeftino……………….
ok, i ja smatram da je adris firma sa dobrim fundamentima, profitabilno bla bla, ali ako mi netko može objasniti ovaj pad koji nikako da stane …. htio sam kupiti na 211, pa je naraslo, malkice, evo opet prilike, tako da sigurno kupujem, ali racionalno objašnjenje bi bilo dobro čuti ….
btw, ono o zabrani držanja duhanskih proizvoda konkurencije kod prodavača im je najgluplji potez u povijesti. čak je i puljanka promijenila dobavljača cigareta i prešla philip moris ….
Jel se sele u BH ili ne?
nema ništa od toga. u intervjuu nema ni AZTN-a, ni carine ni Cefte. uglavnom priča o turizmu, lokalpatriotizmu, energetici, Croatia osiguranju, tvornici u Iranu, poslovnom centru u Zagrebu, zatim o Ini i Molu, investicijama u Hrvatskoj generalno. i tako. u biti nije rekao ništa novo, nije oktrio nijednu kartu.
[/quote]
Evo i ja sam kupio Banku! Taman opet za što čitati na putu 😉
Pa, očekivano da neće biti detaljno o takvim stvarima (AZTN) jer nije intervju sa predsjednikom uprave TDR-a nego sa direktorom investicija Adris grupe, to su pitanja za g. Tomaškovića a g. Vanđelić ne treba o TDR-u detaljno nego na njega gledati kao "stavku portfelja", naravno o čijim fundamentima kao i svake pojedine stavke se može/mora pričati itd., ali nema ovdje mjesta niti potreba za svaku baš tako detaljno pretresti, ovu su ipak pitanja za predsjednika uprave TDR-a a ne upravitelja kapitala matice.
Meni se posebno sviđa jedna stvar koju možda olako previđate, ona "milijarda eura", to je važno da je naglasio. Spominjali smo mi ovdje tu važnu činjenicu, tu važnu milijardu eura, govorili smo o kreditnom potencijalu Adrisa, i koji je svakako ključno svojstvo ove bilance i ogroman dio ukupne valuacije ADRS za dioničare, ali za koju ja imam osjećaj da investitori svejedno zaboravljaju, da kada mi ovdje pričamo o tome ljudima izgleda smiješno, "o kakvim vi to imaginarnim milijardama pričate" i sl. Ali nisu imaginarne, to je "potencijal", a u vrednovanju neke kompanije upravo o potencijalima govorimo, koje moramo nekako kvatitativno obraditi i to čini valuaciju. Kompanija vrijedi po onome što može (tj. što procjenjujemo da hoće) napraviti kroz svoju budućnost, vrijednost čine buduće zarade diskontirane u sadašnjost, i zato je to jako važna stvar, ta milijarda EUR-a kreditnog potencijala je osnova bez koje nema nikakve valuacije ove kompanije, i drago mi je da je on tu milijardu lijepo napomenuo.
Iz tog intervjua vidimo rezime onoga što o kapitalu Adris grupe znamo, i vidimo čovjeka koji tim kapitalom upravlja. Mislim da i sa jednim i sa drugim možemo bti i više nego zadovoljni. Zaista imamo ogroman kapital, i jednako tako velikog čovjeka zaposlenog da s njim nešto dobro napravi.
P.S. I dobro je čuti za i dalje aktualnost i ozbiljnost interesa za CO!
nastavlja se iskrcavanje, na kupnji je ostalo još 1066 komada (ukupno)…fondovi kao da su digli ruke, a prodaja ne posustaje!?!
dokle je 2009. godine najniže pala dionica ADRS-P ? sve ove ne sluti na dobro [undecid]
nastavlja se iskrcavanje, na kupnji je ostalo još 1066 komada (ukupno)…fondovi kao da su digli ruke, a prodaja ne posustaje!?!
dokle je 2009. godine najniže pala dionica ADRS-P ? sve ove ne sluti na dobro [undecid]
Tu nema nekog iskrcavanja sve dok prometi na P-A ne dosegnu par mil kn dnevno, ovo što sada izlazi je pre sitno da bi se nazvalo iskrcavanjem i da bi se pričalo o ne posustajanju prodaje. Kupnja je također ovdje relativno šuplja već dulje vrijeme, nije ništa novo, sve u skladu sa pesimizmom i malim prometima na cijeloj zse.
Cca 130 kn je bila najniža negdje u proljeće 2009. Cijelo tržište ne sluti na dobro, ali s obzirom da je ADRS već zaronio preko 20% u 3 mjeseca ja bih rekao da je tu sada potencijal danjeg pada nešto manji nego kod ostatka tržišta. A sad kuda bude išlo tržište tuda će manje ili više i ADRS, samo što će ovdje u slučaju pada biti vrlo atraktivni fundamenti i div yield što je slučaj tek na manjem broju dionica.
Što se danas dešavalo na R-A, jel ima netko kakvu informaciju?
Evo ja ću ti reći što je bilo,nije dobro,netko iz prvih 10 se iskrcavao na ovim cijenama i sad će se cijena strmoglaviti na neviđene razine.Uvijek tako bude,iskrcavanje na višim razinama (dogovorene transakcije,valjda nova vila,stan u Milanu ili sl.) i onda u ponor,viđeno nekoliko puta na ovoj dionici.
Evo kad već o tome i na drugoj temi (kako prebroditi krizu…) evo i ovdje na prikladnom primjeru.
Onaj tko po ovim cijenama kupuje stan u Milanu, a prodaje dionice, taj je budala. U tom slučaju mi je drago što prodaje, jer je to baš onako kako treba biti: budale gube novce! S druge strane pametni i dobri ljudi dobivaju (ako je ovaj prodao podcijenjenu dionicu, onda je netko valjda kupio istu tu, zar ne?).
Dakle događa se (pogotovo u takvim nesređenim gospodarstvima kao naše), istina, da u nekim slučajevima "razni" ljudi steknu neko bogatstvo, ali dugoročno: oni koji nemaju pameti i/ili imaju "loše emocije" (strah, iracionalna pohlepa itd.) će svoje izgubiti (drastično smanjiti), dok će oni koji imaju bar malo pameti, neki "prikladan temperament" (znaju kontrolirati loše emocije, ispoljavaju one dobre: hrabrost, optimizam, strpljivost…) dobivati i tako bi u nekom slobodnom tržišnom gospodarstvu (kojega još nemamo općenito gledano u RH, ali recimo da se stvara) ljudi zaista imali po zaslugama, sve bi bilo ljepše, poštenije, na svome mjestu.
Što npr. može otežavati ovo "dovođenje stvari na svoje mjesto, ljepše, poštenije…"? Npr. prvo što u ovom slučaju pada pa pamet je porez na dividende i kapitalnu dobit. Naime mali ulagači bi u slučaju poreza na dividendu i kapitalnu dobit bili destimulirani za ulaganja, s druge strane ovaj koji prodaje čak možda i ne bi (dapače!, porez na dividendu ga požuruje da proda, a porez na kapitalnu dobti i tako ne plaća jer je njegovo držanje već destljetno, to bi po malo kojem poreznom sustavu bilo oporezovano) i tako bi jedan veliki prodao kao što prodaje, neki drugi veliki bi se možda našao za kupiti, ali oni manji bi iz svega toga bili još više isključeni nego danas. Tko bi se od malih usudio toliko riskirati pa onda još kao nagradu ako si u plusu da te oderu porezeom. Vidite kako je to kontraproduktivno. A kolege malo socijalističkih pogleda na svijet će nam ovdje pričati bajke kako je to baš dobro za te siromašne, kako treba oporezovati bogatije da se njima preraspodijeli i sl., ne svjesni da im je to medvjeđa usluga. Možda će dok sve jednima ne pouzimaju nešto moći davati nama siromašnima, ali mi ćemo tada ostati zauvijek siromašni kada živimo u gospodarstvu u kojem se em što manje stvara vrijednosti, to i nama manjima nepovoljnije klime za ulaganja. A jedino ulaganja mogu malom čovjeku dati budućnost. Živjeti od danas do sutra, trošiti sve što zaradiš (i dobiješ na poklon od tih Robin Hood socijalista), to može samo privremeno izgledati lijepo, a dugoročno ćemo svi (p)ostati sirmoašni, kao i taj što prodaje podcijenjene dionice a kupuje precijenjene nekretnine.
Da imamo slobodno (mala država itd.) tržišno gospodarstvo stvar bi bila drugačija: ovaj nekretninski guru bi jedini bio koji će osiromašiti, a većina drugih bi iz dana u dan postajala bogatija, kako kojim tempom, ovisno o osobnim (spos)obnostima.
Evo ja ću ti reći što je bilo,nije dobro,netko iz prvih 10 se iskrcavao na ovim cijenama i sad će se cijena strmoglaviti na neviđene razine.Uvijek tako bude,iskrcavanje na višim razinama (dogovorene transakcije,valjda nova vila,stan u Milanu ili sl.) i onda u ponor,viđeno nekoliko puta na ovoj dionici.
možda to sve ima veze s istragama koje se vode u svezi crnih fondova, FIMI medije…
privatizacija TDR-a te prerastanje lokalne tvornice duhana u regionalnog igrača ostavilo je mnoge repove za sobom i sumnje da je sve to na sumnjiv način odradila visoka politika?