Siguran sam da se ne bi zatovrila cijela tvornica, jer se od nekud mora podmirivati hrvatsko tržište. Preselio bi se dio proizvodnje koji danas proizvodi za zemlje CEFTE. Ovo je za dioničare zapravo dobra vijest, jer će kompanija tako doskočiti povećanju carina na njihove proizvode u zemljama CEFTE.
ja sam uvjeren da oni neće ništa seliti nego prodati duhanski biznis nekoj multinacionalki. tvornica u kanfanaru je nova i moderna i to zatvarati bilo bi samoubojstvo.
Zašto? 😛 Tvornica se preseli u tili čas. Hala je samo hala, nije to tako veliki problem. Lako je naparaviti halu bilo gdje, a ova se lako iskoristi za nešto drugo, ili za isto u manjem obimu poslovanja…. Bitni su ti silni skupi strojevi, a oni se jednostavno premjeste u novu halu. Lako je Kanfanar preseliti gdje god se poželi, kao kamp kućicu :rotfl:
Osobno ne vjerujem da će se cijela proizvodnja premjestiti. Skloniji sam vjerovati da će se u BIH samo otvoriti dodatna, sličnog kapaciteta kao ova u Iranu dok bi Kanfanar ostao za hrvatsko i druga EU tržišta te globalnu kooridnaciju cijelog sustava: tu je R&D i sl. Proizvodnja bi mogla biti tako na čak tri mjesta: RH, BIH, Iran.
Jesi li ti ikad imao posla s nekom proizvodnjom? Znas nije to baš samo tako, kao što nije baš samo tako osvojiti ili zadržati neko tržište.
Lynx bio bi dobar konzultant 🙂 jer konzultanti ne love slonove i mnogi od njih nisu nikada lovili ali oni savjetuju one ljude koji love slonove
Živ i zdrav bio i ni zub te ne zabolio.
ja sam uvjeren da oni neće ništa seliti nego prodati duhanski biznis nekoj multinacionalki. tvornica u kanfanaru je nova i moderna i to zatvarati bilo bi samoubojstvo.
Zašto? 😛 Tvornica se preseli u tili čas. Hala je samo hala, nije to tako veliki problem. Lako je naparaviti halu bilo gdje, a ova se lako iskoristi za nešto drugo, ili za isto u manjem obimu poslovanja…. Bitni su ti silni skupi strojevi, a oni se jednostavno premjeste u novu halu. Lako je Kanfanar preseliti gdje god se poželi, kao kamp kućicu :rotfl:
Osobno ne vjerujem da će se cijela proizvodnja premjestiti. Skloniji sam vjerovati da će se u BIH samo otvoriti dodatna, sličnog kapaciteta kao ova u Iranu dok bi Kanfanar ostao za hrvatsko i druga EU tržišta te globalnu kooridnaciju cijelog sustava: tu je R&D i sl. Proizvodnja bi mogla biti tako na čak tri mjesta: RH, BIH, Iran.
[/quote]
Kako je to ono išlo na početku ?
Znamo da ADRIS vrijedi 200 Kuna, ali postavimo nominalu na 10 Kuna.
Manageri imaju povlašteno pravo kupnje većih paketa, a djelatnici TDR malih paketa.
Kao zaposlenici TDR-a ili svi skupa , manageri i radnici, na nominalu od 10 Kuna imaju popust ovisno o godinama radnoga staža.
Tako ćemo kupiti socijalni mir od radnika i nitko se neće buniti.
Dok se mi radnici ne namirimo nema prodaje u javnoj ponudi. Drugi krug će tak biti za djelatnike javnih službi, a treći za sve ostale.
Mi koji ćemo kontrolirati TDR nemamo novaca da kupimo dionice po povlaštenoj cijeni ( 5-6 Kuna) pa ćemo dignuti kredite.
Ali što ćemo založiti bankama za kredite ? Pa TDR naravno i tako ĆE BITI naš .
Jeli to tako bilo ?
Jesi li ti ikad imao posla s nekom proizvodnjom? Znas nije to baš samo tako, kao što nije baš samo tako osvojiti ili zadržati neko tržište.
Ovo drugo (osvanje tržišta) naravno da nije lako (i to je ovdje s jedne strane blagoslov, s druge izazov), ovo prvo (premještanje proizvodnje) nije baš prelako…, istina, ali tu bih rekao jednu stvar: nekim ljudima je "sve teško", neki sa lakoćom rješavaju i velike izaozve, nekako mi se puno više sviđaju ovi zadnji.
Što se tiče ovog konkrentog slučaja, možda bi trebalo malo više optimizma, malo više uvažanja dosaadšnjeg iskustva u izgradnji/pokretanju proizvodnih postrojenja… Ništa u biznisu nije lako, i zato se mora raditi, i zato se zarađuje. Barem zarađuju ovi “koji rade”, ovi kojima je "sve teško", ne znam.
Neke presele,kad je naša vlada toliko nesposobna ili jalna da ne podupire i ono malo u privredi što valja.
U kapitalizmu nema milosti,ako negdje mogu dobiti bolje uvjete zašto da ne.
Iako meni ovo djeluje više kao prijetnja vladi,da zaštite duhanski biznis.
Stvarno odvratno izokrećeš stvarnost. Privatizacija po Markoviću je bio najbolji privatizacijski model koji smo imali priliku vidjeti, i stvarno bi nam država bila puno bolje mjesto da je sve izvršeno po tom zakonu. Ono što je uslijedilo ukidanjem tog zakona je ispalo krajnje nepošteno i totalna katrastrofa. Ovo radničko dioničarstvo ako nije savršeno (ništa nije savršeno) barem je daleko bolje od svega ostaloga što smo imali priliku vidjeti u RH i okolnim zemljema i kada se ne izokreće ovako kao ti, zapravo je "vrlo dobro". Pošteni ljudi su na pošten način za razumne novce kupili poduzeće u koje vjeruju, kako bi ojačali, dalje razvijali, na korist svih dioničara, sadašnjih i budućih. Ostale privatizacije su vodile u raspadanje poduzeća svima na štetu osim onima sumnjivog morala.
Ako je išta pravedno privatizirano onda je to TDR i sl. slučajevi normalnog markovićevog modela, jednog poštenog kojeg smo imali.
TDR tada, kao polu-propala firma zaista nije vrijedio puno, i cijena koju su platili nije bila pretjerano niska obzirom na stanje i očekivane prespektive. Nakon što su ga kupili tih 700 radnika su dali sve od sebe, kao i svi pravi savijesni gospodari, da od propale firme naprave diva. I zato sada ta firma vrijedi ne tih 200 kn (nije onda vrijedila 200 kn, onda je vrijedila manje od 20 kn sigurno!) nego nekoliko puta više od toga. Danas je samog keša gotovo toliko, još toliko vrijedi turizam i ostali biznisi zajedno, i sam TDR vrijedi preko 2×200 kn. Dakle danas imamo nekoliko puta po 200 kn, a prije 20 godina bar 10 puta manje od 200 kn. Ta razlika koja je nastala kroz 20 godina se zove: stvaranje vrijednosti.
kolega linx,
da vas ispravim ukratko jer ima puno toga :
1. Prvitacizaja TDR je nepoštena, ali ne zastrajeva pa nikada nije kasno isto procesuirati.
2. Kada je krenula privatizacija TDR-a, a bila je poslije PLAG, svi do jednog u RH sz željeli kupiti dionice.
3. Kupiti su mogli smo odabrani od strane uprave i to po smiješnim cijenama, ali naravno neće valjda po realnim.
4. TDR je stavrao i stvara sam po sebi putem monopola, a ksnije pozicioniranjem na tržištu
5. Ekipa koja svojata TDR danas ADRS u dioničkom smsilsu mogao je tada biti bilo tko bez novaca. Uvjet je bio samo da si na vrhu u upravi.
6. Bez novaca su kupili kontrolne pakete TDR-a, a ostalo je išlo samo po sebi, kupiš par dobrih stručnjaka i stvar ide.
7. Da sam Premijer, odvano bi riješio taj problem i nacionalizirao dobar dio TDR, a onda eventualno paketa prodavao po realnoj cijeni bar da građani u globalu imju korist kroz državni proračun, a ovako da mi pojednici uživaju prevaranstsku slavu. ( Mnogi i uvijek govore, ali zato i nisi Premijer niti nećeš biti )
8. Ono što država još može učiniti je poseban porez na duhanske proizvode u visini 60% dobiti, a radi popunjenja proračuna zdravstva uzrokovano posljedicama duhanskog konzumiranja.
P.S. imam dionice ADRS-a, ali istina je istina !
Napomena: TDR je napravio pok. Čerin, a Vlaho je tada kavu nosio i došao samo na gotovo !
Gospoin Loris, ili ništa ne znate ili namjerno govorite neistine. U ovom drugom slučaju nisu mi jasni motivi.
Osim toga, ove tvoje komunističke ideje, unatoč tome što jako jako cijenim slobodu govora, nisu prikladne na forumu poslovnog karaktera. Možda niti ja da sam moderator ne bih baš izbrisao tvoj post jer želim da se svačiji glas čuje – neka ljudi druge sude prema tome što kažu!,ali bih barem stavio "zvijezdice" na riječi poput "nacionalizacija" i drugih prostačkih izraza. Jedno je sloboda govora a drugo nepoštivanje bontona. Prostačenje bi se ipak trebalo bar malo cenzurirati na ovakvom javnom mjestu.
lynx
pa vi ste rođeni negdje oko privatizacije ili malo prije, te razmišljate samo kao konscijencijalìzam.
Dajte nam vi objasnite onda istunu TDR privatizacije ili je bolja ona "tko je jamio jamio " ?
P.S. po pitanju nacionalizacije i denacionalizacije, a prema Ustavu RH imate sve ovdje ; http://www.cursor.hr/GornjiGrad.nsf/dokumenti/C200126C9C625163C1256E46003CAA12?opendocument
Sve je već puno puta objašnjavano, vrti stranice u nazad pa ćeš negdje pročitati. Ne želim se ponavljati milijun puta.
Tu ružnu riječ ne spominji ili ću morati tražiti od moderatora da uklone tvoje postove jer su kranje neprimjereni. Ukoliko Ti i tebi slični budete tu riječ još par puta spomenuli, ne čudite se onda kada se pojave ljudi koji će svoj kapital početi iznositi izvan RH "za svaki slučaj". Nikome nije u interesu imati državu "visokih političkih rizika", ne znam zašto se za to zalažete. I Kinezi napuštaju komunizam, nitko ga normalan više ne želi, nije mi jasno odakle sad takve ideje i to baš na ovoj temi da o njima pišete. Otvorite temu "komunizam – za ili protiv?" i tamo govorite o takvim stvarim. Ovdje im nije mjesto!
@loris
Sve je već puno puta objašnjavano, vrti stranice u nazad pa ćeš negdje pročitati. Ne želim se ponavljati milijun puta.
Tu ružnu riječ ne spominji ili ću morati tražiti od moderatora da uklone tvoje postove jer su kranje neprimjereni. Ukoliko Ti i tebi slični budete tu riječ još par puta spomenuli, ne čudite se onda kada se pojave ljudi koji će svoj kapital početi iznositi izvan RH "za svaki slučaj". Nikome nije u interesu imati državu "visokih političkih rizika", ne znam zašto se za to zalažete. I Kinezi napuštaju komunizam, nitko ga normalan više ne želi, nije mi jasno odakle sad takve ideje i to baš na ovoj temi da o njima pišete. Otvorite temu "komunizam – za ili protiv?" i tamo govorite o takvim stvarim. Ovdje im nije mjesto!
UF, što si napet ?
Onda predlažem da država konfiscírati tu imovinu po nominali od 10 Kuna/dionica barem 25%+1 dionica pa budi siguran da neće TDR seliti u Bosnu ili Srbiju radi nas dioničara [sealed]