Stara vijest.
Pa na onoj nedavno konferenciji za novinare gdje su predstavljeni rezultati 2010. godine gdje je bilo par riječi i o trenutnom stanju.
Je li ovo možda zanimljivo Adrisu? Kad će se to razriješiti? Još uvijek tamo sve po starom.
http://hr.seebiz.eu/podravka-naplacuje-dug-fima-grupi-prodajom-50-mirne/ar-3117/
Ja bih na mjestu Mirne volio vidjeti hotel, a ostatke Mirne spojiti sa Cromarisom.
Bilo bi puno bolje za Rovinj da Mirnu ne kupuje Adris. Osim u TDR-ovom sloganu "Pozdrav iz Rovinja" jednakoznačnost između Adrisa i Rovinja u toj mjeri nije poželjna. Već sada ima dominatnu gospodarsku ulogu, a i sve značajniju političku kroz Ladonju.
Mišljenja sam da bi za Rovinj bilo uputnije razvijati i druge gospodarske grane, a ne samo turizam. Svaka monokultura je loša. Već i sada ima dovoljno hotela koji nikako da profunkcioniraju u cjelogodišnjem ciklusu.
Možda bi na mjestu Mirne mogao biti nekakav zdravstveni centar, muzej, dom umirovljenika, trgovački centar ….
Je li ovo možda zanimljivo Adrisu? Kad će se to razriješiti? Još uvijek tamo sve po starom.
http://hr.seebiz.eu/podravka-naplacuje-dug-fima-grupi-prodajom-50-mirne/ar-3117/
Ja bih na mjestu Mirne volio vidjeti hotel, a ostatke Mirne spojiti sa Cromarisom.
Mišljenja sam da bi za Rovinj bilo uputnije razvijati i druge gospodarske grane, a ne samo turizam. Svaka monokultura je loša.
Slažem se, ja stalno govorim o potrebi diverzifikacije i unutar Adris grupe i šire što se tiče gospodarstva Rovinja i Istre. Građani Istre kao i svi ostali svoju budućnost mogu tražiti isključivo u kvalitetnim biznisima kojih su suvlasnici, a kako Istra kao niti bilo koji drugi kraj na svijetu nije predodređen za biti najbolji u nečemu, bilo što to bilo i kakve god konkurentske prednosti tu imali, uvijek je moguće da se neki od biznisa ne uspije razviti onako kako se želi, da ne ostvari dovoljan povrat na kapital dugoročno… pa je uvijek za svaki slučaj potrebno diverzificirati.
Diverzifikacija ako je pretjerana vodi ka smanjivanju dugoročnog povrata, ali ako je premala donosi prevelik rizik. Uspješna gospodarska budućnost se postiže ostvarivanjem optimalnog odnosa rizika i potencijalnog prinosa.
Već i sada ima dovoljno hotela koji nikako da profunkcioniraju u cjelogodišnjem ciklusu.
Dugoročno gledano vjerojatno nije dovoljno. Pogledajte koliki su kapaciteti tih hotela, a koliko Rovinj danas prima ljudi u drugim kategorijama smještaja a obzirom da mnoge od tih kategorija u uvijetima hrvatskih poslovnih uvjeta (visoka cijena rada npr.) neće moći dugoročno preživjeti, jasno je da još jedan značajan dio sadašnjeg broja noćenja dugoročno treba pretvoriti u hotelska noćenja hotela visoke kategorije a to znači da dugoročno treba još bar nekoliko hotela 5* i možda par onih 4*, a zna se koje su lokacije najprikaldnije za hotele. One bliže moru, bliže starom gradu itd.
Zbog toga te lokacije koje su optimalne za hotele treba "rezervirati" za tu budućnost (kada god se to gradilo, za 5, 10 ili 20 godina).
Možda bi na mjestu Mirne mogao biti nekakav zdravstveni centar, muzej, dom umirovljenika, trgovački centar ….
Te stvari se mogu raditi i na drugim lokacijama. Bitno je optimalno iskoristiti resurse. Samo optimalnim korištenjem resursa tj. optimalnom alokacijom kapitala moguće je maksimizirati dugoročni povrat usklađen za poduzeti rizik. Građani Rovinja, Istre i Hrvatske obzirom da su siromašni, moraju imati čim veći povrat na svoj kapital, uz primjereni rizik, kako ne bi vječno ostali siromašni. Važno je ulagati u poslove koji će nam taj povrat ostvariti. Mi najsiromašnji koji ne možemo sami otvoriti svoj dom umirovljenika, trgovački centar i sl. moramo kupovati po par dionica neke od tih kompanija koje će raditi neki od tih rentabilnih projekata.
Rovinj je predivan grad i puno toga se u njemu može napraviti na dobrobit svih svojih građana koji će biti suvlasnici tih poslova, svih onih koji odgovorno žive pa imaju neku bar malu razinu štednje koju investiraju umjesto neodgovorne prakse pukog oročavanja u banci, ali za svaki od tih poslova treba postupati optimalno. Zna se koja je lokacija najbolja za hotel a koja za trgovački centar.
Uhh što možeš pisati …. da li ti je poznata povijest Nokie tj. kojim se sve industrijama bavila? Zanimljiv primjer transformacije kapitala no za koju je bilo potrebno imati viziju 🙂
Meni se vise od sraza TDR vs. BAT, JTI, PM svida ideja da se ipak s nekim od njih ude u suradnju.
Malo pokazati zube a onda se dobro udat.
BTW… pogled na kupnju jutros bio je zastrasujuc.
Uhh što možeš pisati …. da li ti je poznata povijest Nokie tj. kojim se sve industrijama bavila? Zanimljiv primjer transformacije kapitala no za koju je bilo potrebno imati viziju 🙂
Neznam detalje povijesti, znam samo da neslavno propadnu uvijek kada se stvari krenu mijenjati. Na jednom biznisu ne zarade baš sjajne novce, i onda propadnu i kreću u novi posao u kojemu je samo pitanje vremena kada će ponovno propasti. Nekada su bili vrhunski u monitorima, i kada su CRT monitori krenuli u povijest nisu se snašli na novom tržištu LCD zaslona nego su morali napustiti taj zaslonski posao.
Danas kada se prelazi sa "glupih" na "pametne" telefone opet se nisu snašli i danas su sramota nekadašnjeg imena Nokije. Proizvode mobitele koji su totalno sranje. I na kraju se udružili sa Microsoftom, kao što jedan kolumnist lijepo kaže "ljubav iz očaja". Dva gubitnika mobilne ere se udružili da bi konkurirali pobjednicima… moš mislit.
Ja imam Nokiju X6, koju mrzim iz dna duše koliko je grozna i inferiorna i bratovom Samsungu Galaxy S, besramnoj kopiji iPhonea, a kamoli "originalu", i kad god se sjetim da mi se još 16 mjeseci neće amortizirati (30 mjeseci sam si smislio, ja sam siromašan, ne mogu češće mijenjati mob) dođe mi muka, najradije bih je bacio u smeće odmah.
Želim iPhone. Ja baš nema nikakvih materijalnih želja, ne kupujem stvari nikakve, ništa mi ne treba, volim prirodu i jednostavnost, mogao bih živjeti kao budistički redovnik u planinama, meditirajući i uživajući u miru prirode, bez ičega materijalnog (čak mi ne treba niti ona njihova narančasta haljina, volim nudizam), baš ništa materijalnoga ne želim – osim iPhonea, iPada, i MacBook Pro, i možda jednog onog malog iPod Shuffle. Nokiju mobitel i ništa Nokijino čim god se u budućnosti još bavili više nikad neću kupiti jer me je skroz razočarala.
Ovaj mob sam kupio samo zato što mi je "financiranje" bilo jako povoljno, cijena i tarifa u kojoj sam kupio ozbirom na smanjenje tarife u odnosu na moju prošlu prepaid potrošnju je bila takva da će mi se za 30 mjeseci od uštede isplatiti cijeli mob. Na taj način će me u odnosu na prošli ritam mobitel izaći približno "besplatno". Ali imati 30 mjeseci Nokiju X6 makar i besplatno, prava je muka.
Taj mobitel ne vrijedi te muke, ne vrijedi tih cca. nulu kn. Vrijedi negativno kuna.
Surfanje je na tom mobu koma, puno gore nego na iPhonu ili Samsungovoj kopiji. Zaslon se na suncu katastrofalno vidi, a baterija ako bilo što s njim radiš traje prekratko a taj Symbian je totalno sranje od operativnog sustava i sam po sebi i po tome da na njemu nema nikakvih aplikacija koje ja želim i kad nešto nađem, nema besplatna verzija, na što se ne žalim nego plaćenu verziju ne mogu kupiti na tom glupom Ovistore jer iz čistog mira veli ne radi za kupovinu iz RH, pa se onda ruši, prestane raditi uopće, pa skinem novu verziju koja opet proradi ali se ne može ništa kupiti "payment server error" tako da sam odustao od kupovine i uopće više ne znam da li se tamo može kupovatii z RH ili ne može, ali ja nisam uspio kada sam htio… nešto prestrašno nepouzdano i krajnje sam nepovjerljiv postao i prema tom Ovistoru, Symbianu koji je za ništa, i Nokiji koja dao Bog da bankrotirala, svima bi nam život bio lakši jer nas ne bi tako na prijevaru navukli kupiti za "skoro besplatno" stvar koja vrijedi manje nego besplatno! Bolje bi mi bilo da sam da 4000 kn za iPhone nego skoro nula kuna za to sranje od Nokije X6. Mislio sam da mi se isplati kupiti ekstremno jefitno stvar "koja nije predaleko od suvemenog uređeja", ali prevario sam se, to je svjetlosnim godinama daleko, i to u odnosu na konkurenciju ne vrijedi ni približno te cijene niti oglašene niti koju sam ja uza sve popuste i kombinacije uspio dobiti. To ne vrijedi ništa.
Kada mi netko Nokiju spomene kao dobar primjer bilo čega, okrene mi se želudac. Ja kao korisnik ih ne podnosim, a niti u izvješćima im ne vidim ništa lijepo. Uvijek mi je pogled na izvješća Nokije izazivao okretanje želudca, eto baš slično kao ovaj glupi mobitel. Možda dovoljno daleko u povijest nisam gledao? Gdje se mogu naći ta izvješća koja na nešto sliče? Pokaži mi ih ako nađeš neko u prethistoriji negdje.