svatko ima pravo tužiti i misliti da su mu ugroženi interesi. rok agenciji da se očituje je 10mj, a dotle tko živ tko…
Poštovane kolege, može li neko dati prognozu kamo bi mogla krenuti cijena ove dionice u slijedećem kratkoročnom razdoblju….. hvala!
Poštovane kolege, može li neko dati prognozu kamo bi mogla krenuti cijena ove dionice u slijedećem kratkoročnom razdoblju….. hvala!
vjerojatno će i dalje cijenu ove dionice krasiti pojam stabilnost
pofuk
Pa jasno je da i PM i BAT iJTI rade sa dampingom da bi srušili Adris,a kako su u srbiji jeftilena kupili nekoliko njihovih tvornica nije im to ni problem ,samo je problem što ova naša jadna vlast na čelu sa bjeloglavim supom ne zna zaštititi ni jednu našu kompaniju ,pa se oni sami moraju štititi sa konzumom i tiskom.
Koji damping?
TDR s cca 40% ebitda, prije bi se moglo reći da oni na potrošačima i trgovcima uzimaju extra profit.
Zašto bi ih država štitila, ako ćemo biti dosljedni onda treba štiti sve proizvođače počevši od Varteksa i Badela.
Kako?
Jedini način da se blokiraju uvoznici kao što su Atlantic grupa i Agrokor.
A onda bi opet Lynx plakao da to nije pošteno jer on ima i dionice nekih uvoznika.
Onda je najbolje udrit ponovno neki porez na plaće svima pa tom lovom subvencionirati Adris i slične.
Zašto bi ja subvencionirao Adris koji investira novce iz Hrvatske u Bosnu, Srbiju i Iran a ne želi ostaviti ovdje.
Jesam li ja loš Hrvat zbog toga kao što Lynx kaže?
Koji damping?
TDR s cca 40% ebitda, prije bi se moglo reći da oni na potrošačima i trgovcima uzimaju extra profit.
Zašto bi ih država štitila, ako ćemo biti dosljedni onda treba štiti sve proizvođače počevši od Varteksa i Badela.
@Antiša
Možda nisi (etički) "loš" Hrvat, ali onda "samo" ne razumiješ gospodarstvo (ništa čudno za tipičnog Hrvata) i ne razumiješ pravo (pogotovo ništa čudno za tipičnog Hrvata) i definitivno ne shvaćaš poantu kapitalizma (a što je očito nešto potpuno neshvatljivo za tipičnog Hrvata), tj. ti si u tom slučaju nažalost samo "tipični Hrvat". Bilo bi lijepo da je više "atipičnih" kako bi jednoga dana i "standard" postao "bolji", međutim to očito nažalost neće biti skoro.
Nitko ne traži da se nekoga specijalno "štiti" (iako štiti se treba sve građane/komapnije jednako, i podupirati sve u skladu sa rezultatom) nego se traži samo da se "ne odmaže", ako se ne može već "pomagati" a što bi bio cilj/svrha postojanja Države, međutim tada ne počevši od ovih koje spominješ nego počevši od TDR, Končar D&ST i sl. Poanta je "podupirati" one najbolje, a one najlošije gurnuti u bankrot da se njima i svima povezanima skrate muke a ne ovo kako bi ti skroz naopoako, pomagao lošima. To ne vodi ka prosperitetu, to vodi ka nazatku. Uvijek se treba podupirati najbolje, a odmagati onima najgorima. Dakle još davno je trebalo zatvoriti brodogradilišta itd.
Država postoji zato i samo zato da služi kao pokorni sluga svojim građanima tj. njihovom kapitalu. Ako naša Država to ne shavaća, onda neka se samo makne s puta, jer to je i inače čest recept kako se najbolje može pomoći obzirom da "aktivno pomaganje" uslijed nerazboritosti praktički svake države nikada ne donese neku korist. Dakle slobodno neka NE pomaže ali onda neka niti ne odmaže i niti ne pomaže onima koji nisu u vlasništvu hrvatskih građana jer je totalna besmislica u samoj suprotnosti svrhe Države, a što je do sada radila! Dakle od Države se očekuje samo jedno: da ne bude glupa i kontraproduktivna!
P.S. Očito ne znaš definiciju dampinga. To nikakve veze nema sa našim maržama, nego njihovim. A naše marže su naša stvar, naravno što veće to bolje, umjesto da čestitaš na visokim maržama ti opet suprotnO? Stvarno čudan način razmišljanja. Cijene određuje tržište, a marže određuje sposobnost snalaženja na tržištu i posebice "rashodovna strana" (efikasnost). Što se tiče cijena, u ovom slučaju, na njih najveći utjecaj ima Država kao faktor velikog iskrivljavanja tržišta i najvećeg “troška” jer su porezi najveći sastojak maloprodajne cijene. Za visoke cijene se žali Državi a ne proizvođaču kojemu dolazi tu tek malecki dio onoga što platiš. A što se tiče reinvestiranja, barem Adris reinvestira praktički sve u RH, međutim to možda uopće i nije baš jako pozitivno ovdje, ulagati bi trebalo tamo gdje se može ostvariti najbolji za rizik usklađeni povrat. Sve ostalo je društveno neodgovorno! (makar se činilo suprotnim gledajući površno kroz činjenicu da se ovako generira jako puno radnih mjesta, puno ukupne buduće novostvorene vrijednosti u RH i sl., pitanje je da li se to moglo i optimalnije, ali nadajmo se da će ovo na kraju ispasti ok, da će hoteli raditi 365 dana u godini…)
Možda nisi (etički) "loš" Hrvat, ali onda "samo" ne razumiješ gospodarstvo (ništa čudno za tipičnog Hrvata) i ne razumiješ pravo (pogotovo ništa čudno za tipičnog Hrvata) i definitivno ne shvaćaš poantu kapitalizma (a što je očito nešto potpuno neshvatljivo za tipičnog Hrvata), tj. ti si u tom slučaju nažalost samo "tipični Hrvat".
Da Lynx ti razumješ gospodarstvo i sve ostalo jer je tvoj porfelj u krizi pao 10% manje od Crobexa.
Ja ništa ne razumjem jer sam od početka 2008g gotovo udvostručio svoj porfelj.
Država postoji zato i samo zato da služi kao pokorni sluga svojim građanima tj. njihovom kapitalu.
Tu si u pravu, državi je posao da omogući efikasno tržišno natjecanje tj. da u duhanskom biznisu omogući konkurenciji da uđe u najveće maloprodajne lance. Tek tada će građani imati najveće benefite.
P.S. Očito ne znaš definiciju dampinga. To nikakve veze nema sa našim maržama, nego njihovim.
Ja opet ništa neznam a ti sve znaš.
Prvo spominješ ekonomiju obujma kao prednost PM, BAT i JTI-a, a kada nude niže cijene ili bolje rabate onda je to damping.
Daj se malo dogovori sam s sobom.
Poanta je "podupirati" one najbolje, a one najlošije gurnuti u bankrot da se njima i svima povezanima skrate muke a ne ovo kako bi ti skroz naopoako, pomagao lošima. To ne vodi ka prosperitetu, to vodi ka nazatku. Uvijek se treba podupirati najbolje, a odmagati onima najgorima. Dakle još davno je trebalo zatvoriti brodogradilišta itd.
Evo ovdje se u potpunosti slažem s tobom, samo Adris ne spada u najbolje.
TDR je nasljeđen biznis ništa tu oni nisu izmislili, a ako imaš vlasničke udjele u najvećim maloprodajnim lancima i dominantnu poziciju na tržištu, nije baš pretjerano komplicirano ostvarivati velike profite. Dok su Sanader i Barišić vodlili igru i okruženje je bilo "poticajno"!
Bez TDR-a Adris(turizam i proizvodnja ribe) je tek prosječna firma.
A ti ga uspoređuješ s Apple-om, najinovativnijom firmom današnjice.
Da Lynx ti razumješ gospodarstvo i sve ostalo jer je tvoj porfelj u krizi pao 10% manje od Crobexa.
Ja ništa ne razumjem jer sam od početka 2008g gotovo udvostručio svoj porfelj.
Svaka čast, ali to nema veze sa temom o kojoj pričamo ("gospodarstvo", "ekonomija" i sl.), nego prije sa investiranjem (ali niti o tome puno ne govori jer je ovo kratko vrijeme za ocjenu investicijske strategije). Inače, oni koji najviše znaju o "gospodarstvu" tj. ekonomiji, nekakvi nobelovci iz područja ekonomije, uglavnom su loši investitori tako da zaista ovo dvoje što povezuješ nije za povezivanje.
P.S. Ja se ne sramim toga što sam početnik u investiranju, i što mi prinos nije previše impresivan. I bez imalo srama prilažem sliku u prilogu (time weighted, dollar weighted sam u apsolutnih +12,37 % na uloženo tj. oko +3 % anualizirano što je pak od crobex-ovih -20 % anualiziorano dosta daleko… po tebi nedovoljno, ali ok, ti si superinvestitor – naravno , no recimo da to nije važno za dugoročne usporedbe… a možda i je 🙂 Volio bih vidjeti i tvoju sliku kroz to "teško razdoblje" (od jeseni 2007., do danas…)
Tu si u pravu, državi je posao da omogući efikasno tržišno natjecanje tj. da u duhanskom biznisu omogući konkurenciji da uđe u najveće maloprodajne lance. Tek tada će građani imati najveće benefite.
Eto, bar u nečem da se slažemo (posao države). Međutim ne slažemo se u dijelu gdje ti kažeš da konkurencija već ne funkcionira. A to u kojim će dućanima biti tko, bilateralni je odnos navedenih poslovnih subjekata. Svatko gleda kako će profitirati najbolje.
Napredak ovih tvojih kompanija naravno da daje velike benefite građanima koji su dioničari navadenih kompanija te nešto i onima koji su samo kupci jer naravno bolje je imati veći izbor proizvoda i cijena nego manji. (a i na tome i TDR također radi, u zadnje vrijeme se širi segment i ne-premium brendova, npr. imaš sada novi Benston i sl.)
Ja opet ništa neznam a ti sve znaš.
Prvo spominješ ekonomiju obujma kao prednost PM, BAT i JTI-a, a kada nude niže cijene ili bolje rabate onda je to damping.
Daj se malo dogovori sam s sobom.
Neugodno mi se hvaliti, ali prema ovoj rečenici opet ispada tako, ti ne znaš a ja znam. Nije kasno naučiti. Uhvati se knjige! (jedna je stvar imati npr. 3,5 % niže troškve proizvodnje, a druga prodavati ispod i tih nešto nižih troškova… a za one koji ne znaju: TDR-Kanfanar je jedna od tehnološki najefikasnjih tvornica na Svijetu, ali kojoj npr. jasno da ošto konkurira ona gigantska PM-ova u Nizozemskoj, i vjerojatno malo koja druga!)
Evo ovdje se u potpunosti slažem s tobom, samo Adris ne spada u najbolje.
TDR je nasljeđen biznis ništa tu oni nisu izmislili, a ako imaš vlasničke udjele u najvećim maloprodajnim lancima i dominantnu poziciju na tržištu, nije baš pretjerano komplicirano ostvarivati velike profite.
Antiša, čovječe, odakle si ti? Je li ti poznata povijest ovih krajeva zadnjih desetljeća? (ja se ne sjećam svega, ali sam čitao o tome…) TDR je bio jedna od najmanjih firmi u industriji, zanemarivog tržišnog udjela… i nije imao niša od toga što spominješ, sve je stečeno postepeno, kroz rast prije rata, nakon kojeg se izgubilo većina tržišta, ali onda kao feniks, iz pepela, ponovno veliki rast 15-ak poratnih godina, i onda "odražvanje" pozicija i "pokušaji proboja van" zadnjih 4-5 godina… Ti pričaš kao da je TDR ovakav oduvijek, e pa TDR je stvarno prošao "svašta", vrlo turbulentna povijest.
Antiša, čovječe, odakle si ti? Je li ti poznata povijest ovih krajeva zadnjih desetljeća? (ja se ne sjećam svega, ali sam čitao o tome…) TDR je bio jedna od najmanjih firmi u industriji, zanemarivog tržišnog udjela… i nije imao niša od toga što spominješ, sve je stečeno postepeno, kroz rast prije rata, nakon kojeg se izgubilo većina tržišta, ali onda kao feniks, iz pepela, ponovno veliki rast 15-ak poratnih godina, i onda "odražvanje" pozicija i "pokušaji proboja van" zadnjih 4-5 godina… Ti pričaš kao da je TDR ovakav oduvijek, e pa TDR je stvarno prošao "svašta", vrlo turbulentna povijest.
http://pollitika.com/americki-san-na-hrvatski-nacin?page=1
http://pollitika.com/amaricki-san-na-hrvatski-nacin-2
Ne, nije bio oduvijek ovakav. Evo ti pa čitaj o "turbolentnoj povijesti" i vjerovatno najvećem lopovluku u HR.
Samo da napomenem da je to jedina firma u kojoj sam radio "za nekoga" (7 godina) ostatak života, radim samo za sebe. Dotične osobe, jako dobro poznam.
Uživaj.
http://pollitika.com/americki-san-na-hrvatski-nacin?page=1
http://pollitika.com/amaricki-san-na-hrvatski-nacin-2
Ne, nije bio oduvijek ovakav. Evo ti pa čitaj o "turbolentnoj povijesti" i vjerovatno najvećem lopovluku u HR.
Uspješni nobelovac Lynx kaže da ja nisam dobar Hrvat zato što ne podržavam ove "poštene i uzorne" Hrvate.
Treba li i država podržavati "uspješne i efikasne" firme kao što je Adris?
Lynx samo nemoj pokušati diskreditirati blog Politika jer tu povremeno piše i presjednik Josipović.
Možda sam ja čudan što se divim ljudima kao što je Šutalo a prezirem uspješne kao što su Adris-ovci i Ht-ovci.