Antiša, ti očito ništa ne kužiš: u RH je tržište slobodno, a konkurencija i više nego velika, i slobodno možemo reći surova gdje je TDR onaj u najnezavidnijem položaju. Radi se o maloj firmi koja se u srazu sa 4 globalne multinacionalke stotinjak puta veće od njega a koje se bore svim uključivo gore spomenutim prljavim sredstvima. Ti jednostavno kao da sve gledaš skroz naopako, kao da je TDR taj "gigant" koji se bori protiv 4 mrava, a stvar je baš suprotna. Ovdje nemamo Davida i Golijata, nego jednog Davida i 4 Golijata. To bi trebalo biti sasvim jasno, i ne vidim odakle dolaze takve zabune. Ne mogu vjerovati da netko tko razumije bar osnove ovog stanja/tržišta može to nevidjeti tj. mislim da ove stvari kakve ti pričaš mogu dolaziti isključivo iz nekih čudnih negativnih pobuda. Ne mogu vjerovati da to može biti iskreno i dobronamjerno. Osim ako zbilja ne kužiš, ali to mi je teško vjerovati jer je stvar sasvim očigledna. Pa svi znaju koliko su to velike firme, kako posluju, što znači ekonomija obujma, kakvi su izgledi u međusobnom srazu i ne može biti nesporazuma oko toga što bi to ovdje značilo zloporaba dominantog položaja a što zasluga položaja koji je stečen i koji se pametno brani u okviru tržišnih i pravnih načela. Umjesto da svi čestitamo TDR-u na tome kako se drži i što i kako radi, pojavljuju se osobe poput tebe koje ne samo da bi bile nespremne čestitati (što je odmah čudno, pitam se kakva je to zavist, ono što kažu "hrvatski jal" ili što) nego čak idu u sasvim drugu krajnost da bi bile kadre "zamijeniti teze" u ovom odnosu TDR-multinacionalke!!?? Ja to doživljavam kao vrlo nepošteno, nepravedno, i jednostavno rečeno to osjećam: pokvarenim!
pozzz.
po meni je konkurencija največe zlo ovoga svijeta , vi kažete da je bolje kada imate više ponuđača i onda se oni nadmeču spuštajuči cijenu proizvoda , a to je loše a sad ču vam objasnit zašto:
vi li mi kad pokrečemo biznis da bi nekome konkurilari , cijena kvalitetnog materijala je definirana , cijena energenata je definirana i svi proizvođaći je isto plačaju, cijena poreza i dađbina je definirana i tu ne možeš ostvarit nikakav rabat, znači ako želiš biti konkurentan a zaradit samo na jednoj nedefiniranoj stavki možeš uštedit a to je PLAČA RADNICIMA, ili zdravo seljački rečeno radnicima češ dati minimalac i time češ biti konkurentan i ostvarivat profit ( pogotovo u našoj državi uz ovaku veliku nezaposlenost), ako uopče i platiš radnike.
npr: ja sam stolar i jedna velika firma ( neču sad spominjat koja) uvozi namještaj od ko zna kud i prodaje ga po cijeni za koju ja ne mogu ni materijal kupit, i sad kak da ja budem konkurentan, a nemam posla.
i zamislite si sad npr: ht bez konkurencije svi pozivi u hrvatskoj ista cijena ,nema razlike ko kad ja zovem šefa pa plačam 3,14kn, a on mene 0,50 , a dividenda bi bila tolika da bi mi ponovno izrasla kosa na glavi.
ovo je moje mišljenje , i neka se nitko ne uvrijedi.
pozzz.
po meni je konkurencija največe zlo ovoga svijeta ,
Niste u pravu.
Vi gledate iz kuta poduzetnika, naravno da je svakom poduzetniku cilj što lagodnija pozicija na tržištu jer omugućuje visoke profite uz nerad.
Tržišno natjecanje je jedini ispravan put, gdje uspješni preživljavaju, neuspješni propadaju a kupci dobivaju najviše za svoj novac.
Zamislite situaciju da je recimo Konzum jedini trgovac u državi?
Držao bi 50% veće cijene od postojećih uz dvostruko manji asortiman, te sigurno bi bilo dvostruko manje prodajnih mjesta tj dvostruko manje zaposlenih u trgovini, a ovi što rade bi bili neljubazni i neuslužni. Svaki put kada bi išao u kupovinu trebao bi čekati na blagajni najmanje pola sata.
Znači ti kao potrošač imaš manji izbor, lošiju uslugu a to sve plaćaš više nego sada!
Država ima manje doprinosa od plaća, veću nezaposlenost i manje investicije.
Odsusnost konkurencije dovodi do zaostale ekonomije!
Antiša, ti očito ništa ne kužiš: u RH je tržište slobodno, a konkurencija i više nego velika, i slobodno možemo reći surova gdje je TDR onaj u najnezavidnijem položaju.
TDR drži 80% tržišta a ta surova konkurencija tj 4 Golijata tek 20%.
Ovo što ti pišeš je smiješno.
Ja kao građanin RH koji uredno plaća poreze želim da država omogući efikasno tržišno natjecanje u svim djelatnostima tako da ja mogu za svoje novce dobiti najkvalitetniji proizvod.
Drugim riječima znam da mi TDR može ponuditi Walter po 15 kn tako da i dalje ostvaruje primjerenu zaradu.
Da bi se to postiglo niti jedna firma ne smije imati prevladavajući položaj.
po meni je konkurencija največe zlo ovoga svijeta
……
Ja mislim upravo suprotno, da je konkurencija jako dobra, jer služi svima nama da postanemo bolji, i da oni najbolji zasluženo pobijede a oni najlošiji zasluženo propadnu.
To naravno uključuje i radnike koje spominješ, služi tome da loši radnici dobiju loše plaće (pošteno), a dobri da dobiju dobre (pošteno). Naime, nekim radnicima ne možeš spustiti plaću jer će otići, to su oni najbolji. Nekih ima na pretek na tržištu, to su, kao i uvijek ono što je "uobičajeno, prosječno i sl." oni loši koji trebaju imati niske plaće. Nitko, pa niti bilo koji radnik, ne smije težiti prosječnosti, uobičajenosti, "normalnosti" – svatko bi trebao pokušati biti drugačiji, posebniji, na neki način bolji.
Konkurencija tome služi i zato je dobra kad se odigrava u "poštenoj tržišnoj utakmici"! Ovdje je jedina zamjerka na situacija kada se izgubi ova riječ "poštena", tada je problem. Sama tržišna utakmica po sebi je SUPER.
Npr. što se tiče ovog sukoba TDR-multinacionalke, jedina je zamjerka kada one, 100-150 puta veće kompanije, koje kartelno (!) kontroliraju 80 % svjetskog tržišta (uz pomoć i svojih domaćih država/politika!, npr. preko kojih su utjecali i na naše pregovore sa EU upravo kroz lobiranje za svoje interese na RH-tržištu) idu malekci TDR na svom maleckom tržištu koji sve radi u skladu sa tržišnim i pravnim zakonima optuživati za "zloporabu dominantnog položaja". To je nešto što blago rečeno spada u ukidanje one riječi "pošteno", tj. tržišna utakmica gubi svoj glavni sastojak i to je onda problem, doslovno ništa više osim toga. TDR se koliko ja vidim čak ne buni niti na damping cijene niti na ništa što se može smatrati "tržišnim". Buni se samo kada se vrše netržišni pritisci i to u ovoj i inače tako "neravnopravnoj" borbi Davida i 4 Golijata.
Međutim TDR je pokazao koliko je jak, iz kakve je minijaturne kompanije (17. po veličini u bivšoj državi) izrastao u kakvu manje minijaturnu (1. u regiji), kako uspješno čuva svoj položaj na ovom zahtjevnom tržištu i kako se trudi ići van u nova tržišta… Možemo se nadati da će nastaviti jednako uspješnu borbu kao do sada. U tom slučaju, samo je nebo granica, jer s vremenom bi se moglo postati ozbiljni svjetski igrač, čime više niti "gigantima" neće biti interes ratovati protiv TDR-a nego će ga pozivati u savez s njima, da ne kažemo "kartel".
Naime tu su Iran, Rusija, pa onda Njemačka i druge članice EU, cijeli niz tržišta na koja će se s vremenom pustiti svoje korijenje… Vjerojatno će se sada morati nešto i na ovom tržištu napraviti povodom ulaska u EU, npr. preseljenje dio kapaciteta iz RH u npr. BIH ili Srbiju (osim ako se naši ne dogovore za niže carine), ali to se neće baš drastično odraziti na zaposlenost u RH ako se bude dovoljno raslo na drugim posebice EU tržištima…
Eto, to je moje viđenje konkurencije. Mislim da ako ništa drugo ubrzala je TDR-ovu transforumaciju u "globalnog igrača", što je ono dobro i čemu treba težiti i čemu se treba veseliti, jer to će uskoro postati stvarnost.
O kojoj je ovdje konkurenciji riječ ? Pa već i vrapci na granama znaju kakav se šverc duhanskih proizvoda od devedesetih pa nadalje postojano i nesmetano odvija između Hrvatske i susjednih zemalja. Put robe je samo prividan, papirnati, pa se ista s BiH, srpskim i drugim markicama ubrzo redistribuira domaćoj klijenteli po raznim placevima, sajmovima, posredstvom oglasa i drugih kanala nelegalne trgovine. Kutiju koji bi platili 19 kuna plaćate 12-13 i svi sretni i zadovoljni, vi kao pušači, šverceri kao preprodavači, i država koja uredno puši porez i usput žmireći na oba oka blagoslivlje cijeli biznis. Dajte si malo razmislite o čemu pišete, sljedeći put kada vas vaša duhanska ovisnost odvede do obližnjeg dilera po šteku vaše medicine. [tongue] Što se pak ostalih vidova "konkurencije" tiče, ona isto tako ne postoji ni u bankovnom sektoru, ni u naftnom biznisu, ni u maloprodaji posredstvom trgovačkih lanaca. Jer kada bi tu konkurencija postojala, ne bi sve banke nudile kredite s lihvarskim kamatama, ne bi ina bila jedini dobavljač i distributer goriva u HR te nabijala cijene kako joj se prohtije, niti bi svi trgovački lanci imali ujednačene maloprodajne cijene ključnih proizvoda (kruh, mlijeko, ulje, šećer itd.) uz prešutne međusobne dogovore da ne istiskuju jedni druge konkurentnim cijenama dok nas združeno deru do gole kosti kako to i dolikuje. I pitanje za kraj – gdje je država u tome svemu, i koga ona štiti osim sebe samu ?
Ja mislim upravo suprotno, da je konkurencija jako dobra, jer služi svima nama da postanemo bolji, i da oni najbolji zasluženo pobijede a oni najlošiji zasluženo propadnu.
To naravno uključuje i radnike koje spominješ, služi tome da loši radnici dobiju loše plaće (pošteno), a dobri da dobiju dobre (pošteno). Naime, nekim radnicima ne možeš spustiti plaću jer će otići, to su oni najbolji. Nekih ima na pretek na tržištu, to su, kao i uvijek ono što je "uobičajeno, prosječno i sl." oni loši koji trebaju imati niske plaće. Nitko, pa niti bilo koji radnik, ne smije težiti prosječnosti, uobičajenosti, "normalnosti" – svatko bi trebao pokušati biti drugačiji, posebniji, na neki način bolji.
Konkurencija tome služi i zato je dobra kad se odigrava u "poštenoj tržišnoj utakmici"! Ovdje je jedina zamjerka na situacija kada se izgubi ova riječ "poštena", tada je problem. Sama tržišna utakmica po sebi je SUPER.
Npr. što se tiče ovog sukoba TDR-multinacionalke, jedina je zamjerka kada one, 100-150 puta veće kompanije, koje kartelno (!) kontroliraju 80 % svjetskog tržišta (uz pomoć i svojih domaćih država/politika!, npr. preko kojih su utjecali i na naše pregovore sa EU upravo kroz lobiranje za svoje interese na RH-tržištu) idu malekci TDR na svom maleckom tržištu koji sve radi u skladu sa tržišnim i pravnim zakonima optuživati za "zloporabu dominantnog položaja". To je nešto što blago rečeno spada u ukidanje one riječi "pošteno", tj. tržišna utakmica gubi svoj glavni sastojak i to je onda problem, doslovno ništa više osim toga. TDR se koliko ja vidim čak ne buni niti na damping cijene niti na ništa što se može smatrati "tržišnim". Buni se samo kada se vrše netržišni pritisci i to u ovoj i inače tako "neravnopravnoj" borbi Davida i 4 Golijata.
Međutim TDR je pokazao koliko je jak, iz kakve je minijaturne kompanije (17. po veličini u bivšoj državi) izrastao u kakvu manje minijaturnu (1. u regiji), kako uspješno čuva svoj položaj na ovom zahtjevnom tržištu i kako se trudi ići van u nova tržišta… Možemo se nadati da će nastaviti jednako uspješnu borbu kao do sada. U tom slučaju, samo je nebo granica, jer s vremenom bi se moglo postati ozbiljni svjetski igrač, čime više niti "gigantima" neće biti interes ratovati protiv TDR-a nego će ga pozivati u savez s njima, da ne kažemo "kartel".
Naime tu su Iran, Rusija, pa onda Njemačka i druge članice EU, cijeli niz tržišta na koja će se s vremenom pustiti svoje korijenje… Vjerojatno će se sada morati nešto i na ovom tržištu napraviti povodom ulaska u EU, npr. preseljenje dio kapaciteta iz RH u npr. BIH ili Srbiju (osim ako se naši ne dogovore za niže carine), ali to se neće baš drastično odraziti na zaposlenost u RH ako se bude dovoljno raslo na drugim posebice EU tržištima…
Eto, to je moje viđenje konkurencije. Mislim da ako ništa drugo ubrzala je TDR-ovu transforumaciju u "globalnog igrača", što je ono dobro i čemu treba težiti i čemu se treba veseliti, jer to će uskoro postati stvarnost.
[/quote]
Sve je to točno, no hoće li dionica do kraja godine na fer vrijednost od app. 400 kuna?
Ti jednostavno miješaš pojmove slobodno tržište i "konkurencija" sa tržišnim udjelima. U slobodnom konkurentnom tržištu tržišni udjeli nisu "definirani", moguće su najrazličitije kombinacije uključivo te da jedan igrač ima i 90 % i veći tržižni udio (negdje čak i 100 %, npr. u segmentu "gradske dnevne novine" i sl. gdje konkurenti jednostavno nemaju npr. ime, tradiciju ili već što je u dotičnom području neosvojiva konkurentska prednost). A TDR nema niti 80 %, ima oko 75 % – 78 % (i nema ništa protiv smanjivanja udjela, to i očekuje, jer ne misli prodavati smeće cigarete po smeće cijenama).
Sve ovisi o pojedinačnim konkurentskim prednostima i zaista je besmisleno tržišne udjele dovoditi u vezu sa funkcioniranjem tržišta. Pa i Apple je npr. u jednom ekstremno ekstremno konkurentnom tržištu prošle godine imao udjel na globalnom (!) tržištu preko 90 % u tržištu "tableta", a i danas ima preko 80 %, unatoč tome što neki konkurenti izbacuju uređaje prema tehničkim specifikacijama nedvosmisleno "jače" a jednake ili niže cijene, ali koji jednostavno i dalje nisu jednako dobri i poslovni modeli njihovih proizvođača nisu dovoljno dobri i ne mogu osvojiti veće tržišne udjele tek tako, dok stvari još malo ne poprave (ili počnu poslovati negativno, sa dampingom… ako im se to baš tako želi…), ili bilo kako na neki drugi način koji je stvaran a ne samo ovakav marketinški trik jer korisnici npr. ne kupuju uređaj samo zato "da po specifikacijama bude bolji" nego ga kupuju zato da ga stvarno koriste pa je bitno kakav je stvarni "user experience". Naravno ne kupuju svi racionalno, pa će naravno na račun i toga konkurenti osvojiti neke dijelove tržišta, i to je očekivano i normalno, ali na neko vrijeme (nitko ne kaže da će stvari vječno biti jednako postavljene, tako niti ovdje, širimo se van, RH je samo dio poslovanja) je moguće imati bilo doslovno koliko velike udjele i ta "privremenost" ovisno o industriji može biti "godinu dana", može biti "deset godina", a u nekim situacijama "privremenost" se možda definira i desteljećima…. svaka stvar je priča za sebe.
Ili pogledaj duhansko tržišet USA-a kojim već jako dugo dominira 3 domaća igrača (koji se nisu spojili u jednoga kao u drugim državma samo zato što je tržište dovoljno veliko da imaju dovoljnu ekonomiju obujma i tako pojedinačno sa udjelima cca. 50 %, cca. 30 % i cca. 15 %). Čak je možda njihovo duhansko tržište i primjer ne baš konkurentnoga… ali hrvatsko, u kojemu domaći igrač ima manji udio nego ovaj njihov kombinirani, možemo reći da je puno otvorenije.
hm, možda je konkurentnost dobra po vašem mišljenju, ali probajte se stavit u kožu radnika ili skladištara ili blagajnice ili osobe koja slaže robu na police oni nemožeju napredovat u svojoj karijeri, nemožeju iči naprijed. i još uz to primaju mizerne plače , a radni odnos im je na 1 mjesec dana i tako produljuju koliko im treba, a kad im radnik više netreba isteko ugovor i pravac burza ( nemaju pravo na nikakvu otpremninu).
ja osobno bih bio spreman platiti i 50 % višu cijenu kad bih znao da če radnici dobit poštenu plaču, božičnicu , regres , godišnji odmor i bonus , jer to zaslužujemo svi koji radimo u nekoj firmi a ne samo direktori i vlasnici.
znam da sam malo smiješan , ali kad moraš radit za plaču od koje nemožeš živjet nije te briga za konkurentnost.
ja imam dionice adrisa , mislim još kupit , i volio bih da adris pobijedi u ovom sporu.
Pa jasno je da i PM i BAT iJTI rade sa dampingom da bi srušili Adris,a kako su u srbiji jeftilena kupili nekoliko njihovih tvornica nije im to ni problem ,samo je problem što ova naša jadna vlast na čelu sa bjeloglavim supom ne zna zaštititi ni jednu našu kompaniju ,pa se oni sami moraju štititi sa konzumom i tiskom.
Antiša, ti očito ništa ne kužiš: u RH je tržište slobodno, a konkurencija i više nego velika, i slobodno možemo reći surova gdje je TDR onaj u najnezavidnijem položaju.
Ja kao građanin RH koji uredno plaća poreze želim da država omogući efikasno tržišno natjecanje u svim djelatnostima tako da ja mogu za svoje novce dobiti najkvalitetniji proizvod.
Drugim riječima znam da mi TDR može ponuditi Walter po 15 kn tako da i dalje ostvaruje primjerenu zaradu.
Da bi se to postiglo niti jedna firma ne smije imati prevladavajući položaj.
[/quote]
jti mi je partner u nekim promotivnim eventima. vjerujte da su udarili jako i da će u iduće tri godine doći do 20%.