ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Po kojoj osnovi JTI tuži TDR!

Po osnovi toga da mu ide loše u RH i okolnim tržištima. Kada imaš opasnu konkurenciju, nemaš drugog izbora nego se boriti protiv nje svim mogućim sredstvima i "smicalicama" koje u prvom redu uključuju te razno razne besmislene tužbe.

@ okoj

To ti dođe po osnovi: KAKO JE KONZUM REKETARIO KARLOVAČKU PIVOVARU da uđe sa pivicom u njegove dučane!!!!!!! Kada je direktorica to objavila u novinama odmah se TODA predomislio i pustio Karlovačku pivu u svoje prodavaonice!!!!!!!
Tako ti je i sa JT, s time da je SPEVECKIN MUŽ "savjetnik" kod TODE!!!!!
A Vlahovi’ i Toda slizani do bola!!
I malom mujici sve jasno!!!

Po kojoj osnovi JTI tuži TDR!

Po osnovi toga da mu ide loše u RH i okolnim tržištima. Kada imaš opasnu konkurenciju, nemaš drugog izbora nego se boriti protiv nje svim mogućim sredstvima i "smicalicama" koje u prvom redu uključuju te razno razne besmislene tužbe.
[/quote]

Naravno da je to pritisak zbog preuzimanja tržišta. Ali bilo bi besmisleno da ta tužba prođe na sudu.

Jednostavna je logika da strane kompanije ne mogu u Hrvatskoj nuditi proizvode koji bi bili jeftiniji ili koji bi koštali jednako kao i TDR-ovi. Koliko sam vidio njihove se cigarete sve redom proizvode po NIzozemskoj, Švicarskoj ili Poljskoj. Čak i ako uračunaš samo trošak transporta (a da ne govorim o radnoj snazi koja je u Švicarskoj ili NIzozemskoj znatno skuplja nego kod nas), te cigarete moraju biti skuplje nego TDR-ove. A ipak nisu. Pitanje je zašto?

Tužba baš i nije besmislena nego vjerojatno ima pravne osnove. Činjenica je da TDR ne radi ništa što i druge firme ne rade kod nas u trgovini. S druge strane, tužba nije baš neka novost (nije JT prva strana duhanska kompanija koja se gura na hrv. tržište) i nema aposlutno nikakve veze s cijenom dionice. Ova dionica ima ogromni free float i na ovako plitkom tržištu gdje trenutačno nema kupaca (stranih ulagatelja, OIF-ovi zapravo ruše cijenu jer koriste dionicu kao kasicu za keš koji povremeno izvlače) cijena joj stalno lagano pada. Naravno i kad će rasti, rasti će manje od dionica s malim free floatom.
TDR ima dobar business koji neće propasti ali od njega korist ima samo uprava tdr-a jer osobni profit izvlače izvan tržišta, a vrlo malu/nikakvu korist ostali dioničari (koji nisu u Upravi društva).

Jednostavna je logika da strane kompanije ne mogu u Hrvatskoj nuditi proizvode koji bi bili jeftiniji ili koji bi koštali jednako kao i TDR-ovi.

Zato se na izvoznim tržištima mora prihvatiti manje marže dobiti… Ali naravno ne i negativne marže. Oni se ponašaju kao naši prehrambeni izvoznici u Sloveniju. Samo što našima ide još gore. Navodno naši prodaju uz damping, i Slovenci kupuju, nakon što naši povise cijene da bi poslovali profitabilno, Slovenci prestanu kupovati :rotfl:
S cigaretama je ovdje bed u tome što naši kad se navuku kupovati će neovisno o cijenama… i to je ono što oni pokušavaju iskoristiti, steći što veći udio uz damping cijene, i nakon toga cijene dignuti nadajući se da će se udio bar približno zadržati, i tadašnjim "velikim profitom" i više nego nadoknaditi gubitke prijašnjih godina. To bi možda i bilo sasvim legitimno… da ne radi ovake i ne-tržišne pritiske i da RH može uvesti veće carine za njihovu robu.

Ja mislim da će stranci dampingom jednostavno uništiti TDR, ako država tome ne stane na kraj, pa će onda moći opaliti cijene kakve hoće. A znamo da su dovoljno moćni da i 10 godina rade s gubitkom. SVe je to već viđeno. Ali to je potpuno netržišno, i to od strane onih koji se upravo pozivaju na tržište.

@MyMoney

Ne isplati im se baš 10 godina raditi sa gubitkom 😛 Duhanska industrija zahtjeva velike povrate na kapital, zamisli kolike bi dobiti trebalo ostvarivati u 11., 12. itd. godini da se ukupno zbrojeno sa negativnih prethodnih 10 godina dobije anualizirani povrat od cca. 25 % na ukupni dotadašnji ulog što bi bio neki zahtjevani kod njih… to je jednostavno nemoguće, oni moraju puno prije početi poslovati značajno pozitivno, u protivnom im se ne isplati što su uopće ulazali na ovo tržište.

Mene još uvijek puno više brine turistička divizija. Ali nadam se da će i tamo stvari krenuti na bolje. Eto npr. ovaj novi hotel kojim se zaokružuje zona Monte Mulini, možda će konačno stvoriti pertpostavke za pravu cjelogodišnju sezonu u tih bar 2-3 hotela (Lone, Monte Mulini, Eden…).
http://www.ipress.hr/gospodarstvo/maistra-otvorila-lone-prvi-design-hotel-u-hrvatskoj-16069.html

Vrijeme je i da ova firma počme poslovati po tržišnim uvjetima.
Tržišni udjel od 80% je ruganje s hrvatskim građanima, želimo izbor cigareta u Tisku, Konzumu….

Vidjet ćemo koliko je ovaj Adris dobra firma kada uđemo u EU!

Tebe bi Antiša izgleda veselilo da Adris propadne?

Naprotiv, navijam za hrvatske firme, ali u nek se bore znanjem i sposobnošću a ne spletkama.
To što Adris blokira konkurenciju je legitimno pravo i dužnost, ali nemaju pravo tražiti nikakvu zaštitu od države niti se koristiti ucjenama.

Na svoju žalost ja sam dugogodišnji TDR-ov potrošač, pa kao kupac želim imati mogućnost izbora. To što meni netko brani izbor doživljavam kao uvredu, a opet kad budem imao izbor vjerovatno ću ostati TDR-ov kupac.

O dionici ADRS imam jako ružno mišljenje, a ovakvu firmu ova dividenda je ponižvanje dioničara. Ili reinvestirajte dobit ili isplatite dioničarima. Ako su sposobni neka stvore novu vrijednost, ili neka daju vlasnicima da raspolažu svojim novcima. Zapravo dovoljno je da se ugledaju na HT kako se upravlja i raspoređuje dobit.

Vidim i tržište se slaže sa mnom pa se ovo trži na P/E 8,86. Uopće ne znam treba li ovo kupovati li prodavati…

Tebe bi Antiša izgleda veselilo da Adris propadne?

Gospodin Antiša bi očito bio veseo i kada bi Republika Hrvatska kao cjelina propala ili samo ne shvaća gospodarstvo (kapitalizam) i pravo. Ili naprosto nije građanin RH (a o kojima ovde govori nešto, moguće sa velike distance) ili samo nije "odgovorni građnin" RH.

U svakom slučaju njegove motivacije su, očigledno je iz retorike, usmjerene "protiv" kapitala građana RH tj. ne voli svoje sugrađane, ne voli svoju (?) Domovinu time, ili vjerojatno slobodno rečeno "mrzi sve oko sebe". čak i ova slika/avatar, ako čemo je semiotički analizirati, implicira takvu osobnost.

G. Lynx, Antiša samo ne voli nepravdu.

Slobodno tržište i visoka konkurentnost su interesi građana RH.
Puno ponuđača koji se natječu tko će ponuditi što kvalitetniji proizvod za što nižu cijenu je osnova svake tržišne ekonomije i sve razvijene države na svijetu to potiču različitim mehanizmima.
Znači ako Adris drži 80% tržišta i blokira konkurenciju, RH svojim građanima čini štetu što to dopušta.
Kupce samo zanima kako dobiti što više uz što manje troškove

S druge strane cilj svakog vlasnika su što veći profiti, borba s konkurecijom uvijek vodi spuštanju cijena, marži i nižim zaradama.
Prodavače uvijek zanima kako što više zaraditi uz što manje troškove. Znači ti bi kao dioničar Adrisa bio najsretniji kada bi meni prodavao Walter po 100 kn.

Ravoteža između kupaca i prodavača se postiže na efikasnom tržištu, i to je cilj odgovornih građana RH.

Još me jedna nepravda boli, a ta je vezana uz PD.
Zašto sam ja kao konstruktivan forumaš moderniran u prosjeku 12 sati, a Lynx se odmordenira odmah iako se pokazalo da je sklon drukanju. (mjesecima je hvalio ADRS i onda ga iskrcao na 270 kn)

[wink]

New Report

Close