ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

vodoinst. u cemu je tocno vasa zamjerka? sto biste tocno htjeli od adris-a? imate par prijedloga?

Evo, bez puno filozofiranja: osam godina u portfelju imam Adris i neke Končare. Na tim Končarima sam se (doslovno) obogatio a na Adrisu sam jedva zabilježio pozitivnu nulu. Da nisam polovicu Adrisa prodao na 619 kn još bih uvijek bio u minusu. Glavna zamjerka Adrisu je što barem polovicu dobiti ne isplaćuju u obliku dividende. A tu dobit onda utroše na neprofatibilne investicije (Maistra i sl.). Ulažu u beton i staklo koje u ovoj krizi svakim danom samo gubi na vrijednosti.

SERO VENIENTIBUS OSSA[color=black][/color]

vodač pozdrav
mislim da jako griješite
zašto?
Evo ovako. Adris kreditira Mais sa 6% kte, znači ima taj prinos godišnje.
Usput, za izgradnju Edena nije dat keš (barem jednim dijelom), nego je izvršena kompenzacija za zemljište skladišta na žitnjaku. Pametno je iskorišten državni poticaj za gradnju brodova, pa Mais ima isto tako novi brod…a stari potonuo

Glavna zamjerka Adrisu je što barem polovicu dobiti ne isplaćuju u obliku dividende.

Ok, i ja bih tu volio vidjeti neku ozbiljniju dividendu kako i izvanrednu tako i nekakvu osjetniju redovnu iz godine u godinu.

Ali nije mi jasno zašto su sad odjednom svi isključivu za dividendu zapeli. Evo ja bi npr volio da trezor uzme 1 000 000 dionica i poništi ih. I stvarno mi nije jasno zašto se to nije radilo na 130 kn, a nije mi jasno zašto se ne radi ni sada kada je i dalje cijena više nego povoljna. Tako bi donjeli koristi i sebi i malim dioničarima, a poništavanjem dionica i prouzrokovanim povećanjem njihove vrijednosti novac utrošen na otkup posredno ostaje u dionici u obliku povećanja njene vrijednosti. Adris ima 16 400 000 dionica, od tog je na tržištu slobodna praktički cijela p-serija sa gotovo 7 000 000 kom , te sigurno bar 4 000 000 r-serije. Uz toliki broj slobodnih dionica adris se ponaša kao troma bolesna kobila i potrebna je ogromna likvidnost na zse da ovdje krene ozbiljan rast.

Kolege, odgovor je jednostavan, čeka se prilika za nove dobre investicije, odnosno za ozbiljnu kupnju. Uprava kalkulira, samo se nadam da će na kraju izbor biti dobar.

Ovo je stvarno smiješna firma.
U krizi kada ima prilika više nego ikada oni neznaju u što bi investirali.
Žali bože firme, uprave i dioničara… [bye]

Da puno su bolji alternativni operateri koji pokrivaju Precko + pola Vrbana i ne usude se uci u agresivniju marketinsku tekmu jer im je svaki novi pretplatnik korak blize bankrotu.

Pusti ti moje dionice, imam ja logiku, koliko vidim lijepo raste…

Nego kako vi zamišljate budućnost Adrisa, prihodi i dobit padaju,div. yld je smiješnih 2.6%.
Koji motiv imate ulagati ovdje?

Za vecinu kompanija u RH (ukljucujuci ove vase sto su se skupili pa se igraju operatera dok jos banke imaju volju placati te igrice) to nije smijesnih nego nedostiznih 2,6 %.

Nego kako vi zamišljate budućnost Adrisa, prihodi i dobit padaju,div. yld je smiješnih 2.6%.
Koji motiv imate ulagati ovdje?

Dakle kolega, vama a i većini na ovom forumu je potpuno strano dugoročno ulaganje u fundamente… Točno je da prihodi padaju, ali su još uvijek prihodi, pa čak i u krizi dok većina redom krca samo gubitke…

A motiva ima više valjda bar desetak. Neznam od kuda da počnem… Od mogućnosti isplate izvanredne ili početka isplate značajnijih redovnih dividendi. Od mogućnosti prodaje kompletnog duhanskog biznisa koji ovako zaokružen vrijedi, pa recimo jako jako puno. Od mogućnosti prodaje turističkog biznisa. Preko mogućnosti akvizicija i ulaganja koje su s adrisovim kapitalom i prilikama kakve vladaju u hrvatskoj praktički neograničene. Preko mogućnosti da trezor otkupi određeni broj dionica… Pa sve do mogućnosti da se apsolutno ništa od tog ne dogodi a da adris sa povećanjem likvidnosti na zse dođe do svoje fundamentalne vrijednosti.

Ova na prvi pogled "sitna" ulaganja kao što je opresa, tvornica u iranu, cromaris, novi hoteli itd. stvarno nema smisla nabrajati.

To se sve može dogoditi i za godinu i za deset… I naravno da uz ovoliko letećih dionica na zse ulaganje u adris sa nekakvim malim portfeljom nije previše atraktivno. Ali kolega Antiša , nemaju svi ni mali portfelj, a niti imaju hrabrosti ulagati u firme sa preko mlrd kn dugova. I takvi će jednom naplatiti svoje ulaganje, možda će proći puno vremena, možda će propustiti puno prilika, ali će fundamente sasvim sigurno jednom naplatiti. A što je najvažnije, propuštanjem svih tih prilika će propustiti i priliku da ostanu bez gaća

Za vecinu kompanija u RH (ukljucujuci ove vase sto su se skupili pa se igraju operatera dok jos banke imaju volju placati te igrice) to nije smijesnih nego nedostiznih 2,6 %.

Ja se isto pitam kad će onaj takozvani alternativni telekom isplatiti prvu dividendu, pa makar i 0,1 kn? [cool]

Dakle kolega, vama a i većini na ovom forumu je potpuno strano dugoročno ulaganje u fundamente… Točno je da prihodi padaju, ali su još uvijek prihodi, pa čak i u krizi dok većina redom krca samo gubitke…

A motiva ima više valjda bar desetak. Neznam od kuda da počnem…

Nije meni strano ulaganje u fundamente, već riskantno.
Imao je i Dalekovod na 400 kn i Ingra na 100 kn fundamente, istina sektrori se ne mogu uspoređivati.
Fundamente je najlaše vidjeti što mislite da današnji prodavači ne vide Adrisove funamente.

Ako neće sada investirati, kada će? Sada ima bezbroj jeftinih mogućnost, za dvije tri godine sigurno neće biti.
Evo ja od početka godine na svojoj investiciji imam cca 50% zarade, vama s div yldom treba 19 godina da me stignete ( nisam diskontirao). 2008g mi ovakve firme nisu bile ni na kraj pameti, ali sada je grijeh ne kupovati!

Čini mi se da ne razumiješ što su to "fundamenti". Pogotovo ovo sa Ingrom… zbilja me zanima kakve je to fundamente imala. Nešto što ne znaš što će i da li će raditi sutra kad se završe trenutno ugovoreni poslovi? Po kojim to valuacijama kupovati? Kada se može reći da "ima fundamente"?? Siguuurno ne onako kako su to ljudi tada činili, to je bilo suludo, to je bila najklasičnija "špekulacija" (naivno "nadanje") a nikavke veze nije imalo sa investiranjem ili "fundamentima" bilo koje vrste.

New Report

Close