pod uvjetom da su trošarine i porezi fiksni, a nisu.
inače, kao pušač iz principa ne kupujem više adrisove proizvode zbog njihovog reketarenja malih trgovaca, a kad mogu birati, nikad ne kupujema na kioscima tiska i i-novina. to je 10ak tisuća kuna godišnje iz mog džepa, puta recimo 100 000 "društveno odgovornih" oko milijardu kuna (pada) prihoda. S novim cijenama TDR-a (prema novom pravilniku o trošarinama kojeg su mogli srušiti da su htjeli) nisu više ništa jeftiniji od stranih cigareta i sve više ljudi mota duhan ili prestaje pušiti. a svaka priča o "kupujmo hrvatsko" je s ovim potezima potpuno pala u vodu.
evo kako oni to objašnjavaju u svojem izvješću za 1. kvartal 2011.
Rast nezaposlenosti, pad kupovne moći i gospodarske nesigurnosti na ključnim tržištima s jedne
strane te novi rast poreznog opterećenja na ključnim izvoznim tržištima regije. U ovim
okolnostima, kao što je i bilo predviñeno, došlo je do pada potrošnje na ključnim tržištima. TDR
je u prvom tromjesečju 2011. godine ostvario 13,9 posto nižu prodaju u odnosu na isto razdoblje
prošle godine. Pri tome je i nadalje prisutan snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim
segmentima tzv. downtrading. Na pad poslovnog rezultata, osim pada prodaje i rasta potrošnje
popularnih marki cigareta utjecala je i činjenica da je rast trošarina bio brži od rasta
maloprodajnih cijena TDR-ovih proizvoda.
i taj trend će se nastaviti.. bitno su srezali granu na kojoj sjede
pod uvjetom da su trošarine i porezi fiksni, a nisu.
Ne razumiješ što znači fiksirati ostale varijable da se vidi direktni učinak jedne? Ovdje je bilo govora o toj jednoj pa o kojoj onda zato priča.
Trošarine i ostali porezi su druga stvar koja nema veze sa ovom pričom i o kojoj smo već puno pričali. Naravno – možemo opet ako se nekome da o tome ponovno.
P.S. Ti si neki taj "mali trgovac"?? Mislim nije mi inače jasno kako netko može podržavati njihov bezobrazluk osim ako nije sam dio te priče. Njima je ponuđena opcija tržišno. Oni trebaju odgovoriti na isti način, sve ostalo je čisti bezobrazluk (a po meni i osnova za kaznenu odgovornost). Dakle ako im se ne sviđa prodavati TDR-ove cigarete – pa sasvim ok, TDR se "neće ljutiti", nisu u ljubavnoj vezi nego poslovnoj, a i ljubavne se prekidaju ponekad… pa slobodno neka prodaju nečije druge cigarete ako im je tako bolje, TDR se tu ništa ne buni.
lako moguće da ne razumijem. navodio si porast cijene cigareta od 3% i porast cijene sirovina od 10%. No (kao što rekoh, možda ne razumijem) čini mi se da si tih 3% porasta maloprodajne cijene pripisao direktno u adrisov neto prihod, a 2/3 toga su raznorazni nameti. i trošak sirovine ovisi o nekim drugim nametima i trošarinama, pa se općenito može računati što god, ali stvarnost ne poznaje mnogo konstanti. No to je bio manje bitan dio posta.
ne znam o kakvoj kaznenoj odgovornosti i bezobrazluku pričaš, zar nisi rekao kako ovo nije ljubavni, nego poslovni odnos, i mali trgovci jednako su tako odgovorili na tržišni način. ADRS koristi svoj monopol-duopol položaj i suradnju s Todom te je ciljano krenuo uništavati male trgovce i kioske. To je naravno njegovo pravo i odabir poslovne strategije. (ako ne uzimamo u obzir onu komediju od AZTN koja ima vlastita tumačenja) Sračunato je krenuo u gubitak tržišnog udjela duhanskih proizvoda kako bi se obračunao sa domaćom malom konkurencijom u vidu sitnih trgovaca i dućančića (stvarno su mu konkurencija [rolleyes]), iako je jednako tako mogao sračunato krenuti u "gubitak" od 2% na marži(u slučaju da ju je povisio na 6% sa prethodnih 4%) i obračunavati se sa stranom konkurencijom u cigaretama. Kako su svi ti bezobrazni mali trgovčići, pa i oni malo veći, adrisove cigarete držali izloženima, a ostale ispod pulta, definitivno je imao kompetitivnu prednost i više nego dobru suradnju onih s kojima se krenuo obračunavati. Pad prihoda od 14% s druge strane, sve ostalo jednako, je jednako tako i proporcionalan pad dobiti, dok bi suradnja s malim trgovcima u najgorem slučaju dobit nagrizla duplo manje,a volumen prodaje tih tvojih 2-3%
TDR se naravno nema šta buniti, ali ja kao izvor prihoda se bunim i nisam jedini, što se vidi i na poslovnom izvješću. Ti možda sebe vidiš kao vlasnika adrisa, a adris kao "hrvatsku" firmu, no ja ne vidim ni adris, ni inu ni HT kao "hrvatsku" firmu niti svoj, niti opći (hrvatski) interes u ovakvoj poslovnoj praksi. A kako još uvijek živim u Hrvatskoj i kupujem u lokalnom dućanu, te ne želim živjeti u državi gdje postoje samo agrokor i adris, maksimalno podržavam i podržavat ću "stoku sitnog zuba" kojoj i sam pripadam.
S druge strane, 100% sam siguran da je adris mogao osporiti i odgoditi primjenu novog pravilnika koji je njegove cigarete poskupio 40% u manje od dvije godine, i jednako tako je mogao nastaviti dobru suradnju i odnose sa dojučerašnjim "poslovnim partnerima" na obostranu korist.
No, odlučili su krenuti putem kojim su krenuli i rezultati su vidljivi.
Osobno, bojkotiram i adris i agrokor koliko god mogu i da je više takvih i ova država bi bolje izgledala.
Osobno, bojkotiram i adris i agrokor koliko god mogu i da je više takvih i ova država bi bolje izgledala.
A u kojem marketu ti kupujes, Lidlu ili Mercatoru?
Bravo majstore, kupujmo slovensko! [rolleyes] [angry]
[lol]
većinu na tržnici, nešto direktno od seljaka, ćevape kod Čuića, a kruh i mlijeko u lokalnom dućanu, ponekad u prehrani.
čak mi je i štednjak od končara, a računalo iz microline-a (prošlo iz HG Spota).
u ona skladišta koja nazivaju marketima idem što manje.
Molio bih nekoga od poštovanih kolega sa iskustvom da da svoju prognozu kretanja cijene ove dionice kroz neko kratkoročno razdoblje……hvala LP
Ja i dalje nigdje ne uspijevam naći koliki su ti prihodi Cromarisa i koliki je to udio u ukupnoj prodaji Adrisa. Ako netko ima te podatke molio bih ga da podijeli ovdje s nama.
Ja i dalje nigdje ne uspijevam naći koliki su ti prihodi Cromarisa i koliki je to udio u ukupnoj prodaji Adrisa. Ako netko ima te podatke molio bih ga da podijeli ovdje s nama.
[/quote]
Cromaris je mala stvar ali potencijalno svjetle budućnosti. U 2009. su ukupni prihodi Cromarisa bili 65 milijuna kn, to imaš na Fini, koliko su bili u 2010…. recimo oko 75 milijuna kn, a koliki će biti 2011., pa ako ovako bude na godišnjoj razini (rast 70 %) to je možda nekih oko 5 % prodaje Grupe 🙂
P.S. Premda je to moja privatna stvar, i nema puno veze sa valuacijom Adris nego sa mojim portfeljom kao cjelinom i osobnim potrebama za kešom, možda je red da vas izvjestim da sam jučer ADRS upotrijebio kao kasicu-prasicu, podrezao sam svoju poziciju. Zašto ne nešto drugo nego baš Adris, pa stvar je kompleksna, radi se i o udjelu u mom malom portfelju, i o likvidnosti (imam ja i nekih ekstremno nelikvidnih dionica), o dividendama, pa malo i psihologiji/špekulacija mala i tak, odlučio sam baš Adris podrezati, ali to je samo posudba, ja ću to kasnije vjerojatno ponovno kupiti tako da bih npr. ja sad ovdje bio najsretniji kada u nekom narednom periodu (par mjeseci) bi dionica padala. Naravno, ne mogu predvidjeti kretanja tržišta. Možda će baš, kao i obično kada nešto prodam to krenuti u stampedo prema gore (kao npr. LURA, čim sam prodao po 550 krenulo naglo gore, doduše ja sam to bolje iskoristio kupnjom puno podcjenjije dionice, sada neću baš bolje ali "nužnije")
Kolega Lynx ja sam šokiran činjenicom da ste vi koji ste nas godinama uvjeravali u vrijednost Adrisa sad prikratili poziciju. Pa jeste li vi to nas možda cijelo vrijeme obmanjivali? Sad sam i ja u dilemi da li da prodam, jer ako je najveći vjernik Adrisa prodao, što bismo mi ostali trebali činiti? [sad]
Svatko treba razmišljati svojom glavom.
Ja sam rekao zašto sam ja prodao i zašto planiram ponovno kupiti čim uspijem. Viša sila. Jednostavno 🙂
Jednako vjerujem u Adris i danas i jučer i prije godinu dana…. jednostavno mi je trebalo keša a ovo je bilo najzgodnije mjesto za privremeno si ga posuditi (mislim, bilo je još par jednako prikladnih kandidata, i metodom slučajno odabira među njima sam izabrao jednoga – ovoga).
Svatko sa svojim portfeljom radi što ga volja, pa tako i ja. Ne ponosim se time što sam morao vaditi iz portfelja, to je ružna stvar, ali morao sam, na kratko!
Vi ostali možda imat drugačiji portfelj, drugačije potrebe za kešom i tak, teško da je nekome prikladna ista stvar koja je i meni, sve to ovisi od slučaja do slučaja. Tim više što je poznato da kad ja nešto prodam to ide gore [lol]
@Lynx
Ma priznaj da si se poceo bavit sa TA i gotovo.