recimo ptkm.Sali se
Pa… zašto "šala"? ;), to bi itekako imalo smisla, jer tada Država ne bi smjela više diktirati cjenovnu politiku i sl. strahote koje radi Petrokemiji sada (sasvim je dovoljno ovo što radi TDR-u… a kako je Petrokemija "strateški važna" nju se nikako više ne bi smjelo zlostavljati), a sa nabavom plina na slobodnom tržištu koje je samo po sebi presudno, obzirom na konkurentske prednosti (tehnologija+geografija)… Petrokemija bi bila zgodan biznis za učlaniti ga u portfelj Adris grupe 😉
Dakle prilika je zaista puno, na Adrisu je da sada neke od tih bezbrojnih prilika na hrvatskom tržištu pametno iskoristi!
Držim da je krajniji rok za ulaganje tog silnog keša, prilika ima, samo Uprava treba imati mu.., osobno preferiram CROS, a ne bi imao ništa protiv ni HPB.
Šta god da bude-neka pokrenu više taj silni cash u prave i profitabilne investicije.
[smiley] [smiley] [smiley]
Što je ovo, nitko ne komentira izvješće? Niste valjda svi danas bili na vjenčanju?
http://www.zse.hr/UserDocsImages/financ/ADRS-fin2011-1Q-NotREV-K-HR.pdf
Nije valjda baš tako grozno? 🙂
Turizam je očekivano grozan kako i uvijek u prvom kvartalu, teško je reći za ostale sitnice što je kako poslovalo, ali očito da je većinu ovoga konsolidranog s(r)(t)anja zaslužan TDR.
Posljedica je ovo očito valjda najviše cjenovne politike u BIH. Nije čudno niti neočekivano ovo što vidimo sa operativnom profitabilnošću, ali to je trebalo podrazumijevati više prihode, zauzimanje viših udjela… možda je još rano za ocjenjivati, i možda nije red od mene "koji ne gledam kvartalne oscilacije" to tako komentirati, ali mi se uopće ne sviđa ovaj prvi kvartal što se tiče TDR-a.
Pribojavao sam se ovakvog rezultata, ali ipak sam mislio da će me predosjećaj prevariti ovaj puta, da će pad prihoda TDR-a biti minimalan (a dobiti koliko god, to tada ne bih tako jako doživljavao).
Ovo mi se stvarno ne sviđa. TDR se mora nekako trgnuti, ovo je nedopustivo. Neka traže novog direktora, neka idu na kraj svijeta po njega (ima u globalnim duhanskim kompanijama valjda netko koga bi se moglo vrbovati da prijeđe na našu stranu??), ali ovdje treba netko svjetskog ranga da malo ozbiljnije TDR progura van, što dalje od regije, jer ova regija je jadna do bola, tko je uopće smislio poslovati u regiji EX-YU, što dalje tog ružnog Balkana to bolje!
@Lynx
Ovaj puta demantiraš sam sebe , toliko si hvalio tržišta BIH i Srbije , da bi ih sada tako ocrnjavao.
A posluje se tamo gdje se može , izuzev ako ti ne misliš da je TDR globalno jak igrač pa može protiv
bilo koje od konkurentskih multionacinalki…
@Lynx
Ovaj puta demantiraš sam sebe , toliko si hvalio tržišta BIH i Srbije , da bi ih sada tako ocrnjavao.
A posluje se tamo gdje se može , izuzev ako ti ne misliš da je TDR globalno jak igrač pa može protiv
bilo koje od konkurentskih multionacinalki…
Kako? Ne shvaćam kako to misliš, ili ti ne shvaćaš ono što sam ja govorio.
Ja nikada nisam hvalio tržišta BIH i Srbije, dapače, uvijek kukam kako su to tržišta "slabe vrijednosti" obzirom da je tamo niska kupovna moć koja će takva ostati i duže vrijeme, kako tamo nitko ne zarađuje… A sada ništa ne ocrnjavam, samo se pitam “ima li smisla ustrajati na tim tržištima” ili je bolje “ići na vrednija tržišta” (što se i radi!, samo ja dobronamjerno “prigovaram”: slabo se radi, trebalo bi se više potruditi na vanjskim tržštima!, jer uvjerena sam da je to moguće i vrlo isplativo!)
Jedino što sam hvalio, i naravno da to ne poričem (ne možeš poricati istinu :D) da se TDR jako dobro snalazi u takvom teškom okruženju u tako strašnom srazu sa svim stotine puta većim globalnim kompanijama koje su se tamo našle s njim "otimati" za to tržište. Udjeli koje TDR ima, koje uspijeva održati, i koje uspijeva (barem do sada, do ovog kvartala, ovaj je još nepoznanica u mnogo toga…) povećavati i to je ono što TDR-u ipak treba čestitati.
Ono što ja sada ovdje rezigniran slabim prihodima duhanske divizije (= nema nekog rasta količina ovaj kvartal na tim tržištima) povlačim kao pitanje je: "ima li uopće smisla ta borba koja se vodi". Dakle istina je da su do sada dobro odolijevali nadmoćnoj konkurenciji tamo, ali ja se pitam: čemu to? Zašto se toliko mučiti za tržište koje "ništa ne vrijedi"? Je li opravdan taj rizik? (sigurno računaju na to da će tržište jednom "možda" postati vrijednije, da će moći svi skupa dignuti cijene… ali isplati li se to čekati i to riskirati, kao ono glavno, bolje da je to sporedno a da se druge stvari rade fokusiranije).
I zato kažem, da je možda bolje "okaniti se ove regije" (tu ne mislim samo na BIH, i Srbiju, nego dugoročno čak i na Hrvatsku!, naravno za sada je Hrvatska neusporedivo puno vrednije tržište od ovih, gotovo ravno onima zapadnih zemalja) i ići na tržišta gdje se može zaraditi, a to su tržišta visoko razvijenih zemalja, visoke kupovne moći, dakle EU i USA, i da!!!, tamo nije suštinski gledano nešto puno teža "borba" jer se sa istim protivnicima bori kao i na ovim tržištima (dođe to na isto u konačnici!) ali je "nagrada" daleko veća pa je time omjer "uloga" i "dobitka" povoljniji, tj. investicija obzirom na rizik je moguće bolja koja se odnosi na prodor na takva trežišta nego li je ova glupa borba za jeftina tržišta na kojima nema nikakve zarade niti za koga! (deleko daleko veće moguće zarade po jedinici prodanog proizvoda)
Dakle ja bih htio da Hrvatska kao trajno vrijedno tržište ostane važan dio TDR-ove prodaje i zarade, ali važan u smislu ne da se tu ostavruje reda veličine 50 % prodaje i sva zarade, nego da se tu ima neke dugoročno održive stabilne udjele (cca. 50-ak %) a koji prodajom i zaradom ukupnom poslovanju TDR-a doprinose se manje od 25 %, da da više od 75 % dolazi iz drugih, što više i onih od regije udaljenih, tržišta, i da se na taj način, rastom na vanjskim vrijednim tržištima jednoga dana popune kapaciteti Kanfanara i Irana. A to je moguće! Samo se treba više potruditi, nabaviti bolje menadžere iskusne u globalnim širenjima (npr. neke bivše menadžere Imperiala i sl. iz globalnih kompanija koji imaju reference u tom poslu "globanih ekspanzija" vrbovati za prelazak u TDR i sl. To nisu nemogueće stvari, to je sve moguće samo ako se to ozbiljno shvati, i odluči učiniti stvari na najbolji mogući način)
Danas zanimljiv podatak u Večernjem bumo videli morgen….. [kiss]
Poskupljenje cigara za 20 centi u Deutschlandu.Navode kao razlog poskupljenje sirovih proizvoda i novina koje su najcitanije u njemackoj za 10 centi.Super[embarass]
Poskupljenje cigara za 20 centi u Deutschlandu.Navode kao razlog poskupljenje sirovih proizvoda i novina koje su najcitanije u njemackoj za 10 centi.Super[embarass]
Živiš u Njemačkoj i pušač si? 😀 Pa prestani pušiti…
A za nas je ovdje to dobro, proizvodimo sirovinu (HD) i odgovaraju nam više cijene cigareta za naše operacije u Njemačkoj (posebice TDR-private label).
koji odgovor Lynx,poskupljenje nije nigdje dobro u tom slucaju place moraju ici gore za onoliko posto koliko je do poskupljenja doslo,da bi se zadrzao kakav takav standard zivota.
i uopce ne pusim.ma Kolika ti je to proizvodnja u Hrvatskoj,mogu se samo nasmijati na to.U Deutschlandu neces vidjeti niti jedan neobradeni dio zemlje.Sve se radi kazi mi ti molim te,da li je to u nas tako.
koji odgovor Lynx,poskupljenje nije nigdje dobro u tom slucaju place moraju ici gore za onoliko posto koliko je do poskupljenja doslo,da bi se zadrzao kakav takav standard zivota.
i uopce ne pusim.ma Kolika ti je to proizvodnja u Hrvatskoj,mogu se samo nasmijati na to.U Deutschlandu neces vidjeti niti jedan neobradeni dio zemlje.Sve se radi kazi mi ti molim te,da li je to u nas tako.
Ne kužim što ti govoriš.
Postao si to svoje zapažanje na temi Adris, pa ja govorim kakvog je to odnosa prema Adrisu, ne govorim o životnom standardu Nijemaca.
Što se tiče Adrisa, on ima članice koje proizvode sirovinu (Hrvatski duhani d.d.) i ima članicu (TDR d.o.o.) koja ulazi na njemačko tržište u private-label segment a kojemu se pojačava potražnja kako općenito rastu cijene cigarata tj. ovo i jedno i drugo što si rekao što se tiče članica Adris grupe ako ikakvog onda poslovno je pozitivnog efekata.
Mislio sam da kada to postaš na temu Adrisa da te zanima kakvog je to potencijalno utjecaja na zarade Adrisa. Nisam znao da je tema životni standard Nijemaca. O takvim stvarima inače raspravljamo na temama "kako prebroditi gospodarsku krizu" i "utjecaj svjetskih kretanja…", ovdje uglavnom govorimo o Adris grupi, njenim članicama, i industrijama u kojima djeluju njene članice sa stanovništva kakvog to ima utjecaja na njene članice i Grupu kao cjelinu tj. njene dioničare, uglavnom hrvatske građane koji dirketno drže skoro sve dionice ove kompanije (njih preko 4.000 direktno kroz ADRS-R-A i P-A, i njih cca. 1,5 milijuna indirektno kroz obavezne mirovinske fondove u RH, i nešto sitno kroz otvorene investicijske fodnove i druge financijske proizvode domaćih financijskih institucija). Stranci drže svega nešto sitno, oni Buffettovi kolege (Tweedy) i par drugih sitnih stranih investiora. Nijemci ako žele neki hedge u odnosu na rast cijena, slobodno neka kupe koju dionicu…
I ja tebi ne govorim o standardu Njemaca jer o tome i ne mogu pricati sa tobom.Nego ti govorim o tome da ima i druga strana medalje.
Ako dode kod nas do poskupljenja duhana,sto je vjerovatno,to se automatki odrazava na to da potraznja za cigarama u tom slucaju je manja.
tu lekciju nam je dao doktor Pavic iz Mikroekonomije.