RADI SE !
sutra spremam dve hame za rucak
[smiley]
Evo sad sam pogledao malo na skdd, nisam mislio ici u detalje, no koliko vidima na adrs-r-a, s tim da ima i neki racun pod brojem 3. 11,89% i ne zanima me tko je investitor ili skupina iza tog racuna. Zaista moj komenentar nije imao poantu u istrazi vlasnicke strukture, cak mi je trebalo nesto vremena da pronadjem dio teksta u kojem sam vam se zamjerio, pa sam uspio pronaci "vjerujem vecinskim vlasnicima odnosno upravi". Ispricavam se na ovoj rjecici "odnosno" jer uopce do danas nisam isao u svaki detalj, ali sam znao da imaju znatan dio vlasnistva nad dionicama s pravom glasa. Naime Vlahovic, Zec i Cuccurin imaju 39,45% redovnih dionica a s racunom na trecoj poziciji, to je 51,34%. Zaista me to nije zanimalo, kao sto sam istaknuo, "vjerujem upravi", a sad tko je vecinski vlasnik, to ocito ne mogu dokazati. No izgleda da ste vi sigurni, jer inace ne bi bilo korektno mene nazivati lazovom. Eto, jedino logicno je to da ja ne znam (dakle, neznaje je u pitanju). No, sada preostaje i to, buduci da vi znate, da javno napisete tko je investitor na poziciji broj 3 na adrs-r-a. Zaista me to ne bi zanimalo, ali ako znate, valjda nije to tolika tajna. Moj komentar je vise bio obojen sigurnoscu ulaganja u adris grupu i da mi se svidja ulaz u marikulturu itd, no zaista ukoliko vi znate tko posjeduje 11,89% dionica s pravom glasa, javnost bi vam bila zahvalna. S postovanjem. POzdrav iz Dalmacije.
Niste mi se ničime zamjerili.
Vlahović, Cuccurin i Zec uistinu posjeduju najmanje 39,45% R-A, međutim zaboravljate da je to svega 23,13% vlasničke strukture, a i da je znatno više, zapostavljanje interesa ostalih dioničara nikada se ne može opravdati.
Ima tu još i nešto P-A, međutim ne mijenja bitno vlasničku strukturu.
Jako je to daleko od bilo kakvog većinskog vlasništva.
Prema javno dostupnim informacijama vidljivo je da su Vlahović i posebito Zec kao glavni kontrolor financija Adris grupe od 2007. do danas primjetnije povećali svoj udio, a istovremeno je zanimljivo da ono što je bilo dobro za njih istovremeno nije bilo dobro i za ostale dioničare, pa se trezor držao vrlo suzdržan iako se lova trošila i investirala u štošta, vlastite dionice nisu bile na tapeti.
Jesu li povećanja njihovih udjela unazad tri godine u razmjeru sa njihovim prihodima pitanje je za poreznu upravu i mislim da tome nije mjesto na forumu, međutim ono što osobno smatram da se trebaju pitati ostali dioničari je: Treba li im gazda ili netko tko će zastupati njihove interese?
Prema mojem viđenju stvari, ova uprava zajedno sa nadzornim odborom, da to čini ili ima namjeru činiti za sada ničime nije dokazala zbog čega smatram da je nedopustivo da razni likovi svojim hvalospjevima upravi i bliskima periodično pripisuju nešto što ne stoji, stvarajući kod ostalih dioničara lažni dojam nemoći i refleks prepuštanja višoj sili, a što u stvarnosti srećom još uvijek nije niti blizu stvarnome stanju.
Treba spomenuti i da Vlahoviću, kao pojedincu koji se približava postotku kada mora predati javnu ponudu, porast cijene ili isplata dividende zasigurno nije interes, a u tome ne vidim ništa zajedničko sa interesima ostalih dioničara. Hoće li se naći dovoljan broj svjesnih dioničara da zaštite svoje vlasništvo na vrijeme, još uvijek mi izgleda prilično nesigurno, pa ipak…
Pretpostavljam da iz svega narečenog možete zaključiti da nemam osobno ništa protiv vas i vašeg pisanja…osim ako možda niste jedan od…
Također s poštovanjem i srdačan pozdrav iz kontinentalne hrvatske, kao i naravno iz Rovinja!
[wink]
[/quote]
Adris ima po meni 3 picka za strateško ulaganje :
HPB i / ili Croatia osiguranje,
Hep,energetika Plomin 2
Ina ili Janaf
ovo sve ostalo je sitno
Hep,energetika Plomin 2
Ina ili Janaf
ovo sve ostalo je sitno
Bankarstvu se ne piše dobro narednih nekoliko godina a HPB zbogo odnosa snaga niti dugoročno neovisno tko bio novi vlasnik.
CO se ne može dugoročno baš sjajno nositi sa stranom konurencijom u RH a za širenje van je nesposobno.
Projekt Plomin prema mojim analizama može nositi dugoročni povrat taman nekih cca. 10 %, dakle kao ovi novi hoteli. Mislim da nam treba nešto bar malo bolje, jer takvih stvari već imamo. Bolje onda napraviti hotel sa 7* u Rovinju umjesto toga 😛 Burj al Arab je koštao oko milijardu EUR, eto možemo takav i u RovinjU? 😀
INA je sad preskupa. Janaf je doduše zanimljiv pri određenoj cijeni.
Mislim ništa nije samo po sebi glupa investicija – sve je stvar cijene. Problem je što država svoju imovinu precijenjuje, nije svjesna u kakvo je stanje dovela svoje firme i da su time izgubile na vrijednosti – JAKO PUNO.
P.S. Jedino što bi se meni od privatizacijskih priča zaista svidjelo je Končar. Da je Končar nekako uvesti u okrilje Adris grupe… i jedno i drugo i time cijela RH imali bi bolju budućnost.
Hep,energetika Plomin 2
Ina ili Janaf
ovo sve ostalo je sitno
Vrlo pronicljivo, od mene stotka. Preferiram INA zbog Sirije, oni sami izgleda nisu svjesni što su "uboli" narednih 15 godina, vjerujem da će dionica INA u roku manjem od 5 godina vrijediti 1000 eura, pa je to za investitore primamljiv prinos.
Plomin je isti zanimljiv i nisko rizičan posao ali i manji prinos, no sumnjam da će to RWE i Merkelica dopustiti istiskivanje njemaca.
Hep,energetika Plomin 2
Ina ili Janaf
ovo sve ostalo je sitno
Bankarstvu se ne piše dobro narednih nekoliko godina a HPB zbogo odnosa snaga niti dugoročno neovisno tko bio novi vlasnik.
CO se ne može dugoročno baš sjajno nositi sa stranom konurencijom u RH a za širenje van je nesposobno.
Projekt Plomin prema mojim analizama može nositi dugoročni povrat taman nekih cca. 10 %, dakle kao ovi novi hoteli. Mislim da nam treba nešto bar malo bolje, jer takvih stvari već imamo. Bolje onda napraviti hotel sa 7* u Rovinju umjesto toga 😛 Burj al Arab je koštao oko milijardu EUR, eto možemo takav i u RovinjU? 😀
INA je sad preskupa. Janaf je doduše zanimljiv pri određenoj cijeni.
Mislim ništa nije samo po sebi glupa investicija – sve je stvar cijene. Problem je što država svoju imovinu precijenjuje, nije svjesna u kakvo je stanje dovela svoje firme i da su time izgubile na vrijednosti – JAKO PUNO.
P.S. Jedino što bi se meni od privatizacijskih priča zaista svidjelo je Končar. Da je Končar nekako uvesti u okrilje Adris grupe… i jedno i drugo i time cijela RH imali bi bolju budućnost.
[/quote]
Pa to ti cijelo vrijeme govorim… pitanje je cijene i brzine….
Ovaj ‘tvoj’ dvojac se pokazao smotan u preuzimanjima …zapravo preuzimanja niti nema …
Zato nam i je cijena takva jer njima ništa ne odgovara – ni D.Kol. , niti INA kad je bila 1600 niti kad ih je premijerka nagovarala da uzmu po 2800 …
Ma njima ništa ne paše , vole keš gomilat na računu (bez da itko zna gdje su novci,kako se koriste i sl) vjerojatno ga oni koriste kako hoće…
A to vidiš i sam ulagači ne cijene … I zašto bi? Pa te kamate i dobit od novca , ne pokrivaju trogodišnji pad prihoda i dobiti i takva politika vodi u daljnji pad svega … u RH TDR će gotovo sigurno u dogledno vrijeme gubiti tržišni udio a time i prihode .. koje ostale ADRS djelatnosti nemogu pokrivat…
Najgora je stvar kad novac sjedi na računu i ne donosi ništa ili donosi tek mizeran povrat. Okej, znam da nije lako uklupati 3-4 milijarde u nešto pametno, ali prilika je bilo. Doduše, nisu ni oni uvijek krivi za to. Nedavno sam načuo na jednom sastanku kako je Adris bio dogovorio kupnju Dukata, kad ga je Rajić prodavao, sve je bilo dogovoreno, ali je potpisivanje ugovora otkazano u zadnji čas. Netko je to očito spriječio zbog pritiska iz vana. Drugog objašnjenja nema…
Lynx, potpuno si u krivu u vezi Croatije. Croatia bi se itekako mogla nositi s konkurencijom, kad bi je vodila prava ekipa. Ovako je krava muzara i osuđena na to što jest, kao i Podravka. A čak i ovakve se pokazuje kao žilav konkurent i ostvaruje solidan profit. Što bi tek napravili da netko ozbiljan upravlja kompanijom!
Što se tiče Plomina, Adris tu može biti samo financijski investitor, dok će pravi strateški partner biti izabran na javnom natječaju i to će biti stranci jer nema domaće kompanije koja ima znanje i tehnologiju za gradnju takve termoelektrane i za efikasno upravljanje njome. Pitanje je treba li tom stranom strateškom partneru Adris i njegov novac i u kojoj kombinaciji. HEP-u sigurno ne treba. Ako će taj strani strateški partner i trebati nekoga da uloži recimo 20-30 posto love u projekt, prije će to biti neki njihov equity fond nego Adris.
možda su ovi iz adrisa u zadnji čas saznali tko je bio stvarni vlasnik dukata,tj. di trebaju lovu uplatiti,pa se predomislili.
adris bi od croatie napravio cash mašinu,ravnopravnu tdr-u.
svaki ozbiljan holding u svijetu ima uz sebe neku banku,tako da i hpb nije nešto što se ne uklapa.
osim ako nemaju zabu ,a mi to ne znamo.treba margetića pitati.
energetika,mislim da je rwe malo ignoriran od naših igrača,zato i rade pritisak na nas sa datumom pristupa.plomin 2 se gradi bez rwe,od kad je dr.ivo prosviro.
ja sam bio čuo da su njemci pritiskali da im se da luka rijeka,željeznički pristup neograničen,plus još par stvari,pa će onda dati merkelica amenovanje.bilo o tome i u nacionalu nedavno.
zaboravio sam prije staviti da adris ima target green energy,i da su već počeli pripreme za neke projekte kod pule,solarna.
u svijetlu ovih prosvjeda ,ja sam za to da se priklonimo rusima a da otkačimo e.u. dok nas ne budu zamolili ko bugare i rumunje što su ekspresno primili.
Najgora je stvar kad novac sjedi na računu i ne donosi ništa ili donosi tek mizeran povrat. Okej,
znam da nije lako uklupati 3-4 milijarde u nešto pametno, ali prilika je bilo. Doduše, nisu ni oni uvijek krivi za to. Nedavno sam načuo na jednom sastanku kako je Adris bio dogovorio kupnju Dukata, kad ga je Rajić prodavao, sve je bilo dogovoreno, ali je potpisivanje ugovora otkazano u zadnji čas. Netko je to očito spriječio zbog pritiska iz vana. Drugog objašnjenja nema…
Lynx, potpuno si u krivu u vezi Croatije. Croatia bi se itekako mogla nositi s konkurencijom, kad bi je vodila prava ekipa. Ovako je krava muzara i osuđena na to što jest, kao i Podravka. A čak i ovakve se pokazuje kao žilav konkurent i ostvaruje solidan profit. Što bi tek napravili da netko ozbiljan upravlja kompanijom!
Što se tiče Plomina, Adris tu može biti samo financijski investitor, dok će pravi strateški partner biti izabran na javnom natječaju i to će biti stranci jer nema domaće kompanije koja ima znanje i tehnologiju za gradnju takve termoelektrane i za efikasno upravljanje njome. Pitanje je treba li tom stranom strateškom partneru Adris i njegov novac i u kojoj kombinaciji. HEP-u sigurno ne treba. Ako će taj strani strateški partner i trebati nekoga da uloži recimo 20-30 posto love u projekt, prije će to biti neki njihov equity fond nego Adris.
možda su ovi iz adrisa u zadnji čas saznali tko je bio stvarni vlasnik dukata,tj. di trebaju lovu uplatiti,pa se predomislili.
adris bi od croatie napravio cash mašinu,ravnopravnu tdr-u.
svaki ozbiljan holding u svijetu ima uz sebe neku banku,tako da i hpb nije nešto što se ne uklapa.
osim ako nemaju zabu ,a mi to ne znamo.treba margetića pitati.
energetika,mislim da je rwe malo ignoriran od naših igrača,zato i rade pritisak na nas sa datumom pristupa.plomin 2 se gradi bez rwe,od kad je dr.ivo prosviro.
ja sam bio čuo da su njemci pritiskali da im se da luka rijeka,željeznički pristup neograničen,plus još par stvari,pa će onda dati merkelica amenovanje.bilo o tome i u nacionalu nedavno.
zaboravio sam prije staviti da adris ima target green energy,i da su već počeli pripreme za neke projekte kod pule,solarna.
u svijetlu ovih prosvjeda ,ja sam za to da se priklonimo rusima a da otkačimo e.u. dok nas ne budu zamolili ko bugare i rumunje što su ekspresno primili.
Plomin 2 je izgrađen prije 10 godina, sad govorimo o Plominu 3 [wink]
Poanta moje priče je bila da domaći ne mogu sami izgraditi Plomin 3, jer nemaju tehnologiju, čak ni HEP koji je u tom biznisu, a kamo li Adris koji nije, već im treba ozbiljan strateški partner. A sad hoće li to biti RWE ili netko drugi, zasad se ne zna i vjerojatno će ovisiti o tome kome će Hrvatska u tom trenutku morati dati guze, Nijemcima, Francuzima ili nekom trećem…
Ono što Adris može jest započeti pregovore s potencijalnim stranim partnerom kad ovaj bude odabran na tenderu, kako bi mu bio financijski partner. Jer Adris kao nositelj projekta s HEP-om nije nikakva opcija bez obzira na Jakovčićeve budalaštine.
TDR izvozi 58 posto proizvodnje
Iz tvornice duhana Rovinj danas su izvijestili da više od 58 posto prodaje ostvaruju u izvozu, a s tržišnim udjelom većim od 25 posto, TDR je vodeći proizvođač cigareta u jugoistočnoj Europi.
ono što nisu izvjestili iz adrisa,a ja načuo je da osnivaju kompaniju za energetiku i da im dolaze pojačanja iz tog sektora.
što se tiče plomina3,izgradnja bi koštala 800 m eura,hep traži partenra za izgradnju opreme a adris bi se uključio kao financijer.niko nije ni mislio da će oni raditi cijevi i pumpe za t.e.
predlažem da izaberu nekoga iz zemalja,van kruga italija,austrija,njemačka.dosta je više da budemo njihove kolonije.pa znaju i u japanu ili koreji graditi takve stvari.
i da nabava ugljena za plomin bude transparentnija,mogli bi izgraditi autoput do dubrovnika vrlo brzo,plus pelješki most.
inače plomin 3 je zamjena za plomin 1,tako da će biti u funkciji plomin 2 i 3.
evo linka oko ugljena
http://www.slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/tabid/66/articleType/ArticleView/articleId/76210/Default.aspx
Točno je da i u Japanu, Koreji i slično znaju graditi elektrane, ali od njih nam ne treba "podrška za ulazak EU", već upravo od ovih zemalja koje ste naveli. A svaka podrška se plaća, to već znamo. U ovom slučaju elektranom…
Moja teorija za Plomin 3 je sljedeća: HEP će morati raspisati natječaj za strateškog partnera po principu 50:50. Posao će sigurno dobiti neki stranac koji će osim novca osigurati i tehnologiju i znanje upravljanja elektranom. Ali s obzirom da projekt ipak košta 800 milijuna eura, i tom stranom partneru je to previše, pa će vjerojatno i on morati tražiti još jednog financijskog partnera za svoju polovicu investicije, pa će osnovati neku tvrtku u kojoj će imati udjel 51 posto (tako da ima upravljačka prava), a taj financijski investitor 49 posto.
S druge strane pak HEP mora osigurati svoju polovicu love. Kako će to učiniti je priča za sebe. Vjerojatno će u investiciju kao određenu vrijednost unijeti zemljište na kojoj će se elektrana graditi, ali daleko je to još od 400 milijuna eura. Morat će podići gadan kredit da to pokrije. Ili tu može uletjeti Adris sa svojim financijskim sredstvima, pa da s HEP-om oformi neku tvrtku slično gornjem scenariju po principu 51:49 posto u korist HEP-a. No to je samo teorija. A kombinacija HEP-Adris sami u projektu nema nikakve šanse.
Što se tiče kupnje ugljena, on se kupuje na tržištu kao i bilo koja druga roba i prevoze ga brodovi koji se također unajmljuju na tržištu kao i bilo koja druga usluga.