Premješteno iz teme: HT (Hrvatski Telekom d.d.)
Daj mačak malo razmisli, to što rade u Adrisu je van svake pameti. Oni pretvaraju kratkoročnu likvidnu imovinu u nelikvidnu dugoročnu. Njih uopće nije briga za ROE i ROA sada i NPM pada,zašto pola EPSa ne podjele dioničarima P-A ? Tada bi cijena rasla,ovako dionica pada već x puta na početnu poziciju.Neka si Vlahović i Cucurin grade spomenike svojim umjesto Adrisovim novcem.
To se zove investiranje. I ja sam sve svoje dionice (dugoročna nelikvidna imovina) kupio za svoju kratkoročnu likvidnu (keš).
U dividende ide samo ono što se ne može reinvestirati uz primjereni povrat.
E sad to što je primjereni povrat… o tome se može raspravljati i time raspraviti dividendnu politku.
U svakom slučaju čini mi se da će nastaviti povećavati dividende.
P.S. Za ove nove hotele ja očekujem dugoročni povrat oko 10 %. To možda nije baš puno… ali obzirom na rizik i obzirom na druge efekte… ne bih to nazavo tako strašno lošim.
P.P.S. Kratkoročne oscilacije cijena zaista nisu nešto što bi nas investitore trebalo zanimati. Neka cijena ide gore-dolje koliko god hoće, bitno je ono što će biti dugoročno, a to može samo u skladu sa vrijednošću. Zato gledaj kako se novac zarađuje i reinvestira a cijene dionice najbolje niti ne gledati ovako kratkoročno.
Kad već tamburamo po Adrisu, Adris ima problem u glavama uprave. Izuzimajući prodajna mjesta nisu investirali van Istre (u ostatku Hrvatske da me nebi krivo shvatili) ili ne žele ili je nešto drugo u pitanju. zašto je tako morate pitati njih.
Daj mačak malo razmisli, to što rade u Adrisu je van svake pameti. Oni pretvaraju kratkoročnu likvidnu imovinu u nelikvidnu dugoročnu. Njih uopće nije briga za ROE i ROA sada i NPM pada,zašto pola EPSa ne podjele dioničarima P-A ? Tada bi cijena rasla,ovako dionica pada već x puta na početnu poziciju.Neka si Vlahović i Cucurin grade spomenike svojim umjesto Adrisovim novcem.
Erste u novoj analizi ima target za povlaštenu dionicu od 296 i preporuku hold. [tongue]
ti sumnjivi likovi ama baš nikad nisu dali pošten target ……sve je to samo njihova
prčija i ama baš uvijek su njihovi targeti vezani uz njihove osobne interese ……
i tako je od početka priče o INA-R-A sama ina porasla 100% , recimo jedan viro 50% ,
a adris 0% …………..
zaključak jednostavan ovo je jednostavno bez prinosa i očekivanja …..
veliki ZERO ………
Problem je Adrisom što postoji jako velika količina dionica na supply strani, pogotovo u odnosu na veličinu hrvatskog tržišta. Konkretno izdano je 6.784.100 povlaštenih dionica koje nemaju "čvrste" vlasnike. Pod "čvrste" podrazumijevam ulagače koji žele zadržati te dionice radi upravljanja društvom (Vlahović i ostatak uprve zapravo drže redovite dionice) i neće ih prodati. Dakle, tko god želi kupiti Adris može ga nabaviti u kojoj kod količini želi i ako se uzme u obzir da je i ADRS-R-A sve dostupnija tržištu, oversupply ADRS-P-A je još izraženiji. Zato neke dionice kojih ima manje (efekt je pojačan špekulacijom naravno) rastu puno više i zato ADRS-P-A često pada dok druge dionice, obično firmi koje manje zarađuju, rastu (npr. DLKV, BLJE itd. – uzimam samo primjera radi, ne tvrdim da je riječ o lošim firmama). isto tako zato ADRS (P ili R, svejedno je) niakda neće pasti 90% kao što se nekim dionicama dogoilo. Iza ADRISA stoji stvarna finacijska vrijednost ali dioničari zbog okolonosti na tržištu i vlasničke strukutre firme imaju malo od toga ako očekuju kapitalni dobitak. Moje osobno mišljenje je (a eto, imam određenu, za mene znatnu, količinu ADRS-P-A) da najviše što mogu očekivati od te dionice jest da se kreće otprilike kao i index (nekad malo plus, nekad minus) i da isplati 25% dobiti godišnje u dividendi.
Promjena se neće dogoditi zbog eventualno znatno poboljšanih finacijskih rezultata već zbog ulaska većih (prije svega stranih institucionalnih) ulagatelja u koji imaju namjeru držati dionicu (nadam se povlaštenu 🙂 ) duže vrijeme čime bi znatno smanjili količinu dionica dostupnih u prodaji pa bi tržište drugačije reagiralo. Naravno da bi se to dogodilo moraju dugoročno očekivati odgovarajući natprosječni prinos (skorz novo poglavlje koje neću načinjati), veći nego negdje drugdje. Ako toga nema Tajland, Hrvatska ili Zimbabve, njih je baš briga.
Sve stoji osim:
…nikada neće pasti 90% kao što se nekim dionicama dogoilo.
Razlika izmedu ATH i ATL je pad od skoro 80%. Na ovakvom trzistu svasta je moguce.
fino sam dobio po prstima ovdje.[cry]
ko bi rekao [huh]
Ija,i ja….
Kad već tamburamo po Adrisu, Adris ima problem u glavama uprave. Izuzimajući prodajna mjesta nisu investirali van Istre (u ostatku Hrvatske da me nebi krivo shvatili) ili ne žele ili je nešto drugo u pitanju. zašto je tako morate pitati njih.
Onda očito ništa ne pratiš. Adris je ulagao svuda, i dalje po inozemstvu. Mnoge hrvatske firme nisu ulagale u inozemstvo uopće, pa što onda??
Adris je ulagao i u Hrvatsku van Istre (TDZ, Hrvatski duhani, Duhan Rijek i Duhan Zageba danas zajedno iNovine) i BIH (Opressa) i u Srbiju (Veletabak), i u Iran (nova tvornica) a u ostalim zemljama otvara samo podružnice za sada (TDR Germany GmbH npr.) jer je prodavatelji Mercatora svaki puta odustanu i sl. Nije problem što Adris nije još uspio ništa u Sloveniji i drugim zapadnim zemljama (Austrija…) ništa pametno investirati, ali u Hrvatsku i druge balkanse države je, a i to je nešto.
mogu očekivati od te dionice jest da se kreće otprilike kao i index (nekad malo plus, nekad minus) i da isplati 25% dobiti godišnje u dividendi.
Evo par slikica iz prošlosti, a prošle performanse nisu jamac budućih.