imaju li isti takav pristup prema svojim potomcima?Žive li oni i njihove obitelji skromno i samozatajno? [sealed]
Ovdje nije spomenuta nikakva samozatajnost. Misliš da su svi najbolji samozatajni? Ne znam, ja nisam spomenuo nikakvu samozatajnost bilo koga, nego postupak selekcije budućeg stručnog kadra.
Međutim, kada već hoćeš o tome, evo samo ne znam točno na koga misliš ali evo ti sam vrh.
Ovo je onaj manje samozatajan:
A drugi je toliko samozatajan da ti se niti o tome ne priča, osim možda usput spomenuto u ovom intervjuu:
http://www.vecernji.hr/vijesti/a-vlahovic-drustvo-je-blokirano-strahom-nekompetentnoscu-clanak-215159
Ulaganje u druge sektore, malo turizam, malo sad energetika. Adris postaje sve tromiji i tromiji, povrati se minimaliziraju, postaju dugoročni investitori jer ne mogu ostvariti odmah profite u novim investicijama pa to lijepo zvuči. Ovo mi se sve manje i manje sviđa. Moja ulazna cijena pada, ako nekog zanima bila je na 220, sad sam negdje oko 200.
Srdačan pozdrav
Ceterum censeo tabacum esse delendam!
slažem se sa kolegama da pbz omf štopa cijenu i svaki dan kupi malo po malo.trenutno mi je adris pick broj 1.ima odlične pokazatelje na ovim cijenama,na korak je od ulaska u hep i plomin,a možda i inu,kad se smanji free float ine,osim ht ostaje samo adris kao ozbiljan target mirovincima, a i strancima kad se opet vrate na naš market tako da tko ga sad akumulira po meni će dobro profitirati.
i zaboravljate da adris ogroman potrošač energije,i samostalno kupuje struju i za pogone tdr i za maistru ,a liberalizaciju tržišta struje će uskoro biti u potpunosti,tako da ni država ne želi da adris kupuje struju od etf ili korlea,tradera strujom već direktno od hepa.
Ogroman potrošač struje? Ne znam što točno misliš pod ogroman ali to ne spada u "velike potrošače" nikako. Nemamo tvornicu aluminija 😛
TDR, koliko ja znam, izuzetno je efikasna tvornica i kao takva vjerojatno da troši struje minimalno moguće, i to sve skupa su i apsolutno male brojke. Uostalom, čim se priključi plinovod oni prelaze na plin kao glavni energent.
Hoteli također, svi skupa današnji i budući, ne vjerujem da mogu trošiti više od TDR-a. Sve članice Grupe danas sve skupa teško da troše puno više od 100 milijuna kn na struju tj. oko 1% prodaje HEP-a. Jedino ako gledaš na tih 1 % kao "veliki" iznos.
raspitat ću se točno koliko adris troši na struju,ali su jedan od veći potrošača stuje u hr.nisu ni tvornica aluminija,najbliža je u mostaru i kupovali su od daimlera struju a ne od elektroprivrede,tek sada rade direktno sa elektroprivredom zbog političkih pritisak .u daljnjoj liberalizaciji će veliki kupovati samostalno na burzi ,čak možda i bez posrednika tipa etf ili korlea.
evo malo natuknica o privatizaciji hepa,ono što nas čeka dalje
Zakon o privatizaciji HEP – a d.d.:
* Zakon o privatizaciji Hrvatske elektroprivrede d.d., Narodne novine 32/02, Zagreb 2002. godine
1. Trgovačka društva osnovana sukladno odredbi članka 29. Zakona o tržištu električne energije (»Narodne novine«, br. 68/01.) i sve ostale dionice i udjeli u vlasništvu HEP-a d.d. u pojedinim trgovačkim društvima neće se posebno privatizirati na temelju ovoga Zakona. Tim dionicama i udjelima sukladno važećim propisima i ograničenjima iz ovoga Zakona raspolaže HEP d.d.
2. Dok Republika Hrvatska ne postane članicom Europske unije, HEP d.d. je dužan zadržati isključivo vlasništvo u ovisnim društvima koja obavljaju djelatnosti prijenosa i distribucije električne energije, odnosno u svojem vlasništvu imaju prijenosnu i distributivnu mrežu.
* Privatizacija HEP – a d.d. provest će se:
o prijenosom bez naknade 7% dionica hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji
o prodajom do 7% dionica zaposlenicima i ranije zaposlenima u HEP – u d.d., pod posebnim pogodnostima koje će propisati Vlada Republike Hrvatske
o prodajom najmanje 15% dionica u postupku javne ponude sukladno propisima koji uređuju izdavanje i promet vrijednosnih papira, i to:
+ hrvatskim državljanima, uz pravo prvenstva, pogodnostima i pod uvjetima koje će utvrditi Vlada Republike Hrvatske prilikom uvrštenja dionica HEP – a d.d. na službenu kotaciju,
+ domaćim pravnim osobama i stranim ulagateljima, bez prava prvenstva i posebnih pogodnosti prodajom putem javne ponude
o prodajom preostalog dijela dionica sukladno tržišnim prilikama na tržištu kapitala na temelju odluke Vlade Republike Hrvatske
o iz preostalog dijela dionica preuzet će se potreban broj dionica za naknadu bivšim vlasnicima
Republika Hrvatska zadržava vlasništvo nad 51% dionica HEP – a d.d. koje će se privatizirati na temelju posebnog zakona nakon prijama Republike Hrvatske u članstvo Europske unije.
izgleda da nema previše interesa za daljnje rušenje, a i sve manje naloga do 270, idemo do kraja dana natrag na kotu?
izgleda da nema previše interesa za daljnje rušenje, a i sve manje naloga do 270, idemo do kraja dana natrag na kotu?
vrijeme za akumulaciju, tko sad ne udje zažalit će.
je,po mojim izračunima cijena je trebala biti na 370,ali nije ni na 270 ? čekamo strane fondove ili ?
koje bi mogle biti mete adrisa u 2011? Fabrika duhana Sarajevo? Badel? Hoteli Maestral (to najmanje mi izgleda vjerojatno).
Investicije: TE Plomin? Cromaris ide dalje, a to je takodjer vezano za Plomin zar ne? Iran….ima li jos?
Dividenda: Ne vjerujem u vise od 10 kn…jer ima mnogo prilika.
Adris grupa u srijedu je objavila kako se nada da njihova ambicija ulaganja u energetski sektor neće biti upropaštena "otužnom politizacijom i predizbornim pripetavanjem".
http://www.poslovni.hr/vijesti/valjda-cemo-uspjeti-realizirati-ambiciju—167376.aspx
Reagirajući priopćenjem na pisanje lokalnih medija kako im je župan Ivan Jakovčić dao dogradnju Plomina bez javnog natječaja .
Dobro da se prica o politizaciji a sta je Plinio Cuccurin i njegovi potezi nego politizacija i pritisak na zupana . Ti nas zastupaj za TE Plomin a Plinio ce se smiriti oko kampanje za zupana .
Ljigavi su totalno .
Dobro da se prica o politizaciji a sta je Plinio Cuccurin i njegovi potezi nego politizacija i pritisak na zupana . Ti nas zastupaj za TE Plomin a Plinio ce se smiriti oko kampanje za zupana .
Ljigavi su totalno .
Ja ne vjerujem u ovakve stvari.
Meni je prilično jasno da se Plinio Cuccurin politikom bavi privatno, to nema nikakve veze sa Adris grupom. Adris grupa jednostavno ne može (a vjerojatno niti ne želi, to ne bi bilo fer prema njima) niti jednom svom zaposleniku pa niti članu uprave zabraniti da se u privatnom životu bavi onime što je njegov vlastiti izbor.
Sam g. Cuccurin je inače ambciozan čovjek, i ako je odlučio u svojem privatnom životu nešto doprinijeti zajednici na taj način, ne vjerujem da ga može bilo što zaustaviti.
Nema šanse da se on "smiri". On se ne smiruje dok ne pobjedi na nekim budući izborima. Možda čak ne on osobno, ali udruga uskoro "stranka" koju je osnovao, tu je sa ciljem da se donese jedna nova ljepša budućnost svom kraju. To je legitimno privatno htijenje jednog zaposlenika i kojega je nepristojno ovdje na ovaj način propitivati i dovoditi u vezu sa kompanijom u kojoj radi i koje se jedan od suvlasnika.
Kada bi bilo ovako kako vi govorite, tada bi u politku "smjeli" samo nezaposlene i oni koji nemaju vlasništvu u niti jednoj kompaniji. To mi je besmisleno. Upravo suprotno. Mislim da je najbolje da se tim društvenim stvarima bave ljudi koji imaju neko radno iskustvo u "realnom sektoru", posebice je dobro da su sudjelovali u stvaranju i razvoju nekih kompanija… da razumiju gospodarstvo… to je meni baš "ideal" a ne ovako suprotno kao po tvom da bi to bio hendikep.
Postoje brojni parametri prema kojima se moze ustvrditi baza podataka osoba koje su uopce sposobne vrsiti visoke funkcije u drzavi. pa i za srednju skolu su vam potrebne ocjene itd, kasnije drzavna matura, a u sabor se ulazi samo clanskom iskaznicom itd…??????? Dakle, ne poznajem P Cucurina niti ne znam koliko bi sam postigao van adris grupe, no ako jest, a ja nisam upucen, svaka cast na tome. U ovoj zemlji je tesko uspjeti u privatnom biznisu ako radite posteno. Evo, svjedocimo kako se remetinec puni svim tim bivsim managerima godina. No dobro, gledam na teletekstu da se priprema zakon o oporezivanju imovine itd. Nacelno, solidna ideja ali me bas zanimaju detalji, koji naime zapravo poticu da ljudi zive u divljim brakovima (jer ako muskarac i zena zele imati svaki svoj stan, ako su u braku, cini se da ce ih po ovom prijedlogu oporezovati, barem jedan stan od dva). Ma "bravo". Tako ce drzava pomoci gradjevinarima??? Pomoci ce osnivanju obitelji? Dodatnim porezima??? Mislim da bi trebalo uvesti kategoriju da svaka osoba iznad 18 godina ima pravo na stan do 50, 60 m2 ili da se uopce ne utvrdi granica (ostavljam strucnjacima). Nekretnine trebaju biti i predmet investicija, pa ih se moze iznajmljivati itd… Odavno npr govorim prijateljima da je zagreb daleko najjaci turisticki grad u Hrvatskoj, pa tu ima barem 10ak tisuca stanova na koje stanodavci ne prijavljuje prihode od tog businessa. Hm, 10 tis stanova, 12 mjeseci…1500 kn prosjek…10 tis puta 18 tis…180 mil kn…a porez od toga bi bio koliko? ne znam po kojoj stopi bi to islo, ali vjerujem da je to nekih 20 mil kn godisnje po stopi od samo 10%..a porez na dobit je 20%, pa prema tome to je i 35-40 mil kn u zagrebu godisnje. zagreb je 1/4 Hrvatske, po tom pitanju (koncentracija studenata i pridosle radne snage) tako da je to na razini Hrvatske nekih sigurno 100-150 mil kn. Od pocetka samostalne RH proslo je dobrih 19 godina od priznanja. Uglavnom 19 godina puta 150 mil kn….hm skoro 3 milijarde kuna. Hm…..hmmm….hocemo li biti britki i traziti od nase vlade da nesto i radi u djelu osim priča?? Trebalo bi utvrditi trenutne cijene iznajmljivanja i sav teret neprijavljivanja podstanara svaliti na stanodavce i od te cijene naplatiti poreze, kako stanoprimci ne bi patili na cijeni. Naime, stanodavci su ti koji zaradjuju na tome zar ne, pa je red da onaj koji ostvaruje dobit, da plati i porez, premda su neki od tih stanova kupljeni na kredit. Dakle, moj prijedlog: 1. Najpametnije i dokazane strucnjake pozivati na odgovornost (npr kako je JK pozvala LJ Jurcica da spasava POdravku) te da to bude privilegija i duznost najsposobnijih da nas vode. 2. Sve te ljude samo transformirati na istu placu, dakle niti veca niti manja od mjesta gdje su prije radili. Rok dvije godine, nakon toga rotacija. 3. angazirati i strane strucnjake (ako mozemo za nogomet, zasto ne i za ekonomiju? MOzda zato jer se s ekonomijom sprdamo pa mislimo da nam neki student iz SAD-a, Australije, Svedske ne bi dao dobre ideje, ali stranacki ljudi su garancija??? Kakav promasaj tzv "demokracije". Dakle, vise nam je stalo do nogometa, nego ekonomije ako dopustamo da nas vode priuceni ljudi. Mogli smo se uvjeriti da je profesionalnost i moralnost veca garancija za eticno poslovanje od tzv domoljublja i stranacke iskaznice. Kad cemo poceti prakticirati demokraciju i nakon izbora? Cemu tocno sluze izbori ako biramo stranke? Ja bih birao ljude na temelju CV-a, npr bira se ministar graditeljstva…tada Zavod za statistiku izbaci popis najboljih studenata u zadnjih 20 godina i ponudi nam ih 10 s prilozenim CV-om. Nakon javnog interviewa na TV-u, tako provedemo proceduru za svih 15ak ministarstava. A zamislite, ne bi bilo stranaka vec "SPOSOBNOST" na prvom mjestu. To je demokracija po mom shvacanju. Cestit bozic.