ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Lynx, cijenim tvoje pisanje, iako bi mogao biti malo kraći, ali moram ti reći da ti imaš jedan problem koji se zove "zaljubljivanje u dionicu". Ti o svojim dionicama pišeš kao da su ti ljubavnice. Razmisli o tome, za tvoje dobro. Sve kritike na račun Adrisa ovdje su vrlo ozbiljne i argumentirane. Ja sam isto dioničar Adrisa već dulje vrijeme i imam sličan stav kao i ti o nekim stvarima, ali mislim da ćemo tek vidjeti, kao što sam napisao, jesu li u Adrisu vrhunski stratezi, pa su puni keša čekali pravi trenutak da ubodu neku zlatku koku poput Podravke, ili bauljaju okolo s tim silnim milijardama, pa bi i ovo i ono, a na kraju ne bi ništa. Ako naprave još jedan pogrešan korak, ja izlazim iz Adrisa. Ovo je vrijeme kad treba biti hrabar i donositi hrabre odluke. Upravo to očekujem od Uprave.

Ovo je neozbiljno. Zaboravi reklame, prospekte i propagadnu.
Kako će zamjena izrazito profitabilnog core businessa (duhan) slabo profitabilnim buisnissima (turizam) učvrstit budućnost kompanije?

Ovdje vidim 4 stvari.
1. imaš drugačije viđenje duhanskog biznisa nego ja
2. opet ignoriraš poantu usporedbe vrijednosti i cijene (naime, bitno višu cijenu od ove implicira i turizam na pozitivnoj nuli jednoga dana, NULA profitabilnosti a ne tek "manja od duhana". Međutim, niti sa time se ne slažem, rovinjski turizam vidim u budućnosti kao profitabilan)
3. Adris nije nije samo duhan i turizam (i sve danas postojeće), Adris je i ono što sadašnji finacijski položaj može i sa velikom vjerojatnošću hoće napraviti od ove Grupe u budućnosti u vidu novih članica Grupa "koje još nisu niti na vidiku".
4. nisi svjestan kakvi ljudi vode ovu kompaniju (a ljudi su najveća vrijednost, to nije samo floskula – oživotvorit će se to s vremenom, vidjet ćeš kako vrijeme bude prolazilo i kako Adris bude prerastao u nešto što ti očito danas ne shvaćaš za ozbiljno, a tada ćeš reći "to je slučajno", "imali ste sreće"… eh ali sreća ne dolazi sama od sebe, sreću treba izazvati – ovdje se radi na tome 🙂 )
[/quote]
Dakle tvoja očekivanja se temelje na vjeri da će sve (što Adris poduzme) ispast dobro. To je ok.

@barbastara
Hvala, kolega. Vi ste jedan od rijetkih.
Da ne spamam temu, ova je ipak adris, svoje viđenje HT-a pisati ću na HT-u.
Oko klope i pića ćemo se dogovoriti kada unovčimo INU [thumbsup]

Ljudi lakše prebole ako im oduzmete novac nego iluzije.

Lynx, cijenim tvoje pisanje, iako bi mogao biti malo kraći, ali moram ti reći da ti imaš jedan problem koji se zove "zaljubljivanje u dionicu". Ti o svojim dionicama pišeš kao da su ti ljubavnice.

Ne o svima nego o onima koje su odlične.
Kupujem dvije vrste dionica:
1. one koje su "jako jeftine" obzirom na cijenu (a firma može biti i "prosječna")
2. one koje su "dovoljno jeftine" a firma je odlična

Draža mi je ova druga klasa, pogotovo kada se dogodi da je to "dovoljno jeftino" čak i "jako jeftino" pa su "jako jeftine i odlične" (nevjerojatna kombinacija) međutim kako ovih "odličnih" u RH ima jako malo, nemoguće mi je da mi se portfelje sastoji samo od odličnih ukoliko želim bar kakvu-takvu diverzfikaciju pa moram imati i te prve. O tim prvima ne pišem "hvalospjeve" jer o njima se ne može to pisati (zato o njima uglavnom ništa i ne pišem jer ne volim "širti negativnosti", ja pišem o onome o čemu imam što lijepo za reći o ostalom prepuštam drugima jer znam da ima onih koji vole crnilo…, ili ponekad kad mi prekipi ipak revolitiran o tim negativnostima i ja pišem, "negativno" kao što sam ponekad znao na PTKM psovati sve po spisku i Vladi, i Upravi… ponekad sam dosta kritičan na ZVCV po pitanju uprave, po pitanju proizvoda pak ne mogu jer su oni odlični, a na FRNK… tamo sam drvlje i kamenje na sve, da imam malo više dionica i volje za to pokrenuo bih i neke pravne akcije).

O ovim ostalima, koje spadaju u "klasu 2", što ću drugo pisati nego ono što mislim i zašto sam ih kupio?! Njih držim baš zbog toga što su ODLIČNE, drago mi je što su takve, i ne vidim zašto te lijepe stvari tada ne bih i podijelio s drugima, pogotovo kada vidim da mi mnogi proturječe, čudno bi mi bilo šutjeti na izjave sa kojima se radikalno ne slažem. Ja kada se s nečim ne slažem ako imam vremena idem protiv toga, neću dopustiti da jedna strana priče stoji a moja u koju ja vjerujem da bude prešućena. Nema šanse. Ja idem svoje mišljenje reći jasno i glasno.

ADRS, KODT, LURA, TUHO, pa i KOEI, a u neku ruku i neke druge, firme su o kojima imam puno toga lijepoga za reći, koje upravo zato i držim što su takve kako o njima govorim. Nisam se ja u njih "zaljubio" zato što sam ih kupio, nego sam ih kupio zato što sam se u njih "zaljubio". Pri čemu ovo zaljubio shvatite figurativno, radi se o racionalnom shvaćanju vrijednosti, ljepote te vrijednosti… nikakvoj slijepoj zaljubljenosti 🙂

Lynx, kao i uvijek svašta si napisao. Imao bih previše toga za argumentirat. Recimo max bogatstva vlasnika je osnovni cilj svakog poduzeća prema američkoj literaturi, i ona je dio vrijednosti poduzeća, ali misija nam treba reći KAKO dođi do tog osnovnog cilja (iako ga ja drugačije shvaćam). Misija i vizija nisu opčenite stvari! Bilo da je ona na korporativnom ili poslovnom nivou. Ustvari, koja je svrha vizije ako je ona za sve jednaka? Ne znam što o tome govori Welsch, ali nijedna suvremena literatura iz područja recimo strateškog menadžmenta ne govori o OPČENITOSTI vizije i misije. Jer kako stvoriti konkurentnu prednost kojoj svi toliko teže ako imaš istu viziju, istu misiju i iste ciljeve kao svi? Jer moram sam stavljat primjer vizija uspješnih kompanija?
No dobro, ostavimo se toga. Moja poanta je, ponavljam po ne znam koji put… Adris NIJE investicijski fond nit private equity fond. Niti su specijalizirani za obavljanje te djelatnosti. Ako se misle time baviti neka se preregistriraju u investicijki fond ili private equity. Ako neka tvrtka ulaže u vrijednosne papire to je znak da ne zna osnovni posao. Holding društva ulažu i UPRAVLJAJU, a fodnovi ulažu nadajući se (na temelju analiza) da se ostvariti visoki prinos, razlika je velika.

Recimo Adris je tu dosta različit od Agrokora koji koji preuzima možda i previše rizika, isto je holding društvo, ali je jasno usmjeren na prehrana i trgovinu (u jednu ciglu i neke marketinške), ne govore o banakama, energetici, o što ja znam čemu nego se šire u postojećoj djelatnosti.
Opstanak Adrisa u sljedećih deset godina nije upitan, međutim nisam siguran koliko će uspjeha donjeti svojim dioničarima i kako će se odvijati situacija u temeljnom businessu (duhanska industrija je u zreloj fazi životnog ciklusa i polako prelazeu fazu zasičenja, ne znam koji čimbenik bi pokrenuo ponovno oživljavanje kroz sljedećih deset godina?).

[/quo

Novci nisu problem. Novaca nema.

Dakle tvoja očekivanja se temelje na vjeri da će sve (što Adris poduzme) ispast dobro. To je ok.

Ne nego na temelju ovoga što je već poduzeto i moje precepcije posljedica tih poteza + uzimanja "neke vjerojatnosti" (razumne, u skladu sa dosadašnjim njihovim radom onako kako ga ja vidim, očito drugačije nego vi) za uspjeh budućih poteza. To ti je jednostavno. Pogle koliko imaju i će imati (po tvojoj procjeni) sredstava, rasporedi ta sredstva u neke klase po prinosima i vjerojatnostima koje im pridjeljuješ i računaj "očekivanje" (dakle sumiraš umnoške vrijednosti i pripadnih vjerojatnosti iz razdiobe te diskretne slučajne varijable koju promatraš… možda si ti razdiobu drugačije složio, pa ti je očekivanje drugačije… ali to je ta subjetivnost u procjeni budućih novčanih tokova, kao i uvijek i u trivijalnim slučajevima kada računaš normalni DCF jedne konkretne firme, a gdje tek ovdje gdje radiš sa "virtualnim varijablama"… normlano je da svatko dobije drugačiji rezultat – a svatko neka onda iza svog rezultata stoji, sam za sebe – u investiranju je važno da ne slušaš druge nego svoj razum prije svega)

Misija i vizija nisu opčenite stvari! Bilo da je ona na korporativnom ili poslovnom nivou.

Opet se ne razumijemo. Nije na Adrisu da ima neke konkretne "konkurentske prednosti", on je samo integrator svega toga pojedinačnoga a jedini posao matice je "upravljanje i ulganje", a pojedinačna poduzeća imaju svoje pojedinačne konkurentske prednosti, oni imaju svoje konkretne misije/vizije jer oni imaju konretne djelatnosti.
Adris grupa nema konkretnu djelatnost, njena djelatnost je "upravljanje i ulaganje"
Ne znam što bi ti ovdje htio, kakvu bi ti drugačiju viziju i misiju kompaniji koja se bavi "upravljanjem i ulaganjem" kao prilično opčenitim pojmovima? Misija je ovdje dovoljno konkretna. Ne može misija biti konkretnija nego li je narav same kompanije, to mora biti u ravnoteži.

No dobro, ostavimo se toga. Moja poanta je, ponavljam po ne znam koji put… Adris NIJE investicijski fond nit private equity fond. Niti su specijalizirani za obavljanje te djelatnosti. Ako se misle time baviti neka se preregistriraju u investicijki fond ili private equity.

Pa nije doslovno, ali život nije crno-bijel. Oni su služebno "ADRIS GRUPA dioničko društvo za upravljanje i ulaganje", i to uistinu i konkretno jesu, no i pojam upravljanje i ulaganje su široki pojmovi koje oni zahvaćaju u svoj širini, a fokus onda ide u članicama pojedinačno. Dakle funkcija Grupe je "alocirti kapital", funkcije pojedinih članica koje su djelovi tog kapitala je da rade svoj posao koji god on konkretno bio, i ostvare povečanje vrijednosti za Grupu zbog kojeg razloga ih je Grupa i "nabavila". Na njima je da to rade "konkretno", Grupa je konkretna koliko je konkretan bilo kakav fond… mada ona nije fond u užem smislu ali u širem smislu ipak JE – ona je zato i osnovana, zato je nekadašnji TDR d.d. preoblikovan u Adris grupa d.d. a iz koje onda izdvojen TDR d.o.o. kako bi taj TDR d.o.o. bio jedan poslovni udjel u vlasništvu krovne kompaniej sa kojim krovna kompanija kao i sa svim ostalim udjelima koje će imati kasnije u bilo čemu može raspolagati na način na koji sa svojim udjelima/dionicama raspolaže bilo koji dugorčni investitor, kao npr. Berkshire Hathaway. Niti BH nije po svojoj naravi čisti fond, ali način na koji se ponaša je sličan nekakvom "ekstremno long equtiy fondu", koji kupuje udjele, cijele kompanije, nikada ih ne prodaje, osim ako se ne pokaže nužnim… kao što Adris kupuje, spaja, restruktuira, kako bi imao diverzificirani portfelj kvalitetnih poduzeća pod sobom, bez ideje da će nešto od toga prodavati… ali, kao i BH, ako se nekad nešto mora (recimo možda jednoga dana jedini udjel u TDR d.o.o., sasvim jednako kao npr. 617.227 dionica u TISK-R-A) prodati to će se ipak napraviti. Funkcija Grupe je očuvati i kvalitetno povečati kapital svojih dioničara raspolažući svojim udjelima/dionicama na način koji će njima dugorčno najviše koristiti. Oni jesu filozofije da to uglavnom znači da će sve što imaju držati vječno (kao što je filozofija BH-a), ali nisu nerazumni i zato su spremni i prodavati kao i kupovati ako je to interes dioničara, a uz odgovoran odnos prema ostalim "stake-holderima" (korporativno upravljanje/"društvena odgovornost" se ovdje isto shvaća na jedan ozbiljan način)

@Lynx
Prvo, pohvala. Lijepo pišeš……..kao ona emisija Gorana Milića, gdje putuje po svijetu i pokazuje nam ljepote pojedinih zemalja.
Ali, nije li naš primarni cilj sjedenja za računalom samo čista zarada? Pa ovo je burza, crna i nemilosrdna. Neznam i ne tiče me se po koliko si kupio i koji target čekaš, ali ja sam bar 5 puta ulazio i izlazio iz adrisa. I sam znaš, uvijek sam se adrisu lijepo zahvalio. Tako će biti i ovaj puta, samo ne još.
Zaljubljenost, ljubav, makar i figurativno, ovdje ne postoje. Samo formula: uzmi svojih 15% u što kraćem vremenu. Ti ćeš možda uzeti i 80%, ali nakon koliko čekanja? Matematički, mojom formulom puno brže zarađuješ. Tako ti je na svim burzama ovoga svijeta.

10000 kom………hrabro [thumbsup]

ADRS, KODT, LURA, TUHO, pa i KOEI, a u neku ruku i neke druge, firme su o kojima imam puno toga lijepoga za reći, koje upravo zato i držim što su takve kako o njima govorim.

Jel shvaćaš da ADRS iskače iz ove grupe po firmi po svojim rezultatima? Da nije kompanija koja raste kao što su ostale nabrojane. Jel se možemo složit s tim? meni će bit dosta, a možda i tebi da revidiraš stav.

ADRS, KODT, LURA, TUHO, pa i KOEI, a u neku ruku i neke druge, firme su o kojima imam puno toga lijepoga za reći, koje upravo zato i držim što su takve kako o njima govorim.

Jel shvaćaš da ADRS iskače iz ove grupe po firmi po svojim rezultatima? Da nije kompanija koja raste kao što su ostale nabrojane. Jel se možemo složit s tim? meni će bit dosta, a možda i tebi da revidiraš stav.
[/quote]
Očito se i dalje duboko ne razumijemo. Naime ako kažeš da bi u slučaju da se oko toga složimo bilo ti "dosta"… onda se ne razumijemo. Ti ne želiš prihvatiti da je bitno vidjeti vrijednost i usporediti sa cijenom, a vrijednost… računaj, itekako može biti pozitivna i uz uvijet npr. pada dobiti…. i ako je dovoljno veća od cijene (što ovdje može biti i uz trajan pad dobiti), kakve veze ima što je manje lijepo za vidjeti taj padajući trend od npr. nekog drugog rastućeg (ako je to drugo i cijenjeno toliko da uračuna taj rast… može ti biti jednaka ili ovisno o cijeni i bolja investicija ovaj koji smanjuje dobit nego onaj prvi koji raste).

Međutim, čak se niti ne možemo složiti oko toga da nije kompanija koja raste. Nadam se da ne gledaš samo prošlost niti kod ovih drugih, nije bitno to što su i da li su ove kompanije do sada rasle, bitno je to da li će koliko će ubuduće rasti. Isto tako i za ADRS, nije bitno da li je i koliko je do sada rastao nego da li će i koliko će ubuduće rasti. A ovisno o cijenama dionice, za investitora rast profita kompanije može biti dovoljan i po nekoj negativanoj stopi.
Adris je par zadnjih godina imao padajući trend "nekih osnovih pokatelja", ali je imao rast potencijala, rast očekivanja budućih zarada, a to je ono bitno.

Nešto o tome i iz Pisma predsjednika uprave dioničarima, GFI2007:

"Promjena je za nas, kao što će reći glasoviti gost Adrisova poslovnog foruma Jack Welch, snaga, čak i ako znači dovesti dio tvrtke u potpunu konfuziju na neko vrijeme"

– ti gledaš ovu konfuziju, ali ne možeš ili ne želiš vidjeti čemu sve to, ne vidiš "snagu" koja se tu stvara. Širu sliku gledati! 😉

Poanta je da je nakon 2007., došla krizna 2008./2009., pa onda specifičnim razlozima i konfuzna 2010., zaredalo se dosta "konfuzije" pa nije čudno da oni manje upućeni od sve te konfuzije previde "snagu". Ja gledam SVE, i na temelju svega gradim svoje procjene.

Lynx, ti si fundamentalist na razini vjerskih fundamentalista. Samo imaš drugi objekt kojem se klanajš. Nikakva objektivna rasprava nema smisla. Na podatke o prihodima i dobiti ti odgovaraš poslanicama direktora i citatima velikih vođa.

New Report

Close