@Lynks
Sve živo tamo prevrnuo u FIu , pa mi se prihodi od kamata čine premali …
Onda ova ulaganja u dionice – u 2008 bilo cca 200 mil. kn a u 2009 100 mil.kn pa me zanima kako ti to vidiš…kao gubitak na burzi ili su smanjivali …?
Imaju li dionice INe u portfelju?
Ne pada mi napamet ovo prodavti , bar ispod 350 …
Razlog ? Dosta keša po dionici , nešto od toga mora ispast …
Ali budimo realni , ovakva cijena kakva je na ZSEu je posljedica lošeg poslovanja , a pogotovo upravljanja novcem i nedostatak vizije….
@Lynks
Sve živo tamo prevrnuo u FIu , pa mi se prihodi od kamata čine premali …
Kako su premali, pa lijepo ti piše "prihodi od kamata po kratkoročnim danim depozitima" 132.205.000 kn, "prihodi od kamata po danim kreditima" 34.167.000 kn, "prihodi od kamata po obveznicama i komercijalnim zapisima" 16.819.000 kn. To ti je sve skupa 183.191.000 kn od kamata što nije malo.
Međutim bilo je tu negativnih tečajnih razlika, troška kamata… pa je neto rezultat od finacijskih aktivnosti 135.288.000 kn.
Dobili su i divedendi 8.413.000 kn….
Onda ova ulaganja u dionice – u 2008 bilo cca 200 mil. kn a u 2009 100 mil.kn pa me zanima kako ti to vidiš…kao gubitak na burzi ili su smanjivali …?
Knjižili su nešto nerealiziranih gubitaka, a nešto su prodali pa kupili još obveznica (tada su kamatne stope bile jako visoke). Od ovoga što su prodali prodali su sa plusom (6.580.000 kn). Oni dakle trpe nerealizirane gubitke (sjeti se samo 2008. kad je sve palo, tada su knjižli preko 200 milijuna kn neraliziranih gubitaka) a kad prodaju prodaju sa plusom (kako bi kupovali obveznice/kom.zapise sa kamatama 10-ak %, sjeti se samo kakve su bile 2009. godine). Obzirom kako su dionice na ZSE podcijenjene, ne brini se za ove neralizirane gubitke, to će opet jednom sve narasti i onda se knjižiti pozitivno. Kao što nam je 2008. godine neto dobit bila čak za 200 milijuna kn manja "samo zbog pada burze", tako će jednom rast burze donijeti i neku pozitivu računu dobiti i gubitka 🙂
Imaju li dionice INe u portfelju?
"Ulaganja Grupe u vlasničke instrumente kojima se javno trguje uključena su u CROBEX indeks." To ne znači da imaju sve sastavnice indeksa, da repliciraju CROBEX ili sl. (što ne bi bila loša ideja ako su svjesni da nemaju u Grupi dobrog "stock-pickera"!!!), nego da ne ulažu izvan indeksa (zbog problema likvidnosti o kojemu i malo "previše" vode računa). Ina je doduše jako značajan član indeksa… pa bih rekao da je nešto pojačana vjerojatnost da ju imaju, ali da li stvarno i koliko… to ne možemo znati – ne piše u izvješataju 🙂
Ne pada mi napamet ovo prodavti , bar ispod 350 …
Razlog ? Dosta keša po dionici , nešto od toga mora ispast …
Ali budimo realni , ovakva cijena kakva je na ZSEu je posljedica lošeg poslovanja , a pogotovo upravljanja novcem i nedostatak vizije….
Bez uvrede ali meni je ova tvoja prva rečenica stvarno smiješna… no dobro, različti ljudi različito razmišljaju. Ali meni ne može biti jasno kako netko ovo može vrednovati na tako nisku, da bi za 350 kn htjeli prodati… pa očito ne vidite niti ovu vrijednost već u bilanci, a glede buduće zarade što?? Mislite da će narednih godian Adris poslovati negativno ili u čemu je kvakva u vašem načinu razmišljanju? Meni nije jasno kakvom metodom se može doći do vrijedosti od svega 350 kn po dionici. Samo keša i nekretnina, kao sasvim opipljivih trenutnih vrijednosti imaš zajedno dosta više od toga, a gdje onda tek kada pretpostaviš da će Adris i dalje zarađivati svojim dioničarima. Tih 350 kn ti nije valuacija za "vječnu pozitivnu nulu", nego za neko (sad treba još točno vidjeti koliko točno) gubljenje novca narednih godina! Odakle ti takva predviđanja?? Pa samo na kamatama će moći kada se ništa ne bi diralo zarađivati oko 200 milijuna kn, dakle turizam i duhan moraju imati sve skupa gubitak od 200 milijuna godišnje svake godine, pa da to bude na nuli, i da time dionica vrijedi i dalje više od 350 kn (nekih recimo cca. 450 kn koliko ima keša i vrijednosti nekretnina). Za mene su to totalne gluposti, ne može Adris "zarađivati nula", nema šanse, baš nikakve šanse. U tom slučaju to vrijedi više od 450 kn, pitanje samo koliko više – onoliko više koliko će zarada biti veća od nule!
P.S. Ne slažem se sa ovim lošim poslovanjem i nedostatkom vizije. Ovakva cijena je posljedica neefikasnosti tržišta, ništa više i ništa manje.
P.S. Ne slažem se sa ovim lošim poslovanjem i nedostatkom vizije. Ovakva cijena je posljedica neefikasnosti tržišta, ništa više i ništa manje.
daj istakni pozitiven pomake u poslovanju u zadnjih 5-6 godina, brojke ne priče.
daj istakni pozitiven pomake u poslovanju u zadnjih 5-6 godina, brojke ne priče.
[/quote]
Samo mala opaska. pogledao sam viziju Adrisa na njihovoj web str i ona je u najmanju ruku sadržajno i svrhovito dvojbena:
"Biti regionalni leader u svim aspektima poslovanja oslanjajući se na tradiciju, vlastite potencijale te inovativan i dinamičan pristup tržištu"
Ovo može biti vizija bilo koje korporacije. U njoj nema nikakve osobnosti, identiteta. Izgleda kao da je prepisana (ne kažem da je). Da sam za poslenik kompanije sigurno me nebi inspirirala ovakva vizija. Misija također. Uopće se ne istiću čije potrebe i želje se zadovoljavaju, koja su ciljna tržišta? Jednom riječju, preširoko, bez identiteta.
[/quote]
Želiš samo brojke, pa onda evo sumarne "brojke" za zadnjih 5 godina (vjerojatno sam nešto zaboravio, ovo je ovako što mi pada na pamet):
– preuzeto: 8 manjih kompanija, od čega 3 sa sjedištem u RH ali od stranih vlasnika, 1 i sa sjedištem i od vlasnika u stranoj državi (tada njih 6 spojene u 2 nove, 1 pripojena jednoj staroj, 1 ostala u starom obliku)
– preuzet : 1 manjinski udio (25 %) u stranoj manjoj kompaniji od stranog vlasnika
– izgrađeno: 2 tvornice u Kanfanaru (mega tvorncia TDR + običnija Istragrafika)
– izgrađeno: 1 hotel sa 5*, i niz drugih stvari u turiumu (iz temelja obnovljena mnoga TN, obnove hotela, izgradnje depadanse hotela Istra na sv. Andriji… )
– osnovano iz nule: 2 nove manje tvrtke (i još nekoliko podružnica, u inozemstvu)
– u gradnji: 1 hotel sa 5*, 1 tvornica u stranoj državi (i kontinentu)
– u pripremi gradnje: 1 poslovna zgrada, 2 golf terena
– u planovima: još nekoliko hotela 5*, još jedna tvornica, i tko zna što još što ja ne znam.
Sve ovo u jako teškim uvjetima za osnovnu industriju (duhansku) globalno, posebice teško regionalno (nesmiljeni rat, "svjetski", sa 4 multinacionalke koje inače drže 90 % svijeta osim Kine na jednoj strani, TDR sam na drugoj strani) i još više nacionalno (gdje također tinja ovaj rat + državom nam manipuliraju iz Brisela, uz pomoć Slovnije, i drugih metoda, po utjecaju lobista dviju od ove četirti multinacionalne kompanije što ima katastrofalan utjecaj po domaću duhansku industriju, nešto malo i na proračun, uz kolateralne profitere u sferi crnog tržita, međutim koje posljedice TDR tako stoički podnosi da si oni tamo u tvom dragom Londonu kosu čupaju, oni su još prije 2-3 godine očekvali bankrot TDR-a, a gle: on se još neda!, malo je manja profitabilost… ali još jako daleko od bankrota, beskonačno daleko od njega!)
Povrh svega toga, uz teške uvjete/okolnosti, uz teške bitke na drugim poljima, rade se sva ova gornja restruktuiranja na ovim mirnim poljima turizma i drugih novih firmi (restruktuiranja su uvijek mučna, spora, financijski iscrpljuća) i unatoč tim skupim restruktuiranjima i povrh svih onih drugih muka, i dalje u ovih 5 godina Adris grupa je i već trenutno (ovih 5 godina, a ne samo osnova koju stvara za budućnost svim ovim aktivnostima) zaradio novih 2,78 milijardi kuna ako gledaš kroz knjigovodstvenu dobit, ili ako češ gledati jednu zanimljivu brojku zvanu "operativni novčani tok" taj ti iznos za tih 5 godina 3,97 milijardi kn a od čega je "slobodni novčani tok" svega 1,19 mlrd kn tj. upravo onih 2,78 mlrd kn jednakih taman knjigovodstvenoj dobiti je investirano u tih 5 godina (dakle iz toga su financirane sve te tvornice, hoteli, akvizcije… koji se tek u budućnosti trebaju iskazati svojim povratom).
Na kraju krajeva, ovo za mogućnosti Adrisa i dalje bile male investicije, male akvizcije, i evo već na 31.12.2009., nakon tih 5 godina (2005-2009) opet bilo cca. 3 mlrd kn neto keša koji čekaju na nove, i malo veće investicije/akvizcije. A u ovih 9 mjeseci krizne 2010 godine, posebice opet nezgodne za duhansku industriju (iz više razloga, nekih i "namjerno izazvnaih", npr. ono strateško držanje niskih cijena u BIH i generiranje gubitaka tamo i sl.) ovdje neto keš skočio na novi rekord: 3,48 mlrd. A koji čeka, i čeka… u što da se investira.
Kolega zaboravili ste napisat CROMARIS (ribe je sve manje jest čemo onu iz ribogoijlišta), 50% ribe u EU če biti iz ribogoijlišta 2020god.
Kolega zaboravili ste napisat CROMARIS (ribe je sve manje jest čemo onu iz ribogoijlišta), 50% ribe u EU če biti iz ribogoijlišta 2020god.
Apsolutno velik potencijal samo kaj još to neznaju dobro iskoristiti, npr. ja bi da mi se dio dividende isplati u vidu friške ribe a isto nije nikakav problem organizirati jer se adistin kombi ionako vozika kraj mene.
Ja sam ADRS-R-A rasprodao dok je 330-389 kuna i mislim da sam napravio pametnu stvar .
Imam nesto ADRS-P-A koji isto ide na prodaju i izlazim iz ove dionice definitivno .
http://www.poslovni.hr/vijesti/janaf-i-adris-ukljucuju-se-u-obranu-ine-165726.aspx
Svašta mogu pročitat ovdje , pa nisu htjeli po 1800 a bilo ko šodera i moglo se zaradit…
Po 2800 , ADRISu se neisplati nikako,
jedino da ucjenjuje MOL i RH …ili nekog trećeg …
Cijena od 2800 je napuhana cijena iz 2007,8 , uostalom INA ostvaruje velik gubitak trenutno ,
a dužna je i one poreze i trošarine platit , a radi kojih se osim plina i vodi ova frtutma…
I to obzirom da je MOL koliko znam podmirio dug državi , a kredit će vraćat INA iz budućeg poslovanja ….
Kad su uzeli novce (Vlada) više MOL nemaju s čim ucjenjivat , kao dožni ste ovo -ono ….
Janaf i Adris uključuju se u "obranu" Ine ?
To bi bio potez Adrisa koji bi pokrio njihove price o nacionalnim interesima ali sumnjam .
U Adrisu su vecinom interesi pojedinaca a ne drzavni interesi . Te patke gospodin Vlahovic moze prodavati nekom drugom .