ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

vjetroelektrane

Zaboravi na vjetroelektrane ako do sad nisi predao Zahtjev za mogućnost priključenja.
Za sada je u Hrvatskoj odobreno za priključenje cca 400 MVA iz vjetroelektrana a svi daljni Zahtjevi su stopirani jer elektroenergetski sustav ih za sada više ne može prihvatiti.
Uz to dosada je već predano Zahtjeva za više od 3.000 MVA iz vjetroelektrana. Što misliš kad će doći na red na priključenje koji tek sada imaju namjeru dati Zahtjev za priključenje.

[/quote]
Da, znam da je kod nas isto mahnita navala, već sada… ,tako da je u RH to nezgodno, moguće da su najbolje lokacije već otišle… doći se na red i nakon svih ovih (neki će i odustati, od nekih se može otkupiti projekt, nekima će financijski partneri otkazati suradnju) jer će se povećavati dozvoljeni stupanj udjela vjetra, ali ništa to koristi ako su najbolje lokacije otišle već. Onda za one koje to zanima možda priliku predstavljaju neke susjedne države… možda se tamo nisu svi tako požurili.

Mene ovo posebice zanima zbog Končara, što je pak s njegove strane dobro što je već toliki interes, jedino što je sad problem kako ih nagovoriti da uzmu naše vjetroagregate, jer veći dio među ovima su stranci, zar ne? Kao ono Valalta što radi vjetroelektranu isto sa strancima nekim kao partnerima… svi su stranci bar dijelom. Oni će svi radije neke svoje poznate im iskušane dobavljače opreme… biti će teško postići da se netko predomisli pa uzme našu opremu 🙁

vjetroelektrane

Zaboravi na vjetroelektrane ako do sad nisi predao Zahtjev za mogućnost priključenja.
Za sada je u Hrvatskoj odobreno za priključenje cca 400 MVA iz vjetroelektrana a svi daljni Zahtjevi su stopirani jer elektroenergetski sustav ih za sada više ne može prihvatiti.
Uz to dosada je već predano Zahtjeva za više od 3.000 MVA iz vjetroelektrana. Što misliš kad će doći na red na priključenje koji tek sada imaju namjeru dati Zahtjev za priključenje.

[/quote]
Da, znam da je kod nas isto mahnita navala, već sada… ,tako da je u RH to nezgodno, moguće da su najbolje lokacije već otišle… doći se na red i nakon svih ovih (neki će i odustati, od nekih se može otkupiti projekt, nekima će financijski partneri otkazati suradnju) jer će se povećavati dozvoljeni stupanj udjela vjetra, ali ništa to koristi ako su najbolje lokacije otišle već. Onda za one koje to zanima možda priliku predstavljaju neke susjedne države… možda se tamo nisu svi tako požurili.

Mene ovo posebice zanima zbog Končara, što je pak s njegove strane dobro što je već toliki interes, jedino što je sad problem kako ih nagovoriti da uzmu naše vjetroagregate, jer veći dio među ovima su stranci, zar ne? Kao ono Valalta što radi vjetroelektranu isto sa strancima nekim kao partnerima… svi su stranci bar dijelom. Oni će svi radije neke svoje poznate im iskušane dobavljače opreme… biti će teško postići da se netko predomisli pa uzme našu opremu 🙁
[/quote]

Nece biti tesko ako im konkuriraju cijenom i kvalitetom . Ali stranac uvijek plasira svoje kod nas tako da miozda ni to nebi pomoglo .
Nabio bi ja ogromne carine na svu robu koja se uvozi u HR pa da vidis di bi bili .
A ako zele drukcije ima model i za to izgradi u HR tvornicu i jos ces dobit neke povlastice.
Lako je preuzimanje dobrih firmi u HR kad ih je banda prodala za sitne pare pa se kupuju slike od Picassa (2x 5.000.000 $ minimum) i jos neke perverzije .
Najvece razocaranje bi bilo da uzmu stranca za TE Plomin a imaju domaceg investitora na raspolaganju .
Ali dobro je netko prije napisao Lynx ga si Adris malo precijenio .
Oko 80% sam siguran da ce dividenda biti veca jer se ovako znatno gubi interes za ovom dionicom .
A jasno se vidi ova trgovina na ADRS je preljevanje iz supljeg u prazno medju mocnom cetvorkom u Adrisu i ostalo sta se nadje na trzistu ide u skrbnicke racune koji su naravno od njih .

lp

da je Adris pametan tu bi ulozio jer smeca ce uvijek biti . dobijas poticaje i besplatnu sirovinu sta ces vise vidis da talijani gore da preuzmu tu firmu
Smece je biznis ma koliko mi sutjeli o tome 😉

http://www.poslovni.hr/vijesti/radeljak-dovodi-talijane-da-spase-kraljicu-reciklaze-165147.aspx

da je Adris pametan tu bi ulozio jer smeca ce uvijek biti . dobijas poticaje i besplatnu sirovinu sta ces vise vidis da talijani gore da preuzmu tu firmu
Smece je biznis ma koliko mi sutjeli o tome 😉

http://www.poslovni.hr/vijesti/radeljak-dovodi-talijane-da-spase-kraljicu-reciklaze-165147.aspx

Slažem se, more da bude dobar posao. No gledajući samo jednu državu kao šta je Hrvatska to je isuviše mali biznis da bi se okrenule neke veće pare…. Trebalo bi da uvažaš djubrivo, a to ne može da prodje tako lako. Sem toga, ne bi ti gazda Jezda iz Rovinja to amenovao, ne uklapa se u imidž skupih Gucci odela i Prada svilenih tašn-maramica…

Tira tara i pastira u frulicu kad zasvira...

Sem toga, ne bi ti gazda Jezda iz Rovinja to amenovao, ne uklapa se u imidž skupih Gucci odela i Prada svilenih tašn-maramica…

Kakvih Gucci odijela? Ovo Gucci?

Kladio bih da naš Predsjednik ima jeftinije odijelo od ovog Predsjednka države a koji je od njega tisuću puta siromašniji. Nema tu nikakvog razmetanja, nikakvi Gucci i Prade, čemu bacati novce na tako isprazne stvari. Ne čini odijelo čovjeka.

U pozadini vidimo našu zadnju investiciju veličine milijardu kuna. Već je prošlo više od 3 godine… kako vrijeme leti. Mora da je sad vrijeme za nove investicije veličine milijardu kuna po komadu. Ovih par-sto milijuna po par-sto milijuna što ide u hotele je ništa. Sad čekamo nove ozbiljne investicije! 😉

Uz ovakve uvjete bi i ja preuzeo da imam para jos bi predvidio 15 milja ulaganja (ali samo predvidio 😉 :

Prvenstveno su tada navodili potrebe da im je za otvaranje hrvatskog pogona potrebno osigurati između 15 i 20 tisuća tona sirovine za što su tražili i jamstva od Fonda. Predviđali su ulaganje od 10 milijuna eura te zapošljavanje najmanje 100 do 150 ljudi.

Hoće li nam ovo što koristiti na španjolskom tržištu? 😀
http://www.poslovni.hr/vijesti/spanjolska-uvodi-vise-trosarine-na-duhanske-proizvode–165489.aspx

Walter Wolf i Respect su tamo u nižem cjenovnom rangu… međutim razlike su u cijenam u Španjolskoj jako male…, pa sad da li će inače kombinacijom rasta cijena i loše gospodarske situacije očekivani "down-trading" ovdje nešto pomoći tim našim brendovima… pitanje. A niti Ronhill nije među najskupljima… Možda ovo TDR-u ipak ide u prilog.

prodaju li OMF-ovi INA-u, uvjeren sam da će debelo pojačati svoj udio u ovoj firmi i to vjerojatno ADRS-P.
dapače, zadnje transakcije sugeriraju da su OMF-ovi nekako doznali da će MOL ići s novom ponudom te da su zato unaprijed pojačano počeli kupovati ADRS-P

sve što pišem moje je mišljenje i ne može se shvatiti kao investicijski savjet ili preporuka za kupnju i prodaju dionica...

prodaju li OMF-ovi INA-u, uvjeren sam da će debelo pojačati svoj udio u ovoj firmi i to vjerojatno ADRS-P.
dapače, zadnje transakcije sugeriraju da su OMF-ovi nekako doznali da će MOL ići s novom ponudom te da su zato unaprijed pojačano počeli kupovati ADRS-P

Ako su pametni , sigurno neće …..

Na današnji dan prošle godine dionica je bila cijena – 275 KN
ako uzmemo zadnju cijenu 260 + dividendu = ostvarilo minus ulagaču , da ne govorimo ako je ušao npr. 26.04.2010. po 315,00 KN …. onda kuku majko ode 20% ….
Da negovorim ako su kupili na današnji prije 3 god po 500 KN ili prije 5 god. po 320 KN …
Razlog ? Nema volje (zamor materijala – prva 2 u top 10 možda im je dosta i 7-8 kn dividende,politika ,nije bitno ) za ulaganje ….
Za te dve milijarde moglu su kupit ovih 8000000 dionica ine po 1700 – 1800 KN , pa nam bar donijet extra profit …
Dio Merkatora im nevalja , Podravka im nevalja , DrogaK nevalja …itd,itd…
Bome Tedeskiju na današnj dan dionica bi 675 KN , i to kad na kredu uzeo…
Ovo sa Plominom nema ništa , to je obična patka , kad ovi iz HEPa o tome pojma nemaju …

Rezultati poslovanja , uslijed razno raznih utjecaja (možda krivnja i nije na upravi , nebitno) – sve lošiji …
Naravno da očekujem rast ovog do kraja godine bar na 280 KN jer će se šminkati stanje i slično ..
Ali da kvalitetnog pogleda u budućnost nema – nama …

I gdje su te 2 mlrd KN ustvari ?
Pa koliko je to novaca kamata , ako se bilo i po 10tak% oročavalo …
ili 8-9% državne obveznice …

smanjuje se minus.......

@goldy @voley

O čemu vi ovdje pičate… prijateljski vam savjetujem da izađete iz ove dionice, ako vas "kratkoročna kretanja cijena" toliko zanimaju.

Dioničare Adrisa inače zbilja ne zanima kolika je cijena bila prije godinu dana, kolika je sada i kolika će biti za godinu dana.

Ne kažem ja da ne smijemo "svi biti različiti", dapače, ali čini mi se da se stvarno u prevelikoj mjeri ne razumijemo da je čudno da smo svi u istoj dionici… ili je to možda i ok, ne znam, ali stvarno vam ovdje nitko ne mari za ove stvari o kojima vi pričate.

P.S. O Plominu se HEP izjasnio, prethodno je o tome očito razgovarano sa Premijerkom kada je bila u posjetu, HEP je ipak 100 % državna firma. Što se mene tiče može biti nešto i ne mora. Ima toliko drugih stvari… ja bih ovo ostavio za rezervu ako ostane novaca nakon drugih stvari. A lijepo je imati toliku "rezervu", sad stvarno više nema bojazni da se nema u što uložiti, ima + ovakvih "rezervnih opcija" načelno dogovaranih sa šeficom države kad je došla nuditi investicije.

goldy, 05.12.2010. u 15:32
Dioničare Adrisa inače zbilja ne zanima kolika je cijena bila prije godinu dana, kolika je sada i kolika će biti za godinu dana.

Pa nezanima ih valjda dividenda od 8 kn …
Gore sam objasnio kako stoje dugoročni 3 – 5 godina … (+ imaju oko 40 KN dividende po dionici)

A lijepo je imati toliku "rezervu", sad stvarno više nema bojazni da se nema u što uložiti, ima + ovakvih "rezervnih opcija"

O tome i govorim , ako bude kvalitetnih akvizicija biće i pomaka u cijeni ….
(koje po meni izostaju)

Tko zna , neka odgovori ,
Ako su te 2 MLRD kapital i ako su negdje uložene ,
ako je prinos 8-10% godišnje – i to su ogromni novci …

smanjuje se minus.......

Lynx, 05.12.2010. u 16:26

Pa nezanima ih valjda dividenda od 8 kn …
Gore sam objasnio kako stoje dugoročni 3 – 5 godina … (+ imaju oko 40 KN dividende po dionici)[/quote]

Ne možeš tako gledati, izoliranih 3-5 godina. Treba se postaviti pitanje kakva je ta sadašnja cijena koja ti daje "taj prinos koji gledaš" u odnosu na vrijednost danas, tj. što će biti nakon 3-5 godina odnosno ovdje je bitno što će biti za 10 godina, 15 godina… I Isto tako ako baš želiš gledati u prošlost, onda moraš malo produžiti tu crtu a ne uzeti 3-5 godina (npr. slučajno interno specifičnih + eksterna situacija posebna pa ako slučajno gledaš same cijene dionica ništa ne vidiš jer tržište niti je inače efikasno a sad posebice a ja tvrdim vrijednost sad snažno podcijenilo).
Dakle to što ti kretanje dionice zadnjih koliko god da gledaš godina nije sjajno, to ti može značiti i sasvim nešto drugo: da je dionica sada "jako jeftina", a ti ne voliš vidjeti kvalitetne kompanije po jeftinim cijenama? Koja korist od toga kad su skupe pa ne smiješ kupiti, ovako kupuj i uživaj. Dividenda nije velika, ali ako je reinvestiraš svejedno si jako sretan što je cijena niska jer će ti dugoročno to reinvestiranje zbog toga puno značiti.

Gledaj kako firma svojim vlasnicima zarađuje, a kako to prati cijena dionice trenutno, to nije uopće bitno dugoročnom investitoru, njega zanima što će biti uistinu dugoročno. Također sada je raspodijela dobiti takva kakva je upravo zato što se planira investirati. Dividenda oduvijek (desetljeće i pol) raste, sad u krizi je stagnirala (ali niz nije prekinut, bitno je da ne pada), kasnije će opet stopama višim od 0 % rasti… ali po primjernim potrebi zadražvanja dobiti za investiranje…

Lynx, 05.12.2010. u 16:26

Tko zna , neka odgovori ,
Ako su te 2 MLRD kapital i ako su negdje uložene ,
ako je prinos 8-10% godišnje – i to su ogromni novci …
[/quote]

Pogle izvješća, sve lijepo piše.
Recimo na 31.12.2009. je bilo ukupno 1.656.594.000 kn oročeno po kamatama koje su se kretale između 6,00 % i 10,5 %, 281.205.000 kn u obveznicama, 21.061.000,00 kn u komercijalnim zapisima, 101.744.000,00 kn u dionicama na ZSE, 82.865.000,00 keša kn na računima… Ne treba smetnuti s uma (ako se gleda ne-konslidirano) da matica (Grupa) i od Maistre potražuje nekih cca. 1 milijardu kn koje joj je posudila (doduše uz skromnu kamatu, čini mi se 6 %) za izgradnje ovih silnih hotela… a koje će Maistra morati vratiti kad-tad, kako-tako… onako kako Grupi najviše bude odgovaralo kao vlasnika Maistre. I tu je također još čini mi se nekih 200-injak milijuna kn danih kredita drugim članicama i ne-članicama Grupe po ne znam točno kakvim kamatama.

Od 31.12.2009. koliko se još keša stvorilo istraži sam u noviji izvješćima, koliko ga je investirano… a točno u čega, to se ne vidi iz ovih šturih kvartalnih. Uglavnom vidiš da je poslovanjem u ovih 9 mjeseci generirano nekih novih 661 milijun kuna, što je sve negdje investirano, barem u depozit :D, gdje i kako točno… istražuj, i čekaj godišnje izvješće gdje će sve pisati detaljnije.

New Report

Close