Pola love ( ADRIS ) skrkao bih u PLOMIN a pola u kupnju neke BANKICE!!!!!
Onda sve pet!!!
Elektrana ovakve vrste u načelu je posao vrlo malog rizika, umjerenog povrata, jako dobrog omjera povrata i rizika – ali bankica, to kod nas sada postaje biti dosta rizična stvar. Taj cijeli sektor dolazi pred nekoliko teških godina a gdje će pogotovo biti teško biti "mala banka"…. Što se tiče financija ja bih radije osiguranje, ili neku ne tako jako malu banku… male samo u svrhu spajanja sa prethodno kupljenom većom.
P.S. Što se tiče elektrana, za par godina će se JAKO isplatiti graditi vjetroelektrane, za sada je to tek zahvaljući subvencijama profitabilno, bez njih bi bilo na samom rubu (do nedavno niti na rubu nego negativno!), ali za par godina će biti i bez subvencija biti kvalitetnog povrata a ako se one nekako zadrže još bar neko vrijeme nakon toga u bar nekom manjem obujmu to bi moglo biti turbo-profitabilno i u "prosjeku". Zato bi bilo cool, da se kroz narednih godinu-dvije-tri pažljivo traži (i na vrijeme "zauzme"!) lokacija što je ovdje onaj glavni dio "poduzetničkog rizika" u tom "poduzetničkom pothvatu", i kad se nabave genijalne lokacije tada samo čekati i u pravi trenutak uskočiti! Naime u pravom trenutku će i u prosjeku (za one koje su baš tada ušli, kasnije će sigurno ići prema nekim nižim ravnotežnim granicama poskupljenjem opreme koja je do tada pojeftinjavala, ali trend će se preokrenuti) ovo biti vrlo profitabilno i vrlo sigurno i time nevjerojatnog omjera povrata i rizika kao jedne jako važne mjere. A sve ovisi o lokaciji, loša lokacija može taj kvalitetni povrat u konačnici svesti na bijedni povrat, a dobra lokacija može taj kvalitetno povrat pretvoriti u super-genijalni povrat tako da sve vrijeme koje je potrošeno na istraživanje/pronalaženje prave lokacije najbolje je potrošeno vrijeme i to je onaj "poduzetnički" dio u svemu tome, lako je kasnije to izgraditi kad znaš gdje češ.
A kako ovdje vole dugoročne stvari, nemaju problema sa čekanjima… upravo bi im zato ovakvo nešto moglo biti zanimljivo jer je ovdje "čekanje" sastavni dio projekta i to onaj koji će ako je dobro ("aktivno", "čekati tražeći") odrađen može donijeti jako lijepo povrat.
A da ne kažem koliko se ovo poklapa sa onim Adrisovim idejama o "zapošljavanju domaće industrije", podupiranju cijelog gospodarstva kroz svoje investicije… jer kada bi vjetroagregati bili iz Končara… za njega bi to značilo nešto neizmjerno puno (pomoglo bi mu ući u granu industrije u koju je zadnji vagon za uskočiti, jer će ulaz biti sve teži, a sama industrija će jednoga dana biti u jednu ruku nešto kao transforamtorski posao i gdje bismo mi da se potrudimo mogli imati svjetski status kakav imaju naši transformatori!, ali za uskočiti više nema puno vremena!).
Tako da… ja pozdravljam Plomin, ali maštam i o obnovljim izvorima, ove vrste, koji će, čudom Božjim, za razliku od svih drugih obnovljih, čak postati jako profitabilni! Spojeno ugodno sa korisnim 😀
Bitno je dobiti papire za bankicu ( jer Rohatinski više ne piše odobrenja ) a same poslovnice je onda LAKO OTVORITI!!!!
Osobno mislim, da po svojem konzervativnom gledanju na BIZNIS ( Adrisa ) građani bi imali veliko povjerenje u TAKVU BANKICU!!!! [thumbsup] [bye]
Osobno smatram da su male banke već sada ‘na aparatima’ a dolaze im i gori dani.
Velike banke uopće nisu ugrožene, ali male banke im nisu atraktivne i sigurno ih ne misle preuzimat.
Postaju poželjne samo u slučaju da se novi igrač pojavi i da se prodaju , inače opstanka im nema….
Tu će za ADRIS svakako biti prilika , samo sad se i postavlja pitanje , bar ja ima li snege i volje ADRIS
uopće ulagat u RH ili su ograničeni na Istru ? Politika ?
Lynx, Adrisu će biti teško ući u projekt termoelektrane iz dva razloga:
– nemaju iskustvo, znanje i tehnologiju u energetici
– vrlo moćni strani lobiji lobiraju za svoje kandidate
Adrsi dakle ne može sam izgraditi termoelektranu. Jedino rješenje je da u projektu nastupe kao financijski investitori i da se udruže s nekim od strateških partnera, po mogućnosti iz EU, koji bi bili nositelji projekta i koji bi projekt razvijali i na kraju upravljali elektranom. Strateški partner bi mogao biti i sam HEP, ali oni jedva krpaju kraj s krajem, nemaju oni toliko para za ovakav projekt. Govorimo o milijardu eura.
BTW vjetroelektrane nisu baš isplativ biznis, funkcioniraju samo zahvaljujući poticajima za obnovljive izvore, ali oni će se smanjivati.
termoelektrana
– pa o tome i govorimo, Adris bi bio "financijski partner". Nešto kao i ovo sada što je HEP 50 % a oni stranci 50 %, tako bi u novom bloku stranci bili možda opet 50 %, a drugih 50 % ili sam Adris (jer HEP nema para, bar za sada ne, ako/dok se na napravi ono što ja priželjkujem – dokap na IPO-u!) ili u kombinaciji sa HEP-om (ako bi on ipak htio i mogao nešto sudjelovati) u nekom omjeru, pa makar i svaki po 25 %, i to je nešto, bolje išta nego ništa. I 25 % je ovdje preko milijardu kuna. A takve invesiticije su ovdje potrebne. Milijarda po komadu – idealno! 😀
vjetroelektrane
– one bi do prije par godina bez poticaja bile gubitaši, nedavno se prošlo kroz granicu profitabilnosti tako da bi danas čak i bez poticaja mnoge od njih bile dovoljno profitabilne, a sa poticajima su i danas lijepo isplative. Za par godina će i bez poticaja biti sasvim lijepo isplative tako da će onda to biti jako zanimljivo područje. Ali onaj koji bi ih radio za par godina, već danas treba početi o tome razmišljati kako bi pronašao i zauzeo najbolje lokacije, jer o lokaciji sve ovisi. U tom kontekstu kažem, "jednog dana će biti zanimljivo", ali ako se to želi (što zbilja nemam pojma da li nekome uopće pada na pamet kao ideja) onda se za taj "budući dan" treba već danas pripremati (kao i inače u svakoj dobro promišljenoj investiciji, ne ide ništa preko noći).
Vjetroelektrane me posebice zanimaju i kao "sinergija sa Končarom", naime njemu trebaju reference, pa bi netko domaći koji bi iskazujući veliko povjerenje i svojevrsni "partnerski odnos" htio od njih naručiti vjetroagregate, uz neki obostrano prihvatljiv ugovor (npr. Končar jamči takav i takav kapacitet u odnosu na takav i takav vjetar, i ovisno o evenutalnom podbačaju dokazanom mjerenjem vjetra i stvarnog output-a naknadno odobrava rabat na opremu…), mogao napraviti jedan obostrano koristan posao. To je duh u kojemu se ovdje i inače želi raditi. I kad se hotele gradi ovdje se priča o tome kako se "zapošljava domaća industrija" blabla, međutim ovakvo nešto kao što su reference potencijalnoj izvoznoj tehnološkoj djelatnosti, neprocjenjivo su "snergijsko-društveno-odgovorne" jer stvarno nešto i znače u dugorčnom smislu za sve strane koje u tome sudjeluju. Po nekim mojima odokativnim analizama izgradnjom vjetroelekrane se bez problema sada sa subvencijama može dobiti povrat oko 13 %, a za nekih 5 godina će se moći i bez ikakvih subvencija dobiti oko nekih 12 % (sa subvencijom više, sad ovisi kolikom subvencijom…, naime ja sam računao sa cijenom 40 lipa po kWh, što bi najmanje toliko moglo biti tržišna cijena za nekih 5 godina, ali ako bi se subvencijom to povećalo i preko toga… ne mora na današnjih 65 lipa koje kod nas u RH daju kao zajamčenu cijenu za vjetro, neka je svega 45-50 lipa kao tek malo više od moguće tadašnje tržišne, to bilo genijalno!, dakle velika je razlika danas, za 5 godina, prije 5 godina, sa subvecnijom ili bez nje… – gledajući kao točku ulaska u investiciju, jer ova stvar se mijenja kako vrijeme prolazi – i to stalno mijenja na bolje, trajno! 😀 Pa onda… ako ti trenutno nije dovoljno isplativo – samo malo pričekaj!, ali sa spremnom lokacijom!)
Sta ce biti kod ADRS ?
Logicki je da ce vjerojatno podignut dividendu posto imaju kesa a ne znaju di ce sa njime .
Mnogi su izgubili sa padanjem cijena ADRS a tako i sam Vlahovic koji je naravno nadokupljivo na raznim skrbnickim racunima (moje misljenje).
Kesa ima za jacu dividendu pa zasto ne 😉
Sta ce biti kod ADRS ?
Logicki je da ce vjerojatno podignut dividendu posto imaju kesa a ne znaju di ce sa njime .
Glupost.
A tko će onda napraviti drugi blok elektrane Plomin?
Tko će napraviti ribogojilište kraj elektrane? A ostale investicije u marikulturi koje su najavljene? Pa u Norveškoj je već naručena ona sva ona silna oprema.
A tko će završiti hotel Lone, pa onda hotel Grand Rovinj…, i još neke 5* hotele, te napraviti golf teren kod Rovinja, gol teren kod Vrsara…?
Tko će kupiti CO/HPB/Končar?
Tko će napraviti tvornicu u Iranu? I onda financirati proboj na okolne države regije?
Tko će uložiti puste milijune EUR za daljni proboj duhanske divizije na europskim tržištima Njemačke, Španjolske, Italije i Češke? A tek nova tržišta koja će se tek otvoriti?
Tko će financirati neke buduće investicije koje još nisu niti na pameti (kao npr. jednoga dana možda i vjetroelektrane i sl.) a mora se investirati ako se misli dugoročno naprdovati.
Kada bi se dividenda previše povećala, ne bi imalo dosta keša za sve ovo.
Bitno je dobiti papire za bankicu ( jer Rohatinski više ne piše odobrenja ) a same poslovnice je onda LAKO OTVORITI!!!!
Osobno mislim, da po svojem konzervativnom gledanju na BIZNIS ( Adrisa ) građani bi imali veliko povjerenje u TAKVU BANKICU!!!! [thumbsup] [bye]
mislim da ste malo precjenili adris ?
vec ce se oni predomisliti oko investicije s hep-om jer ce od drzave traziti nemoguce uvjete koje drzava nece moci potpisati zbog eu, a kao sto i svugdje rade.
poznato je da kod ulaganja adrisa njihova kuna vrijedi duplo po njihovom obracunu
adris bank – jako ste ih precjenili, ali mozda i ne financijski vec poslovno kulturom
Zaboravi na vjetroelektrane ako do sad nisi predao Zahtjev za mogućnost priključenja.
Za sada je u Hrvatskoj odobreno za priključenje cca 400 MVA iz vjetroelektrana a svi daljni Zahtjevi su stopirani jer elektroenergetski sustav ih za sada više ne može prihvatiti.
Uz to dosada je već predano Zahtjeva za više od 3.000 MVA iz vjetroelektrana. Što misliš kad će doći na red na priključenje koji tek sada imaju namjeru dati Zahtjev za priključenje.