ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mislim da je baza (prošlogodišnja veljača) posebice niska, a sada su valjda počele i neke prave isporuke i za Iran, i ne znam što je sa Njemačkom, da li tamo konačno idu neke količine u ona dva lanca… tako da ako je nešto napokon krenulo a gledajući onda u odnosu na jadnu prošlogodišnju bazu… ovakav relativan omjer nije nešto nemoguće.

Hmm, dva lanca, a zna li se koja su to dva lanca Lynx?

vjeruj mi da ni za iran ni za njemačku nije ništa više otišlo od lani,,baš naprotiv
Ovi podaci uopće nisu točni,56%????,ustvari lani su bile napravljene velike zalihe prije nove godine pa u 2009 prvih 3mj lagano se to isporučivalo,,sad ne znam kako to ide,,dal se to broji u prihode od 2008 ili 2009 kad je isporučeno,,al sad prije nove godine se uopće nisu radile zalihe i radilo se normalno,,nikakve velike naruđbe ili ne znam šta nisu bile
Uglavnom sve je ko lani,,ili slabije koj postotak,,sad u 5mj da će bit više posla,,radit će se i prekovremeno,,svaku subotu
Valjda počinje se stabilizirat poslovanje…..

vjeruj mi da ni za iran ni za njemačku nije ništa više otišlo od lani,,baš naprotiv
Ovi podaci uopće nisu točni,56%????,ustvari lani su bile napravljene velike zalihe prije nove godine pa u 2009 prvih 3mj lagano se to isporučivalo,,sad ne znam kako to ide,,dal se to broji u prihode od 2008 ili 2009 kad je isporučeno,,al sad prije nove godine se uopće nisu radile zalihe i radilo se normalno,,n

pa da, to statističari (DZS) tako broje, kada je napravljeno broji se u tadašnju proizvodnju, da li će i kada biti kome isporučeno – njih nije briga 😛 Zato nije dobro "kada zalihe rastu".
To prije nove godine su brojali u 2008., pa sve ovo što se isporučivalo u prva 3 mj. 2009. godine ne ulazi u računicu, samo ono što se napravilo – zato baza od prošle godine nije baš neka.
Ako ti kažeš da se i ove godine proizvodi jednako slabo kao i prošle godine u veljači… onda im ipak nešto ne štima sa tim statistikama.

Ovi podaci uopće nisu točni,56%????,ustvari lani su bile napravljene velike zalihe prije nove godine pa u 2009 prvih 3mj lagano se to isporučivalo,,sad ne znam kako to ide,,dal se to broji u prihode od 2008 ili 2009 kad je isporučeno,,al sad prije nove godine se uopće nisu radile zalihe i radilo se normalno,,nikakve velike naruđbe ili ne znam šta nisu bile
Uglavnom sve je ko lani,,ili slabije koj postotak,,sad u 5mj da će bit više posla,,radit će se i prekovremeno,,svaku subotu
Valjda počinje se stabilizirat poslovanje…..

OK tnx noiz, vjerovat cu ti za IR i GER, ali podaci su zasigurno tocni jer se odnose na HR…sam kazes da je tdr ‘usparao’ na trosarinama koje je platio po porezu za 2008, jer su trosarine porasle od Jan-09 (uvodjenjem proporcionalne stope&rastom fixne) a cigarete fakticki prodavao tijekom 2009, pa i nije ‘kupovao’ porezne markice u prvom kvartalu, sto se i vidi po linku:
http://www.mfin.hr/adminmax/docs/Drzavni_proracun_-_sijecanj_-_prosinac_2009.xls

A prihod je u godini kad se ispostavi racun, ne? 😉

Tako ova godina statisticki izgleda ‘urnebesno’, no samo je ministrova torba punija nego prosle

however the reality is very different…neki dan je Tomaskovic ‘priznao’ pad prodaje na 12.5 mlrd. za 2009, oops, to ne izgleda dobro…ni u kojem scenariju :-/

Mozda private label brands upale, samo kome to u GER ide? Lynx?

Hmm, dva lanca, a zna li se koja su to dva lanca Lynx?

ma ona REWE grupa i Aldi, samo što to već mjesecima stoji na istome, je li. Ništa novo u vezi toga. Ne znam što se s time misle, hoće li ti Nijemci već jednom krenuti kupovati naše cigarete za svoj private label ili što se čeka. Kada bi svi REWE (Rewe, Billa, Penny…) i Aldi dućani diljem Njemačke, Austrije i Europe prodavali private label cigarte proizvedene u TDR-u, to bi već nešto bilo… ali hoće li do toga doći – ja ne znam, mogu se samo nadati. Naime taj posao koliko god bio niske profitne marže, ipak popunjava kapacitete, i ima od njega koristi, po onoj "bolje išta nego ništa"… Tako da je to važna stvar glede koje bi bilo zgodno da se stvari razviju u pravome smijeru.

Naime taj posao koliko god bio niske profitne marže, ipak popunjava kapacitete, i ima od njega koristi, po onoj "bolje išta nego ništa"… Tako da je to važna stvar glede koje bi bilo zgodno da se stvari razviju u pravome smijeru.

Tnx, da bilo bi to korisno za tdr…
a jos korisnije bi bilo da udju u EU preko Bulgartabaca, dobili bi i nekoliko dobrih brendova s potencijalom u regiji, ne?
http://www.thebulgariannews.com/view_news.php?id=113600

http://www.thebulgariannews.com/view_news.php?id=114806

Naime taj posao koliko god bio niske profitne marže, ipak popunjava kapacitete, i ima od njega koristi, po onoj "bolje išta nego ništa"… Tako da je to važna stvar glede koje bi bilo zgodno da se stvari razviju u pravome smijeru.

Tnx, da bilo bi to korisno za tdr…
a jos korisnije bi bilo da udju u EU preko Bulgartabaca, dobili bi i nekoliko dobrih brendova s potencijalom u regiji, ne?
http://www.thebulgariannews.com/view_news.php?id=113600

http://www.thebulgariannews.com/view_news.php?id=114806
[/quote]
ja o tome (uz prikladnu cijenu) "maštam" već dugo… ali da li u TDR-u o tome stvarno razmišljaju… to samo oni znaju. Nisu tu stvari baš tako jednostavne (a i ne znam kakav je potencijal njihovih brendova bilo gdje drugdje osim u Bugarskoj, Bulgartabac je nekada bio gigant – sada je to daleka i nepovratna prošlost!) ali za "prikladnu cijenu" ovo bi trebalo biti zanimljivo kao ulazak na to jedno konkretno tržište.

U njihovoj privatizacijskoj agenciji su bili jednom prilikom rekli da se "neke male duhanske kompanije" raspituju o privatizaciji, da li bi to mogao biti TDR, zbilja ne znam.

Oni su to već bezbroj puta pokušali privatizrati, sto puta odustali (nezadovoljni ponudama), vrijednost je poduzeću od tada višestruko pala… i ako ne misle jednoga dana za 1 € to prodavati, najbolje im je da ovaj put konačno prodaja i bude uspješna.

Ista stvar kao susjedna država (FDS), oni isto bi-nebi privatizirali, ako se ne požure, također će s vremenom moći dobiti sve manje i manje. Naime (a što nekako prolazi nezapaženo čini mi se, svi o tom Iranu, Njemačkoj… a BIH je zapravo sada glavna operacija) TDR već provodi jednu agresivnu strategiju pozicioniranja u BIH, najnovija cjenovna politika je prilično hrabar potez…

Eto sada kako stvari ispadaju, najbolje da se od FDS odustane pa neka FBIH prihvati činjenicu da je privatizacija trajno propala (neka idu na taktiku organskog rasta do "potpunog istiskivanja/uništenja" slabijih, postizanje dominacije, po principu kao u RH) a jedina potencijalna akvizicija bi onda među ovima državnima ostao upravo Bulgartabac – ili on ili više ništa nema u blizini. Ako se to propusti jedino preostaje raditi "čudne daleke poslove" (akvizicije po dalekom bijelom svijetu, na drugim kontinentima… a što može biti prerizično za ovako malu kompaniju i to se oni teško da mogu usuditi, dok ne postanu dovoljno veliki za to).

Druge dvije kompanije koje mi se pored TDR-a još sviđaju u Europi su grčka Karelia i luksemburši Heintz Van Landewyck, njih se ne može preuzeti (kao što se ne može niti TDR 😉 – to su nam valjda "srodne duše" ;D) ali bi se s njima baš zato moglo raditi na nekim partnerstvima… recimo neko spajanje s njima bi bio način kako dobiti novu multinacionalnu kompaniju koja bi bila dovoljno velika da može raditi akvizicije po "dalekom bijelom svijetu", koja ima dovoljni budžet za gigantima dostojan konkurentski R&D, dovljnu financijsku snagu za ulazak na nova tržišta… dakle to bi bio način kako sve tri zajedno (spojene u jednu) se oduprijeti gigantima – a svaka za sebe: možda je preslaba!

Na TDR-u je sada ključan izazov dobro procijeniti kakve su perspektive kakvih modela budućeg razvoja. Da li mogu dalje samostalno i organski, ili je potrebno uključiti neke akvizicije a i dalje samostalno… ili je možda vrijeme za neko "spajanje". Spajanje nije prodaja, toga treba biti svjestan. Prodaja je neprihvatljiva (osim po besramno visokoj cijeni), spajanje s nekom srodnom dušom (ili npr. 2-3 njih istovremeno u jedno velikoj složenoj operaciji) pak može biti način kako krenuti stopama novog uspona i tada ravnopravnim koračanjem na svjetskoj pozornici sa ostalim multinacionalnim kompanijama. TDR mora postati ozbiljna multinacionalna kompanija – bilo sam, bilo u (ravnopravnoj) suradnji sa drugima!!

Lynx samo skupljam tvoje postove bit ce knjiga za godinu dana
:))

Hoćemo li probiti zvučni zid od 300 danas ili sutra?

obožavam strvine-posebno ovce

ode zvucni
🙂

nije pao,odbilo se,ah možda sutra padne,treba prikupiti municiju.

obožavam strvine-posebno ovce

dolaskom adrisa do 300 kn, moj ROI na adrisu je prešao 50%.
Večeras cu to da proslavim čevapima s kapulom i kajmakom.

New Report

Close