ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Evo sad sam pogledao malo na skdd, nisam mislio ici u detalje, no koliko vidima na adrs-r-a, s tim da ima i neki racun pod brojem 3. 11,89% i ne zanima me tko je investitor ili skupina iza tog racuna. Zaista moj komenentar nije imao poantu u istrazi vlasnicke strukture, cak mi je trebalo nesto vremena da pronadjem dio teksta u kojem sam vam se zamjerio, pa sam uspio pronaci "vjerujem vecinskim vlasnicima odnosno upravi". Ispricavam se na ovoj rjecici "odnosno" jer uopce do danas nisam isao u svaki detalj, ali sam znao da imaju znatan dio vlasnistva nad dionicama s pravom glasa. Naime Vlahovic, Zec i Cuccurin imaju 39,45% redovnih dionica a s racunom na trecoj poziciji, to je 51,34%. Zaista me to nije zanimalo, kao sto sam istaknuo, "vjerujem upravi", a sad tko je vecinski vlasnik, to ocito ne mogu dokazati. No izgleda da ste vi sigurni, jer inace ne bi bilo korektno mene nazivati lazovom. Eto, jedino logicno je to da ja ne znam (dakle, neznaje je u pitanju). No, sada preostaje i to, buduci da vi znate, da javno napisete tko je investitor na poziciji broj 3 na adrs-r-a. Zaista me to ne bi zanimalo, ali ako znate, valjda nije to tolika tajna. Moj komentar je vise bio obojen sigurnoscu ulaganja u adris grupu i da mi se svidja ulaz u marikulturu itd, no zaista ukoliko vi znate tko posjeduje 11,89% dionica s pravom glasa, javnost bi vam bila zahvalna. S postovanjem. POzdrav iz Dalmacije.

Niste mi se ničime zamjerili.

Vlahović, Cuccurin i Zec uistinu posjeduju najmanje 39,45% R-A, međutim zaboravljate da je to svega 23,13% vlasničke strukture, a i da je znatno više, zapostavljanje interesa ostalih dioničara nikada se ne može opravdati.

Ima tu još i nešto P-A, međutim ne mijenja bitno vlasničku strukturu.
Jako je to daleko od bilo kakvog većinskog vlasništva.

Prema javno dostupnim informacijama vidljivo je da su Vlahović i posebito Zec kao glavni kontrolor financija Adris grupe od 2007. do danas primjetnije povećali svoj udio, a istovremeno je zanimljivo da ono što je bilo dobro za njih istovremeno nije bilo dobro i za ostale dioničare, pa se trezor držao vrlo suzdržan iako se lova trošila i investirala u štošta, vlastite dionice nisu bile na tapeti.

Jesu li povećanja njihovih udjela unazad tri godine u razmjeru sa njihovim prihodima pitanje je za poreznu upravu i mislim da tome nije mjesto na forumu, međutim ono što osobno smatram da se trebaju pitati ostali dioničari je: Treba li im gazda ili netko tko će zastupati njihove interese?

Prema mojem viđenju stvari, ova uprava zajedno sa nadzornim odborom, da to čini ili ima namjeru činiti za sada ničime nije dokazala zbog čega smatram da je nedopustivo da razni likovi svojim hvalospjevima upravi i bliskima periodično pripisuju nešto što ne stoji, stvarajući kod ostalih dioničara lažni dojam nemoći i refleks prepuštanja višoj sili, a što u stvarnosti srećom još uvijek nije niti blizu stvarnome stanju.

Treba spomenuti i da Vlahoviću, kao pojedincu koji se približava postotku kada mora predati javnu ponudu, porast cijene ili isplata dividende zasigurno nije interes, a u tome ne vidim ništa zajedničko sa interesima ostalih dioničara. Hoće li se naći dovoljan broj svjesnih dioničara da zaštite svoje vlasništvo na vrijeme, još uvijek mi izgleda prilično nesigurno, pa ipak…

Pretpostavljam da iz svega narečenog možete zaključiti da nemam osobno ništa protiv vas i vašeg pisanja…osim ako možda niste jedan od…

Također s poštovanjem i srdačan pozdrav iz kontinentalne hrvatske, kao i naravno iz Rovinja!
[wink]

'ko zadnji, magarac...[img]http://www.pic4ever.com/images/www_MyEmoticons_com__fishing.gif[/img]

Prema javno dostupnim informacijama vidljivo je da su Vlahović i posebito Zec kao glavni kontrolor financija Adris grupe od 2007. do danas primjetnije povećali svoj udio

Gdje se može vidjeti stvar o kojoj govoriš? U izvješćima su stalno isti podaci. Na SKDD također. Preko čijih računa kupuju dodatne dionice?

, pa se trezor držao vrlo suzdržan iako se lova trošila i investirala u štošta, vlastite dionice nisu bile na tapeti.

Ovo im je u svakom slučaju ozbiljna pogreška. Moglo se puno nakupovati da su htjeli… I još se može. Ali je sada već puno toga propušteno. Više bi imalo smisla da su kupovali po recimo 150-ak kn po koliko se moglo nakupovati u prvom kvartalu prošle godine koliko god su htjeli… pa da su onda dokupljivali dalje i po bilo kolikim cijenama prosjek bi im i dalje bio presmiješan. Ovo je jedina stvar koju im ja uzimam kao ozbiljnu grešku.

Stanje prije nego je pod krinkom skrbničkih sljedio nastavak ove priče:

ADRIS -R-A

01.09.2006. 3Q 2006 prvih 10
1. ANTE VLAHOVIĆ, ROVINJ, TINA UJEVIĆA 11 207.000 12,62 %
2. PLINIO CUCCURIN, BALE, GROTE 18 127.200 7,76 %
3. BRANKO ZEC ROVINJ, A. BAZZARINIA 9 70.500 4,30 %
4. ANTON POKRAJAC, ROVINJ, TINA UJEVIĆA 30 53.840 3,28 %
5. IVAN LOKMER, ROVINJ, ISTARSKA B.B. 44.780 2,73 %
6. ZABA d.d./SKRBNIČKI R: BANK AUSTRIA CREDITANSTALT,ZAGREB, SAVSKA 60/IV
42.386 2,58 %
7. TOMISLAV BUDIN, VEL.LUDINA,GRABROV POTOK 13 30.000 1,83 %
8. PBZ d.d./SKRBNIČKI ZBIRNI RAČ. KLIJENTA,ZAGREB, KRALJA DRŽISLAVA 5 28.473 1,74 %
9. MARICA ŠORAK-POKRAJAC,ROV. TINA UJEVIĆA 30 27.488 1,68 %
10. JOSIP ETINGER, ROVINJ, MARCO DELLA PIETRA 6 23.100 1,41 %

19.3.2010.
1. VLAHOVIĆ ANTE 1.960.800 20,39 Osnovni račun ROVINJ, HRVATSKA
2. CUCCURIN PLINIO 1.241.100 12,91 Osnovni račun ROVINJ, HRVATSKA
3. ZAGREBAČKA BANKA D.D. 1.143.362 11,89 Skrb. račun ZAGREB, HRVATSKA
4. ZEC BRANKO 591.360 6,15 Osnovni račun ROVINJ, HRVATSKA
5. LOKMER IVAN 441.800 4,59 Osnovni račun ROVINJ, HRVATSKA
6. POKRAJAC ANTON 389.500 4,05 Osnovni račun ROVINJ, HRVATSKA
7. ETINGER JOSIP 219.077 2,28 Osnovni račun ROVINJ, HRVATSKA
8. ADRIS GRUPA D.D. (1/1) 203.410 2,12 Osnovni račun ROVINJ, HRVATSKA
9. DAMIJANIĆ STANKO 200.700 2,09 Osnovni račun ROVINJ, HRVATSKA
10. ŠORAK-POKRAJAC MARICA 197.700 2,06 Osnovni račun ROVINJ, HRVATSKA

Sada potpisnici famoznog Ugovora vjerojatno češkaju svoje duge uši i nervozno žvaču mrkvu… [shocked]

'ko zadnji, magarac...[img]http://www.pic4ever.com/images/www_MyEmoticons_com__fishing.gif[/img]

Stanje prije nego je pod krinkom skrbničkih sljedio nastavak ove priče:

ADRIS -R-A

01.09.2006. 3Q 2006 prvih 10

i već od početka 2007. je isto kao i danas, više se ne mijenja 😀
A to što se dogodilo prije te 3-3.5 godina, to je koliko ja kužim ona "zamijena P-A za R-A".
Spomenuta trojka je sa drugim svojim kolegama (koji nisu htjeli više biti na skrbi i u nelikvidnoj R-A nego su htjeli prodavati) s njima zamijenila svoje dionice, oni njima svoje R-A a ova trojica njima svoje P-A (imali su tada na P-A ovu razliku koju sad vidimo) i tako se njima pozicija na R-A skokovito povećala… i od onda stoji na tim razinama. (znakovito je da je zamijena išli 1:1 ! 😉 )

Ovi nestrpljivci koji nisu htjeli čekati 3 godine do isteka ugovora su dobili priliku za vrlo lijepo unovčiti te svoje P-A, tako da im se vjerojatno to na kraju i isplatilo. A ova trojica isto nisu nezdavoljno… jer sada čvršće drže prevagu na skupštini… Bila im je to prava win-win situacija.

A evo, sada svi koji žele mogu prodavati, sada i R-A postaje likvidna kao i P-A, sad može tko što hoće – kome se prodaje neka prodaje – iako ja to smatram krajnje neodgovornim, ove cijene su sulude za prodaju.

Slabo ti to kužiš…

Zamjena o kojoj ti pričaš odigrala se krajem 2005.,kada su tri člana Uprave Branko Zec, Plinio Cuccurin i Ante Vlahović iskoristili priliku i zamijenili svoje povlaštene za redovne dionice Adrisa koje su bile u trezoru društva i od dioničara koji su tražili povlaštene da ih mogu prodati. Tada se nije znala prava vrijednos redovnih pa su zamijenjene u omjeru jedna povlaštena za jednu redovnu dionicu. Ukupna vrijednost transakcije je iznosila gotovo 150 milijuna kuna, a promjene stanja od 2007. do 2010. ne možeš vidjeti jer su se dešavale pod okriljem skrbničkih računa.

Sjedi, jedan…javi se kada naučiš… [wink]

Lynx koliko sam razumio ti sve znas uvijek najbolje sto se tice Adrisa .
Sta mislis ko blokira prodaju po vecoj cijeni od 339 kuna vec dva tijedna negoli tvoj zlatni trojac .
I tako mogu dokle zele a to uvijek rade poslije 10.-og jer su neki ljudi u kreditima itd. pa ce morati prodati po toj cijeni .
To je zlatna banda nista drugo .
Svaka cast gospodinu Brancinu . Iskreno pise .

Ni meni nisu baš jasni ti hvalospjevi na račun uprave.
To što uprava nije kupovala vlastite dionice kad je padala sve do 135 kn, dovoljno govori o upravi. Već kad nisu kupovali svoje mogli su tuđe, a ono opet ćorak.
Sigurno im je to odgovaralo.

I dalje ću imati ovu dionicu ali budimo realni, gospoda prvo rade za sebe

Slabo ti to kužiš…

Zamjena o kojoj ti pričaš odigrala se krajem 2005.

fala na info, vidim sad i ja da se radi o upravo 2005. god – sada i dalje ostaje pitanje kada su točno, po kojoj cijeni… stekli još dionica – bilo bi lijepo znati, zašto ne: pa onda nam to istraži i prezentiraj! 😉

Tada se nije znala prava vrijednos redovnih pa su zamijenjene u omjeru jedna povlaštena za jednu redovnu dionicu.

a sada se zna? 😀 Vrijednost je uvijek jednako "zagonetna" stvar, ne znam kako može biti da se nekad zna a nekad ne – na to ne utjeće vrijeme nego razmišljanje.
Vrijednost dionici daje poslovanje firme, ono u budućnost. Znanje o njoj daje gledanje u tu budućnost, hoćeš reći da je nekada bilo teže biti vidovit ili što? 😀

Ukupna vrijednost transakcije je iznosila gotovo 150 milijuna kuna, a promjene stanja od 2007. do 2010. ne možeš vidjeti jer su se dešavale pod okriljem skrbničkih računa.

Ali u izvješćima sa početka 2007. i onima najnovijima je stanje praktički isto – provjeri.

Lynx koliko sam razumio ti sve znas uvijek najbolje sto se tice Adrisa .
Sta mislis ko blokira prodaju po vecoj cijeni od 339 kuna vec dva tijedna negoli tvoj zlatni trojac .

Zašto najbolje? 😀 Ja znam onoliko koliko se vidi iz podataka – neki imaju više podataka pa bi trebali znati bolje od mene 🙂

Ne znam ja tko što blokira ali nemam baš dojam da njih to zanima (jer ne vidim nigdje da oni sada još kupuju… njihovi računi su godinama isti, kolega Brancin nam možđda pojasni ako ima nešto što se ne vidi tek tako… neka rodbina i sl. pa preko njihovih računa da se kupuje i sl. fore).

Uglavnom, ako netko nešto "radi sa dionicama" tada uzmite na pik g. Vanđelića (iako svi kažu kako je on jako fin čovjek, pa mi ga malo žao da se okomite na njega…), ali on je sigurno taj koji je ovlašten izvršavati njihove zamisli – naime on radi sve, čak i surfa po ovakvim forumima (bio je par puta komentirao na Bakićevom forumu – e njega tamo pitajte sve što vas zanima o dionicama, zašto nisu kupovali trezorske… to bi bilo lijepo za saznati ako smije reći, naime tamo je sve živo poslovna tajna tako da pitanj bi li htio odgovoriti)

odjednom se tedeerovci bore protiv švreca cigareta, kao žao im države.
jadno

http://seebiz.eu/hr/tvrtke/industrija/tomaskovic-cigarete-se-kupuju-na-crno%2c-proracun-ostaje-bez-500-milijuna-kuna,71888.html

odjednom se tedeerovci bore protiv švreca cigareta, kao žao im države.
jadno

http://seebiz.eu/hr/tvrtke/industrija/tomaskovic-cigarete-se-kupuju-na-crno%2c-proracun-ostaje-bez-500-milijuna-kuna,71888.html

Adris grupa kao društveno odgovorna kompanija sigurno da naputak o društvenoj odgovornosti šalje i u svoju članicu zvanu TDR d.o.o.

Međutim, nije ovdje stvar društvene odgvornosti tj. toga koliko država gubi (ona je i zaslužila – neka gubi!) nego je stvar koliko TDR može gubiti…

A može dosta. Naime cigarete se u sve susjedne države prodaju po bitno nižim cijenama nego kod nas… pa ako uzmemo kao pretpostavku da se isporuke za domaće i susjedna tržišta rade zajedno, da Ronhill u RH i Ronhill u BIH ima ista svojstva/sastav tj. da jednako košta proizvodnja… tada je razlika u dobiti koju se ostvaruje prodajom u RH i prodajom u BIH drastična.

Evo u prilogu samo isječak jedne moje tablice (koja ne mora biti precizna…) koju sam koristio prilikom proučavanja što nas čeka u BIH ovim novim trošarinama i našim čudnim odgovorom o nedizanju cijena.
Radi se o gruboj kalkulaciji i hipotetskoj gdje se uzima da se prodaje samo Ronhill i ništa osim njega da ne postoji 😀 Radi stvarnog miksa koji je različit od Ronhill = 100 % situacija na terenu je drugačija. Ovo je gruba procjena nastala na temelju samo jednog brenda.

Dakle bolje prodati kutijicu Ronhill-a u RH i za nju dobiti cca. 5 kn nego tu isti kuticiju u BIH i tamo dobiti cca. 2 kn koje su jedva dostatne ili sada čak više i nisu dostatne za pokriti trošak proizvodnje te kuticije. Dakle nije ovdje samo "žao države" nego i žao svojih profita 🙂

Jadna je država koja svjesno upropaštava vlastitu industriju,Sve ovo im je smjestio dr Ivo jer su ga ignorilali prilikom otvaranja tvornice u Kanfanaru.Nakon što je dr.Ivo osvojio drugi mandat uz pomoć seljaka odmah se okomio na pušenje,to je bila prva nastupna izjava.Sujeta je gadna stvar,imperija je brzo uzvratila,naknadno plakanje ne pomaže.Ono što je frapantno da je upravo HSS kumovao ovom stanju i izdaji seljaka u Podravini.
Što dalje ? možda prebaciti svu proizvodnju iz zemlje ? jer izgleda da nikome ne treba domaća proizvodnja,posebno onima koji kupuju strane cigarete i potpomažu američke penzionere.
Živio kapitalizam.

obožavam strvine-posebno ovce

New Report

Close