ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

TDR-u nije prijetnja po meni niti Marlboro koji će imati uvijek svoje tržište, već razne varijante Philip Morrisa koje Marlboro vuče za sobom, a koje grizu tržište Ronhillu

Ne niti Ronhill toliko koliko najniži segment – ono sranje sa bijelim filterom (Muratti Ambassador) je preplavilo Zagreb, svuda viđam te bijele čikove (kao bijele miševe :P). Avangard se sigurno nije počeo toliko koristiti – sve te bijele koje vidite posvuda po tlu (a da nisu oni tanki, od ronhill slims verzija) su Murrati. To je jedina ozbiljna prijatenja za tržišni udio. Doduše ne toliko i profitabilnost (jer te jeftine ne nose puno profita) ali svjedno će biti neugodno vidjeti daljnje smanjivanje količinskog udjela…

Avangard je definitivno neuspjeh TDR-a. Cigareta u najvišem cjenovnom segmentu koju nitko ne puši.

Ja sam krajem prošle godine načuo (iz relativno pouzdanog izvora) da ove godine počinje gradnja tvornice u Iranu. Za sada nema nikakvih ozbiljnijih podataka niti o poslovanju u cijeloj toj regiji.

TDR-u nije prijetnja po meni niti Marlboro koji će imati uvijek svoje tržište, već razne varijante Philip Morrisa koje Marlboro vuče za sobom, a koje grizu tržište Ronhillu

Ne niti Ronhill toliko koliko najniži segment – ono sranje sa bijelim filterom (Muratti Ambassador) je preplavilo Zagreb, svuda viđam te bijele čikove (kao bijele miševe :P). Avangard se sigurno nije počeo toliko koristiti – sve te bijele koje vidite posvuda po tlu (a da nisu oni tanki, od ronhill slims verzija) su Murrati. To je jedina ozbiljna prijatenja za tržišni udio. Doduše ne toliko i profitabilnost (jer te jeftine ne nose puno profita) ali svjedno će biti neugodno vidjeti daljnje smanjivanje količinskog udjela…
[/quote]

Tako je kolega, međutim Muratti nipošto nije kako ste to vi rekli sranje od cigarete. A i moj dobar prijatelj koji radi u predstavništvu Phillip Morissa kaže da su kad su uvodili Muratti na tržište namjerno išli s maržom ispod svake kritike, a samo da bi uspjeli postići cijenu koja je 1 kn ispod Ronhilla, i cilj je bio preuzeti dobar dio korisnika Ronhilla. Meni osobno je Muratti brand kojim se trujem već zadnjih 15 godina, kvaliteta mu je malčice pala otkad je Muratti od male nezavisne kompanije prešao pod skute PM, ali u odnosu na Ronhill je jednostavno bolja pljuga. A i elegantnija. S aspekta korisnika to je dobro jer imam bolju pljugu po nižoj cijeni. S aspekta dioničara baš i ne.

"Kupujte zemlju, ona se više ne proizvodi"

Duhanska industrija nije perspektivan sektor. Tko kapital ne preusmjeri na druge grane, imat će gadnih problema i to vrlo brzo. Adris je srećom to uvidio.

Pritisak je sve veći, sve više je restrikcija prema pušačima. Budi se svijest, pušenje je postalo sramota i slabost. U određenom trenutku, Adris bi trebao utrapiti TDR. Imaju ogroman kapital za ulaganje u najmodernije i najsofisticiranije sektore, a imaju i znanja da odaberu koji.

Duhanska industrija zalazi u terminalnu fazu. Uginuli kit od čijeg masla se još dobro živi.

No respect

Netko je danas kupio 7000 komada povlaštene po 287 kuna. Istovremeno je ista količina redovnih protrgovana po 350 kuna. Nadam se da će se uskoro ta razlika smanjiti, ali uz rast povlaštene.

Netko je danas kupio 7000 komada povlaštene po 287 kuna. Istovremeno je ista količina redovnih protrgovana po 350 kuna. Nadam se da će se uskoro ta razlika smanjiti, ali uz rast povlaštene.

evo bacio sam i ja pogled na transakcije. Pa, nije istovremeno, prvo su prošle redovne a nakon nekoliko sati natezanja su i povlaštene.

10:01:37 h 7.275 ADRS-R-A (350 kn)

14:50:20 h 7.262 ADRS-P-A (287 kn)

rez: povlaštena kupljena uz diskont 18 % u odnosu na redovnu.

Zaključak: netko se možda drži one moje, ako je R-A skuplja više od 10 % mijenjaj za P-A, i obratno 😀

Duhanska industrija nije perspektivan sektor. Tko kapital ne preusmjeri na druge grane, imat će gadnih problema i to vrlo brzo. Adris je srećom to uvidio.

Pritisak je sve veći, sve više je restrikcija prema pušačima. Budi se svijest, pušenje je postalo sramota i slabost.

Ovo neprestano govore već zadnjih 10 godina – pa unatoč tome, pogledaj sliku u prilogu.

A ta slika je vrh sante leda – jer su zarade vlasnika rasle i brže nego li dionice obzirom da su valuacije danas, dijelom baš zbog ovakvog razmišljanja kao što je tvoje, nešto pritisnute.

Ali ti si s jedne strane u potpunosti u pravu, nastavak povijesnog trenda pobjeđivanja duhanskih dionica (i duhanskih zarada) gledajući dugoročno nad praktički svim ostalim sektorima: biti će moguće samo ozbiljnim multinacionalnim kompanijama.

Na TDR-u je sada izbor: postati, na ovaj ili onaj način (npr. povezivanjem sa drugim sličnim kompanijama) jedna istina mala, ali ipak "ozbiljna multinacionalna kompanija" ili ukoliko se pokaže da to nije moguće – prodaja je zadnja opcija izlazne strategije koja nam je na raspolaganju.

P.S. Sramota je relativan pojam, podložan promjenama, i svojstven malograđanštini. Nije cijeli svijet takvog svjetonozara da se srami nečega što u svojoj biti nikome drugom ne predstavlja neku štetu nego je stvar osobnog izbora konzumenta. Na kraju krajeva, razvijaju se zdravstveno sve manje rizični duhanski proizvodi… A pored toga, na tržištu su i društveno opasnije droge potpuno legalne (alkohol) a koje kada se konzumiraju umjereno nisu neki problem… pa tako i cigareta, mogu se konzumirati malo umjerenije 😀 Također, treba primjetiti da je sramota i koristiti neke lakše droge od alkohola pa i duhana poput marihuane, pa se i dalje koriste (i to čak unatoč tome što su čak i nelegalne, barem u većini zemalja). A one koje zanima socijologija i sl. područja, možda su upoznati sa činjenicom da je naše društvo prepuno i bitno ozbiljnijih pojava po negativnom utjecaju na zdravlje a koje uopće nisu niti stvar izbora niti pri konzumiranju donose neki užitak koji bi barem dijelom opravdao štetnost niti se naše društvo tako naročito jako bori protiv tih pojava (npr. jedna takva je siromaštvo!, nedavno je izračunato da u USA siromaštvo značajno teže sumarne posljedice po zdravlje populacije donosi nego li konzumacija cigareta u njihovoj populaciji).
Cigarete će biti sve manje štetene… pitam se da li će to biti i posljedice prekomjerne uporabe alkohola, ili da li će se imati više uspjeha u borbi protiv siromaštva u tako velebnoj državi zvanoj USA . ostale države da ne spominjemo.

Bila sramota ili ne: ljudi puše već stoljećima, i to će i nastaviti, u manjem ili većom broju. Na društvu je da postane malo tolerantnije prema ljudima drugačijih navika nego li su naše osobne.
Osim toga, globalni pad potrošnje cigareta se ne očekuje još jaako dugo uslijed snažnog rasta potražnje sa tržištima u razvoju koja nadoknađuje padove na razvijenim tržištima.

Ali ono najvažnije za duhanske kompanije: zarada! Zarada prema mnogim projekcijama i na razvijenim tržištima će još dugo rasti – jer svaki pad potražnje se nadomjesti rastom cijene.
Što se tiče duhanskih kompanije, koje su svjesne da njihov proizvod šteti zdravlju: i bolje je da što manje ljudi konzumira cigarete po što višim cijenama, nego li više ljudi po nižim cijenama. A kasnije kada budu puno manje štetne razvojem tehnologije… tada neka puši koliko tko hoće, za sada je svaki pad zapravo dobar za sve dionike.

Na TDR-u je sada ili postati multinacionalka koja će uživati blagodati ove snažne industrije ili u prodaju pa neka drugi uživaju. Ja sam uvijek skloniji željeti da smo ti koji uživamo mi… ali vrijeme će pokazati da li to možemo.

Kako u Adrisu ništa ne propuštaju slučaju: oni već odavno diverzificaraju kako bi evenutalni izlazak bio bezbolan.

Ovdje su šanse lošije, jer ako se ne ibrani nastanak jednog velikog, višemjesečnog H&S-a, biti će tarapane.

[i]"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš nego sedam dana u bijedi!"[/i]

Evo prvi put sam nekidan dograbio malo R-A dionice.
Cijena taj dan P-A 270 kunića, a R-A 292. Ja reko ma daj R-A
Pa da mogu prisustvovat glavnoj skupštini

A mozda je razlog naglog skoka dionice R-A naspram P-A bas ovaj sto sam ja po prvi put uletio u tu dionicu, pa me ostali kopiraju.
Ne bih se cudio.
Inace ovo je prvi put da kad kupim dionicu da ne ide jos doli nego uzbrdo, za ne povjerovat da sam konacno pogodio a trebale su mi cijele 2 godine

[/quote]

Tako je kolega, međutim Muratti nipošto nije kako ste to vi rekli sranje od cigarete. A i moj dobar prijatelj koji radi u predstavništvu Phillip Morissa kaže da su kad su uvodili Muratti na tržište namjerno išli s maržom ispod svake kritike, a samo da bi uspjeli postići cijenu koja je 1 kn ispod Ronhilla, i cilj je bio preuzeti dobar dio korisnika Ronhilla. Meni osobno je Muratti brand kojim se trujem već zadnjih 15 godina, kvaliteta mu je malčice pala otkad je Muratti od male nezavisne kompanije prešao pod skute PM, ali u odnosu na Ronhill je jednostavno bolja pljuga. A i elegantnija. S aspekta korisnika to je dobro jer imam bolju pljugu po nižoj cijeni. S aspekta dioničara baš i ne.
[/quote]

Pa ne mogu virovat, dionicar Adrisa pa onda nekom drugom ostavljas pare, daj covjece uozbilji se ili navikni se na ronhill.
Čarli, Faks helizim, Ronhill, Plidenta; Ledo sladoledi to su proizvodi buducnosti,
a ne neki Marlboro, Jar, Signal i ostali

Ovdje su šanse lošije, jer ako se ne ibrani nastanak jednog velikog, višemjesečnog H&S-a, biti će tarapane.

MMM,možeš li malo pojasniti,molim te?tnx.

Na TDR-u je sada izbor: postati, na ovaj ili onaj način (npr. povezivanjem sa drugim sličnim kompanijama) jedna istina mala, ali ipak "ozbiljna multinacionalna kompanija" ili ukoliko se pokaže da to nije moguće – prodaja je zadnja opcija izlazne strategije koja nam je na raspolaganju.

Koliko je meni poznato, sve ozbiljnije tvrtke iz okruženja su već asimilirane.

P.S. Sramota je relativan pojam, podložan promjenama, i svojstven malograđanštini. Nije cijeli svijet takvog svjetonozara da se srami nečega što u svojoj biti nikome drugom ne predstavlja neku štetu nego je stvar osobnog izbora konzumenta. Na kraju krajeva, razvijaju se zdravstveno sve manje rizični duhanski proizvodi…

Sramota je kad sjedneš na poslovni ručak i od vas šest samo ti pušiš i smrdiš. Ili u pauzama trčkaraš s kavom u ruci ispred ulaza ili na kojekakve terase zapalit.

Bila sramota ili ne: ljudi puše već stoljećima, i to će i nastaviti, u manjem ili većom broju. Na društvu je da postane malo tolerantnije prema ljudima drugačijih navika nego li su naše osobne.
Osim toga, globalni pad potrošnje cigareta se ne očekuje još jaako dugo uslijed snažnog rasta potražnje sa tržištima u razvoju koja nadoknađuje padove na razvijenim tržištima.

Naravno, nije ulazak na Iransko tržište bez razloga. Tamo mogu osvojiti mali postotak, ali je veliko tržište pa je i to malo za malu tvrtku veliko. Tu su i zemlje u okruženju sličnih karakteristika.

U "Lideru" od 15. siječnja ima na dvije stranice tema Cigarete. Novi sustav trošarina bi mogao naškoditi TDR, jer su iste opale za uvozne cigarete. A carina na cigarete iz EU je i dalje nevjerojatnih 38%. A kad uđemo u EU…
Očekuje se kako će se tržišni udio TDR spustiti sa 80% na 60%. Sam PM već drži 17% a BAT i JTI se tek probijaju.

I sam Ante kuka: http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/B2ebfNYWYCzQVo6Ss5QiUA==.doc

No, ja sam siguran da oni znaju bolje od nas obojice i da će odabrati pravi put dalje. [thumbsup]

No respect

New Report

Close