Moram se ispričati glede prethodnog posta koji je skroz pogrešan.
Naime, nije se radilo o ničemu specijalnom, premda sam i ja mislio da je tako bilo, ne znam odakle mi takvo nešto u glavi, ali prema onome što vidim sada to je bila zamijena među ljudima, međusobno su mijenjali P-A za R-A, jedni dali R-A drugi njim svoje P-A u zamijenu, čista trampa i ništa više, nikakva konverzija dionica nego međusobna trampa kako bi ovi koji žele prodavati mogli svoje prodavati na burzi obzirom da se tada nije trgovalo sa R-A! To što je i trezor svoje zamijenio, to je u skladu sa gore izrečenim stavovima od mene pozitivno ocijenjeno.
Skroz jasna i normalna stvar, a u omijeru 1:1 – jedni dali jednu R-A za jednu P-A… e pa naravno, jer jedna vrijedi koliko i druga! 😉
Moram se ispričati glede prethodnog posta koji je skroz pogrešan.
Naime, nije se radilo o ničemu specijalnom, premda sam i ja mislio da je tako bilo, ne znam odakle mi takvo nešto u glavi, ali prema onome što vidim sada to je bila zamijena među ljudima, međusobno su mijenjali P-A za R-A, jedni dali R-A drugi njim svoje P-A u zamijenu, čista trampa i ništa više, nikakva konverzija dionica nego međusobna trampa kako bi ovi koji žele prodavati mogli svoje prodavati na burzi obzirom da se tada nije trgovalo sa R-A! To što je i trezor svoje zamijenio, to je u skladu sa gore izrečenim stavovima od mene pozitivno ocijenjeno.
Skroz jasna i normalna stvar, a u omijeru 1:1 – jedni dali jednu R-A za jednu P-A… e pa naravno, jer jedna vrijedi koliko i druga! 😉
Nije tako kako ovdje tvrdiš,isto tako nije najskuplji naćin dokapitalizacije emisijom dionica, upravo suprotno,poglavito za večinske vlasnike.
Nije tako kako ovdje tvrdiš,isto tako nije najskuplji naćin dokapitalizacije emisijom dionica, upravo suprotno,poglavito za večinske vlasnike.
kako nije kad je, provjeri, sve je objavljeno u tisku a imaš i kratke obavijesti na ZSE 🙂
Što se se tiče ovoga o dokap, moram priznati da ne razumijem o čemu govoriš, na koji način to misliš… ali ja govorim o tome kako je dokapitalizacija najskuplji način prikupljanja kapitala (uglavnom) što je razumljivo samo po sebi i opće poznato, odnosno da je dokapitalizacija za većinske vlasnike (ukoliko se radi o prikupljanja kapitala od novih ulagaća) neugodan izbor jer im se kapital razrjeđuje, tako da je to po svakom mom shvaćanju nešto neugodno i nedobro za postojeće vlasnike (odnosno i te tvoje "većinske vlasnike"). Prošla dokap sa povlaštenim ne vjerujem da je bilo baš nešto previše povoljno za dotadašnje dioničare… prije bih rekao "nešto obostrano fer".
Što se tiče eventualnih budućih dokap, ukoliko bi Adris ikada radio neku buduću dokapitalizaciju, ja se nadam da će biti dokapitalizacija sa pravom prvenstva postojeći dioničara i da ćemo svi upisivati nove dionice u punom iznosu tako da nam se kapital ne razrjeđuje. Premda… istina da Statut dopušta isključenje postojećih dioničara i to je ono što spada u te manje ugodne stvari, međutim oni su i to dosta ograničili, makismlani mogući iznos dokapitalizacije je 3 milijuna novih dionica postojećeg nominalnog iznosa… Ali ja se nadam da se ta mogućnost neće iskoristiti i da nam nitko neće ići razrijediti kapital za tih nekih 15 %… a ako bi se to baš radilo, jedino bi po meni bilo prihvatljivo da npr. dopuste mirovincima da privatnom ponudom upišu 3 milijuna dionica po recimo BVPS (usklađenoj za novi br dionica, dakle po nekih 338 kn tj. ne bih imao ništa protiv da mirovinci jer je to društveno odgovorno daju tih nekih 1 milijardu kn dokap… i tako steknu 15,6 % udjela… ukoliko bi nam nešto takvo zatrebalo, no velim vam: to je skupo za nas!, ja novi kapital ne bih tek tako primao po BV nego tek evenutalno u nekom budućem bull marketu po nekih 2-3 book-a… recimo kada bi netko htio dati 2 milijarde kn za takav udio… tada bih prihvatio i ja privatnu dokap… inače: dokap je sranje! Za postojeće dioničare je dokap uvijek sranje i ne može biti ništa drugo, osim ako nije po super cijeni kao npr. Tedeschi što je napravio sa svojom firmom, ili nama malima bi bilo ok ukoliko bi mi sami sudjelovali pa ništa ne gubimo, a ako Adrisu treba još keša… pribavili bi mu ga!)
Ali za sada… ne vjerujem da u Adrisu netko pomišlja na dokap… osim ako slučajno Bog bude na našoj strani i vrlo brzo (povodom punjena proračuna 2010. :D) kupimo i HPB i CO i Podravku… a želimo se nakon toga prijaviti na tendere za Bulgartabac i FDS… pa pomislimo da nam fali keša… (jer tu je i 2,5 milijarde kn projekata u turizmu "u redu" za izvođenje) pa bi stvarno moglo u nekom takvom slučaju usfaliti keša, a ako se ne želimo zaduživati… tada bi možda zatrebala nekakva dokap… međutim to je još uvijek u domeni SF-a, za sada je poslovično "Adris krcat kešom" i ne pomišlja na prikupljanje novog od investitora – naime, on svoj keš zarađuje iz poslovanja, svakih godinicu dana nekih 100 milijuna EUR keša…. takoda nam dokap možda neće "nikad" više niti biti opcija za razmatranje, no sve ovisi o razvoju situacije (akvizcija…)…
P.S. Bulgartabac, kada ga već spominjem, opet odgođen koliko čujem. To je stvarno već smiješno, oni to nikad neće privatizrati, a i susjedi nešto čekaj sa svojom FDS… sve mi se čini da akvizicija u duhanskom sektoru neće biti… osim ako negdje ne nađemo u svijetu prikladnu "smokeless tobacco" kompaniju za akvizirati… naime, to je sada očito postala nužnost, sve tobacco kompanije koje misle na budućnost ulaze u "smoke-less"… a mi takvo što nemamo ni u povojima…
Četvrti najmanji promet na ADRS-P-A u povijesti.
Sad da čujemo tehničare, to je vaša struka: da li ovo znači da nitko ne želi prodati za "samo 265 kn", ili pak znači da nitko nije spreman platiti "čak 265 kn" (99,24 % iznad ožujskog dna)? 😀
Četvrti najmanji promet na ADRS-P-A u povijesti.
Sad da čujemo tehničare, to je vaša struka: da li ovo znači da nitko ne želi prodati za "samo 265 kn", ili pak znači da nitko nije spreman platiti "čak 265 kn" (99,24 % iznad ožujskog dna)? 😀
Lynx, od kada ti vjeruješ tehničarima? Iskreno nisam nikada duboko ušao u to jer sam skeptičan. Rađe se ja držim tradicionalnih financija, makar, da se razumijemo imaju i one svojih nedostataka. Racionalan investitor… Teško. Bihevoralne financije su zanimljive, ali ne podržavaju dvije osnovne postavke trdicionalnih financija: averziju prema riziku i racionalan investitor.
Budućnost nitko ne može predvidjeti, to je povijest već puno puta pokazala. Uostalom, ako vjerujemo barem u efikasnost tržišta pvrog stupnja, odnosno da su u cijene dionica ukalkulirane sve povijesne informacije, onda je tehnička analiza beskorisna (Marcus..)
Siguran sam da firma vrijedi znatno više od trenutne tržišne kapitalizacije. I zato je držim.
Mene više zanima što će se u srednjoročnom razdoblju dešavati s duhanskom industrijom. Nekako mi se čini da su kampanije protiv pušenja sve veće, evo primjerice danas naslov na jednom portalu – cijepivo protiv pušenja.
Lynx, od kada ti vjeruješ tehničarima?
nisam rekao da vjerujem, samo im postavljam pitanje, da čujem njihovu zabavnu priču 😀
opčenito?, vjerujem ništa naročito – sve manje-više po starom (uz razno razne maštovite igrice kao uvijek do sada…), a ono što ne znam i što me zanima što će se ovdje konkrento događati u našem slučaju, hoćemo li jače iskoraknuti u izvoz… hoćemo li nešto akvizirati pa tako ili samo organski rast… naime možda bi trebalo u jendoj fazi shvatiti da se organski ne može sve ostvariti što se želi… pa možda neka akvizicija nije loša stvar… (ne samo priče tipa Bulgartabac ili FDS, možda čak i ona grčka Kerelia Tobacco može biti cool meta?? – možda je i bolje preuzeti zrelu i fantastičnu kompaniju nego ona sranja-u-rasulu… ili bi morali kao svi ostali nekako uči u smoke-less tobacco… puno je izazova pred TDR-om… sada se mora vidjeti "kako dalje", naime ovaj pad količinske prodaje… "upozorenje" je da se trgne malo!, nije dovoljno to što je TDR relativno gotovo pa najprofitabilnija među svim duhanskim kompanijama na svijetu… sada je potrebno krenuti stepenicu dalje – fizički rast!, organski ili ne-organski ali fizički rast je sada izazov broj 1!)
to cjepivo je još daleko od upotrebljivosti, i ne smatram ga problemom… tko si želi to priuštiti, to je njegovo pravo izbora, isto tako što i onaj koji želi pušiti to ima pravo birati… ma nije cjepivo problem eventualno prilika: neka se Adris, obzirom da ima dobre bivše kadrove iz Plive… a možda se i sa Lukom Rajićem pomire… recimo ubaci u farmaceutski biznis?? Tada možemo i mi praviti cjepiva protiv pušenja – s jedne strane :D, cigarete s druge strane… i super. Naime koliko sam ja vidio, ta cjepiva i kada prorade, neće biti baš dugotrajna, odnosno uspjeh odvikavanja će biti oko 10 %, ali na nekih mjesec dana, onda se ponovno moraš cjepiti i tako u nedogled: pa sad, netko će izabrati "bosti se" (njemu možemo prodavati igle), drugi biraju pušiti (njima ćemo prodavati cigarete)… sve je to stvar izbora, a stvar izbora držim najvišom vrijednošću.
Ima ko informacije kako ide prodaja cigaret u Italiji, Nemčijim Španij, Češ. …?
svi pomalo puše, a najviše Hrvati!!!!
svi pomalo puše, a najviše Hrvati!!!!
Pa sad… najviše Hrvati, nije najviše 😛 Niti u kojem smislu 😀
Hrvati puše prilično mnogo (cca. 1.800 komada cigareta per capita godišnje), i to je istina značajno iznad svjetskog prosjeka (koji je cca. 840 per capita) ali to je "normalno" tj. isto kao i u svim "razvijenim" zemljama i "zemljama u razvoju", naime prosjek ruše siromašne države u kojima se za sada manje puši, uz iznimku UK i Norveške koje su jedine bogate zemlje u kojima se puši manje od svjetskog prosjeka (prevelike cijene).
Ali ovih 1.800 komada godišnje per capita i dalje je daleko od grčkih cca. 3.000 komada, Slovenskih, Ukrajinskih, Bugarskih… cca. 2500 komada, Čeških, Makedonskih, Ruskih… cca. 2.300 komada, Španjolskih cca. 2.200 komada…, Japanskih cca. 2.000 komada itd.
Puno je zanimljivije pak ovo: Hrvati iako puše 1.800 cigareta per capita proizvode cca. 3.067 cigareta per capita!! To je dobro, i tako treba, da što manje sudjelujemo na strani konzumacije, a što više na strani proizvodnje i izvoza! Mi proizvodimo a druge neka puše!
Po potrošnji nismo baš u samom svjetskom vrhu, ali po proizvodnji i izvozu u terminima per capita… smo vrlo blizu svjetskog vrha! Jedine zemlje koje nas ozbiljno šišaju po proizvodnji i izvozu su Nizozemska sa svojih cca. 5.500 cigareta per capita odnosno Luxemburg koji u terminima per capita inače šiša sve države u mnogo toga… pa tako i u proizvodnji cigareta gdje su apsolutni i nedostižni svjetski prvak sa svojih cca. 12.000 cigareta godišnje per capita.
Kada bi TDR uspio nekako dostiči puni proizvodni kapacitet prešišala bi Hrvatska time sa nekih 6.800 komada i samu, naizgled nikome dostižnu, Nizozemsku kao od šale, i izbila bi time naša država točno na drugo mjesto u svijetu po proizvodnji i izvozu per capita, odmah iza Luxemburga bi tada bili!
Treba doduše napomenuti da Nizozemci ne proizvode svoje cigarete nego američke (u Nizozmskoj je najveća PM-ova tvornica u Europi, jedno 3 puta veća od TDR-Kanfanra i uvijek u punom pogonu i ta tvornica rezultira ovim položajem Nizozemske u proizvodnji per capita) dok je Luxemburg slično kao i Hrvatska država u kojoj pravi domaći proizvođač (dakle onakav kojemu je krovna kompanija registrirana u Državi, vlasnici kapitala pretežno domaće fizičke osobe) taj koji čini tu jaku statistiku.
A taj Luxemburg… zbilja nitko ne može preteći u terminima per capita… pa ni RH, najviše što TDR može je RH dogurati do 2. mjesta na svijetu po proizvodnji per capita – a za to je dovoljno popuniti kapacitete tvornice u Kanfanaru!
Dakle to je ono što trebamo u RH, ne trebamo "pušiti najviše na svijetu", nego trebamo proizvoditi i izvoziti najviše na svijetu, pa neka drugi puše! To je karakteristika jakih država, npr. Luxemburg, ima "probitačnu" prerađivačku industriju, a prije svega ima neviđenu financijsku industriju… zato je per capita i po GDP-u br.1 u svijetu (ili 2., stalno sa sa Katarom bori za vrh), e… tako i naša mala Istra, kada bi se promatrala kao odvojena cjelina… sa svojom industijom, sa svojim turizmom (umjesto financijske njihove industrije)… jednoga dana će se moći (u neku ruku) mjeriti sa samim Luxemburgom. On je samostalna država, iako slične površine i tek duplo više stanovnika… Istra neće nikada biti država… ali će biti jedna snažna i ponosna (autonomna) regija, regija predivne Republike Hrvatske, čijoj ljepoti i snazi će značajno doprinositi, iako tek 5 % teritorija – jer to je onih najljepših i najboljih 5 %! 😉
@ Lynx
dobar članak. Iz ovog bi se lako isčitalo koliki je udio ADRIS cigareta na HR tržištu. Ako imaš pri ruci podatke udjela konkurencije u zadnjih 5 godina, u HR i ex-Jugoslaviji.
Interesantno da Slovenci puše puno više ili je kod nas jače crno tržište?
@ Lynx
dobar članak. Iz ovog bi se lako isčitalo koliki je udio ADRIS cigareta na HR tržištu.
2007. je potrošnja u RH bila 1.849 x 4.435.982 = 8.202.130.718 komada, TDR: 7.152.849.525 komada = 87,2 %
2008. ne znam kolika je bila potrošnja, ali sam pretpostavio da je pala za recimo oko 1,75 % tj. na 8.058.593.430
odnosno 8.058.593.430/4.434.189 = 1.817 per capita, TDR: 6.848.167.355 = 84,98 %
Dakle znamo da je udio bio 87 %, 2008. ne znamo koliki je bio ali pretpostavljamo 85 %, a danas koliki je… to pogotovo ne znamo… ali u zadnjim izjavama su oni još uvijek govorili 85 %, sad koliko je to "zaokruženo" tko to zna… udio očito opada, pitanje je sada kakvo je najsvježije stanje.
Meni za ovu usporedbu nisu trebale precizne brojke, meni je svjedno je li potrošnja 1.817 ili 1.850 komada kada nas uspoređujem sa ovima preko 2.000 komada i sl. 😀
nemam pri ruci, ali možeš otprilike izračunati, u svakom izvješću imaš koliko je komada u RH prodano (točno do na komad), a ukupno tržište spram kojega dijeliš je u zadnjih 5 godina približno isto, uz blagi pad… i tu zadnje vrijeme tek vjerojatno ozbiljniji padovi (oni preko 1,5 % godišnje). Tako imaš naš udio, a ostatak je konkurencija (kod nas PM većinu ostatka, drugi neš sitno, a što se tiče regije u BIH: FDS pored naših 40 %, velik udio cca. 30 %, svi ostali koji postoje tu su i dijele zadnjih 30 % :P, Srbija PM 50 %, BAT 25 %, a mi i svi ostali dijelimo zadnjih 25 %, Crna Gora i Kosovo još raspršenije nego BIH, jedino Makedonija i Slovenija sa Imperijalovom dominacijom, a Japanci malo u Srbiji, CG i Kosovu, ostalo zanemarivo…i to ti je tako stalno, tko će to znati kako se mijenjalo zadnjih 5 godina 😛 – istražuj, ja nemam vremena za te detalje! :D)
Što se tiče ex-jugoslavije, nemam detaljne podatke ni za sam TDR, odakle mi :P, ali tu koliko se čuje/čita TDR količniski stoji stabilno na većini tržišta odnosno u Srbiji stalno raste koliko čujemo od njih (time se nadoknađuje dio pada domaćeg tržišta i domaćeg udjela na tržištu), tj. BIH stabilno nekih 38-40 % zadnjih godina, Slovenija uvijek 3 % i ni malo više :P, Crna Gora oko 20 %, Kosovo oko 15 %, Makedonija oko 4 %, a Srbija od 1-2 % prije par godina, preko 6 % 2006, sad je koliko se sjećam negdje su rekli 9 %, dakle tu rastemo!
Ukupno na tržištu Jugoslavije je udio bio 27 % prije 3 godine, danas je prema onome što kažu (a sad koliko su to precizni podaci…) svi smo valjda već bezbroj puta čuli: 25 % (očito je pad u RH, i nešto manji pad BIH u zadnje vrijeme, rezultirao ovim padom ukupnog udjela na ex-yu)… ali tržište je u RH sada zamrznuto (novi zakon o ograničavanju reklamiranja), daj Bože da se zamrzne i u BIH kroz dogledno vrijeme… i super, sad treba rasti u Srbiji i ostalim dijelovima gdje su mali udjeli čim se bolje može da se čim veći udjeli postignu prije nego li i tamo zakonodavac na korist dominantnih igrača zamrzne udjele (pretjeranim ograničavanjem reklamiranja) i time je za očekivati da TDR-ov udio na ex-yu području ne može dugoročno pasti ispod 25 %, tj. ako kratkoročno čak malo i padne još… vjerojatno je da će se vratiti na oko 25 % sa tendencijom rasta. Sve što bude vrlo polagano/kontrolirano klizio udio na tržištima ograničenog reklamiranja prema nekim ravnotežnim razinama to će sigurno nadoknaditi rast na tržištima gdje je moguće vršiti marketinške akcije, i vjerojatno i više nego nadoknaditi.
Glavno da je Hrvatska sada stabilna, ex-yu ima potencijala za napredak… sad treba vidjeti što će biti sa ovim van regije.
Pa kod nas je sigurno neusporedivo puno jače crno tržište. Dovoljno je vidjeti koliku granicu imamo sa državama bitno jeftinije cijene cigareta…