ADRS (Adris grupa d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska ADRS (Adris grupa d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

a kad će izvješće za 3Q ??

Danas oko 15h
[/quote]
nadam se da će biti "šećer na kraju" [thumbsup]
[/quote]
bit ce mali pad prihoda
meni se cini
isto kao i sa ht-om
to im se i događa zadnjih par godina,krajnje je vriejme utrositi lovu negdje

Good artists copy. Great artists steal.

Maistra to ih drzi i drzat ce.
Naravno da im padaju prihodi, takva je industrija..
Sada bi ako imaju cohones a casha imaju trebali nesto preuzeti.
Ili sada ili nikada..

OX-Bright, inspiring and easy going. You make an outstanding parent. Shoul merry a Snake or Rooster but not a Sheep

ipak će bit u plusu, a to je najvažnije

sutra je novi dan.

Maistra to ih drzi i drzat ce.
Naravno da im padaju prihodi, takva je industrija..
Sada bi ako imaju cohones a casha imaju trebali nesto preuzeti.
Ili sada ili nikada..

slažem se da sad imaju priliku nešto uzeti

da su pravi, dokapitalizirali bi agrokor

kao što i rekoh ,nešto manje ali to je ko avion

Puno je tu novca u zadržanoj dobiti,mogu birati što s time,izvješće iznad očekivanja u ovoj krizi,zapravo jako dobro.

obožavam strvine-posebno ovce

Meni je ovdje sve više-manje u skladu sa očekivanjima (zato što su moja očekivanja ovdje uvijek velika :D).

Jedan komentar na pad količinkse prodaje cigareta od 5,1 %:
– to je otprilike u skladu sa očekivanjima (premda sam se ja potajno nadao da možda bude i manje ili ništa pada kada bi one stvari u Njemačkoj brzo "krenule", ali očito da to tamo ne može tako brzo…) a svakako je (fala Bogu) bolje od onih 10 % količinskog pada kojega je ovako odokativno u nekom od prijašnjih postova procijenio noiz koji kako kaže radi tamo u proizvodnji. Dakle promjene zakona su utjecale na potrošnju, posebice na oporezovanu potrošnju (što znači posebice negativno utječe na prihode, jer su veći prihodi od cigareta za naše tržište nego izvoznih)… ali ne tako jako kao što smo svi mislili. Izvoz ćemo vidjeti do kraja godine da li će se malo još popraviti… jedva čekam da izvoz malo jače krene 😀

Operativna dobit je čak 4,7 % manja, to mi se recimo prije svega ne sviđa ovdje, ona točka koja mi najeteže pada u svakom slučaju, ali istina tu negdje u skladu sa očekivanjima. Ja sam znao da će se oni maksimalno potruditi prilagoditi troškove novonastaloj situaciji na prihodovnoj strani, kako u cigaretnom dijelu tako i u turizmu, i očito da su se jako potrudili, i da je ovo velik uspjeh, međutim pad je pad – a to od Adrisa ne očekujemo, Adris ne smije smanjivati dobit/operativnu dobit, niti u vrijeme povijesnih kriza, pa makar i jedna od njegovih strateških jedinica (turizam) na krizu bila posebno osjetljiva a druga (duhan) uz recesiju koja smanjuje kupovnu moć još i pod pritiskom svojih specifičnih promjena (zakonskih… koji podižu cijene baš u ovom nezgodnom trentku…)

Međutim, za one koji znaju što je sada glavna stvar (EBITDA) koja se gleda, dok će tek za par godina (kada se smanji investicijska aktivnost) ova stalno spominjana "operativna dobit" (EBIT) biti mjerilo uspjeha, zgodno za pogledati:

EBITDA prva 3 kvartala 2008. –> 861,37 milijuna kn
EBITDA prva 3 kvartala 2009. –> 846,58 milijuna kn

dakle pali smo, ipak smo pali, i onako kako se treba gledati, ali za 1,72 % a ne "kako se priča" 4,7 %. Nije neko naročito veselje, pad je pad (a pad je neprimjeren Adris grupi), bio ovaj zadnji ili ovaj prvi… međutim, ne može se reći da se nisu potrudili, da stvari drže jako jaako čvrsto pod kontrolom, da se očito "štedi i na čačkalicama" kako bi neki rekli ali to je dobro, štedjeti se mora i zbog štednje je ovaj rezultat unatoč padu prihoda od prodaje (koji su bili pod pritiscima sa svih strana, od recesije do zakona…) a vrlo nezgodnoj/čvrstoj rashodovnoj snazi (koju je teško još stiskati kada je već stisnuta jer se ovdje uvijek vodi računa o troškovima) ispao ovako snažan i stabilan.

Moramo čestitati vodstvu Adris grupe na ovako uspješnom nošenju sa krizom – i zaželiti čim više uspjeha na izvoznim tržištima što se tiče TDR-a (jer gledati padove količine je mučno, kako god okreneš) a isto tako i našem turizmu koji će kroz par godina postati "jedno čudo" – doslovno.

P.S. Netko će možda primjetiti da je dobit prije oporezivanja pak i nešto malo veća nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, međutim znamo valjda da je to sada nevažno, ovdje se još dugo "neće gledati na neto dobiti", neto dobit je ovdje za sada u statusu "kak ispadne", sad je ono što nas zanima EBITDA a to je palo…

P.P.S. Novčani tijek od poslovnih aktivnosti je naravno izvrstan 😉 , a "keša" je sada već: 2,5 mlrd, a lako se pretvori to u preko 3 mlrd (prodajom kratkoročnih potraživanja) što znači da je investicijski potencijal uistinu golem – mi ovdje bez povlačenja poluge možemo gledati akvizicije do 3 mlrd kn, zamislite to!! A gdje nam je tek kraj kada bi se koristila i poluga… naime: danas kredite nitko ne može dobiti tek tako, ali Adris grupa da poželi to bi čak i mogla.

@Lynx
samo da ti stisnem 100
kao što smo se naučili na dobre rezultate Adris grupe, mali dividendu, …. navikao sam se i na tvoj komentar na objave FI. Čestitam. [thumbsup]

zapravo treba povećati dividendu,dionica ima cijenu kao prije 6 godina,katastrofa da takova tvrtka kotira na ovakovoj visoko špekulativnoj burzi.

obožavam strvine-posebno ovce

po meni se nije samnjila prodaja jer su ljudi smanjili potrošnju,već zbog liberalizacije tržišta i dolaska novih brandova koji sada koštaju isto kao i tdr-ove cigarete, a to nam je opet europa sprašila labuda

po meni se nije samnjila prodaja jer su ljudi smanjili potrošnju,već zbog liberalizacije tržišta i dolaska novih brandova koji sada koštaju isto kao i tdr-ove cigarete, a to nam je opet europa sprašila labuda

to je i moje mišljenje

dok je bio samo marlboro, on je imao nešto svojih kupaca i imao je mali dio na tržištu

puno veća konkurencija su sada murati, PM i neke druge jeftinije cigarete

sve je to znano!!!!
idemo mi predvidjeti ciljanu cijenu obzirom na rezultate!?
ajmo znalci?
da li je ona u ovome trenutku cca 450 – 500 kunića??

New Report

Close